Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 09:53 1 029 18

Дянков: Оптимист съм за кабинет с третия мандат между ГЕРБ-ДПС-БСП-БВ

  • симеон дянков-
  • правителство-
  • трети мандат-
  • оптимизъм

Служебното правителство да увеличи с постановление минималната работна заплата, без да вкарва проект за гласуване в парламента, смята бившият финансов министър 

Дянков: Оптимист съм за кабинет с третия мандат между ГЕРБ-ДПС-БСП-БВ - 1
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство да увеличи с постановление минималната работна заплата, без да вкарва проект за гласуване в парламента. Това препоръча бившият финансов министър Симеон Дянков в "Денят започва".

"Добре е правителството да реши този въпрос преди началото на следващата бюджетна година, иначе партиите ще наддават и ще стигнем до много по-големи суми, които не можем да си позволим", изтъкна той.

Според него увеличението е добре да стане факт още от следващия месец като страната ни не може да си позволи минималната ставка да стане 850 лв., както искат синдикатите, а най-много - 800лв. - 810лв.

"При минимална заплата от 800лв. - 810 лв., като се добавят парите за прослужено време, може да се достигне брутен размер от 850 лв.", уточни той.

Дянков определи като смислен ход предложението на служебното правителство за удължаване на действието на Бюджет 2022 през първите месеци на 2023.

Според Симеон Дянков Бюджет 2023 определено ще надвиши Маастрихтските критерии от 3% дефицит, но не трябва са се позволява да се отива много отвъд тези стойности, защото веднъж надвиши ли се дефицита, много трудно се слиза надолу.

Бившият финансов министър коментира и политическата криза в страната. Въпреки че не вижда мнозинство зад дългосрочна управленска визия, Дянков е оптимист за съставяне на кабинет с третия мандат между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

"Преди казвах, че ще е добре да има коалиция център-дясно - става въпрос за ГЕРБ, ДБ, ПП, може би и ДПС. Вече обаче не смятам, че това е много възможно. По-възможно е да има коалиция център - ГЕРБ, ДПС, Български възход и БСП. БСП много ясно разбира, че ако е в управлението, може да прокара социални решения, от което техният електорат да печели. И ако успеят да влязат в кабинет, с колкото и кратък мандат да е той, те все пак ще успеят да предприемат решения, от които техния електорат ще спечели", коментира Дянков.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    12 2 Отговор
    Ако се случи такъв кабинет и народа излиза на улицата с камъни и пръчки . Без ПП няма да има правителство. Проумейте го и го осъзнайте мутри ! ГЕРБ и ДПС в затвора

    Коментиран от #10

  • 2 бушприт

    9 0 Отговор
    Дянков: Оптимист съм за кабинет с третия мандат между ГЕРБ-ДПС-БСП-БВ и ,че ще вкарам постната пица в менюто на целия електорат.
  • 3 Бесен😡😷😡

    9 0 Отговор
    Това ако стане всички на площадите, за това ли се борихме, леките властолюбиви женички от БСП и ДПС да пристават на ГЕРБ в борбата за кокала!?!
  • 4 Факт

    2 3 Отговор
    По скоро ще има правителство с ПП-БСП и Възраждане + отцепници от Янев
  • 5 Авеее

    4 6 Отговор
    ПП трябва да започнат изграждането на АЕЦ"Белене",преди да изключат ТЕЦ-овете в Мариците. За да не угасне България и тортите канадски да станат 200 лева за бройка.

    Коментиран от #8

  • 6 !!!?

    8 0 Отговор
    Задава се Кабинет "Дървено желязо" !!!?

  • 7 ЗАКРИВАЙ

    5 0 Отговор
    Да живее демокрацията... ЗАКРИВАЙ!
  • 8 Стига

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Авеее":

    Никога няма да има АЕЦ Белене. Това ако не ти е ясно, твой проблем.
  • 9 емигрант

    12 1 Отговор
    Точно така цялото БКП ще се събере най-после заедно да управлява за да няма повече съмнения кои са клонингите му ДПС+ГЕРБ+БСП+БВ, тоя забрави Възраждане, може би защото все още трябва да е ПОД ПРИКРИТИЕ ! За 30 г. октоподът БКП пусна десетки пипала които предстои да се оплетат в "плетка" която няма разплитане ! ЛУСТРАЦИЯТА така и не се осъществи за да съществува БКП вечно в тази овча кошара ! Комунистите така майсторски разделиха народа, че римляните биха се възхитили, клонираха се и суверена вместо да милее за България и да се обедини той се раздели и милеее за някоя шайка която му контролира умело празната кратуна и го превърна в най-големия бедняк на Европа !
  • 10 Един цитат -

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    " Народът е стадо... като му размахаш сопата..." -знаете кой го е казал, нали? Заплахата, че "народът ще излезе на улицата" е съпоставимо с цитираната реплика. Впрочем - кирчовците показаха какво могат - обобщено и с една дума - нищо. О.раха пейзажа и ги изхвърлиха. Следствие от тяхното управление е например фактът, че инфлацията у нас е НАЙ-ГОЛЯМА в ЕС. Проблемът обаче е, че не само те, които толкова могат. И че слугуването не води до нищо добро за България. На България е необходима личнаст, която да има патриотично достойнство и чувство за дълг пред България. Знаем кои не са такива - и продължаваме "да им гласуваме доверие"... а те щедро ни се отплащат/!/ Слушам вчера един такъв по една телевизия - "Народът ни е гласувал доверие..." - интересно откъде му идва самочувствието, след като рейтингът на Народното събрание е с едноцифрено измерение... Хайде още един цитат -"Я вижте,братя,погледнете/ на ближните нам племена..." - например Унгария, Турция, че даже и Полша....

    Коментиран от #15

  • 11 българин

    7 0 Отговор
    Този с постната пица бил оптимист и се надява на най-песимистичния вариан на правителство, червени боклуци, путинци.
  • 12 Бамбука

    8 0 Отговор
    Замириса на пари и старите далавераджии изпълзяха от дупките.
  • 13 демократ

    6 0 Отговор
    Толупчо си беше, такъм си и остана!
  • 14 Щом Дянков е оптимист

    1 0 Отговор
    За нас пак ще има само трохи от посна пица😤
    Нали тоя "експерт" НЕ МОЖА да ни вкара в Шенген и еврозоната 🧐
    Ама иначе много разбира как се усвояват европари 🤯
  • 15 емигрант

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Един цитат -":

    Как ти се струва най-бедната държава в ЕС да не е с най-високата инфлация след като силните икономически държави търпят високи инфлации ? Защо сте бедни и от кога имаш ли отговор ? "Кирчовците" ли " доведоха" за ръчичка инфлацията или Путин с агресията си в Украйна ? Корупцията в България участва ли според теб в инфлацията и кой е нейният разпространител - "Кирчовците" ли ? Чувал ли си израза СВЕТОВНА ИНФЛАЦИЯ и кои държави са най-потърпевщи от нея можеш ли да ми обясниш ?
  • 16 ОПТИМИСТА ТРЯБВА ДА Е В ЗАТВОРА ЗА

    1 0 Отговор
    ДВАТА МИЛИАРДА КОИТО НЕКАДЪРИЕТО МУ ПРИЧИНИ !
  • 17 Бухчо бУхчев

    1 0 Отговор
    и ние сме оптимисти - терминалите на летището работят.
  • 18 Вълк единак

    3 0 Отговор
    Герб-ДПС-БСП и след това народа из ли за на площада и ка.мъ.ни, па.ве.та и тоя.ги.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол