Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 18:54 1 683 46

Правната комисия даде зелена светлина за връщането на хартиената бюлетина

  • правна комисия-
  • зелена светлина-
  • връщане-
  • хартиена бюлетина

Депутатите дискутираха темата над час

Правната комисия даде зелена светлина за връщането на хартиената бюлетина  - 1
Снимка: БГНЕС

Правната комисия прие на първо четене предложенията за законодателни промени в Изборния кодекс на „БСП за България“, „Възраждане“ и „Демократична България“.

Проектът за промени в Изборния кодекс на „БСП за България“ предвижда избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина, като остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

„Възраждане“ предлага Централната избирателна комисия да отразява пропорционалното разпределение на парламентарните групи, както и видеонаблюдение през целия изборен ден с цел да се възпрепятстват изборни измами, съобщават от БТА.

„Да има видеонаблюдение по време на целия Изборен процес, без да има видимост до самото гласуване на всеки избирател. Видеонаблюдение на хартиените разписки ще осуети корупционни практики”, предложи Петър Петров от „Възраждане” по време на заседанието, цитиран от БГНЕС.

От „Демократична България” са разписали промени в изборното законодателство, свързани със сигурността на машинния вот, те се обявиха против смесения тип гласуване, който предлагат от левицата - с хартия и машина.

„Много добре знаем, че хартиената бюлетина води до преправянето на десетки протоколи, което води до ниско доверие на избирателите в изборния процес, освен това и възниква проблем с преференциите. Нека да не подценяваме българския народ. Моят свекър е на 89 години и гласува с машина, така че не мисля, че ще има проблем с машинния вот”, уточни още Йорданова.

От „Български възход“ заявиха, че са за оставане на машинния вот, защото така може да се гарантира в по-голяма степен честността на гласуването.

„Ние застрашаваме свободната воля, връщайки хартиената бюлетина. Корупцията изкривява изборния процес, а хартията се явява средство в тази посока. Считам, че в настоящия момент единствено оставащата форма на гласуване с машини ще гарантира в по-голяма степен прозрачността на вита и ще гарантира свободната воля”, коментира Александър Николов от БВ.

ДПС казаха, че между двете четения ще предложат вариант гласуването да бъде 100% машинно и хартиено, а именно бюлетината да се поставя в сканиращо устройство, което да отхвърля недействителните от тях, като отчетоха, че този модел работи в САЩ.

ГЕРБ-СДС подкрепя хартиената бюлетина.

Антикорупционното законодателство

Във връзка с антикорупционното законодателство от ГЕРБ-СДС коментираха, че подкрепят и двата законопроекта, като настояват за качествено антикорупционно законодателство, което да служи няколко години. Те имат и забележки към проектите, като посочиха, че трябва детайлно да се обсъдят и да се проведе по-широк обществен дебат по някои от точките, като се включат в обсъждането научната общност и магистратите.

От ДПС също посочиха, че имат критики, но подкрепят и двата законопроекта, като добавиха, че на второ четене ще направят предложения за промени. „БСП за България“ отбелязаха, че проектът на Министерския съвет е по-добре развит, а по другия трябва още работа. От „Възраждане“ се въздържаха при гласуването, защото настояват за становища от заинтересованите страни, като отбелязаха, че Антикорупционната комисия не трябва да се превръща в бухалка. Според „Български възход“ трябва по-висока степен на синхрон между двата законопроекта - Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, като ще предложат и техни промени.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    14 15 Отговор
    И без това ги печата, поне който иска да ги ползва !
  • 2 пешо

    41 19 Отговор
    това не е държава , а кочина

    Коментиран от #32, #44

  • 3 пешо

    29 22 Отговор
    с гласуването бях дотука , да гласуват не грамотните и братята роми

    Коментиран от #9, #15

  • 4 Никакъв

    24 16 Отговор
    напредък ! Власт и пари на първо място ! Абе гнусотия !
  • 5 Гого

    36 15 Отговор
    Какво ли ще стане ако БСП продължи да губи гласове и с хартиените бюлетини?!
  • 6 12340

    14 15 Отговор
    "... в Изборния кодекс на „БСП за България“ предвижда избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина, ..."
    .....Избор!..десняци Мадуромашинни!
    Избор!
  • 7 Бибитко

    29 22 Отговор
    Връщането на хартиената бюлетина става след задкулисна договорка на Бойко Борисов и Корнелия Нинова. След това позорно съюзяване с уж "класическия враг" БСП ще се срине още повече на следващите избори, даже и след тази промяна. А цар Кратуна пак ще продължи да фалшифицира изборите. Той знае, че следващата година са местните избори и пак ще остави своите "гениални кметчета" да му събират парички за чекмеджетата.
  • 8 Последния Софиянец

    34 19 Отговор
    Чувалите с бюлетини се хвърлят в едно мазе ,а протоколите се преправят уж има грешки.Така ставаха изборите.
  • 9 Студопор

    21 9 Отговор

    До коментар #3 от "пешо":

    Странно звучи това от някой, който казва "не грамотните"...
  • 10 Бамбука

    23 19 Отговор
    Явно целта на акцентирането за връщане на хартиената бюлетина е да отвратят допълнително народа да гласува и така 500 000 мъртви души да намерят място в избирателните списъци.
  • 11 177

    25 26 Отговор
    Върнат ли хартиената бюлетина, аз и семейството ми няма да гласуваме. Досега винаги сме гласували. Надявам се ДПС да станат първа политическа сила, за да разберат тия политически маймуни, че този клон на който скачат, без да мислят изобщо за страната, ще се счупи и всички ще паднат и ще си счупят главите.
  • 12 !!!?

    10 2 Отговор
    Зелена светлина за хартиената бюлетина !!!?

  • 13 ЧАПАЕВ

    18 19 Отговор
    МАДУРО ЗАКОПА ПП И ДБ. ПУСНА ИМ ГЮВЕЧ ЗА 7 МЕСЕЦА И ТОЛКОВА? КРАЙ С ПРОМЕНИТЕ, ВРЪЩА СЕ СИГУРНОСТТА И БАТЕ БОЙКО!
  • 14 Лумпен

    21 13 Отговор
    Да гласуваме с хартиената бюлетина като напишем на нея какво мислим за любимците ни в НС !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    22 7 Отговор
    Дуална избирателна система, кой, как иска така да има право да гласува!
  • 17 Мдааа

    11 15 Отговор
    Пак ще има кебапчета за ромовете.

    Коментиран от #22

  • 18 Панов

    15 18 Отговор
    ГЕРБ, ДПС и БСП така и не можаха да научат електората си, съставен предимно от роми да гласуват с машините. Доста гласове изгубиха на последните избори.

    Коментиран от #28

  • 19 до г-жа Йорданова

    10 22 Отговор
    Свекър и бил на 89г.и гласувал с машина.Да,обаче ние нямаме свекъри на същите години,но имаме малограмотни и пенсионери,които не се оправят с машините.Дайте да изберем вашия свекър да ни учи как да гласуваме.Не ставйте смешни-нека този народ,който гласува все по-малко,да не третирате като неразбиращ как се гласува.
  • 20 имам двама комшии от некъпаните

    24 1 Отговор
    голям вой се чува от няколко часа от тях - явно са разбрали новината по-рано - щото без софтуер за разпределяне на проценит - парламент за псиxoбeсните нанайси
  • 21 Полюцай

    12 16 Отговор
    Машала! Бравус! Тъй тъй ! Скоро с боб и ориз да гласуваме! Нямам думи ! Какви хора се готвят и ни управляват! Боже пази България!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Милен

    15 13 Отговор
    Хората които най-силно агитират за хартиената бюлетина не случайно провалиха и "електронното правителство" макар че усвоиха не малко милиони за въвеждането му без никакъв резултат 😉
  • 24 баба Вуна

    6 16 Отговор
    Аз гласувах на мащина за ДПС. И немога да ги разбера от ДПС защо искат хартиени бюлетини след като при машинното гласуване са трета политическа сила и увеличиха гласоподавателите си.

    Коментиран от #27

  • 25 Фикри

    16 11 Отговор
    - Как e положението, Джеймс?
    - Изборен ден, сър.
    - И върви ли вотът, Джеймс?
    - Ниска избирателна активност, сър.
    - Какво искаш да кажеш, Джеймс?
    - Машинното гласуване затруднява покойниците, сър.
  • 26 оххххх, стига вече

    14 8 Отговор
    Стига излишно писане , обиди, етикети, намеци и пр. Решението е правилно. И онези, които са против, да престанат да говорят от името на народа.
  • 27 Фикри

    3 8 Отговор

    До коментар #24 от "баба Вуна":

    Щото бяха с номер 1 на първата страница ако бяха с по-заден номер и на втора страница, рязко щеше да им падне процента
  • 28 Как ще ги учат?

    4 18 Отговор

    До коментар #18 от "Панов":

    И как лидерите на изброените партии ще учат своите фенове да гласуват с машини?Как ще е това чудо на практика?Примерно Бойко влиза в някакъв склад,взема машина и на улицата се нареждат граждани да ги учи.Престанете с глупостите и оставете комисиите да изберат най правилното-и машини,и хартиени.Всеки да има избор,а не забрана само на едното.Толкова ли сте тъпи за простите неща.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тракиец🇮🇹🇺🇦🇮🇷🇧🇬🇩🇪🇯🇵

    15 12 Отговор
    Организираната престъпност върне ли хартията с чувалите НИКОГА повече няма да ида да гласувам . Да ходят Ци-ганските махали - нали това е стремежа на БКП ( ГЕРБ ДПС )
  • 31 ежко

    8 4 Отговор
    Нашите политици са така -днес едно, утре обратно....Все с важни работи се занимават.
  • 32 пико

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    Далаверате с мадуровките приключи.

    Коментиран от #38

  • 33 значи

    12 5 Отговор
    щом козяците вият кат линейки - всичко е наред!
  • 34 Тома

    8 7 Отговор
    Те готовите бюлетини в чували направо се носят в цик.Ако не вярвате питайте цъфтан вечния победител в изборите и носител на десетина часовника награда от тиквата
  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 9 Отговор
    ЩЕ ИМА ЯКО КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ
  • 36 дядото

    10 3 Отговор
    за тези най-важното е да останат във властта.единственият път за това е бюлетината и платения вот.не е е ,ние просто няма да гласуваме.нека откровено ви избират циганите и турците.
  • 37 Избори

    6 2 Отговор
    Няма да има честни избори,докато не приемат гласуване по пощата и електронно гласуване,не направят истински избирателни списъци без мъртви души,по постоянно местоживеене,а не по 30 души регистрирани в един апартамент преди изборите,не касират изборите за партии,които купуват и продават гласове,защото извършват престъпление,а в Парламента няма нужда от престъпници,докато не се забрани да се кандидатират ченгета, с криминални досиета,с нарушения на който и да било закон.Да се премахне ЦИК,който е над закона и изпълнява партийни поръчки.Да се създаде експертен,не партиен орган, ноблюдаващ и осигуряващ провеждането на честни избори,който на следващия ден да съобщава официалния резултат.Дотогава в България няма да има честни избори и Парламентът ще е неработещо сборище ,клуб по лични интереси.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 нннн

    6 0 Отговор
    Без контрол всеки начин на гласуване е пунта Мара.
  • 40 177

    5 3 Отговор
    Ако върнат хартиената бюлетина, да бойкотираме тези избори! Да си гласуват тези които ще вземат товна решение и да си управляват после.
  • 41 4рррр

    6 2 Отговор
    Мутрите, комунистите и турко-циганите пак се уредиха с по 50-100 лева на изборите... браво на Корнелия...
  • 42 6Х6

    3 0 Отговор
    УжасТ
    Каква участ!
  • 43 Правно да е

    1 0 Отговор
    И очаквате от правна комисия да провежда някакви значими съдебни реформи? Та те са придадък на мафиотските партии на прехода, същите които няколко парламента я саботираха. И разбирателно Възраждане или да ги наричаме Въздържание отново се въздържаха от работа, от правото да имат ясна позиция по тема? Видяхте ли кой е поредния придобит златен пръст на Борисов? Това е Костадинов!Петорната коалиция на ада - ГЕРБ БСП ДПС Въздържание Български възход.
  • 44 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    При смесено гласуване ПП ще са първи-40%
  • 45 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    Ха ха , вече на всички им е ясно , че ако няма машинки с пипан софтуер , няма и да помиришат парламетнарни кюфтенца , непотребниците жалки псевдодемократски
  • 46 Да вметна само

    0 0 Отговор
    Е сега вече няма да гласува камара народ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол