Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 22:50 2 475 43

Антоанета Христова: Народът трябва да знае кой го управлява

  • избори-
  • машинно гласуване-
  • демокрация на избора

Целият проблем и на двата избора – с бюлетините и с машините, е че хората се съмняват, казва политическият психолог

„Трябва да даваме възможности за избор. Народът би трябвало да избира този, който го управлява. При положение, че той определя, би трябвало да има най-лесния достъп до избор.”.Това заяви в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Относно ниската избирателна активност, тя обясни, че в последните 2 г. има оттегляне от активна и гражданска позиция, защото гласоподавателите не харесват никого. „Активността при гласуване в момента е в спад при всички държави. Малцинството започва да управлява като мнозинството му връчва правото да прави каквото си иска”, каза тя.

„Целият проблем и на двата избора – с бюлетините и с машините, е че хората се съмняват, нямат контрол върху единия и върху другия процес. Това означава, че проблемът трябва да е даване на свобода за избор и гарантиране за работа върху контрола и доверието”, обясни Христова.

Заедно с нея в студиото бе и журналистът Асен Генов. Според него няма валидни аргументи както в едната, така и в другата посока (за достоверността на вота при гласуване с машини и с бюлетини). „Нямаме достатъчно данни как е повлиял образователният ценз на активността”, каза той и припомни за преброителните центрове, предложени от ДБ.

Относно преброителните центрове Христова каза, че не е наясно каква е ролята им. „Ще се носи нещо през разстояние и който се съмнява, има основание в това. При чувалите – може да предизвикаш повторно преброяване”, каза тя.

„Как става обжалването при машинния вот”, запита социалният психолог. „Когато нямаш контрол от момента, в който гласът ти излиза в машината до момента, в който го отчитат… хората не могат да са убедени в достоверността”, категорична е Христова.

„Ние не спорим за идеи, спорим за механиката на гласуването. В този момент да спорим за технологиите, които навлизат в живота ни, ми се струва анахронично”, каза Генов.

„Принципът е демокрация. Принципът е свобода на избора”, заяви в отговор Христова. Тя даде пример с пенсионерите, които получават пенсиите си на гише, вместо през банкомат. Доверието в машините – ако някой ми каже, че съвременните Айтита не са майстори, защото има супермайскори и че не тази бележка (при гласуване) я получаваме на ниво стая. След това тръгва един дълъг процес и в машината и в преноса на данни. Могат да се променят резултатите след като сме си видели бележката”, каза Христова.

„Има данни за различни видове злоупотреби”, призна Генов, но изтъкна, че машините за гласуване в България са като джобен калкулатор.

„Всеки, който твърди, че тези машини имат връзка с интернет, с Марс, с кораба на Люк Скайлокър… да изджуркаме списъка с машините, да докажат, че тези машини имат връзка с интернет”, призова за проверка той.

Асен Генов припомни мнението на ГЕРБ при въвеждане на машинния вот, че това гарантира честността на избора. „Машините „Мадуро” – има секции - български, например в Турция, където за целия изборен ден има над 1000 избиратели. Господин Цонев, за да бъде максимално честен пред избирателите си, трябва да каже, че искат да направят одит на вота там”, призова Генов.

Двамата се поскараха в студиото за тезата дали могат да бъдат хакнати машините, телефоните.

„Бихте ли дали право на избор на един човек, който не иска да гласува с машини”, запита Христова и продължи да надговаря Генов като го определи като тоталитарен.

Политиката се прави от личности, беше тезата на Генов, но той не успя да надвика Христова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 👁👁👁

    15 23 Отговор
    Управлява последния достоен БГ генерал Р.Радев ✌🏻
  • 2 Към заглавието

    20 3 Отговор
    Знае той, знае!!! Парите, Госпожа и тия дето ги дават!
  • 3 ТаУмВзе

    17 10 Отговор
    Абе къв народец в останките на територията бре? Нема такъв филм отдавна. Гледайте са Зимен Крах на бившата Европа. За нас е Ясно, че сме приключили.
  • 4 Помак

    34 4 Отговор
    ...ени 600 хил офсе поткрепят 2-3 хил дерибеи и мафиоти от гроп-дпс

    Коментиран от #21

  • 5 Тая от

    28 8 Отговор
    чекмеджанските мъдуровки, ближе, ближе, ближе,и не спира да ближе.
  • 6 Последния Софиянец

    21 2 Отговор
    Знае народа ама го мързи да ги пребие.

    Коментиран от #10

  • 7 Реалист1

    41 8 Отговор
    Тази професорка е много неприятна личност.
    За сметка на това ни я показват от сутрин до вечер,

    Коментиран от #13

  • 8 Ние много

    28 2 Отговор
    добре знаеме, кой ни управлява - мафията. Не е нужно да ни обясняваш. То и затова не гласуваме. Вие си мислите, че долу всичките сме неграмотни роби, но въпреки това ви намерихме цаката с негласуването.
  • 9 Пурко

    34 4 Отговор
    Тая защо ни мисли за по-глупави от нея? И Баце е най-умният,а? Конгречулейшън! Като мумия на фараон е реставрирана.
  • 10 Към заглавието

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Не е до мързата, а до инерцията, примиренчеството, обезверяването, липсата на достойни предводители. На всички избори " едни там" обещават, звездите от небето свалят, докато се доберат до 1 от 240 стола. Същите после се дърлят и обиждат, но не в името на народното благо, а за по– мекото от баницата. Същевременно в бюфета си пият кафенцето и си подхранват телесата на цени отпреди 40години. А народът– пухти, ръмжи и псува на една ракийка вечер пред телевизора. Утре пак трябва да се ходи на работа – за хлебеца само.
  • 11 Тази е

    29 5 Отговор
    ПР-ката на ГРОБ.
  • 12 £€¥√

    16 10 Отговор
    Управляват ни външни хора като НАТО Брюксел и Америка!!!
  • 13 Книжно-мукавена коалиция

    24 5 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист1":

    Чекмедже ефенди плаща на музиката да свири по негово желание.
  • 14 Сатана Z

    9 10 Отговор
    Министърът на отбраната Димитър Стоянов е съобщил,че се разглеждат варианти за покупката на безпилотници Байрактар Т2.Къде дремете бе,Факти?Аз ли да ви пиша новините свързани с разхищението на държавни средства за ненужни покупки или тези Байрактари ще ги даряваме на Украинските главорези?

    Z
  • 15 СИК, ВИС и Гешо

    11 0 Отговор
    Народът е аморфна маса, съставена от 90% дебили! Процентът в "политиците" е горе долу същия! При журналята и т.н. експерти, процентът е съизмерим! Е, какво да очакваме ...
  • 16 ттт

    6 2 Отговор
    Тва днеска колко пъти ще го показвате.
  • 17 Беларуският ,,диктатор "

    7 6 Отговор
    Александър Лукашенко се опита да склони Украйна към преговори с Владимир Путин, като я заплаши с "пълно унищожение", предаде Униан.

    "Всичко сега е ръцете на Украйна. Ако не искат гибел, при това на огромни количества хора, това трябва да спре, защото ще последва пълно унищожение на Украйна", заяви Лукашенко пред пресата.
  • 18 Празните погледи

    13 0 Отговор
    и тупите физиономии мисирски не можеш ги сбърка!
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 3 Отговор
    УПРАВЛЯВАТ ни ЗАДКУЛИСИЕТО корупцията мафията престъноста
  • 20 АНТОАНЕТКЕЕЕ , НАРОДА ЗНАЕ КОЙ ГО УПРАВ

    14 8 Отговор
    ЛЯВА - ТОВА СА АМЕРИКАНСКИТЕ ПОДЛОГИ ВКЛЮЧАЯ И ЦОЦИОЛОЗИТЕ КАТО ТЕБЕ ! БОКЛУЦИИИИИИИИ !
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Помак":

    хората не са ОФЦЕ
  • 22 ГЕРБ=БСП=ДПС

    14 3 Отговор
    Народа трябва да управлява, а не да го управляват разни продажни полирици.

    Народа трябва да може да разпуска парламента и да уволнява депутати.

    Депутатите трябва да се стархуват от народа, а не от вождове като Борисов, Нинива. Петков ...
  • 23 Хохо Бохо

    14 3 Отговор
    ИСКАМ!
    Искам да ме запознате с някой, който не може да гласува с машините!
    Благодаря Ви предварително.
  • 24 Казуар

    19 2 Отговор
    Другарката Христова като метреса на ГЕРБ обикаля студията и громи ПП. Когато беше свалено правителството на Петков сияеше усмихната по телевизиите.
  • 25 Щирлиц

    7 6 Отговор
    И верният отговор е......,правилно,американското посолство.
  • 26 Чичак

    7 6 Отговор
    Всеки, който твърди, че тези машини имат връзка с интернет, с Марс, с кораба на Люк Скайлокър.......... А Флашките могат ли да се подменят с други или информацията да се подмени без връзка с интернет? Май може а? От телефон на определен модел флаш памет как си качвам и архивирам снимките бре, и без връзка с интернет .....

    Коментиран от #28

  • 27 Въртишундра

    16 3 Отговор
    Христова, не вижда ли коментарите под всички нейни изяви и, че всички не могат да я понасят. Какво пак ни я бутате по всички ТВ и сайтове. Тая е професор, колкото Тиквата е генерал.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 преса

    17 4 Отговор
    Народа се управлява ат двама човека единия разпределя порциййте в тая държава другия спи до чекмеджета пълни с пачки по 500 евраци а кажи Христова накъде да хванем а ти си гербаджийски плъх знаемете много добре
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Всички знаят

    12 2 Отговор
    Тази ще остане без работа!
  • 32 Джака

    6 2 Отговор
    бил съм ръководител на СИК в Турция наколко пъти. пр машинният вот избирателите там бъркат в пъти по малко.... иначе чашините са си ОК, никой не ги манипулира
  • 33 Дива Пенсионерка

    3 7 Отговор
    Народът трябва да знае кой ще му вдигне доходите и намали цените....и категорично това няма да са атлантическите крадливи подлоги...
  • 34 Доко

    3 2 Отговор
    Народа и по точно грамотния народ много добре знае кой го управлява. И по добре че е така, защото в наши дни щяхме да имаме диктатура на управление ако бяхме неграмотни.
  • 35 Спас от ВИК София

    8 1 Отговор
    То казваха че и дистанционно отчитаните водомери не могат да се пренавиват в двете посоки ама вервайте че не може ......
  • 36 Уса

    14 2 Отговор
    Народа знае много добре,че внуци и правнуци на бившите номенклатурчици пребоядисани в синьо кафяво го управляват против неговата воля
  • 37 уви ФАКТ

    5 4 Отговор
    1980та в България има само работници, но се продават 100 000 нови автомобили, а в най-развитите държави само 25% от работниците имат автомобил средно на 15 години. ....... През социализмът изоставахме с 20 години от САЩ и 15 години от Франция. Сега и преди 1944г разликата е 100 години. НРБ през 2022г. е равно на КНР през 2037 г. Външният дълг 1985 г. преди Чернобил е 22,5% от БВП, чернобилското спиране на износът поради радиация и перестройката не се броят - но е повишило дългът до 47,5%, това са не изхарчени пари - неусвоен дълг до 1990та. Сега дългът е над 60-70%. Икономиката се разпада в СССР и България след 1989г. поради скъсване на търговията, доставките, пазарите, и неизпълнение на обещанията от Запад за пазари, валутен борд, и кредитни линии, но няма път назад, червената буржоазия направи пропаганда против социализмът, народът чака да заживее като Гулденбургови, бизнес да правят - а сега просят за пенсия. Пък и почти всички от държавна сигурност и БКП БЯХА КУПЕНИ И ИЗНУДВАНИ ОТ ЦРУ, И НЯМА ПЪТ НАЗАД. 60 000 апартамента получаваха работниците, сега нула. 100 000 нови автомобила купуваха работниците сега нула. Животновъдството пада 4 пъти с толкова и хранителната промишленост и с толкова селското стопанство, с толкова и делът на икономиката ни от световната икономика. Средно 5% от българите сега имат 200 лева в банката - до 1000 лева, над 1000 до 5000 имат 2%, и 1% са по богати, през социализмът 90% имаха в банка средно по над 1000 лева - равни сега
  • 38 Само ЕС

    10 0 Отговор
    Той народа много добре знае КОЙ го управлява - МАФИЯТА!!!!
    И това е така през целия "преход". Затова хората ме гласуват! Какъв е смисълът 30 години да правиш едно и също нещо, а да очакваш различен резултат 😂
    Докато Чебурашките ни ръководят - това ще е резултатът!!!
    Никаде и никога в света не е имало безкръвна революция. Защо си мислите, че в България е бил първият успешен случай 🤣
  • 39 Неграмотния човек

    6 0 Отговор
    който не може да чете и пише, не може и с бюлетина да гласува. Но досега практиката беше на тях да им раздават предварително попълнени бюлетини, и ги подменяха при гласуване.
  • 40 бягай бе

    1 0 Отговор
    пацавура....
  • 41 ТАЯ КУКУМЯВКА СИЧКО ЗНАЕ И НЕ ТЪРПИ

    2 1 Отговор
    ЧУЖДО МНЕНИЕ - ИСКА СЕ ДА Е ОТГОРЕ ПЪК НА НЯКОЙ ИМ УБИВА ЩОТО Е КОКАЛЕСТА И НЕСГОДНА !
  • 42 Съвест ли

    3 1 Отговор
    Още една продажна мисирка!Не остана читав човек в държавата!Спомнете си как е паднала България под турско и ще прозрете бъдещето!Само че виновниците за поредния крах ,ще се припичат на екзотични острови!
  • 43 Атанас

    2 0 Отговор
    Как да знае този народ кой го управлява, като зад политическите партии седят подсъдими олигарси като Иво Прокопиев, който финансира ПП и ДБ!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове