Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 14:26 1 729 27

Гълъб Донев за Бюджет 2023: Време е за вразумяване

  • гълъб донев-
  • бюджет-
  • правителство-
  • бюджет 2023

По-рано през деня законопроектът беше обсъден на извънредно заседание на НСТС

Гълъб Донев за Бюджет 2023: Време е за вразумяване - 1

"Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство как Гълъб Донев прави бюджет перо по перо". Така служебният премиер Гълъб Донев откри извънредно заседание на служебния кабинет, на което ще бъде обсъдено удължителен закон за бюджета.

"Преди да започнем обсъжданията, се налага да внесем окончателна яснота за позицията на служебното правителство по въпроса за бюджета за 2023 година. Знаете, че по тази тема има редица спекулации и различни, включително противоположни становища и очаквания към нас. За "Бюджет 2023" се говори и с метафори, не винаги успешни", заяви служебният премиер Гълъб Донев.
"Както е известно, колегите от министерство на финансите разработиха няколко сценария, включително варианти за цялостен проектобюджет за следващата година. Правителството се спря на така наречения удължителен закон за бюджета. Личното ми мнение е, че е време за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата", заяви Донев.

"Управленската философия на едно правителство, излъчено от парламентарно мнозинство, намира израз в закона за бюджета. Отново ще припомня, че служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани", заяви Донев.

"Впрочем, любопитно е, че някои партийни лидери днес ултимативно искат от нас това, което ни забраняваха само преди 3 месеца. Освен това имаме основателни опасения, потвърдени от миналогодишния ни опит, че в солидно и силно фрагментиран парламент, обсъждането и приемането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване. Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество. Последиците ще са непосредствени и дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата ми надежда е, че бюджетната процедура няма да затъне в дълга парламентарна процедура", каза още служебният премиер Гълъб Донев.

Дневният ред предвижда Министерският съвет да разгледа проекта на Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

По-рано през деня законопроектът беше обсъден на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където не получи подкрепата на всички социални партньори.

Представителите на правителството увериха, че няма да има намаляване или прекъсване на социалните плащания. Подкрепа изразиха представителите на работодателите, а синдикатите възразиха срещу замразяването на доходите и срещу предвиденото запазване на минималната работна заплата в размер на 710 лева.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 1 Отговор
    Гълъб Донев прави бюджет перо по перо.ха ха ха ха хареса ми

    Коментиран от #5, #16, #20

  • 2 Пенсионер

    6 2 Отговор
    Ще ама ли Коледна добавка и ако има, каква сума пари.

    Коментиран от #12

  • 3 Финансист

    7 2 Отговор
    С оставането на стария бюджет минималната заплата отива във фризера. а пенсиите до месец март 2023г., няма да могат да бъдат прменяни.

    Коментиран от #18

  • 4 Любопитен

    12 1 Отговор
    Значи не може само обикновения работещ човек или пенсионер да понася последствията от кризите! Щом трябва да се затяга коланът, да е за всички! Депутати и министри на 710 лв минимална заяплата! Те не са нищо повече от останалите хора и без това имат една шапка привилегий! Това е положението, кризите трябва да се понасят от всеки, солидарно, иначе си е чиста демагогия!

    Коментиран от #6

  • 5 кочо

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Aми човекът е учил в Долна Митрополия.

    Коментиран от #7

  • 6 Жоро

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Любопитен":

    Абсолютно! И те трябва са се включат, а не да стоят в страни и получават огромни възнаграждения.
  • 7 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "кочо":

    Демек искаш да кажеш, летец...
  • 8 гост

    2 3 Отговор
    Кой е този?
  • 9 Бамбука

    3 3 Отговор
    Да правиш сравнения пред прага на Новата година с месеците в средата на годината е точно толкова смешно, несериозно и лишено от логика, както и всичките смени в ръководните постове в министерства, агенции, комисии с които служебния кабинет се зае ударно, забравяйки за основната си функция - подготовка само и единствено за провеждането на свободни избори.
  • 10 Няма начин

    6 0 Отговор
    Е, не може всички да са образовани като Вожда ви похотливец.
  • 11 Когато

    6 1 Отговор
    Служебният кабинет встъпи в длъжност, веднага си увеличиха заплатите без да са свършили някяква работа.За да внесат бюджет за 2023г, трябва да увеличат мин.заплата, а те не искат.Господа Министри, нека изкарате 3 мес със мин.заплата 710 лв, и да видите как живее бълг.народ.!!!Не Ви ли е срам да пренебрегвате труда на бедните? Внасяйте по-скоро Бюджет с увел.мин.заплата,компенсации за Бизнеса и пенсионерите и млад.семейства,защото хората ще излязат на улицата и ще Ви потърсят сметка за некадърното Ви управление.
  • 12 Саса

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пенсионер":

    Абсолютно правилно решение на правителството, да си остане същия бюджет, защото в тази обстановка щеше да стане бюджет - мармалад! Всички партии ще се надпреварват да докажат колко " милеят" за народа и да вкарат държавата в още по-огромни разходи и дългове... Това е по- малкият дявол! Правилно решение, с цел избягване предизборен популизъм!
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    ДАНО ПОЛИТИЦИ засрамете СЕ защото НАРОДА тегли ХОМОТЪТ на СТРАДАНИЯТА
  • 14 аххаах

    5 0 Отговор
    2024 приеман на еврото 2024 спиране на руския петрол 2024 ......... Хората във България ще бъдат подложени на геноцид
  • 15 Митьо Джибрата

    2 1 Отговор
    Фактите от ден на ден издишат и се сриват....НАЗДРАВЕ на колегата....
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    КОЛЕГА да сте видял ПОЛИТИК който да си е спазвал ОБЕЩАНИЯТА
  • 17 баба Вуна

    3 1 Отговор
    бюджет филия с свинска мас

    Коментиран от #19

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Финансист":

    ФАКТ
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "баба Вуна":

    БАБО много ХОРА и това нямат не ВСЕКИ е ХАПВАЛ филия с МАС като БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Не е ли време

    1 0 Отговор
    Гълъб Донев да бъде вразумен ?
  • 22 Шибидак, дак е

    1 0 Отговор
    Гълъб Донев.
  • 23 ха ха

    0 0 Отговор
    държавата бандит се връща към основните си принципи , единоначалието на грабежа и раздаване на порциите за ;своите хора; , май е по добре да направа софийско поле на езеро , така ще страдат само 1/4 от населението
  • 24 Гълъбе ще ти оскубят перушината?!!

    2 0 Отговор
    Значи има пари за F16 и за Грипен??? А ПЕНСИИТЕ ЩЕ АКТОАЛИЗИРАТЕ ЧАК ОТ 1 Юни!!??? Как мислите въобще, че хората около 1-1, 5 милиона ще преживеят зимата??? Ще измрът пенсионерите с ниските пенсии тази Зима!!! Инфлацията изяжда тези пари 450лв на месец!! Донев, знаете лие тази дума Спекула??? Бягате от нея, никой политик нея споменава, Защо нищо не правите срещу Спускащата се като Лавина Спекула!! МИЛИАРДИ ЗА САМОЛЕТИ, НАПРОЛЕТ НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕЕ С 1 МИЛИОН ПО МАЛКО!! Организирате Гладомор и Студомор за Бедните в България!! Дали е случайно??? Това е Геноцид Гълабе!!

    Коментиран от #25

  • 25 Енгелс

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гълъбе ще ти оскубят перушината?!!":

    При капитализма е така.
  • 26 дгдхш

    0 0 Отговор
    Готови са да уреждат бюджета та намалят парите на хората и инвестиции но не и да спрат кранчетата към мафията.

    Кранчетата са за няколко милиарда но никой не иска да ги пипа защото от тях капе и в президентството.
  • 27 дгдхш редакция

    0 0 Отговор
    Готови са да орежат бюджета да намалят парите за хората и инвестиции, но не и да спрат кранчетата към мафията.

    Кранчетата са за няколко милиарда но никой не иска да ги пипа защото от тях капе и в президентството.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове