Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 20:26 822 3

Пулев: Заздравяваме стратегическия диалог с ОАЕ

  • оае-
  • връзки-
  • александър пулев

На срещата бяха дискутирани и мерките за оптимизацията на Фонда на фондовете

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев проведе среща с представители на един от водещите инвестиционни фондове от ОАЕ за дялово финансиране /Strategic Development Fund/ и български високотехнологични стартъпи, на която бяха обсъдени възможностите за инвестиране.

Срещата е в продължение на инициативата за стратегическо партньорство с фондове от ключови държави, които да инвестират в българската екосистема. Тя е в резултат на срещите проведени на високо ниво по време на визитата на министъра, който беше част от делегацията, водена от Президента Румен Радев преди месец в ОАЕ. По време на дискусията с представители на стартиращи компании у нас министър Пулев представи различните инициативи и финансови инструменти, от министерството, с които се подпомага развитието на екосистемата у нас. Обсъдени бяха новите публични и прозрачни подходи, както и получаването на обратна връзка от предприемачите, за да се разработят релевантни за пазара инструменти.

„Нашите партньори от ОАЕ потвърдиха инвестиционните си интереси и намерения и оцениха таланта и експертизата на специалистите у нас. Нашите експерти са подготвени с дългосрочна визия, стратегия и се разглеждат в контекста на регионалните и глобални тенденции и пазари, а не само на локалните“, заяви Пулев. Той подчерта, че се работи за оптимизирането на процесите и по-доброто взаимодействие с екосистемата и защита на предприемачите. Той представи новия инвестиционен инструмент, по който вече се работи между Фондовата борса, ББР и частни инвеститори за финансиране, чрез BEAM – пазара, където малки и средни предприятия набират публичен капитал при пълна прозрачност.

Представителите на стартъп обществото приветстваха тази инициатива и посочиха, че тя отговоря на нуждата на пазара за един сегмент, за който няма наличен достатъчно капитал чрез съществуващи финансови инструменти. „В момента основното финансиране е насочено към един по-ранен етап от развитието на компаниите pre-seed и seed фаза ускоряване, но след това те влизат в нови, в които липсва финансиране“, посочи министърът и добави, че целта е да се осигури финансиране и капиталови рундове, именно на този по–напреднал етап.

На срещата бяха дискутирани и мерките за оптимизацията на Фонда на фондовете. Министър Пулев подчерта, че там предстоят да се изпълняват финансови инструменти, възлагани от управляващите органи на програмите, съфинансирани от ЕС. Той подчерта, че за изключително кратко време от 16 август до 3 октомври са одобрени европейските средства по новата програма Конкурентоспособност /ПКИП/, с общ бюджет близо 3 млрд.лв., които ще бъдат канализирани през структурите на МИР.

„Фондът ще управлява значителен по-голям ресурс от 1,2 млрд. лв. за следващия програмен период по ПКИП. „Сега започва нов цикъл на пазарни консултации, като ще се разчита на обратната връзка на предприемачите и от стартъпите, за да се уточни нуждата на пазара и да се формират нови фондове, които да отговарят на техните изисквания“, изтъкна министър Пулев, цитиран от пресцентъра на МИР.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хммм

    1 2 Отговор
    сульо.. скрий се
  • 3 БАЙ КУРТИ

    1 1 Отговор
    Този г-н . СУ...Л..ЕВ изобщо разбира ли за какво е сложен ,или си прави вятър на устата . Цяла вечер са го он.ож....ли и накрая всички доволни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове