Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 21:48 1 308 24

СОС клекна след протестите: Намаляват данъка за такситата

  • софия-
  • такси-
  • данък

Съгласно решението данъкът върху таксиметров превоз на пътници е в размер на 850 лева

СОС клекна след протестите: Намаляват данъка за такситата - 1

Комисията по транспорт и пътна безопасност на Столичния общински съвет (СОС) одобри намаляването на така наречения алтернативен данък за таксиметров превоз.

На фона на протест от представители на бранша, членовете на ресорната комисия се обединиха около предложението данъкът, чийто размер се определя от местния парламент, да бъде 300 лв. за 2023 г. Мярката е антикризисна и цели да подпомогне превозвачите заради високата инфлация и цените на горивата.

Съгласно решението данъкът върху таксиметров превоз на пътници е в размер на 850 лв., но само 300 лв. ще се заплащат от превозвачите, а разликата от 550 лв. се очаква да бъде поета от държавния бюджет за догодина, чрез компенсиране в бюджета на Столичната община.

„Това са част от антикризисните мерки. Пандемията не е приключила съвсем, а ни връхлетяха и други кризи, затова тази мярка продължава. Нашето разбиране е, че по този начин помагаме на таксиметровите шофьори да защитят цената на труда си“, коментира Калоян Паргов, общински съветник от групата на „БСП за България“.

По време на протестната си акция таксиметрови шофьори настояха и за 20-процентно увеличение на цените на минималните и максималните тарифи за превоз на пътници, както и изготвянето на методика за формирането на превозната цена. Техни представители също участваха в заседанието на комисията.

„До гласуване трябва да се стигне в рамките на тази седмица, защото Законът за автомобилните превози ясно е казал, че краят на октомври е последният възможен момент, в който може да се правят корекции на цените. Именно в тази връзка трябва да продължим комуникацията и да се стигне до конкретно решение за това дали ще има мнозинство, с което да бъде одобрено повишаване на минималните цени на таксиметров превоз в София, или няма да има този политически консенсус. Затова е важно да продължи работата“, посочи Зафир Зарков от групата на ГЕРБ-СДС.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 7 Отговор
    НАГЛИбакшиши РЕКЕТЬОРИ

    Коментиран от #16, #17

  • 2 уaйтнoйз

    17 2 Отговор
    таксиджиите се оказаха корави колко даскалите. кой не е протестирал той не е получил. мила родна история
  • 3 Честито

    14 1 Отговор
    Най-вече на тия, дето не се качват в такси, а ще плащат.
  • 4 не само данъка

    16 2 Отговор
    искат и 20% увеличение. Остава и задължително да им се оставя бакшиш между 10 и 20% от клиентите. Какво да правят хората и без това кибичат на стоянките с часове
  • 5 Я се скрийте, бе!

    19 1 Отговор
    300 лева данък. По по-малко от левче на ден. Че, по-добре направо им го махнете. Гати държавата.

    Коментиран от #18

  • 6 ЗАЩО ЗАЩО

    20 1 Отговор
    ....касовите апарати НА такситата НЕ са свързани с н.а.п. ....защо шофьорите упражняват професия таксиметров шофьор с категория„ в”.....защо не плащат социални осигуровки.................................🤔

    Коментиран от #8, #21

  • 7 Как

    10 3 Отговор
    Вчера се продаваше действащо такси Киа на 4 г и 300 000 км.Та се замислих 300 000 по един лев на километър колко ли е спечелил бакшиша?

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бгг

    11 1 Отговор
    Защо, щяла България трябва да плаща за такситата и топлофикацията на софиянци ???
    Тия и без това са с най високият стандарт в страната за сметка на всички други.
    Нека държавата да плати патента и на такситата в другите градове. Нека да плати и част от отоплението на всички хора.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ихо

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Как":

    Мислиш че един човек ги е навъртял а?
  • 12 Бранша

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Как":

    120-150 Оборот на 12часа.
    -25 гориво
    -15 цдп
    И разбира се подръжката, данъци, застраховки, заверки и куп бумащина.
    Има много обяви където предлагат такси на аренда ,все си мисля че ако беше оферта предлагането нямаше да надвишава търсенето.

    Коментиран от #22

  • 13 А дюнера

    1 1 Отговор
    Имам приятел дюнерджия, два бона на ден изкарва.Има и разходи ама два бона са много парички.
  • 14 2497

    2 3 Отговор
    газтта е около 1 лв. с който се изминават около 10 км. градско, себестойността на услугата е не повече от 50 ст./км с арендата, не разбирам зашо СОС и в частност БСП и ВНРО ги подкрепят и правят реално да няма истинска конкуренция като определя минимална цена за услугата, което е абсурдно? И двете фракции при следващите общински избори ще са извън борда, но щетите ще са за гражданите на София.

    Коментиран от #20

  • 15 Емо

    2 3 Отговор
    Кога гражданите ще почнат да протестират , за да им намалят данъците - местен данък МПС и другия, имотния? Тогава ще имаме гражданско общество, истинско. Иначе така, нека продължават да им угаждат на бакшишите. Това нищо не е. Те искат още и безплатен метан, бензин и нафта, да им се плащат от общинския бюджет. Частите, маслата, акумулаторите и другите консумативи да им се плащат от държавния бюджет. Техническите прегледи да са безплатни за таксита. Данък МПС също им го да го поеме общината. Безплатно паркиране в синя и зелена зона, за тях да отпадне чакането на светофарите на червено, както и предимството на останалите участници в движението, независимо от пътните знаци. Скоростна лента само за таксита. За тях и семействата им да бъдат осигурени общински жилища под наем с таван на цената 10 ст. на квадратен метър. Специални магазини за пазаруване само за тях със специални цени - по 1 лв. за кг месо, сирене и кашкавал, а луканката - максимум 2 лв. И тарифата - твърдо 10 евро на км. В трудовото законодателство да се въведат промени - бакшиша да има право да се пенсионира максимум на 35 г. възраст с пенсия 2000 евро. Безплатно погребение в общинските гробища и безплатно гробно място. И към гробното място - частен трезор със СОТ за изкараните с труд пари.

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Вуй

    0 0 Отговор
    Някога съм карал такси и понеже е много хубаво се махнах.А сега са само римляни шоьфрите и те така
  • 24 БАКШИША МУ ДАЙ ПАРИ

    1 0 Отговор
    ТРЯБВАТ МУ ЗА РЪКАВИ НА ПОТНИКА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове