11 Септември, 2024 13:18 769 18

Парламентът удължи с 6 месеца срока за преговори с Украйна за продажба на оборудването от АЕЦ “Белене“

  • срок-
  • продажба-
  • оборудване-
  • аец белене

След приключването им министърът на енергетиката трябва да представи доклад до Народното събрание

Парламентът удължи с 6 месеца срока за преговори с Украйна за продажба на оборудването от АЕЦ “Белене“ - 1

Парламентът удължи със 180 дни срока за преговори с Украйна за продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“, които се броят от влизане в сила на решението. То е по предложение на председателя на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и група народни представители.

След приключване на преговорите министърът на енергетиката трябва да представи доклад до Народното събрание за взимане на решение за продажба на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на Националната електрическа компания.

Проекторешението подкрепиха 107 депутати - от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и петима независими. Против бяха 65 народни представители - от "Възраждане", "БСП за България", както и 14 нечленуващи в група. Въздържаха се от "Има такъв народ" - с гласовете на 13 депутати.

В мотивите се посочва, че през май т.г. е извършена съвместна инспекция на съхраняваното на площадка „Белене“ оборудване с дълъг цикъл на производство от експерти на НЕК и "Енергоатом". След успешно проведената инспекция от украинска страна е изпратено официално запитване до НЕК за разработване и изпращане на търговско предложение за продажба на оборудването и проект на договор.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 2 Отговор
    Ще отговарят пред Народния съд!
  • 2 К.О.Т.арАК 🐱

    19 3 Отговор
    с тва Белене се окрадоха пари за 10 централи
  • 3 БСП за България и Радев

    23 4 Отговор
    Те погребаха България. Не само Белене. Трябват ни още поне две атомни електроцентрали построени от братска Русия. В мирният атом е бъдещето! И в Русия

    Коментиран от #8

  • 4 Нямат

    11 0 Отговор
    топки !
  • 5 украински братя

    1 18 Отговор
    Помагайте на нападнатите от фашистка русия украински братя!
  • 6 Констатация

    22 0 Отговор
    Предателите на България под строй гласуват за синергия с интересите на краварите.
    Да видим народния съд какви присъди ще им дад след врвме ,начело с Тиквата ,Хипопотама от ДПС и олигофрените от ПП и доносническа България.
  • 7 Баба Яга

    19 0 Отговор
    Предателите антибългари от ГРОБ и Простите Предатели на съд за национално предателство и шпионаж, донесли неописуемо големи, огромни щети на страната и народа! Тия гадове трябва да бъдат линчувани и ако не ги разстрелят като във военно положение, да лежат доживот в Белене. Ти янегадяи са бедстиве за страната, проклятие. Ще ни заробят с уестингхаоса за 100 години с 60 млрд долара сметка
  • 8 Отговор

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "БСП за България и Радев":

    Нещо си в грешка.
    Тиквата спря всичко което се отнася до атомната ни енергетика от шубе ,че краварите ще му вземат кинтите от офшорните зони,
  • 9 404

    10 1 Отговор
    След 180 дни няма да има такава държава.
  • 10 Гуньо Простия

    10 0 Отговор
    След като продадохме Мариците на Американците, защо да не накараме САЩ или Франция да построи нов АЕЦ за собствена сметка и да ни продава ток.
  • 11 Крис

    9 1 Отговор
    Добре, че г-жа Катинчарова от партия Величие се бори за реакторите с мафията в парламента! Хора събудете се, трябва реакторите да останат в България, за да построим централата! Мафията иска всичко да унищожи!
    Гледайте сега заседанието от 14:30 часа!
  • 12 Демократ

    4 8 Отговор
    40 години корупционната яма Белене се върти от проруските агенти в България. Абе спрете вече и прочетете от трибуната на Парламента становището на българските и руските учени от преди 40 години, че Белене е сеизмична зона и там не може да се строи атомна централа изобщо. Близостта с АЕЦ Козлодуй също не е без значение. Стига крадохте от българския народ, защото сумата е огромна и тези милиарди вместо в офшорните сметки на енергийната мафия можеха да се вложат в развитието на страната- детска болница, жп транспорт, ВИК, модерна инфраструктура, изграждане на коридор 8 за свързване на Черно с Адриатическо море , още римляните са били изградили там виа Игнатия и т.н. и т.н. Затова сме най-изостаната държава в ЕС и най-задръстената на Балканите с най-голяма корупция.

    Коментиран от #13

  • 13 кво стана

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Демократ":

    с парогенератора който може да смени този в 6-ти блок който постоянно дефектира...ще го даваме на украйна или ще го пазим за нашата енергийна сигурност??

    Коментиран от #18

  • 14 Българин

    7 0 Отговор
    Категорично съм против продажбата , макар , че никой не ме пита ! Ако ще продават оборудването , то поне да е до близка до реалната цена , а не да го подаряват за някакви си 800-900 милиона !
  • 15 смок

    2 0 Отговор
    По-нататък ще го удължи с 16 месеца още. 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ-а в Козлонадуй кога ще бъдат построени? ТЕЦ-овете и въглищата свършват.
  • 16 Българи🇧🇬

    5 0 Отговор
    Боже дано дойдат в НС истински българи който да не продават и последното останало от велика НРБ 🇧🇬 няма ли кой да ни спаси от тези предатели войнолюбци крадци малоумници който налазиха България с лъжливата си демокрация народа ни стана работещи бедни болни и гладни 😥
  • 17 РИСТО ДУУ

    2 0 Отговор
    ЗА БЕЛЯНЕ НАРОДА ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗ С ДРЯНОВИЦИТЕ ИНАЧЕ ЕМИРАМЕ
  • 18 Демократ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "кво стана":

    Това могат да кажат само ядрени експерти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове