Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 20:20 2 487 28

Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй": Няма изтичане на радиация

  • аец „козлодуй”-
  • валентин николов

"Реакторите на АЕЦ „Белене” се съхраняват, но въпросът е за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, обясни Николов и добави, че до 2032 година може да бъде пуснат 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, но е нужно политическо решение

Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй": Няма изтичане на радиация - 1

Няма проблем с изтичане на радиация от АЕЦ, каза Валентин Николов – бивш директор на АЕЦ „Козлодуй” и на Български енергиен холдинг.

"Проблем е, че водородът с който се охлаждат реакторите, е взривно вещество, но за щастие системата е успяла да идентифицира изтичането на водород", успокои той.

„Трябва да се види какъв е проблемът. Може да са некачествени уплътнения, може да е нещо друго. Ако не бъде отстранена повредата, освен пропуснати ползи, ще тежат и фактически загуби", заяви експертът.

"Ако се наложат санкции на всичко руско, това означава, че „Фраматом” няма да може да вземе компонентите, които асемблира и да ги достави на АЕЦ „Козлодуй”, смята той.

"Реакторите на АЕЦ „Белене” се съхраняват, но въпросът е за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, обясни Николов и добави, че до 2032 година може да бъде пуснат 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, но е нужно политическо решение."

"България е стратегически център и все повече нашите партньори започват да се оглеждат в това, което сме създали, а то е 80% от инфраструктурата на Балканите да е в България”, добави той пред NOVA.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Повярвахме

    8 2 Отговор
    всички
  • 2 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    23 2 Отговор
    Валентин Николов - смешният "специалист", партийното назначение на ГЕРБ...
  • 3 уaйтнoйз

    10 1 Отговор
    голема работа са тия шефове... дет се вика ако каже правителството за 3-4 дни ще го пущат
  • 4 ИЗИ, ИЗИ

    25 2 Отговор
    ЕДИН ОБИКНОВЕН ГЕРБЕРАСКИ АЙДУК !
  • 5 Да, бе

    12 2 Отговор
    Ама как мирише на банички... Корупционни калинкови банички с вкус на радиация, а!
  • 6 честен ционист

    15 2 Отговор
    Само като му вижте погледа и си преценявайте дали да му вервате.
  • 7 Прическата

    14 1 Отговор
    според акъла му !

    Коментиран от #11

  • 8 12340

    14 1 Отговор
    Кютюк!
    Бацето ти забатчи Белене!
    Гьонсурати гуреливи герберски!
  • 9 тая

    9 0 Отговор
    Дали няма да го оправят както оправиха ПАВЕЦ- а,започвам да се притеснявам
  • 10 Госあ

    7 5 Отговор
    Аве затворете ги тия реактори ве ! Руски ! Пфуу 🤣🤣🤣
  • 11 баба Вуна

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Прическата":

    Имам една кокошка със същата прическа като на този. Щото се дърпа на петела когато я качва. Завалията за да и го намъкне се налага с клюн да я хапе по главата.
  • 12 .......

    12 0 Отговор
    Много се притеснявам!Защо са сменяли уплътненията?За да минем на друго гориво ли?!Нали експерти ви казаха как може да има проблем!Искате да ни убиете ли?!
    Иде ми да напиша нещо ама ще ме изтрият...

    Коментиран от #22

  • 13 .......

    10 0 Отговор
    Ако ни взривят ще осъдим всички виновни и всички,които са предложили диверсификация на горивото!!!
    Егати сатанистите...искат по всякакъв начин да ни редуцират!
  • 14 :):):)

    7 4 Отговор
    Реакторите не се охлаждат с водород и да водородът не е взривно вещество , а газ който се използва за охлаждане на лагерните тела на генераторите

    Коментиран от #16

  • 15 Пръц

    0 0 Отговор
    Може да няма изтичане на радиация от атомната централа,но над местните жители в Козлодуй вечер се вижда едно сияние сякаш е ореол .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гласувал за Възраждане

    14 0 Отговор
    Това е абсолютен съботаж.
    Много мръсно племе плъзна навсякъде в държавата.
    ДАНС да влиза в централата, разпит и съд за виновните.
  • 18 Сух

    10 0 Отговор
    Всичко което е създадено и онова което е унищожено и откраднато е създадено по време на комунизма!
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    ИСТИНАТА е между РЕДОВЕТЕ господине
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от ".......":

    господине ПРАВ сте
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    МУТРОМАФИЬОТОЛАНДИЯ БГ
  • 22 086

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от ".......":

    Ама ти на тоя вярваш ли му? Виж му причесчицата.. Не че по дрехите съдим, но понякога е доста показателно, особено ако върви с говорене на глупости.
  • 23 Есен е

    7 4 Отговор
    Нямало радиация.Ми,то никой
    не я е виждал.След време,ще се види
    в раковите заболявания,...с дефекти в
    ембриона.Всъшност,това всеки може
    да го каже.Темерутът ,иска пак да
    е шеф,то е ясно.И едно е да изпуска
    радиация,друго е водород.Радиация,
    значи изтърван процес на урана,а
    на водорода,технически проблем.Т.е.
    там ще има взрив.
    Тъй като уплътненията,не са от дунапрен,
    най вероятно е изтекла радиация.Но
    затова е длъжна да мълчи цялата
    държава.Жалко за хората в района.
  • 24 емо

    9 0 Отговор
    Какво охлаждане с водород на реактора??? Имам трудов стаж почти 34 години в АЕЦ-а, ама за първи път чувам за такова охлаждане на реактора ни!!!
  • 25 емо

    7 0 Отговор
    Хора, прочетете малко техническа литература бре! за тези 34 почти години трудов стаж съм работил в сферата на радиационната защита. Имам представа за устройството на ВВЕР-1000, това са реакторите монтирани и работещи на 5 и 6 енергоблокове- в превод, водно воден енергиен реактор-1000, демек, охлаждащ топлоносител вода. Водорода за който пишете е за охлаждане на генератора, това е. А и вече съм пенсионер де.
  • 26 емо

    8 0 Отговор
    най елементарно се изразих за да не ви мъча в предишният си пост:-) Хората работещи в АЕЦ- Козлодуй са специалисти и ще се справят с всяка една ситуация!!! Бъдете здрави, и не вервайте на политически ...фигуранти!

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Идиоти!

    2 1 Отговор
    Вашите политически решения са печално известни така закрихте в блокове на АЕЦ Козлодуй, които имаха дълъг срок на годност и когато изплакахте на запад затова, те ви казаха, че това си е ваше решение
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове