Last news in Fakti

12 Ноември, 2022 10:51 1 167 15

Любослав Костов, КНСБ: Ако сега не вдигнем минималната заплата, догодина трябва да я вдигнем с 300 лв.

  • кнсб-
  • любослав костов-
  • заплата

КНСБ няма да се откаже от искането си минималната заплата да е 850 лв.

Любослав Костов, КНСБ: Ако сега не вдигнем минималната заплата, догодина трябва да я вдигнем с 300 лв. - 1
Снимка: БГНЕС

До две години България трябва да транспонира европейската директива, която предвижда минималната заплата да е 50% от средната, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" главният икономист на КНСБ Любослав Костов. Той допълни, че синдикатът няма да се откаже от искането си минималната заплата да е 850 лв. "Ако сега не вдигнем минималната заплата, догодина трябва да я вдигнем с 300 лв. - представете си тогава реакцията на бизнеса. Колкото повече се забавяме в нашите решения днес, толкова усложняваме дебата в бъдеще. Ръстът на минималната заплата ще стимулира заетостта и потреблението, съответно и икономическияп растеж. Ние искаме тази година, която идва, 850 лв. - което е около 20%. След което всяка година с по 18% да нараства, но това трябва да бъде първата стъпка - 50% минимална от средна, над която трябва да се договаря заплата за издръжката на живота, защото Директивата в чл. 5 препоръчва, че това е един минимум. Нека депутатите не си правят илюзията, че като я вдигнат на 50%, мачът приключва. Там вече топката идва в социалните партньори, които трябва да договорят помежду си дефиниция за това какво е издръжка на живота и под тази сума да не може да се пада. Няма как да работиш и нетният ти размер да е около линията на бедност", подчерта главният икономист на КНСБ.

Той изтъкна, че популизмът в Народното събрание през последните седмици е минал всякакви граници и според него синдикатите в момента са тези, които влагат някакъв разум в политическия дебат

Костов помоли за извинение поради причинените от протестите неудобства, но заяви, че подобни действия ще продължат през цялата зима.

Той не изключи възможността от стачни действия, ако не бъдат удовлетворени исканията на синдикатите да бъде внесен бюджет и да има догонваща компенсация на доходите, която да компенсира инфлацията до момента.

След срещата с президента Радев със синдикалните лидери вчера, Костов отбеляза, че има известен оптимизъм, тъй като държавният глава е заявил желание да се обсъдят възможностите със служебния финансов министър и министър-председателя, при които бюджет ще може да бъде внесен.

Изрази надежда, че през декември Бюджет 2023 ще има възможност да бъде внесен, за да бъде приет, макар с леко закъснение.

Костов отбеляза, че за догодина дефицитът от 6,6% - 11 млрд. в номинал, включително и дългът, до голяма степен зависи от това дали ще реализираме капиталовата програма и дали Министерство на финансите не е подценило значително БВП.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    7 9 Отговор
    Минимална заплата се дава за минимална или спомагателна работа! Защо трябва само тази заплата да нараства непрекъснато?

    Коментиран от #4, #13

  • 2 инфлацията е дирижирана с цел зануляване

    12 2 Отговор
    Как очаквате да ви вдигат умишлено цените ( като продължение на заключванията ви през 2020г и 2021г.план) и в същото време да ви вдигат и заплатите!?! Е как ще ви занулят тогава!?!? Трябва да ви вдигнат рязко цените и да ви излъжат, че ако ви вдигнат заплатите я "ще храните инфлацията", я "ще сте виновни за дефицити и дупки в бюджета" .....Излизайте по площадите, защото the great reset върви и то успешно....вижте протестите в Германия, Испания, Франция....
  • 3 Тиква

    20 3 Отговор
    Я кажете 12 години при тиквата, колко вдигахте и правихте ли протести? Бяхте в летаргия и сега се будите на празен стомах. За нищо не ставате и двата Така наречени синдиката.

    Коментиран от #5

  • 4 Ей фашист

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    На тоя боклуци в НСто МСто дори не е и минимална работата, защото е малоумна и крадлива.... А целия БВП в България се формира не от производство, квото няма от 30 годи благодарение на тия уствено салати биологични отпадъци в НС и МС, а единствено от ДДС, акцизи и други данъци....Производителност на труда в България няма, щото няма производства...

    Коментиран от #10

  • 5 Вие нали се сродихте с тиквата сега

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тиква":

    Много взехте нещо да го защитавате, след като го арестувахме и пуснате, сега го заобиччахте и адвокати му станахте всички в НСто
  • 6 шири

    12 2 Отговор
    За 12 години при тиквата,той даде само едни мижави 50 лева и то с много уговорки. Питаше тоя,питаше оня и накрая се съгласи с несъгласие в чутурата му.
  • 7 Не е инфлация а спекула

    12 0 Отговор
    В Гернания вкарват помощта в икономиката и производството.
  • 8 Браво

    7 0 Отговор
    По комунистически.....За народа цървули,а за комунистите увеличения на парите..... Да погледнем за кого е увеличението. Радев вдигна заплатите на администрацията,а вчера се реши да вдигнат заплатите на депутатите.... А тук някой Оли се опитва да ни убеди, че се борил цървулите, които ще ни дадат да не са били скъсани. Вече 33 години България се управлява от Номенклатурата и червените олигарси .
  • 9 НЕ ВДИГАЙТЕ МИНИМАЛНАТА .............

    3 0 Отговор
    ОТКЪДЕ АКО НЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ ЩЕ КРАДАТ ВАСИЛЕВЦИТЕ И ОСТАНАЛИТЕ КРАДЦИ !ДАНО СТИГНЕ ВЪЖЕТО ЗА ВСИЧКИ ТЯХ !
  • 10 Перо

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ей фашист":

    А кой казва,че депутатите и министрите заслужават тези заплати! Техните заплати се повишават,на всяко тримесечие,чрез “актуализиране” на измислено усреднена средна заплата с коефициента, само за тях! Можеш ли да ми кажеш,на коя отговорна работа, като принос за заработката и възвръщаемост на инвестирани пари,подобряване на производителността се получава минимална заплата? А за това,че хазната се пълни, само от данъци,такси,акцизи,мита,глоби и т.н. си прав и се знае от всички! Една държава не пълни ли хазната от производство и износ,чрез данък печалба,това не е държава!
  • 11 СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ НЯМА

    8 0 Отговор
    СИНДИКАТИ ИМА САМО В САЩ - ТУКАШНОТО СИ Е ПРЕСТЪПНА ГРУПА НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ПРИЛИЧА ВЪНШНО НА СИНДИКАТ , АМА НЕ Е ! ДОРИ И ПРИ СОЦИАЛИЗМА БЯХА СЪЩИТЕ МРЪСНИЦИ КРАДЦИ И МОШЕННИЦИ - ПИЯНИЦИ И МОРАЛНО РАЗЛОЖЕНИ КАПИТАЛИСТИ И ЛЪЖЦИ !
  • 12 ПОЗНАВАМ ГИ В ЧЕРВАТА ТИЯ ПРОФСЪЮЗИ

    8 0 Отговор
    НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ПРОФСЪЮЗ , ЗАНИМАВАТ СЕ С ФИРМИ И ТЪРГОВИЯ С НАЙ - ПЕЧЕЛИВШИТЕ БИЗНЕСИ ШЕФОВЕТЕ ТАМ СА МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ !
  • 13 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    Защото това е единствената заплата , която се определя административно !! Другите заплати са вързани към нея и си растат и без някой а ги определя !! Защо точно реши , че само минималната расте ? Средната заплата в България е нарастнала много повече и то без никой да я определя , освен търсенето на пазара ! И който смята , че може да се раздават заплати по желание , да направи една фирма и да дава по 10 000 заплати , кандидати ще има бол !! Само че как ще ги изкара и колко време ще издържи е отделен въпрос !! В България фирма се регистрира с 2 лева капитал и малко помощ от познати за попълване на документи !! Айде който е много ербап да се пробва и после да обявява какви заплати да се плащат !
  • 14 Мислител

    4 0 Отговор
    Тоя от снимката някога на някой работа дал ли е? Заплати и осигуровки на работници плащал ли е? Нови клиенти и пазари дали е търсил???
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    Този митинг ,който направиха вчера бе под идеята и крилото на президента радев.не знам как ще направите от 710лв сега минимална ,850 лв от февруари 23г и няма да пипате... бюджета .....Тази година инфлацията ,която се трупа ще се отрази върху Швейцарското правило догодина.Увеличените вноски по ДОО ,ако се увеличи минималната на 850лв ще се отразят с 8,25% + 50% от инфлацията за 22г,която е около 20% по данни на НСИ......другата гоина трябва да бъде увеличена всяка пенсия с 20%.......БВП за 23г се очаква около 185милиарда лева.около 8,25% от него е за пенсии.Ако се вдигнат вноските трябва да се вигнат и пенсиите и парите за тях с над 2милиарда лева......Това са пари,които ще натоварят инфлацията.Трябва да спрете харчовете и да вразумите банките!Сега не е момент за популизъм,а за Икономии!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове