Last news in Fakti

13 Ноември, 2022 14:05 899 4

Нарушена ли е комуникацията между БЛС и НЗОК?

  • иван маджаров-
  • александър златанов-
  • нзок-
  • блс

Законодателят е казал, че към 30 септември наблюдението на бюджета на отделните пера на НЗОК трябва да бъде съвместно с Лекарския съюз и решението какво да се прави с тези средства след 30 септември трябва да бъде взето заедно с БЛС

Нарушена ли е комуникацията между БЛС и НЗОК? - 1

"Законодателят е казал, че към 30 септември наблюдението на бюджета на отделните пера на НЗОК трябва да бъде съвместно с Лекарския съюз и решението какво да се прави с тези средства след 30 септември трябва да бъде взето заедно с БЛС. Но това не се случи и нямат намерение да се случва. Надзорният съвет на НЗОК взема решения, разпределят се средствата до края на годината само с техни решения. Понякога ни изпращат писма, понякога научаваме от медиите".

Това заяви пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Той подчерта, че икономии от 200 млн. лева, ако не стигнат до лечебните заведения, не е ясно за какво ще бъдат използвани от НЗОК:

"Могат да ги върнат в Държавния бюджет, могат да платят други неща. ... Още към 30 юни ние имаме представа каква ще бъде икономията или какъв ще бъде преразходът, разбира се, с допустимата грешка. Затова законодателят е посочил датата 30 септември, когато решенията трябва да се вземат заедно".

БЛС настоява тези средствата от икономията в бюджета на НЗОК (200 млн. лева) да бъдат разпределени според извършената дейност от лечебните заведения.

"Всеки, който е работил повече, ще получи. Парите да бъдат похарчени, а не да се връщат в Държавния бюджет", уточни д-р Иван Маджаров.

В предаването "Неделя 150" д-р Александър Златанов, председател на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването, заяви, че няма нарушена комуникация между НЗОК и БЛС:

"Във вторник, 15 ноември, на поредното заседание на Надзорния съвет на НЗОК искам доклад от Петко Салчев, председател на НЗОК, поканил съм целия Надзорен съвет, ще се запознае с доклада. По график, предложен от БЛС, ще се включи в продължаването на преговорите по Националния рамков договор. Процесът продължава, той по никакъв начин не е затруднен дотук".

Д-р Златанов съобщи, че преди заседанието на Надзорния съвет на НЗОК е поканил писмено представители на БЛС и управителя на НЗОК за предварителни разговори, след което ще стартира вторият етап от преговорния процес по Националния рамков договор.

По думите на д-р Александър Златанов решеното увеличение с 8% на клиничните пътеки и процедури в болничната помощ - от 1 септември до края на годината, ще продължи и през следващата.

"Имаме методика, предложена от БЛС, на заседанието на 15 ноември ще се разглежда предложението на тази методика за разпределение на средствата, икономисани от бюджета на НЗОК през 2022 г., да бъдат разпределени към изпълнителите на медицинска помощ. Начинът, по който ще се разпределят, е въпрос на тази методика и тя ще бъде обсъждана. ... През тази методика могат да се направят политики, като приоритетно се разпределят парите за сектори, които бяха много натоварени през годината - Covid звената и структурите. ... Надявам се още на заседанието във вторник да се вземе решение и още в рамките на тази година средствата да отидат в здравните заведения, а те да ги разпределят към медиците. ... Няма вариант, при който парите от икономиите да бъдат върнати в Държавния бюджет, те ще отидат при изпълнителите на болнична помощ", заяви Златанов и добави, че всички средства досега на хората, изпълняващи лекарска помощ, са разплатени към този момент.

Д-р Иван Маджаров заяви, че това решение няма да има никакво значение, ако на срещата на 15 ноември не бъде подписано от БЛС. По неговите думи в НЗОК не са чували за тази методика.

Според него всички предложения от председателя на Надзорния съвет на НЗОК идват, защото от БЛС са обявили, че ще се срещнат с всички парламентарни групи и ще огласят какво се случва в НЗОК.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 При капитализма

    1 0 Отговор
    здравеопазването е привилегия и скъпо удоволствие, не право. Всеки да се оправя както може.
  • 2 д-р

    1 0 Отговор
    Да се намали заплатата на Салчев на 5000лв.и горницата до 17000лв. да отива при ЛЕКАРИТЕ
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    От 2005 г. до сега, бюджетът за здравеопазване е нараснал 10 пъти, а въпреки това заболеваемостта се е увеличила 3 пъти...

    Коментиран от #4

  • 4 Чичо ти

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Плащаме за да сме болни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове