2 Ноември, 2022 11:55 2 347 54

Йордан Йорданов: Горивото на "Уестингхаус" e изключително безопасно за АЕЦ "Козлодуй"

  • ядрено гориво-
  • атомна електроцентрала-
  • уестингхаус

Бъдещето на ядрената енергетика са малките модулни реактори (SMR), смята бившият шеф на атомната ни централа

Въпросът с диверсификацията на ядреното гориво за България не е сложен и по него се работи повече от 25 години. Реакторите в Чехия, Унгария и Украйна работят безпроблемно с гориво от "Уестингхаус", то е изключително безопасно и за нашата АЕЦ. За 6-и реактор на "Козлодуй" има техническа причина да се използва руско гориво, тъй като нито френската "Фраматом", нито американската "Уестингхаус" произвеждат гориво с нужното ниво на обогатяване. Различно от руското гориво ще доведе до загуби от 40 MWh в 6-и реактор, докато за 5-и реактор няма подобни проблеми. Това каза Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" пред телевизия „Блумбърг“.

Лицензирането на горивото на "Уестингхаус" или "Фраматом" ще отнеме време, за да се проверят системите за управление и контрол и да се нагоди горивото за съвместната му работа заедно с руско гориво, обясни Йорданов. Горивото се сменя по една четвърт всяка година.

"Докато се напълни реакторът само с "Уестингхаус" или само "Фраматом" ще създаде известни проблеми... Най-хубаво би било да се махне старото руско гориво и да се зареди ново, но това са огромни финансови загуби."

Малките модулни реактори (SMR) са бъдещето на ядрената енергетика, смята Йорданов. Те изполват използвано вече гориво, работят при по-ниски параметри и изискват по-ниски норми за безопасност - първият се очаква да влезе в есплоатация в САЩ през 2028 г.

"Колкото по-бързо големите ръководители насочат усилията си към SMR, а не към воденето на войни, толкова по-бързо човечеството ще има независими, сигурни, локални източници на ток."

Един подобен реактор с мощност от около 50 MWh би бил достатъчен да захранва град с размерите на Велико Търново, каза Йорданов. С навлизането на серийното производство на SMR цената им ще падне.

България от години няма енергийна стратегия, а ядрените аварии по света са променили мисленето и на експертите в страната, но значмостта на АЕЦ остава, смята Йорднов.

"Сега има ренесанс, който за мен е в SMR. Може би беше удачно да ползваме оборудване от АЕЦ "Белене" и да построим заместващи мощности преди 20 години - сега с всяка година България няма ресурси да построи такива огромни мощности."

Оборудването, закупено от България за АЕЦ "Белене", може да се използва за заместващи мощности в АЕЦ "Козлодуй", но само след подробен анализ, каза Йорданов.

"В хода на събитията вече не е удачно да бъде руска АЕЦ. Ако ще се строи нещо, трябва да се мисли за хибрид - ядреният остров може да е руски, но втора турбина и генератор трябва да бъдат от други държави. Но това вече става много сложен проект."


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енергетика

    77 2 Отговор
    Кога го тестваха оня ден когато изключи аварийно 6ти блок на Козлодуй ли?
  • 2 Хаха

    5 67 Отговор
    Айде след газа и МИГовете още една корупционна руска хранилка отече.Остава само Лукойл.

    Коментиран от #5, #23, #42

  • 3 Запознат

    47 4 Отговор
    Абс глупости на площадката на Козлодуй няма място за още реактори и със сигурност не става да монтираш нов реактор в старо гнездо!

    Коментиран от #48

  • 4 Директори много

    81 2 Отговор
    Чехите вече пробваха, видяха се в чудо от аварии и ги изгониха.

    Коментиран от #16

  • 5 честен ционист

    51 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Без Лукойл ще се качите пак по каруците.
  • 6 Копейката

    7 48 Отговор
    Аууу, сега ще трябва да лъжа и за опасност от ядрен инцидент! Вече не смогвам с програмата.
  • 7 Хи хи

    6 36 Отговор
    Не просто безопасно, а изключително.
  • 8 Да добавим че

    52 2 Отговор
    Европа и хамерика купуват уран от Русия.

    Коментиран от #14

  • 9 Бай Дън

    52 2 Отговор
    Абсолютно правилно! Безопасно е и е само 5-10 пъти по-скъпо, не е проблем между приятели. Хубаво ще бъде ако направим същото като със самолетите, да го платим и после да чакаме. Така поне ще отдалечим катастрофата а и в краварника ще са доволни.

    Коментиран от #12

  • 10 БеГемот

    42 1 Отговор
    Идеално ...сега му е майката да нацвъкаме по едно малко ядрено реакторче до всеки западащ областен център...
  • 11 ел.инженер

    48 1 Отговор
    ПО ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ НЕ БЯХ ЧУВАЛ ЗА АЕЦ.............
  • 12 Историк

    3 56 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Дън":

    Руското гориво е най-скъпо, независимо от конкретната му цена, защото осигурява на рашистите власт, която използват за да унищожават българската идентичност и суверениетет.

    Коментиран от #26, #27, #47

  • 13 Мамул

    48 1 Отговор
    С какво горивото на "Уестингхаус" е по-добро от ОРИГИНАЛНОТО руско гориво? С кои параметри, цена, качество, количество....? Или само защото всичко руско трябва да се забрани?

    Коментиран от #17

  • 14 ТИР

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "Да добавим че":

    Така е,но важното е чии ще етикета и кой ще брои парата,,,
    За нас дето смяната на производителя ще е като играта
    ( Руска рулетка )
  • 15 ВЪРВИМ от Лошо към

    25 0 Отговор
    УЖАСНО ! Както искаш го УСУКВАЙ !
  • 16 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "Директори много":

    НА ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ РАБОТИ САМО ЕДИН РЕАКТОР ..ПЕТТЕ СА СПРЯНИ ЗАРАДИ ТОВА ГОРИВО КОЕТО СТОИ НЕ ИЗПОЛЗВАНО ПОРАДИ НЕГОДНОСТ
  • 17 Историк

    1 34 Отговор

    До коментар #13 от "Мамул":

    С това, че няма опасност "по идеологически съображения" утре да ти кажат, че няма да го получаваш. Всичко руско трябва да се забрани в България, защото служи за захранване на държава, която винаги е работила срещу демокрацията и конкретно срещу българската държавност.

    Коментиран от #29, #49

  • 18 Рошко

    27 1 Отговор
    А уестингхаус откъде го купува,
  • 19 ВЯРНО Е !

    3 21 Отговор
    ВЯРНО Е, НО Е ОПАСНО ЗА БЪЛГАРИЯ. ОПАСНО Е ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ ОТ АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" !........... ОПАСНО ЩОТОЕ ОРЪЖЕЙНИТЕ НИ ЗАВОДИ ЩЕ ГЪРМЯТ ВСЯКА СЕДМИЦА,.... МАКЕДОНИСТИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ПАРИЧНА И МОРАЛНА ПОМОЩ,...... МОНТАФОНКАТА ТУК, У НАС ЩЕ ПОВЕДЕ МАНИФЕСТАЦИИ,....... ОПИУМНИЯТ РУСКИ ПОП ПАК ЩЕ СКАСТРИ НАШЕТО ПРЕЗИДЕНТ И ПАТРИАРХ, И ОЩЕ, И ОЩЕ.
  • 20 Мишел

    33 1 Отговор
    Русия произвежда над 28 пъти повече обогатен уран от САЩ, така, че в американското гориво американско е само оформянето на таблетките, които се влагат в горивните пръти/елементи.
    Проблемът с американското гориво е деформацията на горивните елементи, което показва, че американските атомни енергетици не са съумели да откопират руските технологии
  • 21 Шопо

    30 1 Отговор
    Горивото на "Уестингхаус" e изключително безопасно за АЕЦ "Козлодуй", каза бившия шеф минути преди да гръмне реактора.
  • 22 Ти да видиш!

    18 1 Отговор
    Куртизантките как се позиционират в България!
  • 23 Щото

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Ф16-ките не са корупионна хранилка за някои ? Статия нещо пропуска и въпросът с отработеното гориво ? Някои се мъчат само да набутват държава и гражданите в по неизгодни сделки ...
  • 24 Хъм

    21 0 Отговор
    Абсолютна лъжа, не само, че не е безопасно, но дори е много опасно и не се визира американската зависимост, а в буквален смисъл? Това многократно е дискутирано от ядрени специалисти, а това че някой е решил да взриви държавата за 30 сребърника, какво да го коментираме???
  • 25 Много

    20 0 Отговор
    ме кефи когато пишман експерти (добре платени) ни поднасят лъжи под формата на факти! Най трудна и тъжна е истината разбрана след необмислени грешки! Под лозунгите за диверсификация се крият тежки зависимости но - "След нас и потоп!"

    Коментиран от #33

  • 26 ТИР

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Много си смешен (историко) ако са искали Руснаците да ни унищожават за 45 години щяха да го направят,а не да ни правят заводи и болници,сравни населението тогава и сега,за кражба от 3000лв се лежеше 7 години,всеки търсеше работа и намираше,оставаха пари за влог в ДСК, които да обезцените с идването на (демокрацията),,,

    Коментиран от #44

  • 27 Бая!

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Ти е промит мозъка!От километри си личи,че си на ,,Вие" с Ядрената Енергетика...!!!
  • 28 Лъжец!

    14 0 Отговор
    На такива трябва да им се търси отговорност!
  • 29 Мамул

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Историк":

    Сектите да забранени в България, въздържай се от сектантски изказвания!
  • 30 АЕЦ

    15 0 Отговор
    Твърдението на Йордан Йорданов е не вярно.
    Гориво на Уестингхаус е изпробвано на АЕЦ Темелин и на Южноукраинската АЕЦ с отрицателни резултати. Повишава се активността на първи контур и радиоактивните изхвърляния.
  • 31 Деций

    13 0 Отговор
    Давайте тогава,очаквам скоро да отхлюпите капакаците на реакторите.Капацитета ще намалее,касетите трябва да са повече,температурният режим ще се наруши,цената на всичко ще е по висока! Уестингхаус нямат една построена централа,нито реактори,те са търговци.

    Коментиран от #35

  • 32 Къв е тоя джендър

    9 0 Отговор
    да хвали краварски недоказани стоки!?
  • 33 Отново сме Опитни Зайчета!

    14 0 Отговор

    До коментар #25 от "Много":

    НО!Тук нещата не търпят компромис...!Ядреният реактор не е печка за дърва,която да гори с чам,бук..съчки...,въглища-с каквото я заредиш...!Ядреният реактор е проектиран за гориво с ОПРЕДЕЛЕНИ ПАРАМЕТРИ...!
    Експериментите са опасни и безотговорни...!!!
  • 34 Луда работа

    9 0 Отговор
    Докато не гръмнат нещо няма да си седнат на дуп..рите. Стоят, стоят и на магарето "чуш" викат. После като стане белята няма да има никакво значение дали хората ще ги убият с камъни.
  • 35 ТОЧНО ТАКА...!

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "Деций":

    ,,Уестингхаус нямат една построена централа,нито реактори,те са търговци"
    Нека някой опониращ това твърдение покаже къде по света има поне една централа,или реактор,на ,,Уестингхаус"...!

    Коментиран от #38

  • 36 Ум и чудо

    10 0 Отговор
    И това се прави пак само от едно тъпо съображение : "Да прецакаме руснаците"... Друго няма. Ум царува, ум робува, ум патки пасе...
  • 37 Пак

    9 0 Отговор
    Ще ни продадат руско но с етикет произведено в САЩ както и с газта, ще храним гладуващите посредници
  • 38 Ами да де!

    10 0 Отговор

    До коментар #35 от "ТОЧНО ТАКА...!":

    Работи се по въпроса,първият реактор на ,,Уестингхаус" да е в...България...!Само,че после БГ може и да я няма,барабар с некомпетентните кресльовци,като този от статията ...!
  • 39 Изход

    9 1 Отговор
    От тук насетне гласувам само за политически формации, чиято единствена програма е оттегляне от ЕС и НАТО възможно в най кратки срокове... Без обещания за безсмислени референдуми. Напускане сега.... Иначе ще ни унищожат... Буквално...

    Коментиран от #45

  • 40 Йордан Йорданов

    8 0 Отговор
    лъже като копанарин. Продължител на тъпокирчовщината. Защо не кажат в ОсРайна до какво щеше да доведе това същото. Който твърди, че е безопасно е национален предател и масов убиец.
  • 41 Ал Тъпоне

    7 0 Отговор
    А комисионните, комисионните как са?
  • 42 Мекере соросоидно

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Лукойл е собственост на европейския клон на Ротшилд, регистриран в Швейцария и седалище в Холандия.
  • 43 11112222

    5 0 Отговор
    Йордан Йорданов: Горивото на "Уестингхаус" e изключително безопасно за АЕЦ "Козлодуй"

    Ще бъде изпробвано за пръв път в България. Господ да ни е на помощ !

    Коментиран от #46

  • 44 Историк

    0 8 Отговор

    До коментар #26 от "ТИР":

    "Много си смешен (историко) ако са искали Руснаците да ни унищожават за 45 години щяха да го направят" Те го направиха. Единственото, което НЕ направиха е да ни унищожат бързо, но защо да го правят, когато могат да ни използват за безплатна работна ръка и да ни цедят като лимон?
  • 45 Солей

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Изход":

    "От тук насетне гласувам само за политически формации, чиято единствена програма е оттегляне от ЕС и НАТО възможно в най кратки срокове." Ама ти винаги си гласувал за такива. :))))) Личи ти по какво се подравняваш.
  • 46 Зет

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "11112222":

    Не в България, опитахме вече в Чернобил, как свърши - всички знаят
  • 47 111222333

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Историче, в магазина с власт ли плащаш или с пари ?!? Ножът е опрял до кокала, а ти ми плещиш за властта на Русия!
    Къде отиде светлото бъдеще в ЕС ?
  • 48 стоян

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Запознат":

    До 3 ком - явно работиш в Козлодуй и си мерил района - ще го разширим бе другарю с още 100 декара това да е проблема
  • 49 Сибирячка

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Историк":

    Русские вам отстояли державность и право на жизнь.Что вы так нас ненавидите? СССР нет уже 30 лет,а куда делись болгарские заводы и фабрики?
  • 50 енергетик

    6 1 Отговор
    Ало, Факти-те! Защо не попитате оперативният персонал в АЕЦ- Козлодуй какво им е мнението за Йордан Йорданов ( т.н. Данчо - облия) и тогава му давайте думата на този "специалист"?
  • 51 енергетик

    4 1 Отговор
    Ало, Факти-те! Защо не попитате оперативният персонал в АЕЦ- Козлодуй какво им е мнението за Йордан Йорданов ( т.н. Данчо - облия) и тогава му давайте думата на този "специалист"?
  • 52 От чужбина

    0 0 Отговор
    Малките модулни реактори може и да се окажат добри, но към настоящия момент няма реализиран такъв и няма как да знаем със сигурност. Едно обаче е сигурно - ако се разпространят, то рано или късно все някъде някой реактор ще дефектира. Чисто статичстически погледнато въздушния /самолетния/ транспорт е най-сигурен според броя пътници и километри. Въпреки това се случва самолет да падне и да загинат хора. А падал ли е самолет през 19-ти век? НЕ! Защото не е имало самолети. Та подобно е и с АЕЦ. Ако ги няма - няма какво да дефектира. Колкото са повече, толкова повече се увеличава вероятността от дефекти /катастрофи/. От тази гледна точка е по-добре реакторите да са големи и събрани на едно място. Така контрола ще е по-добър, а от там и вероятността за дефекти намалява. От друга страна, малките реактори разположени в или около по-големите градове могат да подсигурят по-добро използване на произведената енергия. Става въпрос за производството на електричество и за оползотворяване на отпадната топлина за отопление /топлофикация/, или това дето още му казват - ко-генерация. И само за пример, чисто теоретично - ако в София се инсталира само един рактор като козлодуйските, ще е напълно достатъчен да отоплява цяла София.
  • 53 От чужбина

    1 0 Отговор
    Никой не казва за това гориво на Уестингхаус с какви параметри е и при какви условия и цени ще го купим. Какво точно означава това? Не ви казват по колко години ще се ползват предлаганите горивни касети. Сегашните руски касети се ползват по 4 години. Това означава, че всяка година се сменя по 1/4 от броя касети и толкова се "изхвърлят". Ако новото гориво се ползва по 3 години, това означава повече отработили касети да се "изхвърлят" всяка година. "Изхвърлени" касети означава, че те вече не се ползват, а са изключително силно радиоактивни. Въпроса опира до тяхното съхранение и преработка. Това Уестингхаус предлага ли го, вклячва ли го в цената??? И никой не ви казва, на КАКВА ЦЕНА ще купим това гориво. КОЛКО ще струва електричеството от АЕЦ след смяна на горивото???
  • 54 От чужбина

    1 0 Отговор
    Всички дето твърдят, че предлаганото гориво е "изключително безопасно" как ще понесат отговорност ако нещо се случи? Аз предлагам щом някой твърди, че смяната на оригиналното гориво е безопасно, да заложи в полза на държавата цялото си имущество. Така де, утре ако нещо се случи това се явява един вид застраховка. Неговото имущество отива за покриване на щетите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове