Last news in Fakti

13 Ноември, 2022 07:27 2 230 18

Иван Шишков: Строителните фирми са станали жертви на виновните за строителния хаос

  • иван шишков-
  • министър-
  • апи-
  • мррб

Държавата не желае да спазва собствените си процедури, те й тежат, заяви служебният регионален министър

Иван Шишков: Строителните фирми са станали жертви на виновните за строителния хаос - 1
Снимка: БГНЕС

Проблемите в строителството не са на фирмите. Те станаха жертви на един популизъм. За тези, които създадоха строителен хаос, е много удобно фирмите да са виновни. Каквито и да са фирмите, каквито и легенди да се носят за тях, на тях са им давани пари, без да има проекти. Те не са ги откраднали.

Това заяви пред “Дарик радио” служебният регионален министър арх. Иван Шишков, цитиран от Фрогнюз..

По думите му процедурите в строителството стават все по-тежки. Причината - МРРБ е все по-взискателно към проектите и към опазването на околната среда и цялото пространство.

“В една част от нещата има логика в това процедурите да са по-широки, не по-тежки. Въпросът обаче е, че за да преодолее тези процедури, инвеститорът или държавата, трябва да има един ясен алгоритъм как да започне и колко бързо и последователно да може да ги завърши”, обясни Шишков.

Той заяви още, че държавата на практика е била изправена пред процедура да въведе интерконектора с Гърция в експлоатация. Ръководството се е справило с “може би най-големия проблем” в хода на работата.

“Това не бяха процедурите, а цялата тромавост от страна на изпълнителя. Процедурите гарантират на цялото общество, че продуктът, който ще бъде построен, ще бъде ползван, така както следва", каза той.

Шишков коментира, че при Околовръстното шосе в София, например, не става дума обаче за процедурата, а за това, че някой е пречил процедурно.

“Вината е на тези, които са изготвили процедурата. Околовръстният път е национален обект и следва подробните устройствени планове да бъдат допускани от Министерството на регионалното развитие. Има така или иначе споразумение със Столична община да се работи съвместно. Три години назад във времето обаче, Столична община си е позволила да допусне сама изменения в подробния устройствен план, правила е упражнения в тази посока. Три години са пропуснати, не защото има проблем с процедурата, а защото тези, които трябва да изпълняват процедурите са започнали неправилно", категоричен бе министърът.

По думите му основните и текущи ремонти и плачевните резултати са част от лошата организация и структура на АПИ.

“В АПИ няма отдел, който да се занимава с основни ремонти. Държавата не желае да спазва собствените си процедури, те ѝ тежат, тя решава, че иска да го направи по-лесно и тъй като е държава е сметнала, че може да решава закона, защото няма кой да я санкционира. За сметка на това сме изключително внимателни към частните инвеститори", каза министър Шишков.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 332

    12 1 Отговор
    Предлагам строителните фирми да си поставят рекламни табели кой участък са направили и всеки да си направи извод.
  • 2 Евала

    7 2 Отговор
    Пак някой от миналото е виновен, работете у вас са и ножа и хляба
  • 3 Шишков Строителните фирми много добре

    19 2 Отговор
    Са знаели, че строят Незаконно и че са част от Далаверата на Борисов за Милиарди!! Съучастници са в тази Кражба!! Опитваш се да ги Оневиниш, Те само са Усвоявали молионите, не са Крали????? Шишков, май те Нагушиха Строителите????
  • 4 Строителните

    17 2 Отговор
    фирми - хиени , нямат свои работници , действат с под - под изпълнители бушони , които работят с хора без никаква квалификация ! Присвояват се милиарди от ЕС ! Та ни пари , ни качество след тях...
  • 5 Пипи Чорапчето

    16 1 Отговор
    Е, това ми идва в повече;))
    Строителните фирми, взели авансово едни пари, ама не са виновни, че чиновниците не им осигурили проекти, че да ги харчат по тях...
    Ами да върнат парите в бюджета бе, Шишков, тези "жертви" - върнаха ли ги вече или ни се "губят" едни милиони?!
  • 6 Шах

    10 1 Отговор
    Ех как искам и аз да съм жертва на хаоса
    Дайте ми поне 2 милиона .
  • 7 смок

    9 0 Отговор
    Няма държавабреШишков,затова е строителния хаос.
  • 8 црррр

    10 0 Отговор
    Депутатите със заплати повече от 11 хилки ще шишкавеят,а дедковците и бабите ще зъзнат и ще гладуваят.
  • 9 Заради

    9 0 Отговор
    такива като теб на държавна хранилка цял живот , стартирал "кариерата" си в Банкя !
  • 10 факт

    12 1 Отговор
    Строителните фирми не ми се коментират, че като кажат строителна фирма и си представят видния строител Ваклин с акъл на бройлер, който бил готов да плати 250 хил.евро на Иванчева, за да придвижи уведомителните писма за издаденото разрешение за строеж. Не мога да го мисля колко е дал за самите разрешения за строеж. Думата ми обаче е за изявлението на Шишков, че държавата е виновна. Държавата, Шишков, е една фикция - състои се от народ, територия и управление. В случая говориш за управлението на държавата, а то си има три имена и ЕГН. Кой раздава милиони от държавните пари, след като е наясно, че не трябва да ги дава? Кой упражнява контрол върху разходването на публичните финанси? Добре, Иванчева вече е в затвора, обаче проблемът с корупцията явно не е решен. Говорете с имена, изпратете сигнал до Гешев и упражнявайте натиск въху прокуратурата да си свърши работата така добре, както си я свърши с Иванчева.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Браво!

    9 3 Отговор
    Браво на Шишков,с всичките тези много приказки прикрива жестоката корупционна схема на Борисов и огромните грабежи точно в това министерство.То е ядрото на безобразията в строителство и пътната инфраструктура в цялата страна. Интерконекторът с Гърция го задвижи и доведе до край редовното правителство,тези не можаха да го спрат,въпреки че се опитаха,защото се намеси ЕС и вече нямаше как да пречат,защото е важен за Европа. Никой в това служебно правителство не е случайно поставен, те не работят за бъдещето на България и това е много тревожно.
  • 13 Работата е

    5 0 Отговор
    Ми даде му взех
  • 14 Знаещ

    3 1 Отговор
    Идеал, пример за некорумпиран министър. Достатъчно е да му се погледнат строителните разрешения като гл.архитект на Триадица в София, за 10-15 етажни блокове на бул.Черни връх и Околовръстното, с отстояние 3 метра между тях. За останалите хорица решили да строят, да не говорим....досетете се сами. Това е настоящия министър.....чист като сълза.....
  • 15 __!__

    3 1 Отговор
    Когато спрат кранчето на корупцията,започват такова ситуации които някой ги нарича хаус,друг недоразумение,друг тежки и бавни процедури.Всичко е заради мангизите.Всичките фирми са около ГРОБ и започнаха да пищят,както и всички хотелиери са около ГРОБ и те също пищят и пълнят с украинци.Схемата е много ясна.
  • 16 Корумпето Шишков

    4 0 Отговор
    Тоя жените му ще го ликвидират. Плондир
  • 17 Минева

    5 0 Отговор
    Шишко вдъхновено защитава мафиотите, които били жертви горките.
  • 18 Циник

    0 0 Отговор
    Абе хубаво, държавата виновна, фирмите невинни, парите ги няма, а пътищата - непостроени. А сега какво правим? Нещо не видях отговор на този въпрос.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове