Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 17:41 95 452 125

Кабинетът реши: Ще плащаме на домоуправителя на входа, без значение дали е съсед или фирма

  • плащане-
  • домоуправител-
  • съсед-
  • фирма-
  • кабинет

Промените са в Закона за управление на етажната собственост

Кабинетът реши: Ще плащаме на домоуправителя на входа, без значение дали е съсед или фирма - 1
Снимка: БГНЕС

Променят Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Целта е да се улесни достъпът до средства за енергийно обновяване в многофамилни жилищни сгради, мотивират се от Министерския съвет.

С промените ще има заплащане на управителя на етажната собственост, независимо дали е съсед или фирма.

Децата под 6-годишна възраст ще бъдат освободени от разходи за управление и поддръжка. Управителят на етажната собственост ще е длъжен всеки месец да публикува на видно и общодостъпно място отчет за приходите и разходите за месеца.

Хората, които управляват и поддържат етажната собственост, може да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, с изключение на физическите лица - търговци по същия, които не могат да бъдат професионални управители.

Регистрацията на професионалните управители-търговци е със срок на действие до 5 години. Те трябва да обновяват информацията в него всеки път, когато настъпят нови обстоятелства, които засягат изискванията към тях, допълват от Нова телевизия.

Ако професионален управител-търговец, който извършва управление на етажна собственост е без необходимото по този закон удостоверение за регистрация или продължава да осъществява такава дейност след заличаване на регистрацията, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1500 лв. до 2000 лв.

Промените са в изпълнение на реформа „Улесняване и повишаване ефективността на инвестиции“, залегнала в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България (НПВУ/Плана), имаща отношение и към изпълнението на проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване“.

Според измененията, всяка етажна собственост ще може да открие банкова сметка със специално предназначение за събиране на средства за управление и поддръжка на общите части на етажната собственост. Това ще улесни и кандидатстването по колективни кредити пред различни финансови институции. Разпореждането с този ресурс ще може да се извършва от председателя на управителния съвет (управителя) след решение от Общото събрание.

По различен начин ще се провежда и общото събрание на собствениците – ще се допуска и онлайн връзка. То ще може да се извърши до 7 дни преди провеждане на заседанието чрез декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя), или изпратена на електронна поща, подписана с квалифициран електронен подпис. Отпада нормативно определената възможност за отлагане на общото събрание за следващия ден, в случаите, когато не е налице изискуемият кворум. Според промените, общото събрание ще се отлага с един час и ще се смята за законно, колкото и идеалните части от общите части на етажната собственост са представени.

С промените всеки собственик или ползвател в срок до 15 дни от придобиване на правото на собственост или ползване на самостоятелен обект в сградата в режим на етажна собственост, както и при отдаване на самостоятелния обект под наем или встъпване в друго правоотношение, допускащо пребиваване на лица, различни от собственика, в самостоятелния обект, трябва да подаде декларация за вписване в книгата на етажната собственост на съответните данни.

При неизпълнение на това му задължение, се наказва с глоба от 50 до 250 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 100 до 500 лв., когато е юридическо лице.

Предвижда се книгата на етажната собственост да може да се поддържа и в електронен вид.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 134 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    207 7 Отговор
    Пълни глупости.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рошко

    151 9 Отговор
    Домоуправителите на запад се грижат и за между блоковото пространство и за реда в кооперациите, тука така ли ще е. Само питам. Апропо, в града да си живеят селяндурите

    Коментиран от #5

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    69 6 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    РОСЕНЕ това на ЗАПАД е ИСТИНА и ФАКТ
  • 6 честен ционист

    75 25 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Вземи стани един професионален домоуправител. Към месечните такси и налози, може и по една постна пица да даваш на живущите, така и така никой не я купува. На общите събрания ще се вживяваш, все едно си председател на НС.
  • 7 Поредната далавера!

    228 3 Отговор
    Фирмите само събират пари и нищо не правят!

    Коментиран от #8

  • 8 входмеринджей

    73 86 Отговор

    До коментар #7 от "Поредната далавера!":

    Предпочитам да двам по 10лв на някаква анонимна фирмичка, вместо по 20+ на пияния комшия.

    Коментиран от #123

  • 9 пунта мара

    186 7 Отговор
    Тез не разбраха ли, че общината трябва да се грижи за общите части, за да е ефективна грижата на междуетажната собственост? Практиката показва, че нито общо събрание, нито професионални домоуправители се справят със проблемите на общата работа. Видеоконференции... идиотии.
  • 10 Народното събрание лобистите

    210 2 Отговор
    така измислиха и ЧСИ-тата. Някой има интерес от тези колекторски фирмички. Те се отчитат по чекмеджетата!
  • 11 Правилно

    34 40 Отговор
    Няма никакво значение статута на извършващия услугата , щом има законосъобразен договор с мнозинството на живущите .
  • 12 Как

    84 11 Отговор
    Тези ме разбраха ли че общината трябва да налага санкциите. Домсъвета и хиляда лв да го глоби той ще си го премести.
  • 13 Мамул

    164 11 Отговор
    Плащаме яко и като се съберат 5-6 хиляди, управителният съвет се договаря с някоя фирмичка за някакъв ремонт(реновация) и парата се поделя тихомълком. А когато има спешна нужда отделно се събират по 100-200 лева. КАКВОТО Е ГОРЕ, ТОВА Е И ДОЛУ!

    Коментиран от #24

  • 14 един

    137 2 Отговор
    Това си мисля, че няма да стане,има ли често вземане-даване на пари между съседи,кавгите са готови,което ще доведе до това съседи да се намразят!
  • 15 между_другото

    106 3 Отговор
    Касов апарат ще му зачислите ли?
  • 16 Дааа, ама Не

    153 2 Отговор
    С една дума да се оправяме сами, държавата само да им се плащат данъците и да ни казват, имате си домоуправител...управяйте се. Парите през банките, пак такси вноски, такси теглени, а банките ще вдигат вдигат вдигат таксите докато станеш длъжник и на тях ...
  • 17 Дааа, ама Не

    139 5 Отговор
    ДА ДОБАВЯ....
    Ще получите пари за съниране и банката ще ти вземат една хубва такса от 5,10 хил. Но когато кажеш, че банките те обират, държавата казва те са частни и ние нищо не можем да направим. Но пък могат да задалжат с закон да минават парите през тях.

    Коментиран от #125

  • 18 Собственик

    187 9 Отговор
    Мръсни омпериалисти! Етажната собственост е на собствениците а не на държавата! Това полунационализация. Преди години не успяха да направят от жилищните сгради фирми! А сега, без да питат собствениците приеха закон срещу хората!
    Всички на улицата за да отменят този грабеж на народа.
  • 19 бай Иван

    107 18 Отговор
    И кой ще ме задължи да плащам на катила домоуправител................

    Коментиран от #38, #112, #118

  • 20 Собственик

    132 13 Отговор
    Даже и глоби са измислили, гадни фашисти. По комунистическо време нямаше такива извращения с кооперациите.
    Нямат право да ни задължават да правиме отчет, достъпен до всички.

    Коментиран от #116

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ъъъъ

    105 7 Отговор
    И как така някой си палячо ще решава на кой да плащам???

    Коментиран от #29, #50

  • 23 Няма ли Кой

    149 3 Отговор
    Да оспори тази "диВотия"? Защото и без това самите домоуправители нямат правната рамка да налагат, каквито и да било решения. Представете си, че в сградата ви има 2-3-ма човека с психически страдания, тя държавата е безпомощна, а какво остава за домоуправителите. Представете си, че имате няколко новобогаташа, дошли от дълбоката провинция изхвърлящи пепелници, отпадъци в ОЧ, нищо не може да им направите ако имат връзки в общината или работят в "институции". Системата уБива българите, и не се ли смени коренно, България загива. Въпросното предложение най-вероятно е "поредното изискване на ЕС". БЯ ГАЙ ТЕ-млади хора, бя гай те от тази "територия", държава в която не може да осъдите действащ политик, в която могат да прегазят детето ви на спирка е държава на МАФИЯТА.
  • 24 Ми като е така, що спите

    64 16 Отговор

    До коментар #13 от "Мамул":

    Няма никакво право да предприема действия без решение на Общото събрание, отразено с протокол, освен в случаите на неотложни дейности, като например спукана тръба в мазето. Отделно трябва да представя и отчети за приходи и разходи със съответните документи.Всичко го пише в ЗУЕС, ама малко хора са наясно с разпоредбите, касаещи тяхната лична собственост. При нашия вход проблеми няма, всичко е прозрачно и домоуправителят е от входа. Който не може да се адаптира към условията, да върви в самостоятелна къща, където и да е тя.

    Коментиран от #26

  • 25 3224

    45 0 Отговор
    Книга на домова собственост за регистриране на живеещите? Това има ли го, или сега го въвеждат?

    Коментиран от #34

  • 26 Едно е на хартия

    57 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ми като е така, що спите":

    Друго е в практиката. Затова съм фен ва англосаксонското право, прецедентно. Каквито и Закони да сътворят, ако няма Контрол и много силна институционална помощ към хората търсещи правата си, правим %фасадна демокрация", за да не текат глобите към ЕС. По този повод препоръчвам 2 книги на проф. Иво Христов "Български правни метаморфози" и "Право и модерност". Давам за пример хора "уБити" на спирки, издаване на книжки, некачествено пътно строителство, корупция от най-ниско до най-високо институционално ниво. Огромно социално разделение, разлика между бедни и богати. Точене на дела между 5 и десет години.
  • 27 Всичката Мара...

    91 2 Отговор
    Ами хайде първо един закон всички нови сгради с по 2 паркоместа на домакинство и водомери за топла, студена вода и газ извън апартаментите и на етажа. Задължителна топлоизолация /мин.10см/ на стени и покрив. Да не се плаща на топлофикация услуга която не се ползва. Да се плаща за реална а не прогнозна консумация на топлоенергия и т.н. пък после другите неща
    Не се разбра как регистрацията на живущите се отразява на "улесни достъпът до средства за енергийно обновяване" което е заложено уж в промяната и какво общо има с това домоуправителя. Та той не може да похарчи и стотинка или да подпише договор без решение на Общото събрание. И така трябва да е. Другото е локуми.
  • 28 Име

    149 0 Отговор
    Държавата ни е кочина, институциите - пълна трагедия, здравеопазване, образование, социално подпомагане, пътища - тотал щета, обаче първа грижа на правителството е етажната собственост, като с всяка нова промяна в закона се създава все по-голям хаос. Моля забранете със закон парламента - вреден е за българските граждани.

    Коментиран от #107

  • 29 Това е и целта на

    134 8 Отговор

    До коментар #22 от "Ъъъъ":

    цялата тая дивотия. Прицелили са се в имотите на хората. Постепенно ще увеличават изискванията и по - бедните ще им откраднат "законно" жилищата. После иде ред на останалите и така до когато няма да притежаваме нищо, но ще бъдем щастливи. Кой министерски съвет и кои са субектите, сътворили тази идиотия? Ще го допуснем ли?

    Коментиран от #32, #49

  • 30 Студопор

    74 12 Отговор
    Тоест ако съм 7-годишно дете, трябва да си плащам асансьора и стълбищното осветление ли?

    Коментиран от #31, #35, #36, #37, #65, #84

  • 31 Ако сте със

    53 1 Отговор

    До коментар #30 от "Студопор":

    7 годишно дете да плащате и за него

    Коментиран от #33

  • 32 И тези отиват на боклука!

    118 6 Отговор

    До коментар #29 от "Това е и целта на":

    Първо: Служебният кабинет няма право да се меси във финансовите взаимоотношения вътре в кооперацията. Второ: Служебният кабинет изобщо може да организира само избори. Трето: Отдалече се виждат белите конци с които е съшит този проект - 1,4 млрда евро чакат да се разпределят между СВОИ ФИРМИ! СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ДРАПА ДА ЗАДЕЛИ НЕЩО ЗА СЕБЕ СИ! Старите крадци отново изпълзяха!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Книга

    65 4 Отговор

    До коментар #25 от "3224":

    на етажната собственост или домова книга винаги е имало. В нея са вписани собствениците и живущите във всеки апартамент - членове на семейството или наематели. Не е приемливо да няма информация за обитателите на сградата от гледна точка на сигурността и спазването на Правилника за вътрешния ред.
  • 35 Селски хитрини

    31 0 Отговор

    До коментар #30 от "Студопор":

    Ако ги ползваш - ДА!
  • 36 Щото в Щатите

    23 9 Отговор

    До коментар #30 от "Студопор":

    искат да забранят абортите на току-що забременяла жена а в БГ не го броят за човек до 7г.
    Не им стига височината на 6г. да натискат копчетата на асансьора и стълбищното осветление...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    48 13 Отговор

    До коментар #19 от "бай Иван":

    Има кой, не го мисли. И при нас двама трима така си мислиха, че са големи тарикати и като им пристигнаха призовките от съда и се наложи да платят и съдебните разноски, изведнъж станаха най-редовните платци. Единият дори предплаща няколко вноски напред.
  • 39 А кога

    44 8 Отговор
    в този Закон за етажната собственост ще се включи бърза санкция за неизрядните платци. Във всеки вход има хора, които не плащат месечните разходи за поддръжка на общите части, асансьор, почистване и ПАРАЗИТИРАТ на гърба на добросъвестните. Сегашните правни норми НЕ ДЕЙСТВАТ БЕЗУСЛОВНО.
  • 40 Никога вече ГЕРБ! Проклет да си 🎃!

    72 4 Отговор
    Абсолютна простотия и алчност на селяни дошли в София да се самоизявяват! Ако се провери кой стои на дъното на тази далавера ще излязат наяве ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ФИРМИ НА РОДНИНИ ИЛИ "СЪОТБОРНИЦИ"!
  • 41 Скоро научих

    85 0 Отговор
    Че в една държава на пенсионерите раздават безплатно апарати за кръвно. В същата държава, ако си плащал здравна като пенсионер не плащаш лекарства, а само такса от един долар в аптеките. Хората във властта не мислят за народа, те гледат да приберат комисионните от ЕС чрез различни съсловни олигархати -чадъри от фирми. Срещу българите се води воЙна: психологическа, историческа, икономическа, физическа.
  • 42 Анонимен

    28 42 Отговор
    Това е добро предложение. Първо, защото сега много домоуправители работят по блоковете и си късат нервите безплатно. Второ, защото като домоуправител той ще има право да дава в съда расни хора, които не плащат нищо. Ще се събират средства, които да отиват за поддръжка и почистване. Иначе няма как да се накарат хората да си оправят изключително противните междублокови пространства.

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Пак селски номера

    53 4 Отговор

    До коментар #42 от "Анонимен":

    Право да дава на прокурор има единствено ОБЩОТО СЪБРАНИЕ, защото ако има конфликт между съсед и домоуправител нещата стават неуправляеми.

    Коментиран от #45, #54

  • 44 Изобщо

    41 5 Отговор

    До коментар #42 от "Анонимен":

    не си "късат" нервите. Спонсорират хората, които им харесват, правят се на "абдали", когато им намекнеш за ПРАВА.
    Оставят собствениците да се оправят сами, тази е масовата практика. Може да има изключения, но те са рядкост. Нямам намерение да плащам и един цент на хора, които нямат грам отношение към сградата.
  • 45 И ако ЕС

    33 1 Отговор

    До коментар #43 от "Пак селски номера":

    е решила да прави, каквото иска със съдействието на "домоуправителите"? какво правим?

    Коментиран от #47, #52

  • 46 Я да го видим тарикатите!

    60 3 Отговор
    ЗАЩО НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ В МЕДИИТЕ ВНОСИТЕЛИТЕ НА ЗАКОНА? ДА ГИ ВИДИМ ОТ КЪДЕ ИДАТ? ДОНЕВ, ЩЕ ХВЪРЧИ ПЕРУШИНА И ТО ТВОЯТА ПРЕДИ ДА СИ СЕ НАЗОБАЛ!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 На никой ли не му прави впечатление

    68 4 Отговор
    ...че един-двама тарикати от блока ще могат да теглят десетки хиляди левове кредит от ваше и на ваше име като собственици....ще се окажете с кредит като нищо някоя сутрин и ако другите собственици спрат да го изплащат ще станете като гарант по цялата изтеглена сума накрая
  • 49 Колелото на живота

    47 8 Отговор

    До коментар #29 от "Това е и целта на":

    Богатите съседи ще изкупят апартаментите на бедните пенсионери. А уличните бездомници с основание ще резнат зелките на новобогаташите, знаейки как са придобили новите иноти

    Коментиран от #56

  • 50 Аз буки веди глаголи

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ъъъъ":

    Пише се на КОГО!
  • 51 Анонимен

    34 2 Отговор
    Много добро предложение. Дават под наем и не идват да видят в какво състояние е жилището, наводняват6 пъти и не ги е грижа за хора живеещи под тях. Ние си плащаме 7 г разноски на разни роми. Не искат да плащат, а живеят в блок на полицаи и те държат от ромите, явно от страх за работните си места. И миналия ден полицая цивилен.. Вие им нарушавате правата и ще се оплачат... Кви са тия полицаи. Четете книги, законите.. В 3 часа през нощта идва съпруга й и започва да я бие и псува пред двете им деца. Казваме на домоуоравителя и касиера, вдигат рамене, но имат вина и собствениците. Ние сме се разбрали с ромите те да плащат и така получи инфаркт и все ни искат родопчани жилището ни. Жив геноцид 7 г. Децата ни от запад идват и ходим по хотели в др градове и ми говорят някои за права на човека. А 33 г колко ли крадоха от народа за асансьор и сие. Никой не им прави ревизии. По време на соца Х беше касиер и се редуваха по 1 месец и без кражби по живково. Трудно ще се оправят нещата в България. Всичко е забатачено.
  • 52 Гост

    20 5 Отговор

    До коментар #45 от "И ако ЕС":

    Ами тя затова е ЕС, за да прави каквото си иска. Ако не си наясно ЕС взема решения на общо събрание. Това, че на някой не му оттърват решенията на мнозинството няма никакво значение. Съобразява се и си трае, а ако реши да се прави на тарикат си има съд за това.
  • 53 Кабинет

    63 2 Отговор
    Няма ли да спре да се занимава с несвойствени задачи.Всичко друго подредиха,та етажната собственост им остана като най-важна.Трябва да объркат всичко, кладенците и сондите са също много важни.Ако държавата е водоснабдила хората,което й е задължение,никой няма да се занимава откъде и как да черпи вода.Това правителство е вредно за България и българите.

    Коментиран от #87

  • 54 Ама и ти

    22 4 Отговор

    До коментар #43 от "Пак селски номера":

    си голям разбирач. Първо, никой не дава на прокурор неизряден платец. Второ, домоуправителят е упълномощен от Общото събрание да представлява етажната собственост в съда, където се внася исковата молба срещу длъжника.
    Трето,конфликта между собственик и домоуправителя се решава от Общото събрание с гласуване. Вземи и прочети Закона за етажната собственост. Публикуван е в Интернет.

    Коментиран от #58, #68

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Има решение за всяка простотия

    28 0 Отговор

    До коментар #49 от "Колелото на живота":

    Прав си, но ако бедните пенсионери дадат под наем апартаментите си на пришълци от кол и въже, интересувайки се само от наема? На богатите съседи ще им се наложи да си продадат апартаментите и да се върнат обратно на село!
  • 57 Азоня

    14 4 Отговор
    Не пише кой ще налага глобите
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ХХХХ

    20 1 Отговор
    Трябва да се сложи ред в тая държава. При бай Тошо, млади хора, така ли беше. Имаше ред, дисциплина. Може би защото бях попаднали в блок на мвр. Млади отидоха в отвъдното, други напуснаха града и стана един разграден двор. Мръситии, дърва по коридори, печки, мръсотии и всеки мълчи и подминава. А в блока на покойните ни родители около 100 бутилки и разни мръсни дрехи на етажа и не можеш да се разминеш, а покрай боклука убивам хлебарки. Който е мръсен не му прави впечатление, а чистотата е здраве. Изчиствайте си боклуците, а ние ще си приберем обувките отвън.
  • 60 Анонимен

    12 4 Отговор
    Лошото е, че не сме от село, а сме изгонени от режима на бай Тошо, изселяни и сега нито тук, нито в родният ни край. Боклук до боклука, мила моя майноле. И всеки отивайки да проверим жилището на родните ни родители и ни посрещат за пари. Полет над кукувиче гнездо от Кен Киси. Покойник
  • 61 Анонимен

    8 18 Отговор
    Хаос е навсякъде. Никой за Никой не мисли. Може би има и злоба, алчност. Близките ни са навън и мислим европейски, а не само да се наядем и да открадем и да си набием жените пред малките деца невинни. На запад за нула време децата им ги отнемат. Определете се. Към запада ли ни водите или към Русия.
  • 62 Анонимен

    1 13 Отговор
    Римкара няма пари да си направи ремонта по жилището наемано под наем, а има пари за таксита, цигари, коли.. Десата спят. А налире6деца остаряха и 7 г не са си идвали у дома. Егоисти са и наемателите моханедани. Алчни и неуки. Голям мерак за живковото строителство. Бил такъв, а за жилищата хубави. Всичко си бе хубаво при соца, сега е отвратителен животът ни. Зстворени от 1998 у дебелите зидове и дпс данчо има смелостта..
  • 63 Анонимен

    19 1 Отговор
    От крадене не им остана време за народа. Данпо не само да вземете властта с др партии 33 г, а да бяхте помислили за обикновените хора. Млади бяхме и младост не помним.
  • 64 Анонимен

    8 4 Отговор
    Крадат ти тиквите от градината, т е, не ни ги дават, 20 г ти крадат преди нова година животинпетата, убиват ти животните и ми било правова държава България, пускат ти кучета, целите в кръв обезобразени, отмъстителни и зли И така с лъжи и завист отнъшават на невинните. Кое му е хубаво това
  • 65 Ако си

    26 2 Отговор

    До коментар #30 от "Студопор":

    седемгодишно дете родителите ти ще плащат за теб. Ти до колко години искаш да ползуваш без да плащаш ? А като се връщаш с кални обувки кой ще почиства след теб, мама ли или чистачката ?Ако не се сещаш, и чистачката храни деца и работи за пари...

    Коментиран от #74

  • 66 Собственик

    7 20 Отговор
    Що за оли го френия 7 годишни деца да са задължени да плащат... Плаща се пропорционално на размера на собствеността. Имаш 100 квадрата плащаш двойно повече от някой с апартамент 50м2. Дете, коте - как ще ги задължиш? Някой с 5 празни апартамента има достатъчно да плаща пропорционално на площта, която притежава. Има застраховка на сградата. Всеки трябва да застрахова имота си и отделно и да отговаря за причинени щети на съсобственици и на общи помещения. Така е уредено в бяла държава. И никой не аеди с книга да те регистрира кога си се нанесъл и защо. Рова е полицейщина в българия да се глобява при липса на регистрация в срок

    Коментиран от #72

  • 67 Густу майна

    16 4 Отговор
    Чее и кредити да тигли?Моля?
  • 68 Не пиши глупости

    11 3 Отговор

    До коментар #54 от "Ама и ти":

    Конфликт между два субекта се решава единствено в съда, а там има първа, втора и трета инстанция за Х-време!

    Коментиран от #73

  • 69 Дьорд Шорош и ББ - енергетици?

    32 1 Отговор
    ПАК ПИТАМ: ЗАЩО В МЕДИИТЕ НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ ИМЕНАТА И АДРЕСИТЕ НА ВНОСИТЕЛИТЕ НА ТОЗИ ЗАКОНОПРОЕКТ? ВСЕ ПАК СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕДИН МИЛИАРД И ЧЕТИРИСТОТИН МИЛИОНА ЛЕВА! И КАКВО ОБЩО ИМА "ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО" С ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 В" бялата"

    13 3 Отговор

    До коментар #66 от "Собственик":

    държава месечните такси са цифри, а не по 10 лв., НО и там се регистрираш. Ако си живял в бяла държава - там няма домоуправител от съседите, а има фирма, която има офис в сградата и мениджър и поддържаш персонал, на който се плаща.
  • 73 Ама и ти

    12 1 Отговор

    До коментар #68 от "Не пиши глупости":

    Ако не се стигне до уреждане на спора, чрез Решение на Общото събрание, тогава се отива в съда. Но, обикновено разумните хора, които споделят общи части намират начин за помирение преди съда, а не скачат като диви петли.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Батко ти

    7 24 Отговор
    Ъъъ!? Сори ма чистачката е избрала да бъде чистачка !? Е , ако я питаш щеше да каже "искам да съм началник на фирма" ама не е инвестирала в себе си по една или друга причина . Тва в ще чисти входовете . Справедливо или не , тва е положението . Въпрос на избор . Ще рине и лана ако трябва , а тва че детето е изцапало с кал - тва му е работата - да греши и да се учи . А чистачката да рине всичката мизерия като и е толкова акъла . Щото явно я устройства да чисти . И мен не ме кефи че трябва да обяснявам на прости хора по цял ден , обаче тва е положението това работя . Хванал съм се на хорото ще го играя същото е и за чистачката и за теб е също . На мен никой не ми плаща допълнително че обяснявам на двама идиоти едновременно - плаща ми се за един идиот . Тва е !

    Коментиран от #78, #111, #124

  • 76 Янакиев

    13 17 Отговор
    Като човек изпълняващ такава длъжност смятам, че има няколко много важни точки, които трябва да присъстват в новия закон:
    1. Таксата трябва да се определя в зависимост от квадратурата на помещението, а не от броя на живеещите хора в него. Ще се обоснова. Не е възможно постоянно да се следи, колко човека пребивават в едно жилище.,Освен това, домоуправителят няма никакви права да прави проверки и самоволно да променя таксите. Дори никой да не живее в жилището, то пак се плаща на чистач, пак се амортизира сградата, единствено се пести от разход за ток, но това е най-малкия разход.
    2. Трябва да има предвидени санкции за хора, които не плащат месечните разноски. За тези санкции или глоби трябва да се предвиди лесен механизъм за събирането им. Сега 10% от живеещите във всяко жилище не си плащат разноските, което демотивира и останалите хора да го правят.

    Коментиран от #80, #88, #94

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Кака ти

    24 0 Отговор

    До коментар #75 от "Батко ти":

    Както започваш коментара си с това "Ъъъъ" не е трудно да се долови пълното скодоумие в него. Да не говорим за пренебрежителното отношение към труда на чистачката. В живота на весеки човек има всяккви неочаквани обстоятелства и затова не презирай "чистачката", която според теб трябва да ти чисти л ната. Всеки труд заслужава уважение, а всяко дете от ранна възрст трябва да бъде възпитавано в уважение към другите и техния труд, та било и на чистачката. Иначе като порасне и ще започва изреченията си с "Ъъъъ" и никога няма да бъде доволно от работата си.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Практиката

    11 0 Отговор

    До коментар #76 от "Янакиев":

    е показала, че Вашето предложение е правилно. За съжаление тук се изказват и хора, които никога не са се занимавали с това. Да, не може някой непрекъснато да следи колко души живеят в един апартамент, особено ако са наематели, нито домоуправителя има механизми да контролира и да внася постоянни промени. При това, винаги, има недоволни и недобросъвестни, още повече,че не познават Закона за ЕС или правят собствени тълкувания, защото той не съвпада с техните лични интереси. Законът, обаче , добър или лош е механизъм който макар и да изглежада относително справедлив по отношение на всички, регулира отношенията в една жилищна сграда. И поне в предишния Закон имаше член, който позволяваше Общото събрание на собствениците да взема решения, с които да удовлетворява някои специфични проблеми. Така, че при изготвянето на нов Закон е добре да се направи по-широко допитване до действуващи домоуправители, а не до фирмите "професионален" домоуправител, ззщото отзивите за тях в по-голямата си част не са ласкави.
  • 81 Кака

    20 0 Отговор
    Да решат за силната чалга .Всеки да живее както иска ,но без да пречи на другите!

    Коментиран от #91

  • 82 Значи

    9 3 Отговор
    Никъде не съм чел какво е прието за тези,които не си плащат сметките. Особено когато става дума за ремонт или подобрение на общи части. Гони се срок и офертата може да бъде изпусната. Нужна е бърза реакция от общината
  • 83 Гълъбаря

    10 2 Отговор
    Яко дране на стадото! Да псува и да му пукат ушите, пък ний да се кефим на сметките и чекмеджетата си!
  • 84 Корги

    13 4 Отговор

    До коментар #30 от "Студопор":

    Отиваш на седмия си рожден ден в Бюрото по труда и се регистрираш да можеш да си платиш. Иначе ще те изсели общото събрание по нареждане на Гълъба и ще подсмърчаш пред блока.

    Коментиран от #93

  • 85 Филип Ейджи

    6 0 Отговор
    В съда действат други закони!

    Коментиран от #86

  • 86 Факт

    3 1 Отговор

    До коментар #85 от "Филип Ейджи":

    А в хода калашников!
  • 87 Корги

    15 0 Отговор

    До коментар #53 от "Кабинет":

    Ама как бе! Това е най-свойственото след заповедта за регистрация на кладенците и безплатна консумация в размер на 10 кубика вода, хаха!
  • 88 До Янакиев

    5 1 Отговор

    До коментар #76 от "Янакиев":

    Не знам каква длъжност изпълнявате, но явно НЕ познавате действащия в момента закон.
    Таксата за фонд Ремонт и обновяване се определя в зависимост от квадратурата на самостоятелния обект и се начислява независимо дали жилището се обитавава или не, а таксата за текущи разходи се определя от броя на живеещите хора в него, сключително куче (като член на семейството). Наистина в големите блокове не е възможно постоянно да се следи, колко човека пребивават в едно жилище и дали е временно или постоянно пребиваващ. Домоуправителят няма никакви права да прави проверки и самоволно да променя таксите, но затова пък има куп административни задължения. И не мога да се съглася, че разходите за ток, но това е най-малкия разход, просто забравяте разходите за почистване, такса абонамент за асансьор, за годишен технически преглед, мобилна връзка и текущите консумативи (препарати, крушки, счупени ел.ключове и т.н)
    Общинските служби Не се интересуват и НЕ съдействат при никави обстоятелства, а това им е задължение по сега действащия ЗУЕС.

    Коментиран от #92, #98

  • 89 Иванчо

    20 0 Отговор
    Аман от серсемлъците на служебния кабинет! Ще въвеждат правила водещи до възникване на проблеми между съседите.
    Дали има или не професионален управител, достъпа до саниране е след заплащане на инженерно обследване, но независимо от похарчените пари, могат и да не включат имота в плана за саниране. Каквото реши кмета.
    Тия отчайващи "специалисти" на Радешетников само простотии генерират.
  • 90 щурецъ

    17 1 Отговор
    Вече навсякъде ще се напълни с търговци и няма да можеш да си поемеш дъх. А улиците и сградите са все така разбити. Българска работа.
  • 91 Ми то е решено ма ,како

    11 1 Отговор

    До коментар #81 от "Кака":

    И макс.допустимите децибели са указани в различните часове на денонощието и не са задължителни само след 22ч., както много хора си мислят, че дотогава могат да вдигат джангър до небесата. Масово хората не си знаят даже и правата и кога, къде и пред коя институция да ги търсят. Никой не може да знае всичко, но за основни права и задължения няма и никакви разяснителни кампании и това е напълно съзнателно...познай защо.
  • 92 Аз бях

    6 1 Отговор

    До коментар #88 от "До Янакиев":

    действуващ такъв десет години и много добре разбирам какво има предвид г-н Янакиев, а и Вашият коментар всъщност подкрепя неговото мнение. Трудността идва от нежеланието на някои собственици и обитатели да изпълняват Закона ДОБРОСЪВЕСТНО, било поради непознаването му или поради "хитрости", които смятат, че ги правят "по- отворени" от останалите. В моя случай нямаше никакви проблеми нито със събирането на парите за поддръжка, нито с парите за ремонти. Всички добросъвестно изпълняваха задълженията си, до момента в който се появи една "специална" наемалка, която започна да "разлайва кучетата" от висотата на "Известните" си синове- бизнесмени, които я бяха пратили да живее под наем, вместо да и купят едно скромно апартаментче...И така, полека-лека нещата започнаха да "скърцат" и се стигна до "професионален" домоуправител, та сега се чудим как да се откачим от него. А въпросната лелка вече не живее в блока...Затова,ще кажа, че разумните хора оценяват това,което са имали и са загубили.
  • 93 Няма нужда

    9 0 Отговор

    До коментар #84 от "Корги":

    да ходи в Бюрото по труда, мама и тати трябва да плащат за всяко дете навършило 6 години за подръжка на общите част в сградата, а иначе ако искат може да отглеждат децата си и да ги "кърмят" до 40 сет годишни
  • 94 Есен е

    18 2 Отговор

    До коментар #76 от "Янакиев":

    Ако е безработен,откъде ще ти ги
    даде тези вноски.
    Целта е полека ,тихо да превземат
    собствеността на хората и да ги
    направят роби.Завидяха ни евроценности
    и сие, за тези придобивки.Най
    подлите неща ги поправят,без шум.
    Така е и с кладенците,засега не се
    плаща,а после???

    Коментиран от #99

  • 95 Заинтересован

    24 0 Отговор
    Каква работа има държавата в нашата кооперация, ако не е далавера в полза на фирми и банки. Листата и снега по улиците са работа на тая държава, която нещо я няма.
  • 96 Мнение

    12 0 Отговор
    Както почти всичко в тая държава, така и това се прави с цел някой "случаен" да прибере едни пари!!!

    Понеже ми се наложи да се запозная до някъде със ЗУЕС, искам да вметна следното:

    - Тоя закон работи срещу живущите в дадена ЕС, защото няма как всеки нов наемател, роднина и живущ, да бъде следен от управителя на ЕС, дали се е вписал в домовата книга!!! Последния не е падар, че да обикаля 24/7 по апартаментите!!! Поради тая причина е невъзможно да се смята такса стълбище на база броя живущи във входа!!! Това който го е "измислил", вероятно още го сърбят задните части!!!

    - Не е нормално за да се свика ОС на ЕС, да се правят един куп протоколи, съобщения и други безсмислени глупости, отнемащи 60% от времето на самото събрание!!!

    - Не е нормално да се водят две отделни счетоводства (такса стълбище и фонд ремонти), поне не и от частните (непрофесионални) касиери и домоуправители, защото при събиране на таксата почти няма случай в който всички живущи да са си у тях, което налага използване на наличните средства за погасяване на текущите задължения, а законът забранява да се прехвърлят средства от фонд ремонти към текущи такси (освен в крайни случаи)!!! А за допълнителната загуба на лично време няма да споменавам!!!

    Има толкова много парадокси в тоя закон, че ви е бедна фантазията!
    Пример - за да имате кворум, ви трябват мин 66.7% собственици на и.ч. от о.ч, ако не се съберат чакате 1 час и продължавате с мин 33%, НО тия проценти (33%) НЕ са ви до

    Коментиран от #97

  • 97 Мнение

    19 0 Отговор

    До коментар #96 от "Мнение":

    ... НЕ са ви достатъчни да изберете Управител на ЕС (трябват ви над 50%), а събрание без избор на управител е безсмислено???!!!
    Т.е. съседите ви живеят в чужбина и вие няма как да изберете Управител по сегашния закон?!

    А сега искали сдружения да се правят, банкови сметки да се откриват, нз си кво друго?!
    Хората нямат време да си изчистят домовете, а вие ги занимавате с още бюрокрация?!
    Като не можете да измислите "топлата вода", вижте в нормалните държави как е измислена!!!

    Очеизвадно е, че зад професионалните домоуправители стоят пак тия същите с обръчите от фирми!!! Явно не им е достатъчно поскането на народа, трябва още???!!!

    Коментиран от #100

  • 98 Много добре обяснено

    9 3 Отговор

    До коментар #88 от "До Янакиев":

    Имаше и в имота които имам проблем. Трябваше да се съберат пари за целеви ремонт на покрива. Някои съсобственици се правеха на тарикати естествено. Взе се решение на Общо събрание да се задейства процедура за събиране на дължимото по установените от закона процедури включително и чрез съд. Управителния съвет отказа да изпълни решението на Общото събрание. Не искали да се намразяват със съседите. За щастие закона предвижда глоби на членовете на управителния съвет при неизпълнение на решения на ОС. До глоби и съд не се стигна. Управителния съвет се мобилизира и събраха парите от длъжниците. Можело значи.
  • 99 Има известен нюанс

    11 6 Отговор

    До коментар #94 от "Есен е":

    Не е нормално някои да плаща обяда на другите.
    Ако не разполагате със средства да поддържате имота в който живеете той не е за вас. Знам, че някои ще ме оплюят но това са реалностите. Така е в цял свят. Ако ви трябва автомобил на всяка цена не си купувате Ferrary. Купувате си каквото може да поддържате, нали така. Аналогично е и със жилището. Ако нямате средства да плащате месечните вноски по кредит на скъпо жилище банката си го прибира. Така е, нали?
  • 100 Доколкото

    12 0 Отговор

    До коментар #97 от "Мнение":

    . знам, тези Сдружения са необходими, когато Етажната собственост кандидатства за саниране на сградата . Условията обаче не са удовлетворяващи, защото "Сдружението" ( ЕС) за да кандидатства внася едни пари, но ако не бъде одобрено ( куп изисквания) не ги получава обратно. Та, дай парите и не питай...дали и кога ще получите финансиране от държавата

    Коментиран от #122

  • 101 Не съм съгласен

    13 0 Отговор
    Не съм съгласен с прехвърляне на управителя задължения да следи кой и колко са живущите в дадено жилище пък и глоби да се налагат. За това си има полиция да си търси начин и решава проблемите които има. Регистрирането по местоживеене е задължение на гражданите. Има и установени срокове и глоби и наказателна отговорност в закона. Домоуправителя не е пъдар!
    Не съм съгласен текущите разходи: почистване на стълбище, ток, асансьор са се плащат на база квадратура на жилище. Апартаментите с повече обитатели естествено замърсяват много повече от тези които живеят в чужбина да речем. Това не е справедливо.
    За да има средства за заплащане на текущите разходи на Общо събрание се прие решение да се заплаща минимум на един живеещ независимо дали апартамента е обитаем целогодишно или не. Допълнително се заплаща същата вноска за всеки постоянно пребиваващ /повече от 30 дена/ живущ. За домашни питомци/кучета/ се заплаща единична вноска на месец.
  • 102 мани мани

    12 0 Отговор
    тва го направиха герберастите! да е ясно! целта е да се посегне на имотите ... целта е да ни глобяват за всичко! санират ви безплатно, но ще трябва да им играете по свирката занапред! посягат ви на имотите! имотната мафия на герб, бсп, дпс иска да има инфо за имотите, хората - кво, що, всичко ... един ден кат почнат да валят глобите и да не можете да ги плащате, ще ви вадят насилствено от домовете ви дето са били на дедите ви! и ще станат техни! данък смет от години плащате на тях, а не на държавата!
  • 103 Анонимен

    3 0 Отговор
    Нямали пари, а наемат жилища. И аз искам да живея в голям град, но като си знам скъсания джоб си натискам парцалите, но идват едни от социала млади и от 7 г ни направиха луди, други продавате ли, ако продавате обадете ни се, а ние, къде, ако децата ни бяха останали в Бг едва ли щяха да понасямв обидите им, от някои необразовани и не ходили на училище, но с претенции от 5 г, раждат и не оъскат децата си на 4 г в детската, десата няма кой нас да гледа ва, а уж сме на запад, но в германия ги задължават да ходят на детска градина, ходиха, видяха и нашият ми каза. Правата за тях, задълженията, ние със старите кокали да им търсим майстори, да им плащаме снетки на майстори, а и всички майстори държат от тях. Обадиш се на домоуправиреля, касиера, ти тръшкат врата и вдигат рамене. И мвр и те са от техните. Българина озлобен нервен и 7 г ходим по хотели и от тия 7 г само 2 пъти е идвал и на хотели, а жилището е наше, закупено 1986,а вниската ни бе от 1972 г. Никой не мисли за народа. Жив геноцид спрямо човечеството. Благодарим на по долните хора, които са ни защитили. Бъдете здрави и много други неща хубави в живота да ви се случват. Нас няма кой друг, освен вас да ни защити. При бай Тошо беше рай, кво му има с еродираните да живеете.
  • 104 Собственик

    8 0 Отговор
    Живот в кооперация и със съсобственици на сградата е живот в чистилището, където трябва да се изплащат грехове. Който е живял в еднофамилна къща го знае. Веднъж се живее и да страдате по този начин не си струва. Няма по- хубаво от спокойствието.
  • 105 Никой

    4 4 Отговор
    Не протестирайте ,какво очаквате от гълъбарските фуражки на резидента. В Русия е също така.
  • 106 Анонимен

    4 0 Отговор
    Ние сме живяли в къща и беше рай, но я отстъпихме на брата на баща ми, защото бяха материално зле, с 3 деца и днес са лекари на квартира, разделени с кожният лекар АнМлъз. Родили сме се за мъки в България. Явно е трябвало да живеем в блокове и да ни изнудват хазаи на роми родопчаните. С прост народ трудно се живее. Никой не иска пари да дава. Всеки гледа баламата да плаща сметките на социално слабите, а те пушат, пият, комар, по думи на росица ромката, банята цяла във вода и за наема ги търси. Като нямат възможност ще отидат на друго място, но пусти права либерални. Прави са си, младите, а старите защо са им, да мрат. Нищо не може. Баъдън да им плаща и вълнев, белким се наядат на земи, жилища и всичко. Не харесват Живков, а се навират в най хубавите жилища, строени за интелигенцията и днес разни бояджии, вече не е блок на милицията, а на кого, на биячите и пияндета с малки деца
  • 107 Ванчето

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Име":

    И защо е кочина в държавата?Държавата това сме ние,каквато си я направим в такава ще живеем,стига сте обвинявали разни институции и закони,а се замислете вие какво сте направили и не сте ли само консуматори!Сеете си боклуците,друг да ви ги чисти,чупите готовото направено друг да възстановява,карате си колите без да спазвате правила и закони и т.н.Всичко това струва пари,а те излизат от нас,от нашите данъци.Що се отнася за етажната собственост,след като си собственик на жилище имаш и част от общата площ и си длъжен да я подържащ и плащаш за ремонт,осветителни тела,асансьор,почистване,канализация,ако това не ви устройва,натоварвате си багажа и на село.Тук няма не искам да плащам,не се правете на тарикати,друг да ви плаща простотиите.
  • 108 хххх

    4 2 Отговор
    Не бъркайте жилищата, в които живеем с политици. Политиците идват и си отиват, а някои страдат. Преди имаше партиен секретар във входа. И имаше в ония млади години, две жени се караха, че отгоре леглото се тресяло и спора бе решен. А днес майстора турчин, целта е българите да ви принудят да се махнете. Дали е искрен, не зная, а пред ромката, те да плащат българите, имащи са. Народа е болен от 33 години. Кой оцелее в тая бг джунгла олелее. А може би това е световната цел на света, колкото повече хора напуснат тоя свят, толкова по ок за нас населението
  • 109 Анонимен

    3 6 Отговор
    Кой луд да си отиде на село. Те са граждани на света. Имат си държавни служби, имат си 50 г родители, 70 г баби на село работят, за тях не става дума, все пак са учтиви и са ок, защото са родове на едно место. Бг е малцинство, старци. Целя българия къде има от селата са по градовете. Имат пари и купуват, но и строят. За тях не става дума, за нашият случай. Мълчиш, страдаш и чакаш смъртта децата ни ги изгониха тройната коалиция бспдпс, а и герб 2009 и си оставиха навсякъде техни приближени хора. И бойко е прав, тук старци ще умрат, на запад децата ни и след време ше се избият българите за наследството. Както казва отчаяният старец, за какво ли се мъча, като детето ми го няма. Жив геноцид
  • 110 Анонимен

    11 2 Отговор
    И бойко има вина, всички от провинцията ги доведе в София и ще ти мислят за народа. Крадени пари лесно се харчат нинова бойко доганчо карадайъ. Дават на ромите по 50 лева и на техните тартори, ще бият и ще рушат, на квартири са, а и българите да плащат за ремонтите им. Взаимно си помагат дпс, удрят, отзад, тия хора са най страшни, не знаеш, какво ти мислят, българи, турци и сие етноси. На касиер домоуправител никой не им прави ревизии, как преценят, на кого, колко пари и там тъмна Индия. При живково проверки, ревизии и нищо не можеше да се откраде, а сега знае ли се с техника на асансьора дали не правят далавери двамата. Без съвестни хора няма как да я има България. Лично мнение.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Татяна

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "бай Иван":

    Ако искаш да имаш асансьор и осветление по стълбите или ако не наводни общият щранг, сам ще се задължиш.
  • 113 Татяна

    3 2 Отговор
    Ако искаш да имаш асансьор и осветление по стълбите или ако не наводни общият щранг, сам ще се задължиш.
  • 114 Бъбу

    16 0 Отговор
    Долен, лобисткия закон, така е направен, че да развързват ръцете на разни домоупр. фирми под крилото на държавата. От къде накъде ще ме задължават някой си да управлява моята "неприкосновена" частна собственост, да ми иска да му плащам и заплата за не поискана услуга и в крайна сметка като не можеш или не искаш да му плащаш, ще може да те изгони от собственото ти жилище. Българина не обръща внимание на такива уж безобидни гласувания на закони, тихомълком ни изработват с предлог че ЕС искали така, че ще теглим кредити за енергийна независимост и т. н. И т. н., но когато се усетим в какъв капан са ни набутали, ще бъде късно. Това е един грозно лобистки закон даващ изключителни права на нароилите се домоуправителски фирми, Време е за протест.
  • 115 Абе

    14 0 Отговор
    Само да попитам, Как така този закон те задължава да ползваш НЕПОИСКАНА УСЛУГА, ама така било на запад, само че там жилищата се ползват основно и предимно от наематели,, а тук предимно от собственици, собственици включително и на общите части. Какво е това искат да ни вкарват в някакви кооперативи или търсят начин да ни отнемат собствеността.
  • 116 Zвяра 🇷🇺

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Собственик":

    Нямат право а ? Да може да се събират пари от съседи и да няма деклариране за какво са похарчени...

    имат пълното право
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Яна

    8 0 Отговор
    Поддържам 116 . Трябва да се прави отчет и да бъде достъпен до всички. Не като нашата домоуправителка, дето е изписала една тетрадка с
    измислени разходи и която никой не вижда.
    А в действителност похарчи общите пари за зъболекар, гинеколог и културни мероприятия с
    приятелки мошеници като нея.
  • 120 Според мен

    7 0 Отговор
    По-добре избрания домоуправител да е живущ в самия блок,а не някакъв външен кестен с някаква измислена фирмичка,който само гледа да взима пари от хората и да не го интересува много какво се случва.Само живущ в блока домоуправител (при условие живущ на този адрес поне от 10год.примерно) може да знае най-добре за проблемите и да ги решава на общо събрание,срещу
    минимална мес.такса.Ето например в нашият блок имаме частен домоуправител избран преди повече от 2год.,но не си върши задълженията,а пък касиерката всеки месец пише такса от 3лв.само за него.Отделно от това тази наглата гад събира суми всеки месец нон-стоп и за някакви измислени ремонти,от които прибира доста пари и за себе си,без да дава никакъв отчет.
  • 121 Зозж

    6 0 Отговор
    В случая има една изнудваческа фирма Вход мениджър ,която рекетира хората без домова книга без общо събрание събира порите на хората и не дава никакъв отчет заплашва че ще съди хората
  • 122 Саниране, ама с минерална вата!

    6 1 Отговор

    До коментар #100 от "Доколкото":

    Саниране с материал разпадащ се на токсични мономери от влагата. На всичко отгоре и канцерогенни. Банкянската 🎃 не можа да ни умори от глад, но сега ще се напъне да ни изтрови. Проклет да е! Дано погребе и децата и внуците си
  • 123 Тря

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "входмеринджей":

    Трябва да има за ракийка 🤣🤣🤣
  • 124 АНА

    0 2 Отговор

    До коментар #75 от "Батко ти":

    ЪЪЪ. Чистачката е длъжна да чисти на тези, които са платили. Абсурд е да плащам за чуждите деца. Та преди да говориш, плати за децата си, а не да смяташ, че съседите са длъжни да ти поемат разхода. И какво е това освободени!! Безплатни обяди няма. Като не плащаш за собствените си деца, нахалстваш съседи/често с много по-малки доходи/ да плащат за децата ти и нямаш право за каквито и да било претенции. Държавата, която ги е освободила да плаща, не пенсионери и безработни.
  • 125 Илия

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дааа, ама Не":

    Ами всичките ни закони се приемат за да обслужват лобистите, затова банките винаги са от печелившата страна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол