Last news in Fakti

23 Юли, 2013 19:32 10 163 7

Сблъсъци и погром пред парламента - Обновена в 05.27

  • протест-
  • орешарски-
  • сблъсъци-
  • погром

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от президента Росен Плевнелиев да свика КСНС, а Орешарски да подаде оставка

Сблъсъци и погром пред парламента  - Обновена в 05.27 - 1
Снимка: БГНЕС

Сблъсъци между полицията и протестиращите станаха около парламента малко след 22 часа. Началото им беше поставено след като автобус, предвождан от кола на жандармерията, направи опит да пробият блокадата. 

По неофициална информация има около десетима ранени и от двете страни на протеста. На тях е оказана медицинска помощ. По последни данни двама полицаи са откарани ранени във ВМА, а двама пострадали от протестиращите са приети в "Пирогов". Няма информация за състоянието им.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от президента Росен Плевнелиев да свика КСНС. Малко по-късно той настоя и за оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Настоявам президентът Плевнелиев още тази нощ да свика Консултативен съвет по национална сигурност. Извънредната обстановка пред Народното събрание поражда тревога. Това заяви Бойко Борисов. Видях с очите си как бият протестиращи, без те да са провокирали това, каза Бойко Борисов. Недопустимо е вече 40 дни хората да протестират под прозорците на правителството и парламента, и управляващите да не им обръщат внимание.

С полицейски щитове и палки не се прави демокрация и политика, каза Бойко Борисов.

Полицаи бутат с щитове протестиращи, които бяха налягали на жълтите павета. По този начин те се опитват да направят коридор за извеждане на депутати и министри от сградата. По автобуса полетяха камъни и бутилки. Бяха счупени две от неговите стъкла. Отвътре веднага се появиха полицейски щитове.

Към 22.30 часа автобусът беше изпочупен от протестиращите. Въпреки това той продължава да се движи метър по метър. В същото време полицията е отцепила района около парламента.

Междувременно към 22.45 г. се появиха слухове, че автобусът се опитва да се измъкне по друг път. Това предизвика смут сред протестиращите и позволи на автобуса да се измъкне и да се върне обратно зад загражденията в района на парламента. Така завърши първият неуспешен опит за организирано изваждане на депутати. Потрошеният автобус беше паркиран на служебния вход на Народното събрание. Това даде сили на протестиращите и започнаха да прииждат нови хора. Протестиращите започнаха да вдигат барикади от подръчни материали в района на ул. "Обобрище". Чуват се гласове сред протестиращите да оградят парламента с кофи за боклук, които да бъдат събрани от съседните улици. 

Междувременно стана известно, че голяма група от Пловдив е тръгнала към София, за да подкрепи протеста. 

По последна информация в сградата на парламента се намират трима министри - финансовият Петър Чобанов, социалният Хасан Адемов и икономическият Драгомир Стойнев, както и 109 депутати, синдикати и журналисти.

Финансовият министър Петър Чобанов е изразил недоумение от сцените на агресия пред парламента и надежда да няма пострадали. Той е заявил пред БНТ, че най-вероятно утре кабинетът ще продължи нормалната си работа.

Около 02.30 часа органите на реда изненадаха множеството, като подеха нова акция. Стотици полицаи с пълно бойно съоръжение направиха кордон и заградиха протестиращите, като успяха да изтласкат част от тях, които бяха блокирали служебния вход от североизточната част на парламента и бяха изградили барикади от пейки и всякакви предмети. Протестиращите им отговориха със скандирания „мафия" и много сме, силни сме. Част от протестиращите бяха изтласкани към бул. "Васил Левски". Те вдигнаха ръце, жест, че няма да влизат в конфронтация с полицията. Репортерът на Дарик Валентин Грънчаров отнесе няколко удара с полицейска палка, докато отразяваше акцията на полицията.

След като протестиращите бяха изолирани, от служебния вход полицаите изведоха тримата министри и депутатите от БСП и ДПС от сградата на парламента с коли на жандармерията.

Малко след 04.30 часа от Народното събрание бяха изведени и останалите хора - депутатите от ГЕРБ, журналисти и представители на синдикатите и на работодателите.

Към 23 часа тежко въоръжената полиция изчезна от северната страна на парламента и това успокои страстите.

Междувременно депутатите от ГЕРБ отказаха да напуснат парламента заедно с колегите си от останалите партии в 42-рото НС. Депутатите от партията на Борисов бяха категорични, че не са част от тройната коалиция. По тази причина те няма да напуснат парламента заедно с останалите и остават вътре, за да не дразнят демонстрантите.

"Хората показаха, че този парламент няма легитимността да представлява българските граждани", коментира пред bTV Владислав Горанов, който също е в парламента.

Антон Кутев от БСП показа пред камерите на БНТ камък, като подчерта, че той не го е ударил, но е бил хвърлен срещу автобуса, който се опитваше да се измъкне.

Протестиращ заяви, че камъни са били хвърлени срещу протестиращите.

Акцията започна след като към 22.04 часа полицаи с каски и шлемове проправят път сред протестиращите на коли на жандармерията и на автобуса, който тръгна от северния вход на Народното събрание с всички, които се намираха в сградата на парламента. Кордонът от полицаи изтласка протестиращите, струпани край загражденията, и ги раздели на две части - едната към храм-паметника "Ал. Невски", другата - към Синодалната палата.

Коли на жандармерията скриха видимостта на протестиращите към северния вход на Народното събрание, откъдето се бяха изведени депутатите. Протестиращите около сградата на Народното събрание продължават да скандират "Оставка", "Червени боклуци", "Арестувайте ги".

Акцията по изваждането на депутатите започна след 22 часа, защото след този час протестите са забранени от закона. 

Парламентът остава обграден от протестиращите от всички страни. Носят се машини с кафе, протестиращите имат намерение да останат цяла нощ. Те трупат камъни, които са символ на градежа на новата власт. Негодуващите строят барикади от боклукчийски контейнери, пейки от околните градинки и плочки, изкъртени от тротоарите. Барикада се прави и откъм продължението на ул. "Шипка" зад Австрийското и Италианското посолство също се строи барикади от скарите на художниците, които излагат картините си всеки ден. Контейнери се влачат и към централния вход на НС, към тях се добавят и чували с празни бирени шишета.Протестиращите изкореняват знаци с табели, на които пише бул. „Цар Освободител”. Между СУ „Св. Климент Охридски” и парламента са натрупани павета, сложени са кофи за боклук, метални колчета, клони и по този начин е направена барикада на бул. „Цар Освободител” в посока СУ „Св. Климент Охридски”. По бул. „Цар Освободител” в посока ул. „Г.С. Раковски” има барикада от боклуци и контейнери за боклук.На ул. „Оборище” в посока Националната библиотека са поставени павета, върху които са сложени много голям чадър и саксии.

Вечерта на 40-ия ден на протеста срещу кабинета на Пламен Орешарски започна с идеята за блокада на парламентарните комисия.

На ларгото пристигнаха няколко протестиращи на колела, като призовавах трупащите се още в началото граждани да се насочат направо към сградата на Народното събрание, където се провеждаше заседание на 3 парламентарни комисии.

Мобилните протестиращи обясниха, че на двата входа, от които депутатите могат да излязат, има по около 30 човека, което, по думите им, е недостатъчно и затова са дошли да събират още хора.

Идеята е народните представители, заседаващи в комисията, да не могат да си тръгнат, обясниха велопротестиращите.

В парламента заседават парламентарните комисии по бюджет и финанси, по икономическа политика и туризъм и по труда и социалната политика. Засилено е полицейското присъствие около сградата на Народното събрание. Поставени са метални ограждения. Зад тях през няколко метра има полиция. Движението по бул. „Цар Освободител” е нормално, обстановката е спокойна. 

Органите на реда не разрешиха на представителите на медиите, които отразяваха заседанието на парламентарните комисии за актуализацията на бюджета, да напуснат загражденията около сградата на Народното събрание заради блокадата от протестиращи в района.

Полицаите обясниха, че това се прави с цел безопасност, тъй като по думите им протестиращите не различават депутатите, чиновниците и журналистите. Заради това било по-добре журналистите да останат в сградата на парламента.

Кулоарите се изпълниха с депутати, представители на синдикатите и работодателите, както и журналисти, които не могат да си тръгнат.

Протестиращите във Варна раздадоха козунак и мед за помен 

на правителството на Пламен Орешарски в 40-тия ден от протестите срещу неговото управление. С този акт, наречен за „Бог да прости”, инициаторите символизираха липсата на продуктивност и адекватно управление на страната.

За поредна вечер, варненци блокираха за кратко главния бул. „Мария Луиза”. И този път беше издигнат внушителен няколкометров плакат: „Варна казва: Оставка!”. Протестиращите коментираха, че актуализацията на бюджета ще загроби България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    1 1 Отговор
    samo taka
  • 2 Ts@r

    1 7 Отговор
    Какво само така? Да продължават 3000 да парализират цял град и да правят щети за сметка на държавата? Това ли е само така?
    Типични шопи-"И аз не знам как е ама и така не е". Какво точно искат за 1 месец, да се превърнем в световна сила ли? Излезли с недообмислени лозунги и планове "Искаме мажоритарен вот". Е кметските избори са мажоритарен вот, и какво от това? Ако има Варненци, Пазрджиклии, Пловдивчани - те да разкажат колко е честен мажоритарния вот, като на едно нагло с престорена усмивка му дадеш апетитни държавни имоти да се разпорежда с тях. Продава и въобще не го интересува след това си взима китна къщица в центъра на Барселона, харчат нагло откраднатите пари и грам не има дреме какво се случва в "Родна България". Или пък нови избори. И какво ще стане? Абсолютно същия вот, абсолютно същите хора, само с една-две рокади. Крайно ненужен разход на пари с които така или иначе не разполагаме. И вместо да продължавате да мислите с г*за си хванете и прочетете докладите на действащото правителство и ги сравнете с единствения публичен доклад на предишното, та тогава да видим кое е само така.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 moris

    2 0 Отговор
    От такива доклади знаеш ли къде ми се дохожда, бат`Ts@ro, може и да свършат работа и без това нямат никаква стойност и приложение
    САМО ТАКА! А Тsaro като не знае да си трае!
  • 4 Борис Татаров

    0 4 Отговор
    Я шефът на "протестиращите" се е изказал
  • 5 Любомир Петков

    4 0 Отговор
    Протестиращите били агресивни ,а те видите ,ли били кротки агънца ,а иначе ни дерат като катерици.
  • 6 Сульо

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ts@r":

    Ти много недей да философстваш. При нови избори поне има шанс бат Бойко пак да спечели и да вкара ред както си беше.
  • 7 Радослав Григоров

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ts@r":

    Теб какво те интересува шопите какво правят?
    Нали си го правят в техния регион!
    Гледай си там твойто село и си мисли, че тези дето са на власт за трети път в прехода, (без да смятаме преди това 45г.) и през останалото време когато не са били на власт, винаги са държали половината парламент в коалиция с ДПС. Радвай им се когато дойдат на гости в селото-ти, ние в шоплъка не ги щем.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове