Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 08:53 6 684 51

Защо в затвора в Белене пият вода с примеси на кал? Адв. Ивета Савова пред ФАКТИ

  • ивет-
  • савова-
  • затвори-
  • арести-
  • права-
  • дървеници

В редица арести условията на настаняване не покриват минималните стандарти за хуманно третиране, казва юристът

Защо в затвора в Белене пият вода с примеси на кал? Адв. Ивета Савова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският хелзинкски комитет (БХК), съвместно с четири други неправителствени организации от Белгия, Гърция и Румъния, са разработили проект за разкриване на структурни проблеми в досъдебното наказателно производство и неговото съответствие с европейското право. В рамките на проекта са осъществени изследвания върху представителни извадки на наскоро лишени от свобода по ключови въпроси на полицейското задържане, употребата на сила, достъпа до адвокатска защита, превод и информация, достъпа до медицински преглед, както и условията на задържане. Пред ФАКТИ по темата говори адвокат Ивета Савова от БХК.


- Адвокат Савова, ново международно изследване показва, че много често задържан от българската полиция е бил малтретиран в ареста. Какво означава това?
- Данните от изследването на Българския хелзинкски комитет (БХК), проведено в България през лятото и есента на 2021 г., сочат, че всеки четвърти, наскоро осъден на ефективно лишаване от свобода, е бил жертва на използвана спрямо него сила при задържането. Срещу всеки пет е употребена сила след отвеждането му в полицейското управление. В някои случаи, наистина, употребената сила изглежда оправдана, защото е била в отговор на съпротива срещу задържането.

Много по-често обаче полицейските служители ненужно са използвали физическа сила срещу задържаните, а дори и да е имало нужда да се използва такава сила, тя е била несъразмерна.

Често полицейските служители използват сила и помощни средства с цел наказване на място за деянието, което задържаното лице предполагаемо е извършило, а малтретирането в полицейските управления има за цел да се получи информация. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) по много дела е постановявал, че всяко използване на физическа сила по отношение на човек, лишен от свобода, което не е строго необходимо в резултат от неговото собствено поведение, нарушава човешкото достойнство и следователно следва да бъде разглеждано като нарушение на правото, гарантирано от член 3 на Европейката конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) – забрана на изтезанията. Съдът в Страсбург многократно е осъждал България за нарушение на член 3 от Конвенцията по дела, в които е установявал непропорционална употреба на сила от полицейски служители (ЕСПЧ, Krastanov v. Bulgaria, жалба № 50222/99; EСПЧ, Rashid v. Bulgaria, жалба № 47905/99; ЕСПЧ, Ivan Vasilev v. Bulgaria, жалба № 48130/99).

- Какви са условията в арестите и затворите у нас?
- В редица арести условията на настаняване не покриват минималните стандарти за хуманно третиране. В седем ареста килиите не са оборудвани със санитарни възли (Велико Търново, Видин, Кърджали, Силистра, Хасково, Свиленград и частично – арестът на улица Майор Векилски в София), а в пет ареста в килиите няма достъп до слънчева светлина (Велико Търново, Кърджали, Силистра, Хасково, Свиленград). В арестите задържаните лица остават постоянно заключени в килиите, с изключение на един час дневно, предназначен за престой на открито и физическа активност. В шест ареста няма места за престой на открито (Варна, Велико Търново, Видин, Кърджали, Смолян, Хасково), а са приспособени стаи за разходка; в ареста в Свиленград раздвижването е възможно единствено в коридора на ареста.

Почти навсякъде килиите са малки, с лоша вентилация, обзаведени много оскъдно или без нищо друго освен легло, с наличие на дървеници,

без възможност за участие в каквито и да е смислени дейности. Тази нечовешки и унизителни условия водят до психическа и физическа деградация на задържаните лица; те се използват и за натиск върху обвиняемите и подсъдимите в рамките на наказателните производства, по които са задържани. Понякога в арестите се задържат и непълнолетни обвиняеми за дълги периоди от време. Ситуацията изисква незабавни мерки от страна на властите – ремонт на сега съществуващите арести или преместването им в нови, отговарящи на минималните стандарти сгради и помещения.

- Медицинското обслужване на какво ниво е…
- Медицинското обслужване в местата за лишаване от свобода е в колапс. Проблемите засягат всеки един аспект от дължимата здравна грижа – повърхностни първоначални прегледи, липса на профилактика и достъп до стоматологични услуги, големи забавяния при насочването към външни специалисти и външни болнични заведения, ниско качество на предоставяните услуги, критично състояние на пенитенциарната болнична грижа. Причина за това състояние са дългогодишната административна, финансова, методологическа и информационна изолация на пенитенциарното здравеопазване от гражданската здравна система и произтичащите от това недостиг на квалифициран медицински персонал, лоши медицински практики, оскъдно и амортизирано оборудване и тежки битови условия. В арестите и затворите няма специализирана лекарска помощ, а достъпът до външни специалисти не е добре координиран и се реализира с големи забавяния.
Проблемът с лошите битови условия в следствените арести в България е стар. Той многократно е бил обект на загриженост на местни и международни наблюдатели на правата на човека, а ЕСПЧ е произнесъл голям брой решения, с които е установил нарушение на чл. 3 от ЕКПЧ поради лошите битови условия в местата за досъдебно задържане. Понастоящем изпълнението на тези решения се наблюдава от Комитета на министрите на Съвета на Европа в рамките на процедурата за засилено наблюдение на групата дела Кехайов/ Нешков.

- Всеки затвор си е един затворен свят със свои правила, образно казано. Къде в България условията в затвора са най-добри и къде най-лоши…
- По наблюдения на изследователския екип на БХК от 2021 г. в най-тежко материално състояние са затворите в София и Пловдив, а в най-добро – тези в Сливен и Стара Загора. В затвора в София, например, цели затворнически групи, като тези на неосъдените затворници, на новопостъпващите и на конвоираните от други затвори, са поставени в изключително мизерни условия – помещения с мръсни стени и олющена мазилка, с оскъдно обзавеждане, което включва основно ръждясали метални шкафове и други мебели, направени от отпадъчни материали, неремонтирани бани с течове и мухъл по стените. На този фон затворът разполага с ремонтирано и новообзаведено крило, което обаче вече повече от година остава необитаемо.

В някои затвори има режим на водоснабдяването, например в затвора в Бобов дол и общежитието в Кремиковци.

В затвора в Белене питейната вода е с примеси на кал, въпреки че е обявена за годна за пиене. На трети места достъпът до вода се ограничава от самото ръководство на затвора, като например в Плевен, където водата се пуска за два часа в денонощието. В общежитията в Кремиковци и Рамануша (към женския затвор в Сливен) отоплението продължава да е на твърдо гориво – дърва и въглища, с индивидуални печки в килиите, което създава редица неудобства. Проблемът с нашествието на дървеници в цялата система на местата за лишаване от свобода остава нерешен въпреки периодичната дезинфекция, която се провежда. Лишените от свобода, които са принудени да търпят ухапванията от дървеници, описват преживяването като особено мъчителна форма на изтезание.

Следва…

PS: Следващата част, в която ще ви разкажем какви права има човек, КОГАТО Е В АРЕСТА, ще можете да прочетете в петък.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    57 3 Отговор
    Навъдиха се много красиви адвокатки и полицайки да защитават бандюгите.
  • 2 хаберих

    38 2 Отговор
    Защото някъде по трасето има спукана тръба, в която влиза тази кал.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 глоги

    31 2 Отговор
    по темата говори адвокатката Ивета Савова от БХК. Бъй-кхъ-кхъ!
  • 5 кУмУнист

    39 5 Отговор
    А защо част от тези изроди там въобще имат правото да пият вода.
  • 6 Абе

    46 4 Отговор
    тия от антиБХК защо само се занимават с правата на престъпниците?
    Като ги слушам излиза, че мирните, беззащитни пенсионери по селата нямат права, а само трябва да си траят..
  • 7 заек от жълтите павета

    35 3 Отговор
    Стига ве ! Нали сме правова държава вече 32 години . БХК , вие чувате ли се какви ги говорите . Това не може да бъде . Това е в противовес с доктрината че всичко днес е демократично , даже Белене . Е б е м ти демокрацията връщай социализма .
  • 8 Много Невинни осъдени доживотно

    8 8 Отговор
    1.Иво Кашавелов.2.Стоян Аспарухов Димитров .и много други
    Невинни .Незаконно осъдени

    Коментиран от #27

  • 9 С. Куентин

    33 2 Отговор
    Защото са в затвора, ма. Перие ли да им купуват?
  • 10 Да кажа

    21 1 Отговор
    БХК----СОРОС !
  • 11 АнтиБългарски Хелзински Комитет

    33 0 Отговор
    Бългaрия e eднa oт нaй-чecтo cъдeнитe и ocъждaнитe cтрaни в Cтрacбург пo жaлби зa нaрушaвaнe нa чoвeшки прaвa, зaщoтo нямaмe зaкoн зa НПO-тaтa кaтo в пoвeчeтo бeли държaви.
    БХК нaпримeр, пoмaгaт зa cъздaвaнe нa привилeгирoвaнo oтнoшeниe към "мaлцинcтвaтa" и "престъпниците" oт cтрaнa нa инcтитуциитe. Тaкa c дружни уcилия cътворяват и пoддържaт нeнaвиcт и злoбa към мaлцинcтвaтa и престъпниците у грaждaнитe, кoитo нямa кoй дa зaщити.И пocлe ни cъдят в Cтрaзбург.Оправдават усвоените чужди средства и заработват допълнително. Хитрo,нaли?!
    A caмитe БХК имaт диcкриминaциoннa пoлитикa - кoлкo дeлa зa прaвaтa нa хeтeрoceкcуaлни eтничecки бългaри ca пoeли и cпeчeлили????
  • 12 Трябва да се

    23 0 Отговор
    направят частни затвори както в САЩ. Да работят по 12 часа на ден, през нощта да спят като къпани, да не правят глупости. С част от парите да им се осигуряват някакви елементарни удобства.
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 1 Отговор
    А когато престъпниците вършат престъпления мислили ли са какви ги ВЪРШАТ
  • 14 Макаромщн

    21 0 Отговор
    БХК е поредното раково образование в България.
    Айде да нсправим Хелзински Български комитет и да се врем ние в тяхните национални проблеми?
  • 15 По някой път Полицай те бият престъпници

    8 1 Отговор
    С явни провинения, защото знаят, че след това Прокуратура, или Съд ще ги "Оневият" !! Имат това, морално право Полицай те, определено се случва с такива с повтарящи се престъпления, които се смеят на Полицай те, видите ли, пуснаха ни?? Срещу какво??
  • 16 По някой път Полицай те бият престъпници

    4 1 Отговор
    С явни провинения, защото знаят, че след това Прокуратура, или Съд ще ги "Оневият" !! Имат това, морално право Полицай те, определено се случва с такива с повтарящи се престъпления, които се смеят на Полицай те, видите ли, пуснаха ни?? Срещу какво??
  • 17 Бай Благой

    11 0 Отговор
    Щом БХК е намесен....спирам да чета...
    Една организация финансирана неясно с какви средства и от къде...

    Коментиран от #19

  • 18 ахааа

    9 0 Отговор
    тая па ..............такава има такава пият
  • 19 фгйнфс

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Благой":

    Финансират ги същите организации, които финансират и политици, за да ни заличат като народ! Всичко се прави, за да се изкривяват норми и ценности, които ни крепят като общество. Важното е да бъдем разделени по всякакви въпроси, семейството също да не бъде опора.. разделяй и владей
  • 20 Циганска престъпност има,

    5 0 Отговор
    но това не означава, че всички цигани са престъпници. Така го разбират самите цигани и с право протестират, недоразбрали играта на думи. 1. Джебчийство. Има цели фамилии, които се занимават с обучение и експлоатация на джебчийките. 2. Организирана просия - практикува се у нас и в чужбина. 3. Кражби на самотни беззащитни обикновено възрастни хора. Типичното циганско тук е изнасилване, изтезаване и убийство за незначителна сума. 4. Побой, така за "спорта" - жесток и безпричинен побой на непознати хора, разчитайки на помощ от "глутницата за бързо реагиране". Бити са по този начин лекари, учители, полицаи, военни, случайни хора направили забележка(в автобус например). 5. Кражби на селскостопанска продукция, сечене на гора. Ето това е "циганската престъпност", която много рядко се извършва по подобен начин от други етноси.
  • 21 Без да съм юрист

    13 0 Отговор
    бих дал няколко предложения за намаляване на престъпността. 1. Премахване на долния праг от 1 МРЗ при който кражбата се счита за маловажна. Една баба с откраднати 2 кокошки, 1 коза и току що получена пенсия от 200лв. сумата е по-малко от 710лв. , но за нея е всичко. Убиват и се гаврят и за 5лв. 2. Въвеждането на малки, но ефективни присъди( 1 седм.; 2месеца напр.) за дребни кражби, хулиганство, сбиване, за сметка на дългите, но условни. 3. Рязко увеличаване размера на наказанието при рецидив, трети и повече пъти(по американски образец). 4. Кумулативност на наказанията, а не както е сега - излежаване на най-дългото. 5. Затворът не е за почивка, а за тежка и смислена работа(тухларни, каменни кариери, пътища, изкопи). 6. От съда директно в затвора, а не да го търсят после. 7. Социалните помощи да се спират до изплащане на наложена глоба, а не да са неприкосновенни както е сега. 8. Майчинство за жени над 18г.

    Коментиран от #23, #31, #49

  • 22 ИВАН

    4 2 Отговор
    Затворническите лавки са източник на огромни далаверки - и там всичко е некачествено и скъпо, но затворника /ако има пари/ е принуден да купува, защото нито храната в затвора, нито водата стават ...
  • 23 Ййхфф

    0 5 Отговор

    До коментар #21 от "Без да съм юрист":

    Определено не си юрист.

    Коментиран от #34

  • 24 Тома

    4 0 Отговор
    Защото само така може да им дойде акъла
  • 25 Мъка мъка

    7 0 Отговор
    С настоящият кодекс и съдебна практика цяло чудо е че някой попада в ареста.Това обикновенно и по правило са извършители на тежки умишлени престъпления (убийства грабежи ОПГ) или опасен рецидив осъждан многократно обикновенно кражби грабежи хулиганства.Повечето в ареста живеят дори( и при тези условия описани от изкарващата си от нашите пари адвокатка) по добре отколкото навън.Имат храна покрив и медицинско обслужване.Навън нямат жилища живеят в изоставени къщи нямат работа( не искат и да работят) друсат или пият и затова крадат.Ако с парите които се дават на тези НПО и други подобни на тях от държавния бюджет се дадат за нови арести или програми които да осигуряват минимални жизнени условия за тази категория хора нещата ще са различни.В ареста влизат само такива които са извършили повече от 10 престъпления дори по точно около 100 .Драскането по стените не е направено от надзирателите.Стига са ни занимавали с проблемите на хора от Български хелзинкски комитет които си изкарват парите от такива нещастници в арестите и държавата( от нашите пари).Тези с нищо не помагат .
  • 26 Козел

    3 1 Отговор
    Виновни са комонистите дето навремето не са напрайли един винопровод от близкия Винпром
  • 27 Козел

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Много Невинни осъдени доживотно":

    Тез роднини ли са ти?
  • 28 престъпник>данъкоплатец

    4 1 Отговор
    защото е богата на минерали ;)
  • 29 уточнение

    7 1 Отговор
    Очевидно, специално за арестите и затворите се ползва специална водопроводна мрежа, която специално се зарежда с кална вода, а населението около тези обекти се снабдява от друга водопроводна мрежа с кристална изворна вода.
  • 30 Чудесна инициатива

    3 0 Отговор
    Приветствам! Тъй като съм извадка от общността, по известна на обществото като "контингент", аз възторжено се присъединявам към призивите за това, условията в местата за лишаване от свобода, да съответстват на хотел с пет звезди. Правилное, защото аз в хотели с по малко звезди никога не отсядам. Ако случайно попадна там (а това би станало само, ако властите трябва да ме защитават от конкуренцията), то условията не трябва да се отличават от моите стандарти. Така, както се отнасям аз хуманно към своя контингент, със същата хуманност очаквам да се отнасят и с мен, нали? Справедливо е. Хелзинският комитет и любимият ми вожд и преател Красимир Кънев, трябва да се погрижат за МОИТЕ права. Както и за задълженията на обществото към мен, да ми осигурява перманентно, най добрите условия за живот и трудова заетост. А аз, както винаги до сега, ще им се отплащам в грантове.
  • 31 Симов

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Без да съм юрист":

    Абсолютно подкрепям!
  • 32 епъ

    4 0 Отговор
    Проблема е че няма осъдени, а ако искате им сервирайте и бира по минижуп...
  • 33 Пею

    4 1 Отговор
    А какви трябва да са условията в затворите?Такива като на петзвезден хотел ли?

    Коментиран от #40

  • 34 А ти ако си юрист

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ййхфф":

    какво би предложил. Много е лесно да кажеш не е така не ги разбираш тия неща, хайде специалисте, кажи си тежката дума.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 тони

    0 0 Отговор
    Защото им е сладко
  • 37 Трезвомислещ българин

    4 0 Отговор
    В Шумен редовно си пием такава вода, защото няма пречиствателна станция. За сметка на това плащаме едни от най- скъпите сметки, а и почти всеки месец оставаме за по 1-2 дни без вода, поради аварии.
  • 38 Павел пенев

    7 0 Отговор
    В Белене пият вода с кал,защото цяла България пие такава вода, но в Белене поне е безплатна за затворниците, а българите извън затвора плащат по 4,00 лв. за кубик.
  • 39 АМИ ЧЕСТНО КАЗАНО

    3 1 Отговор
    И ТЯ ИМ Е В ПОВЕЧЕ, КАТО ЗНАЯ ЗА КАКВО СА ВЪТРЕ!

    Коментиран от #45

  • 40 Ако не са ме изтрили

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Пею":

    Вече ти отговорих с "Да". Все пак, имаме си стандарт на изискванията.
  • 41 Иван

    1 4 Отговор
    Всеки е невинен до доказване на противното, срещу хората в ареаста се води досъдебно производство коете не означава че са виновни.
    Условията за живот в затвора са по-добри от ези в ареста, защо държат невинни хора при тези нечовешки условия, що са изроди са българите за едно бездомно куче полагат повече грижи.
    Вижте колко спечелени дела има срещу прокуратурата: Баневи, Борис Механджийски и т.н.

    Коментиран от #42, #44

  • 42 Стоян надзирателя

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Иван":

    Бъди сигурен,че животните са по умни и по човечни от тия убийци , изнасилвачи и мошеници!

    Коментиран от #43

  • 43 Красимир

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "Стоян надзирателя":

    Всеки е невинен до доказване на противното!
    Съдията реша не вие.
  • 44 обектив широкоъгълен

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Иван":

    Френско издание беше разследвало и установило че съдии в този съд са представители на тези НПО и по същество са в конфликт на интереси Правораздаването в този случай е под съмнение.Конкретно беше за Йонко Грозев.Накратко имат уклон което е недопустимо.
  • 45 Бре

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "АМИ ЧЕСТНО КАЗАНО":

    Живак да пият ,те спирт ли искат?
  • 46 Мдаааа

    4 0 Отговор
    То от година цяла Стара Загора пие вода с кал. В БГ всичко е възможно! Не народ, а мърша! Жалки страхливи хорица! Това сме българите! Тъпчат ни, крадът ни, пресмиват ни се, а ние си траем!
  • 47 МАЛКА пенсИЯ

    2 0 Отговор
    КИЛИИТЕ,БИЛИ МАЛКИ,УСЛОВИЯТА ЛОШИ.МИ,ТВА ДА НЕ Е,,Бодрум.
  • 48 Ламбо

    2 0 Отговор
    Ами защото са в затвора .
  • 49 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Без да съм юрист":

    Усещам че предложените от теб мерки са насочени към определено малцинство от хората, това е нацизъм.
  • 50 баце

    0 0 Отговор
    какви малки килии говори тази? Хоро ли иска да играят вътре. Те са в затвора, а не на почивка. Като няма акъл в главата ще лежи и това е положението. Даже са много разглезени
  • 51 Пешо Дулев

    0 0 Отговор
    Някой разказа че не ползват ВиК на общината и Вероятно за това по трасето има пукната тръба, и пият Дунавска вода на 100метра от отходният си фикален канал . Но това заслужават- Наздраве! .