Last news in Fakti

13 Ноември, 2022 11:19 1 249 29

Зеленчуците поскъпват трайно по тържищата в страната

  • зеленчуци-
  • продукти-
  • цени-
  • пазар

Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 19 на сто и се търгуват по 3,25 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 6,1 на сто до 2,60 лева за килограм

Зеленчуците поскъпват трайно по тържищата в страната - 1

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 1,13 на сто до 2,219 пункта, предаде БТА. Така ИТЦ почти стигна най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта постигнато в началото на май тази година.

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта - е от 2005 г.

Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 19 на сто и се търгуват по 3,25 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 6,1 на сто до 2,60 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 10,1 на сто и се продават по 1,85 лева за килограм, а червените добавят 3 процента и се търгуват по 2,38 лв./кг в края на седмицата.

Картофите поскъпват с 4,5 на сто и се продават по 1,16 лева за килограм, цената на морковите спада с 3 процента до 1,03 лева за килограм на едро. Зелето отстъпва с 2 стотинки и се търгува по 0,93 лева за килограм.

Ябълките поскъпват с 4 стотинки до 1,32 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 5,9 на сто до 2,80 лева за килограм. Гроздето поевтинява със 7,1 на сто и се търгува по 1,97 лева за килограм. Портокалите намаляват стойността си с 2,7 на сто до 2,35 лева за килограм, а бананите се продават по 2,86 лева за килограм на едро.

Кравето сирене се търгува по 11,46 лв. за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 0,9 на сто и се продава по 17,28 лева за килограм.

Олиото този седмица намалява цената си с 2,6 на сто до 4,50 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама се търгува по 2,80 лева. Пилешкото месо поскъпва с 4,4 на сто до 6,12 лева за килограм. Захарта се продава по 2,54 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" се търгува по 1,44 лева за килограм.

Оризът поевтинява с 2,4 на сто и се купува по 2,84 лева за килограм. Яйцата се продават без промяна по 0,34 лева за брой на едро в края на седмицата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 8 Отговор
    То пък едни зеленчуци.Турски боклук.

    Коментиран от #3, #17

  • 2 Русофил

    11 8 Отговор
    Поскъпват само в ЕС. У нас в Русия плодовете и зеленчуците поевтиняват.
    Има бол, а всеки петък подаряват останалото в магазините. Кофите са пълни
    с изхвърлени плодове и зеленчуци. Заповядайте у нас на топло и хубаво.
  • 3 Наблюдател

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ама го продаваш на клиента и печелиш яко нали???
  • 4 Перо

    22 2 Отговор
    В магазините за плодове и зеленчуци цените са 70-80% отгоре! Тук не става въпрос за пазарна икономика,а за чиста спекула и картел. Държавата не прави нищо в това отношение! След като паднаха цените на горивата и газа и държавата направи индексации на фирмите и физическите лица,защо поскъпват цените непрекъснато?

    Коментиран от #7, #28

  • 5 Кой купува

    5 2 Отговор
    вече тези турски боклуци пълни с нитрати? Това си е гарантирано онкологично заболяване с много ясен край.

    Коментиран от #24

  • 6 от колчо слепия

    5 1 Отговор
    виждаме но като няма никакъв регулатор за цените у нас както и контрол за качество на вноса ще е така правителствата се занимават само със сделки за милиарди ,които ще се случат после ама комисионните им са сега при подписването на договорите и така и с горива и всичко голема работа ,че цените на кашкавала ,сиренето и все млечни продукти са по скъпи от англия ,франция ,германив да не говоря за пиячката и бензина явно на власт имащите така им отърва а после в евро зоната ще има очи пълни ръце празни и глад ше мори добитъка!

    Коментиран от #15

  • 7 Точно държавата

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Формира цените, чрез ДКСБТ.
  • 8 Тома

    7 0 Отговор
    В турция 3 кг домати или краставици струва 1 долар а тука същата стока в пъти по скъпа.И ко праим

    Коментиран от #11

  • 9 бай Иван

    7 0 Отговор
    Иван стоеше, подпрян на пожарната кола и преспокойно си пушеше. Банката гореше, кредитът се погасяваше... Животът е прекрасен, помисли си пожарникарят Иван и вдигна телефона да каже на жена си Женя добрата новина.
  • 10 Хари Потен

    3 2 Отговор
    Няма значение, важното е на Путин да му е гадно
  • 11 Ром и Джери

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тома":

    Вдигаме двата пръста и скачаме
  • 12 Керът

    4 1 Отговор
    Че те и лятото бяха по толкова, къде преди 20 години зимата 🍅, свикнахме да има, сега скъпи са. Нали някой трябва да ги гледа, да не говорим за отопление на парник... Преди 30 и малко 🍌 и портокали нямаше, ай ся...

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Керът

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "от колчо слепия":

    Я ходи произведи един килограм кашкавал, при рандеман 10 л. мляко на килограм, по 1.3-1,4 на лв. изкупна цена литъра... На запад всичко е от чувал, а млякото - дотирано. И тук имитиращият продукт е 10 лв., просто у нас все още има неща, направени от мляко. Да не говорим колко животни останаха... Та проблемът не е в цената на сиренето, а в унищожаването на животновъдството заради корупцията, защото програмите покриват само олигарсите с бентлитата, а не дребните стопани, по типично руска корупционна традиция... А вие виете, че демокрацията е виновна. Докато няма лустрация и тотално скъсване с корупционния 🐙 в държавата, това ще са резултатите.
  • 16 Керут

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хари Потен":

    Като нямаш аргумент опонентът става " мухъл" - типичен начин на водене на спор от ватник! Браво, не си мръднал от ниво 2. клас първи срок... 😂😂🤣😂😂😂😂

    Коментиран от #18, #23

  • 17 Калпазанин

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами яж холандски тогава или ни яж. ...
  • 18 Про митак

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Керут":

    Също и ако опонентът е козяшки мохъл
  • 19 Курадо Катани

    4 0 Отговор
    На нас зеленчуци и мляко не ни трябват, стигат ни евроатлантически ценности да има, те засищат и греят
  • 20 Пепа Брена

    0 0 Отговор
    Ееееее разказахте му играта на тоа Путин, милост нямате
  • 21 Стони Пораро

    1 1 Отговор
    Българинът с радост се лишава от малко зеленчук, в името на европейската си ориентация
  • 22 Порът

    1 0 Отговор
    Като приемем еврото, зеленчуците ще поевтинеят двойно, питайте Kу.рът
  • 23 Хари Потен

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Керут":

    Ти и името не можеш да си напишеш бе царвул
  • 24 1221

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кой купува":

    Който може да си го позволи, трябва да си ги отглежда сам. Прадядо ми, лека му пръст, ни учеше, че може да се отглеждат домати чак до есента като се засаждат колтуците и се поливат редовно. В момента берем последните, защото времето тази година беше топло.
  • 25 пенко

    0 0 Отговор
    ..." НИКОЙ НЕ КУПУВА -ЩОТО НЕ СИ СТРУВА ... МНОГО ПРОИЗВЕЖДАТ - ИМАТ СИ НАДЕЖДА " !!!
  • 26 Гоше

    2 0 Отговор
    Когато поскъва нещо дават за пример пазарите.А когато поевтинява хипермармаркетите.Жалка работа
  • 27 нищо ново

    0 0 Отговор
    Около борсите, около пазарите, около големи, пък и по-малки магазини е заринато от изгнили плодове е зеленчуци. Намаляват цените, когато напълно изгният и не стават за храна.
    И защо, ЗАЩО, поддържате толкова високи цени, когато виждате, че огромна част от продукцията отива на боклука.
    Изхвърлянето на храна би трябвало да е подсъдно.
  • 28 Енгелс

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    При капитализма е така!
  • 29 Българи Братя и Сестри

    0 0 Отговор
    гледайте новото забавно предаване!
    Стани бедняк!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове