Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 06:14 1 080 8

Парламентът се събира извънредно, изслушват финансовия министър

  • парламент-
  • заседание-
  • бюджет-
  • финансов министър

Росица Велкова ще говори за изпълнението на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г.

Парламентът се събира извънредно, изслушват финансовия министър - 1
Снимка: БГНЕС

Народните представители се събират на извънредно заседание, на което ще изслушат служебния финансов министър Росица Велкова, предаде БГНЕС.

Росица Велкова ще бъде изслушана относно изпълнението на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г. по основните пера на бюджетните приходи и бюджетните разходи, както и ще представи проекта на служебното правителството за държавния бюджет за 2023 г., в това число 3-годишната бюджетна прогноза, като вносители са лидерът на левицата Корнелия Нинова и група народни представители от 21 октомври 2022 г.

Служебният финансов министър ще бъде изслушана и за състоянието на финансирането на дефицита, като вносители са председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народният представител Кирил Ананиев от 21 октомври 2022 г.

На 17 октомври 2022 г. ръководството и представители на БСП разговаряха с парламентарно представените политически формации за бюджет 2023 г., както и по въпросите, свързани с икономическата и социалната политики. На срещата присъстваха представители на ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната“. Корнелия Нинова определи разговорите като конструктивни и неполитически.

Йордан Цонев заяви, че по отношение на бюджета тяхното политическо становище е категорично — мнозинство трябва да прави и приеме бюджета, за да поеме отговорността. Той уточни, че трябва да продължат компенсациите и за бизнеса, и за населението, но въпросът е как това ще се случи, по какъв начин, в какъв размер и откъде ще се финансира.

Калина Константинова от ПП подчерта, че е важна подкрепата за бизнеса, за хората и най-важните законопроекти, които трябва да бъдат приети в следващите кратки месеци и за получаването на финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Константинова заяви, че бюджетът е от първа спешност и искат изслушване на министъра на финансите, за да видят изпълнението на бюджета, прогнозите, които са заложени вътре, макроикономическата рамка.

Кирил Ананиев от ГЕРБ подчерта, че такова тежко финансово положение, в което се намира държавата, не е имало от 1997 г. „Не постигнахме съгласие по всички мерки, които предложиха отделните парламентарни групи, тъй като се формираха разходи и дефицити, които ще утежнят страшно много бюджета за следващата година и тук възниква въпросът за размера на дефицита и неговото финансиране“, допълни той и обясни, че в програмата на ГЕРБ също се предвижда да се продължат да се плащат компенсациите на бизнеса.

Според Делян Добрев от ГЕРБ правителство няма, бюджет няма, „а двете леви партии искат харчене“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че трябва да се вземат мерки, най-малкото да се продължат досегашните за подкрепа на домакинствата и на бизнеса. По думите на Нинова най-важно за БСП е да бъде осигурена подкрепа за зимата на семействата и компенсация за цените.

Извънредното събиране на народните представители във вторник се случва преди второто редовно заседание на НС, предвид факта, че миналата седмица три дни депутатите излъчваха председател на парламента.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прословутият

    6 1 Отговор
    ментарджия вече се разбързал да каже , че мнозинството трябва да го одори - сиреч четирите разклонения на БКП , чиято подлост и криминален потенциал се видя от цялото българско общество в петък !
  • 2 Поредната порция лъжи за кражбата

    5 1 Отговор
    на управляващите! При тази инфлация бюджета трябва да е преизпълнен в приходната част, а не тази да лъже и мрънка! Къде да парите, защо НАП не работи или крадете или сте некадърни, а може би и двете! С тази инфлация ни обрахте напълно!
  • 3 Оффф

    7 0 Отговор
    И тая чиновничка си вързала червени конци на ръката.
  • 4 Политика или врачуване са делата им...

    2 0 Отговор
    То в тая държава не червен конец трябва да си вържеш на ръката, а коръбно въже. хи, хи, хи...
  • 5 ШАЙКА

    2 0 Отговор
    Отново Мизерия Мизерия и пак Мизерия.....къде са парите кой ги открадна. ... пенсия 200 евро заплата 350 алоооо това го няма и в Сомалия...
  • 6 Важно е

    2 0 Отговор
    Ако заседанието е закрито - коня е отишъл у ряката... Дупчете коланите и делкайте сопите...
  • 7 Пенсии , здравна каса

    0 0 Отговор
    Транспорта , толове IFTA ,IRP UCR, BOC3 , 2290, weight permits.
    Повишаване на приходите чрез нефт реекспорт нефтени продукти и падане цените нефт така ще падне дотациите на фирмите , здравна каса повишаване наприходите ,
    Транспорт въвеждане изчисляване на цената на номерата
    На камиони и автобуси и тирове на основата минати километри. IFTA комбиниран подход на основата километри и закупени тонове нафта на 3 месеца. Бонус може да достигне 800 лева. Има и други неща.
  • 8 глоги

    0 0 Отговор
    Парламентът се събира извънредно, ЩЕ изслушват финансовАТА министърКА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове