Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 19:16 1 549 23

МВР-министърът: Голяма част от оборудването, използвано от граничните полицаи, е неподходящо или занемарено

  • мвр- министър-
  • оборудване-
  • гранични полицаи-
  • неподходящо-
  • занемарено

Искането на оставката ми е свързано с разследването срещу някои политически лидери, каза Иван Демерджиев 

МВР-министърът: Голяма част от оборудването, използвано от граничните полицаи, е неподходящо или занемарено - 1
Снимка: БНТ

Акцията по задържането на граничен служител е пример за доброто взаимодействие между прокуратурата и МВР. Получихме съдействие от страна на прокуратурата. Наблюдавахме го, белязаха се пари и накрая усилията ни се увенчаха с успех. Става дума за зам.-директор, отговарящ за снабдяването на служителите с необходимото оборудване за охрана на границата. Няма връзка с трагичния инцидент край Елхово. Това заяви вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Голяма част от оборудването, използвано от граничните полицаи, е неподходящо или занемарено и не може да се ползва по предназначение. Проблемите са трупани с години. Вместо да се решават проблемите, те се задълбочават. Щатът на "Гранична полиция" се намалява през годините. В същото време през последните 10 години служители на МВР са командировани по границата в много тежки условия. Ние полагаме усилия да подобрим условията на работа там. Предстои 1260 служители да се влеят в състава на Гранична полиция, целта е да отпадне командироването на служители и службата да поеме задълженията си по охрана на границата“, обясни той.

По повод тежки инцидент със загинал служител на границата ни с Турция Иван Демерджиев заяви: „Във всеки автомобил има бронежилетка и прибори за нощно виждане, но те са остарели. Стартирали сме обществена поръчка за нови и получихме техническо оборудване от ЕК за охрана на границата. Поискали сме и други технически средства от ЕК. Всеки момент ще бъдат готови облеклата на служителите на Гранична полиция“, каза вътрешният министър, цитиран от novini.bg.

Той не спести критики и към правителството на Бойко Борисов, когато "Гранична полиция" се сдоби с луксозни високопроходими автомобили за подпомагане работата по орана на границата.

„Колите, които намерихме на място са технически непригодни да изпълняват охрана по границата. Двигателите им прегряват на този тежък терен. Няма никакъв здрав разум да се оборудва Гранична полиция с такива луксозни автомобили“, подчерта Демерджиев.

„Аз винаги поемам отговорност за собствените си действия, но не мога да поема отговорност за проблемите от последните години, които не съм решил за два месеца“, каза той по повод поисканата му оставка от ГЕРБ.

„Турската страна ни предава цялата информация по случая с убития граничен служител. Ние работим по няколко версии. Извършителите са двама братя, Стреляно е от турска страна. Ползвани са ловни боеприпаси. Загиналият е граничен полицай със стаж от повече от 8 години. Той е бил много добре обучен“, подчерта вътрешният министър.

„За пръв път държавата показва решимост да се бори с трафика на мигранти“, увери Иван Демерджиев. По думите му се водят разследвания срещу гранични полицаи, подпомагащи трафика. Той предупреди, че те застрашават не само кариерата си, а и свободата си. Няма данни за масово участие на полицаи от вътрешността на страната в трафик, разкри той.

“Сблъскваме се с проблеми от самото начало. Пикът на мигрантският натиск към страната ни беше през септември. Той вече плавно намалява. В момента нямаме нужда от повече служители. Противодействайки по-категорично на тези хора, ни ставаме мишени. Дал съм оказания на служителите, че при дадена ситуация, могат да използват и личното си оръжиe“, каза министърът.

Министър Демерджиев обвърза искането на оставката му с разследването срещу някои политически лидери. Той увери, че това няма да го разколебае.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    6 1 Отговор
    Не бой се! Ще го пратят на Окрайната и ще поръчат още хартиено оборудване!

    Коментиран от #5

  • 2 Шопо

    4 3 Отговор
    Оставка
  • 3 Българските турци

    4 3 Отговор
    Грохналата и икономически фалирала Турция си построи 900 000 километрова бетонна стена оборудвана с модерна видео и алармна електроника и паралелно шосе по което патрулират бронетранспортьори с пълно бойно снаряжение непрекъснато 24 часа...А България е уж краен рубеж на ЕС а една мъничка отсечка като турската граница е непосилна за бюджета и икономиката и ! ... Не e ли сега моментът да задействате Борел и Урсула да бръкнат в джоба на Великата ЕС че да ви построят една свястна стеничка на Странджа вместо да пращат пари за издържане на бежанци или подстрекаване на корупция !!!

    Коментиран от #8

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    ГРАНИЧАРИТЕ се самооборудват като си купуват ОБОРУДВАНЕ по ИНТЕРНЕТ
  • 5 искам

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    да те поръчам
  • 6 Хайредин

    10 2 Отговор
    Кой ще потърси отговорност от Валери Симеонов за качеството на оградата?

    Коментиран от #7, #12

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хайредин":

    НИКОЙ защото ИМА корупция
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Егати лъжеца

    4 3 Отговор
    След като пожертва трима полицай заради бездействието ти чак сега разбра колко голяма част от оборудването, използвано от граничните полицаи, е неподходящо или занемарено. И се изцепи за пореден път „Аз винаги поемам отговорност за собствените си действия, но не мога да поема отговорност за проблемите от последните години, които не съм решил за два месеца“. Е КОЙ да поеме вината тогава, че повече два месеца спа на поста министър, назначаваше си свой протежета и вдигна нагло заплатите само на главния секретар и заместника му с по над 2000 лева за вярната служба и потулване на скандала с убитите първоначално двама полицай от мигранта с буса. И за какви разследвания става въпрос като твърдиш, че си от два месеца за три месеца? Оставка и поемане на наказателна отговорност за бездействията довели до трима убити полицай!
  • 10 Ганьо

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Оня с коня":

    911km е бетонната ограда със Сирия...
  • 11 ТаУмВзе

    2 1 Отговор
    Аре са Тегли още Заеми ЯКО, докато ОПГ МВР няма да се наяде! Повече от Ясно е, че Гранична полиция държи Каналите и се отчита на ЧЕКМЕДЖЕТА! Въртииииии
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 дъртия

    2 2 Отговор
    КУПИХ СИ КЪЩА ! ВСИЧКО ТОЧНО ! ОБАЧЕ СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ ПОКРИВЪТ и ПРОТЕЧЕ ! КОЙ ВИНОВЕН дали е ТОЯ ДЕТО ми я ПРОДАДЕ или ЩОТО НЕ ПОДМЕНЯМ ЦИГЛИТЕ КОГАТО ПРОКАПЯТ ? ...а кажете ...!...

    Коментиран от #15

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Оня с коня":

    НАЛИ уж заловили двама БРАТЯ ТУРЦИ сега ги изкарват ЗАЩОТО били С психически отклонения НАКРАЯ никой няма да е ВИНОВЕН
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "дъртия":

    КОГАТО купувате нещо и не се ГРИЖИТЕ за него то се СЪСИПВА
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Оня с коня":

    Благодаря за корекцията Шефе !
    Километрите сухопътни граници между Турция и нейните съседи са както следва.
    границата между Грузия и Турция; 276 километра.
    границата между Ирак и Турция; 378 километра.
    границата между Иран и Турция; 560 километра.
    границата между Армения и Турция; 328 километра.
    Сирийско-турската граница е дълга 911 км
    Това е дългата 212 км сухопътна граница между Турция и Гърция.
    Азербайджанско-турската граница 13 километра
    Българо-турската граница е 269 км
  • 18 ВИНЕТУ

    2 0 Отговор
    Г-н министър граничните полицаи не са получавали униформи от 5гд къде са парите...
  • 19 🍻🇧🇬🌤

    1 0 Отговор
    Гранична Полиция за да стигне до 25/30% от капацитета на Гранични Войски ще трябват милиарди €€ евро.
    Прост пример:
    Една “Виетнамка” ( не се лъжете по “Името”, това е сериозен Джоган с Каросерия покрита с Платнище - Брезентово, който Джоган е наречен “Виетнамка” защото е произведен от Зил мисля че е от Зил и използван от Воет Конг/Хоши Мин във Виетнамската Война срещу У Са, но да се върнем по същество ) , та този Джоган може да превозва 15/20 тежко Въоръжени Граничари по всякаква Пресечена/Планинска Местност стига да има некъф планински път в кавички, в некои случаи и път не е необходим,
    Казвам го това защото го знам от личен опит, през ноща ни изкара :) един “луд шофьор” на връх Балкана с един такъв Дожоган “Виетнамка”,
    📌:) Посочете ми сега такова превозно средство в Гранична Полиция?

    Коментиран от #22

  • 20 🍻🇧🇬😎

    0 0 Отговор
    “Сори”, Ви Ет Кон//Хо Ши Мин
  • 21 🍻🇧🇬😎

    0 0 Отговор
    Ок, Конг, пише се Конг, От Ви Ет Конг.
  • 22 Боромир

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "🍻🇧🇬🌤":

    Не си добре информиран. "Виетнамка" е ГАЗ-66, а "Джуган" е ЗИЛ-157.
  • 23 Попов

    0 0 Отговор
    Тези, които не пазят държавното имущество , да го заплатят в троен размер!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол