2 Декември, 2022 11:47 2 229 23

Христо Алексиев допусна забраната за износ на дизел, произведен от "Лукойл"

  • лукойл-
  • дизел-
  • горива

Рафинерията в Бургас може да работи и с различен от руския петрол, но има проблем с логистиката, каза вицепремиерът

Нашето становище е, че е не е правилно на "Лукойл Нефтохим" да се даде пълна възможност за износ на всички петролни продукти, които произвежда от руски петрол. Тази възможност трябва да е валидна за продукцията, която не може да се пласират на българския пазар. За мен е разумно да се забрани износът на дизелово гориво, каза днес в рамките на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев.

Той уточни, че в тази посока са и разговорите с Европейската комисия затова дали бургаската рафинерия може да изнася продукция, произведена от руски петрол. Според "Лукойл Нефтохим", ако износ няма, рафинерията ще спре работа. Правителството е на мнение, че експортът не би трябвало да е ограничен. Актуалната позиция на ЕК е, че това по-скоро не е разрешено от т.нар. дерогация, която България получи от ембаргото над руския петрол, влизащо в сила на 5 декември.

"Изпратили сме всички анализи, чакаме техният отговор. Всекидневно сме в комуникация", обясни Алексиев. Той изрази и мнение, че е логично да се работи и по държавен надзор над рафинерията.

Според Алексиев е факт, че "Лукойл Нефтохим" може да работи не само с руски петрол, но проблемът е логистичен - откъде да се доставя той. "Трябва да се мине през Дарданелите, Босфора, там има логистични проблеми и има опасност заради липса на суровина производството да спре", каза още министърът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    ГРЕШНО
    ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е
  • 2 НИКО

    21 7 Отговор
    КАКВО СТАВА С УКРОНАЦИСКОТО КОНТАНАСТЪПЛЕНИЕ КОЛКО ГРАДА ПРЕВЗЕХА КОЛКО УКРО ФАШИСТИ ДАДОХА ФИРА

    Коментиран от #4

  • 3 Европейца

    24 4 Отговор
    Гьонсуратиии, нали няма "износ" в ЕС бре. Има вътрешно-общностна сделка. Да ви пикам и на съюза и на чудото, само на на пенделите всичко е позволено

    Коментиран от #5

  • 4 уискас

    3 13 Отговор

    До коментар #2 от "НИКО":

    колко орки десатанизираха снощи 😃 че и армения и беларус тоже 😄😄😄
  • 5 анадолец

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Европейца":

    отивай на йухь
  • 6 гост

    18 5 Отговор
    Пълни ИДИОТИ! Никъде дори в ограниченията на ЕК не е записано, че не може да се изнася БЪЛГАРСКА ПРОДУКЦИЯ от БЪЛГАРСКИЯ Нефтохим. Но нали нашите нашите продажни "политици" са ЮДИ и ни продават като овце за жълти стотинки. Той навремето и папа Йоан Павел втори заяви, че България няма нищо общо с атентата срещу него, но Зелю Зелев се натискаше и твърдеше, ЧЕ НЯМА НАЧИН БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е ЗАМЕСЕНА! ПИСНА МИ!!!!!!

    Коментиран от #8, #10, #12

  • 7 Лукойл да се национализира и да спре

    7 15 Отговор
    да взема руски петрол. Само не казвайте другарите русофили, че това е невъзможно по технически причини ! Италианците вече подготвят национализацията на руската рафинерия на тяхна територия !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 3 Отговор
    Доколкото знам има промишлени процеси за превръщане на един тип гориво в друг тип гориво. Така че има технологии, друг въпрос е дали "Лукоил" ги владеят трзи неща.

    Дори има промишлени прцеси за превръшане на вода и СО2 от въздуха с помоща на електричество в гориво за автомобили и самолети.
  • 10 като ти писна

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    пий тосоль

    Коментиран от #14

  • 11 оня

    19 3 Отговор
    Влаковите цистерни с дизел Бургас-Русе- уSSрайна не спират:)) Някои си пълнят гушките:))

    Коментиран от #13, #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 някои гушките

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "оня":

    на тебе гушата 😄
  • 14 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "като ти писна":

    А ти само ще мечтаеш да солярка за да зареждаш пушливия си дизел!
  • 15 Доко

    1 6 Отговор
    Дано си свършат работата тези , които са отговорни за това. Видяхме в Италия какво направиха с тяхната рафинерия на Лукойл.
  • 16 Тези нещастни човечета, натискащи се

    10 0 Отговор
    Да ни управляват, а после хленчещи, че не знаят и не мигат - министърчета, депутатчета и т. н., ще ни затрият буквално, физически! Как, бе, льольовци ще живеем и без малкото неща, които ни хранят: да затворим Лукойл, да спрем тецовете, да изгоним руските туристи! И сега кво - да лягаме и да мрем ли?
  • 17 Доко

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "оня":

    И дребните крадци по гарите. А за цистерните , които ден и нощ хвърчат по пътя Варна Бургас и обратно. Разбиха пътя в прохода за Слънчев бряг.
  • 18 Евала и жените

    2 11 Отговор
    Нашите еничари се чудят как да се навеждат на лукойл..по скоро ще рискуват санкции срещу България от колкото да си понесат отговорноста като мъже

    Коментиран от #23

  • 19 Павел пенев

    13 2 Отговор
    Тези наши простаци наречени политици ще затворят Нефтохим и тогава ще изядат народната тояга.
  • 20 Сесесере

    1 7 Отговор
    Национализирай или закривай!

    Коментиран от #22

  • 21 Бай той Толстой

    1 1 Отговор
    Може да преработвате течността от тръбите на градската канализация.Друго няма.
  • 22 Башебач

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сесесере":

    А,секси,ти ли си сладък.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове