Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 10:14 3 753 37

Мая Вапцарова: Македонският език трудно може да бъде приет у нас, защото е производно на България

  • мая вапцарова-
  • македонски език-
  • приет-
  • производен-
  • български

Племенницата на големия български поет коментира откриването на македонския клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград

Мая Вапцарова: Македонският език трудно може да бъде приет у нас, защото е производно на България - 1
Снимка: bTV

Този език (б.р. македонският) трудно може да бъде приет в България, защото е производно на България. Основната идея в създаването на македонския език, който е подтикван от Тодор Павлов, Цола Драгойчева, Крум Кюлявков и Венко Марковски, като поет, който идва от Скопие тогава в България, заедно с жена си и започват да създават този македонски език, който с нищо не е по-различен от българския.

Това заяви пред bTV племенницата на големия поет Никола Вапцаров режисьорът Мая Вапцарова.

Тя допълни, че брат ѝ е получил покана за откриването на македонския клуб „Никола Вапцаров" в Благоевград, който се открива от частна организация, която смята, че македонците в България са угнетени и се бори за техните права.
За откриването пристига лидерът на опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицоски. Очаква се и лидерът на левицата Димитър Апасиев. Предстоящото събитие предизвика остра реакция както от местната власт, така и от президентите на България и Северна Македония. Очакват се протести в Благоевград, организирани от българското ВМРО. Очаква се да се присъединят и граждани.

„Брат ми ще бъде в Благоевград, за да каже, че фактически за нас е радост, че тези хора също обичат Никола Вапцаров и че е безобразие това, че създават клубове, които нямат нищо общо с тях“, добави Мая Вапцарова.
Тя добави, че вижда провокация в събитието, "която би трябвало да бъде спряна много отдавна".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еми те

    34 1 Отговор
    макетата са си българи

    Коментиран от #15

  • 2 Българка

    36 2 Отговор
    От разсекретеното дело 585 ,в което подсъдим е и поета,се разбира категорично и неоспоримо, че Н. Вапцаров собственоръчно е написал, че е роден в България, произход- българин, родители българи. Така че ако макетат за пореден път се опитат да рекетират историята, културата ни, очакваме официалната позиция на държавата България
  • 3 КОТарАК

    12 16 Отговор
    езика е производно на Сърбия -любимците на Рашка с чашка -и те- Коминтерна ни разделиха-путинофилите да коментират
  • 4 Софиянец

    9 14 Отговор
    А аз си мислех че паета е руССнак, няма логика защо да продава България за капейки! А вова каза че славянската писменост иде от Македония!!

    Коментиран от #7

  • 5 Сотир

    20 12 Отговор
    Копейката нищо не казва по въпроса,уж е патриотична партия......а,да ,патриотична риска партия. Мълчи, защото именно руснаците ни натресоха тези чисти българи за македонци, Русия никога не е искала силна България. Копейката знае много добре, затова е и инсталиран за да яде България отвътре, естествено с помощта на хаджигенчовци
  • 6 Хисторик

    15 10 Отговор
    С името Никола Вапцаров напомнят на българите с кого е била държава България периода 1940-1944г. Напомнят за гоненията и убийствата на антифашистите на територията на България и не само на територията на България ами и в Сърбия и Гърция.

    Коментиран от #29

  • 7 Софиянеца

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    А петоколонниците бг признаха държавата Македония и история.
  • 8 честен ционист

    0 30 Отговор
    По-точно Българският е производен на македонсия, силно русифициран, а и половината думи са турски и гръцки.
  • 9 Сон ги лаже

    13 11 Отговор
    Мая Вапцарова да вземе да назове и сегашните отродители на Вапцаров от България - Михаил Неделчев,Тони Николов,Даниела Горчева,Михаил Неделчев,както и телевизията на българското ВМРО. Тия михлюзи искат да ни внушат,че всеки ,който се е борил срещу Остта е нефелен. Стават безобразно нахални наследниците на българските фашого-нацисти. Сон ги лаже,че Европа и светът са дали индулгенция на фашизма и нацизма,независимо от сегашните текущи събития в Украйна.
  • 10 Никола Йонков Вапцаров

    13 2 Отговор
    “Повече от четвърт век Христовото Възкресение изгряваше над поробените родни братя из Македония, Тракия, Добруджа и Западните покрайнини скрито в сърцата ни. Повече от четвърт век Спасителят на човечеството се раждаше и възкресяваше окован в кървави и ръждиви окови. Повече от четвърт век свободолюбивият и борчески дух на българина бе потискан от “брата” сърбин. Стига! Само в една нощ свободата огря над цялата българска земя. Ликува брата от Дунав до Бело море и от Черно море до планините на Албания. Свободата на поробените българи идва наедно с най-великия православен празник — Възкресение Христово. Нека това първо свободно празнуване на този голям християнски празник прокънти до коварния и ненаситен за човешка кръв Албион, за да чуе и разбере, че не се гаси това, що не гасне. Кръвта вода не става. Честито Възкресение Христово на целия свободен български народ.”
  • 11 Тони

    9 13 Отговор
    Мая Вапцарова цял живот изгражда себе си на гърба на Вапцаров. Изключително некоректна жена, без никакъв свян след 10 ноември 1989 Г. смени започна да използва фамилията на съпруга си и се обяви за репресирана от соца. В нейните среди я познават като лъжкиня и използвачка. Що се отнася дали са българи или македонци, принадлежността се определя според накъдето духа вятърът.
  • 12 Налива вода

    10 10 Отговор
    Българските управници и най-вече културтрегерната ЕнтЕлегенция и пишман хисторици вместо да се съсредоточат върху историята и езика до 1944г.... по най-наивен и просташки начин подадоха топката на македонците и тия от воле ни забиха точка в полето като при волейбола. Тръгнали да издават индулгенция на фашистките прояви,както в старите зами,така и в Македония,Гърция и Сърбия? А фактите са налице и бодат очите - 50 000 лева за партизанска глава,снимки с отрязани партизански глави, убити на ръзлични места деца,запалени къщи,убити без съд и присъда са повечето от антифашистите... На стената на репресираните пред НДК наред с несправедливо репрасирани се кипрят имената на откровени и доказани кръволоци. А Вапцаров отдавна е надхвърлил границите на България и днешното мнение на надигащия се български фашизъм в свете и Европа няма значение...,само налива вода в мелницата на македонистите.

    Коментиран от #13, #33, #34

  • 13 Госあ

    5 9 Отговор

    До коментар #12 от "Налива вода":

    Браво ! Добре написано !
  • 14 итър Пейо

    4 2 Отговор
    тия са избягали от България със земята ама защо не разбрах
  • 15 Хохохо..

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Еми те":

    Оди им го кажи..Ти па кат си "българин" че кво? Освен целувки по френски на актуалният от Шефовете,с кво сме смаяли човечеството досега? С Ицо и Киселото мляко-това е правилния отговор..
  • 16 Северен вълк

    13 5 Отговор
    СПОМНЯМ СИ ЕДНО ШОУ НА СЛАВИ КЪДЕТО БЕШЕ ПОКАНЕНА ТАЯ -ПАЧА-МАЯ ВАПЦАРОВА ДА КОМЕНТИРА КАКЪВ Е ПОЕТА.!!!!- ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ТЯ МЛЪКНА И НЕ ОТГОВОРИ КАКЪВ Е ПО НАРОДНОСТ ....СРАМ И ПОЗОР БЯХА БЕДНИ ГОДИНИ ГЛАД..НЯКЪДЕ ПРЕДИ 30-ГОДИНИ ??? А СЕГА ДА МИ СЕ ПОКАЗВА ПО МЕДИЙТЕ..
    БОКЛУК ..
    КОЛКОТО ДО СРЪБСКИТЕ СЛУЖБИ ПОДТИКНАТИ ОТ РУСКОТО ЛАЙНЯНСКО КГБ -ТОВА СА ДУШМАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ .
    ЗАТОВА САМО СМЪРТ СМЪРТ БЕСЕНЕ...НА ВЪРБИТЕ..
  • 17 тука е така...

    7 5 Отговор
    При разискванията за въвеждане на книжовния език има различни мнения върху основата на кой бъггарски говор да се изгради. Петко Славейков и други български книжовници настояват за западния български диалект защото там е центъра на земите заселени с етнически българи. Мнението им не се приема и се налага книжовния език да се развива върху говора в източна България. Те са предупреждавали, че в бъдеще това може да създаде проблеми, но мнението им не е зачетено. По това време е имало натиск от външни сили, които са имали интереси българи и македонци да бъдат разделени и възможно най много отдалечени, по всякакъв възможен начин. Сега ние сме свидетели какви огромни проблеми сме си създали сами, слагайки чуждите интереси над собствените.

    Коментиран от #32

  • 18 пламен

    5 8 Отговор
    Такива случаи има много. Словашкият език е производен на чешкия, обаче, никой в Чехия не го поставя под съмнение. Това става само на балканите от дивотия от комплексарщина
  • 19 Ю.кортес

    9 4 Отговор
    Тая същата и цялата им рода цял живот са на номенклатурни привилегии и паразитстват на наша сметка
  • 20 СЗО

    7 4 Отговор
    Време е нещата да се назовават с истинските им имена: не е македонски език, а северомакедонски.
  • 21 Да си припомним

    4 12 Отговор
    Провокациите първа ги започна България с откриването на клубове в Скопие. Това беше груба намеса във вътрешните работи на Чужда държава. Македонците сега просто си го връщат.
  • 22 Призив

    10 0 Отговор
    Гласувайте за ВМРО и Слави Сакатия злобар - те ще присъедиянт Македония към България.
  • 23 Мдааа

    8 2 Отговор
    Добре, че от време на време има такива акции на ОМРАЗАТА на лум пените от ВМРО та да им се отдели малко медийно внимание.
  • 24 Не мога

    11 0 Отговор
    да разбера защо все още се спряга името на поета по повод този нефелен "културен дом" в Благоевград? Самият поет се самоопределя като българин и никъде не е казал, че е "македонец" (каквото и да значи това!)! Ако югозападните ни съседи искат да почетат големия поет, то нека да го направят по друг подобаващ начин, защото ми се струва, че с "кръщаването" на този дом с неговото име е опит в недалечно бъдеще да се опитат да си присвоят и него... Толкова ли си нямат някой заслижил, че да турят неговото име? Апропо, този Мицкоски дали ще присъства на откриването му? Според мен този индивид не бива да бъде допускан да влиза в България заради всичката тази мръсотия и помия, която бълва срещу страната ни!

    Коментиран от #26

  • 25 Можеха

    8 0 Отговор
    да изчакат първия си космонавт и да именуват културния си дом на неговото име, а не да се гаврят с името на Н. Й. Вапцаров... А каква култура, освен крадената, имат тия, че и културен дом да откриват?
  • 26 щерев

    0 12 Отговор

    До коментар #24 от "Не мога":

    Напротив. Самоопределял се е като македонец, обаче никъде никога ние не публикуваме тези негови ръкописи

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Че то

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "щерев":

    Че то и Венко Марковски,и Димитър Талев са родени като българи,повлияни са от македонизма и в края на краищата са се върнали към българския си корен. Такиво опарили се от титовия македонизъм след 1944г. има много и много са патили като са се опълчили на титовизма.
  • 28 Айде бе...

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "щерев":

    И защо трябва да вярваме на нелепи и необосновани твърдения? Ако наистина имш такава информация посочи източника, да видим колко е надежден и да знем кой си фатазира. Иначе всеки може да твърди собствените си приумици за истина, както това правят разпространителите на чужди интереси, за сметка на нашите собствени.
  • 29 Гост3

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хисторик":

    Те тия антифашисти след девети избиха бая българи,та се питам колко са анти.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Банско

    3 5 Отговор
    Да кажат Вапцарови и Мая и брат ти и затворничката Светла (съпругата му) колко народ лежи на съвета им по затвори и лагери? Колко са откраднали от България. Че като некадърност потомци чак и официални лица по Канада са били без да имат идея, само да си пълнят гушата! Изобщо не ги интересува паметта на поета само да напълнят гушата, че и сега искат и некадърност си отроче да направят депутат да може и то да пие народна кръвчица! Срам и позор за Банско
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "тука е така...":

    Нямаше да е лошо това, но скопските езиковеди още от 1945г. постепенно отдалечават македонския език от българския като въвеждат в него сърбизми и чуждици...и докато в първите години на "кодифицирането" му разликата с българския е незначителна, то сега е чувствително променен, като се очертава този процес да се задълбочи в бъдеще...
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Налива вода":

    1. В България не е имало "фашисти"! ............. ето един разказ, който е твърде показателен:
    Ти фашист ли си, бай Димитре?
    Изправяйки се и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:
    – Да. Щом всички тук, които съдите са фашисти, значи и аз съм такъв. Гордея се, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички те са добри и честни хора!
    В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди. Неговият съселянин Иван Гулев, в качеството си на съдия го запита:
    – Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?
    – До момента на моето арестуване аз не я знаех тая дума и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт, никой на никого не викаше фашист.
    Но когато дойде на власт вашата партия, разбрах, че аз и много други хора сме фашисти. Така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а след както не съм комунист – значи съм фашист.
    Според вашите разбирания, фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно.
    А комунисти са тия, дето не им се работи, които крадат и пребиват имотните, за да им вземат имота. Те нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат „Смърт на фашистите!“
    С тези думи бай Димитър си подписа присъдата. Неговото прочувствено слово предизвика такава ярост в състав

    Коментиран от #35

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "Налива вода":

    2. Искаш ли да ти кажа истината, КОЙ е рязал главите на изтощените до припадък партизани от отряда, със зачислената му брадвичка-топорче, а???

    Коментиран от #36

  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ........................
    С тези думи бай Димитър си подписа присъдата. Неговото прочувствено слово предизвика такава ярост в състава на съда, че всички започнаха да жестикулират срещу него, а пияният прокурор Стайков изрева:
    – Смърт за това Михайловистко куче!
    При такава „делова“ обстановка се провеждаха заседанията на „народния“ съд в Неврокоп…
    Откъс от автобиографичната книга на Никола Шайков „Пътят“.
    Никола Шайков от село Делчево е бил близък съратник на водача на ВМРО Иван Михайлов. Шайков успява да се спаси от комунистическите куршуми, кирки, лопати и напалени варници, като емигрирал в Канада. В своята автобиографична книга той описва целия си живот, включително и процеса срещу него след окупацията на България на 9 септември 1944 г.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 6 Отговор

    До коментар #34 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Има свидетелски показания, все още, че партизанските глави са рязани, на тези партизани, които при измъкване от блокада са припадали от изтощение и за да не попаднат живи в ръцете на полицията, специален човек в отряда с топорче ги е обезглавявал, за да не се чуе изстрелът и за пестене на патрони.
    По между другото, същата "дейност" е изпълнявал и Васил Левски, знаменосец в четата на Панайот Хитов...
  • 37 Иванов

    1 0 Отговор
    Защо нямаше протести срещу тоя наглец мицкоски,трябва властите и отговорните органи у нас час по скоро да осъдят реално създаването на този клуб и да обявят лицата от ВМРО дпмн за персона нон хората у нас какво още се ослушват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол