Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 07:25 1 062 13

София ще ремонтира само 65 от 2700 спирки

  • ремонт-
  • спирки-
  • градски транспорт

Спирките, които предстои да бъдат обновени, се намират в различни райони

София ще ремонтира само 65 от 2700 спирки - 1

По-малко от година преди следващите местни избори Столична община се сети за един от големите проблеми в публичната инфраструктура - занемарените спирки на градския транспорт. По предложение на управляващите в Столичния общински съвет от коалицията ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака" транспортната комисия прие единодушно доклад на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) да бъде възложено да ремонтира 65 от общо 2 700-те спирки в София и да монтира навеси там, където такива липсват. Според вносителите обновлението ще бъде направено на част от най-натоварените точки в града, за които в същото време са получени сигнали и предложения от граждани. По време на дискусиите обаче стана ясно, че в списъка не фигурира нито една спирка в район "Средец", който е в центъра на София.

В хода на дебатите самите общински съветници от ГЕРБ-СДС и от ВМРО признаха, че докладът им е много закъснял и че състоянието на огромна част от спирките в София е плачевно. "Понастоящем броят на спирките в столицата е 2700, в т.ч. 1094 са с навеси, а 593 броя са собственост на ЦГМ. Следва да се отбележи, че състоянието на част от тях е незадоволително, като за издръжката им се инвестират средства, които са недостатъчни. Едновременно с това напоследък СОС прие редица решения за въвеждане на нови преки връзки и промяна на съществуващите линии на транспортното обслужване на столицата с оглед на увеличения броя на пътуванията след отпадането на въведените противоепидемични мерки. Това налага предприемането на мерки за подобряване на състоянието на съществуващите спирки", пише в предложението, внесено от Георги Георгиев и Зафир Зарков от ГЕРБ и от Карлос Контрера от ВМРО.

Спирките, които предстои да бъдат обновени, се намират в различни райони - "Триадица" (4 бр.), "Студентски" (3 бр.), "Слатина" (1 бр.), "Сердика" (3 бр.), "Подуяне" (7 бр.), "Панчарево" (1 бр.), "Овча купел" (6 бр.), "Оборище" (1 бр.), "Нови Искър" (2 бр.), "Надежда" (2 бр.), "Младост" (10 бр.), "Люлин" (8 бр.), "Лозенец" (1 бр.), "Кремиковци" (4 бр.), "Красно село" (3 бр.), "Искър" (2 бр.), "Илинден" (1 бр.), "Възраждане" (1 бр.), "Връбница" (1 бр.), "Витоша" (2 бр.) и "Банкя" (2 бр.).

Първоначално от ГЕРБ-СДС не бяха предвидили краен срок за обновяването на спирките. По предложение на представителя на "Спаси София" Борис Бонев бе взето решение това да се случи най-късно до 31 декември 2023 г. Така и не стана ясно обаче колко пари ще бъдат похарчени за ремонта на 65-те точки. Вносителите на доклада отбелязаха само, че "разходите, необходими за изпълнението на предложения проект, са взети предвид с оглед предстоящите приходи и разходи на ЦГМ за следващата година".

Докладът за обновлението на 65-те спирки е първият по темата след години наред нулева активност. През лятото на 2018 г. СОС реши да търси концесионер за част от точките, на които спира градският транспорт в София. Срокът трябваше да е 15 г. с опция за още 5 г. По 400 от спирките бе предвидено да има рекламни елементи, а по 300 - павилиони за продажба на вестници и дребни стоки. По това време известната компания "Лафка" още не бе фалирала. От двете дейности общината очакваше да получава по 80 000 евро годишно. От бъдещите ползватели на спирките пък се очакваше до 2 години да подменят всички спирки в София. За същото общината трябва да даде над 18 млн. лв., а с концесията те ще бъдат спестени - така кметът Йорданка Фандъкова обясни защо се обявява конкурсът.

През 2020 г. обаче стана ясно, че никой не е проявил интерес към него. В резултат управляващите в София напълно изоставиха проблема със спирките на обществения превоз. В контактния център на общината и в социалните мрежи постоянно могат да се видят сигнали, че спирки са без навеси, пълнят се с вода след дъжд и сняг и че хората мръзнат и се мокрят, докато чакат автобус, трамвай или тролейбус.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идея

    5 0 Отговор
    Напишете колко ще струва ремонта на една спирка, за справка просто...

    Коментиран от #2

  • 2 Наблюдения

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Идея":

    С тия, които са в общината, по-добре нищо да не ремонтират. След всеки ремонт положението става още по-лошо, само парите са похарчени!

    Коментиран от #4

  • 3 Фандупка

    2 0 Отговор
    Понеже в някои квартали хвърлят камъни по автобусите, на тези спирки шофьорите няма да спират, а само ще намалят малко.
  • 4 Тцъ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдения":

    Не са похарчени, откраднати са 😂🤣😂
  • 5 АБС

    2 0 Отговор
    Вандалите ще ги ремонтират всичките.
    Има спирка - има проблем.
    Унищожават спирка - няма проблем.
    Бледоликите са изпечени в тази дейност .
  • 6 Не знам

    1 1 Отговор
    Какво ще ремонтират на места няма спирки
  • 7 шоп

    0 0 Отговор
    А останалите 2650, дали имат нужда? Тези, които аз ползвам са нови ...
  • 8 Гошо ъъъъъъъ

    0 2 Отговор
    Боли ме Нуя за вашите софийски спирки

    Коментиран от #11

  • 9 ЗАщо

    0 0 Отговор
    Да се поправят спирките? Нали направиха най-скъпата тоалетна и пейки. Това е достатъчно. Нека правят пътища, там е далаверата. През розовите стъкла на кметския Мерцедес света изглежда друг. Но да е така вина имат само софиянци. Тя не е виновна /общината/ след като сме я оставили само да краде.
  • 10 Лост

    1 0 Отговор
    И защо не го дадете в проценти както Ковида?Това ще са 2.4%ваксинирани и 97.6%неваксинирани спирки по тяхната терминология 😛😉.
  • 11 Столичанин

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо ъъъъъъъ":

    Мен пък ме боли за провинцията и най-вече за мнението на комплексираните провинциалисти 😉
  • 12 Но изхарчените мангизи ще са като за....

    1 0 Отговор
    ...ремонт на 500 000 спирки ..
  • 13 Напиши коментар: Пиша

    0 0 Отговор
    Дано някой прочете!
    София е заприличала на едно голямо гето, каквито сме гледали от американски филми от 80те и 90те години! Има няколко улици и булеварди, дето горе-долу стават да се снимат някакви филми или предавания, които да покажат нещо уж по-така от "европейска" столица.... И то снимат или отдалеч и отвисоко, или на късо разстояяние, за да не се види цялата мизерна картина! Оттам нататък всичко леш!
    Остави, че е мръсно, дупки, тротоари, дето няма равни две плочки една до друга... но и всичко, всичко по което може да се драска на височина 2-3 м от земята - а и по-високо - е оклепано с боя и графити. Само се огледайте какви лай.на са по сгради, подлези,надлези, мостове спирки, жил кооперации, блокове. Даже и даиманеши хубаво направено идва някой и го залива с надписи и боя и...
    Айде там за пътища дупки, тротоари да речем, че няма пари..Ама защо пък трябва да се клепе с боя и надписи и да се правим, че Ами то това е навсякъде, какво да направим...Що бе хора?! Тотална деградация на морал и възпитание! Къде е община, полиция? Няма ли глоби, наказания?! Защо никой не се бори с това?
    ОТВРАТ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове