Last news in Fakti

2 Декември, 2022 12:59 1 418 15

Камелия Димитрова: Жени от Украйна са ставали обект на трудова експлоатация у нас

  • украински бежанци-
  • трудова експлоятация

Украинската организирана престъпност организира канали за трафик на жени с различни обещания, казва тя

Рискът от трафик на украинки, бягащи от войната, е голям и е необходимо да сме бдителни, каза пред БНР Камелия Димитрова, която е едно от ключовите лица, инициирали промените в Закона за борба с трафика на хора. Фондация "Дигнита" подготви анализ в рамките на проекта "Украинската бежанска криза. Предотвратяване на трафика на хора сред жените-бежанки".

"В рамките на първоначалната фаза – журналистически разследвания, наши колеги от Румъния споделят, че още при пристигането на украинските бежанци по границата са офертирани транспортни услуги, като в някои от случаите са регистрирани след това искове за предоставяне на сексуални услуги или други форми на услуги. Една от нашите хипотези първо беше, че в рамките на транспорта съществува риск и такива случаи имаше. Втората ни хипотеза е, че в рамките на предоставянето на настаняване съществува такъв риск. Тук ние не се натъкнахме на конкретни случаи, но се натъкнахме на проактивни практики като тези в Белгия – да се регистрират всички лица, които предоставят настаняване на украинските бежанци и те да са обект на предварителен скрининг", разказа Камелия Димитрова в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

По думите ѝ най-рисковият елемент за България се оказва този за предоставяне на работа:

"Лица, които са недобронамерени, потенциални експлоататори и трафиканти могат да се възползват от това, че украинските бежанки, от безизходицата на жените, които са пристигнали с техните деца, да ги експлоатират трудово, ако не и сексуално".

Тя посочи, че на такива практики са се натъкнали по Черноморието. В замяна на настаняване или оставане в хотел, жените са карани да работят на черно, без да се предоставя възнаграждение, добави Димитрова.

Камелия Димитрова цитира различни разследвания, според които чрез социалните медии украинската организирана престъпност организира канали за трафик на украински жени с различни обещания, например за фотосесии.

"Организираната престъпност в Украйна не спи, тя е доста широко разпространена. Съществува и такъв риск тази организирана престъпност да се възползва от добрата почва у нас и да започне още по-активен трафик към други европейски държави, както и вътрешен такъв", коментира още тя.

Димитрова е категорична, че трябва да се подобрят механизмите за идентификация. По думите ѝ в България все още няма формално идентифицирани жертви.

Според нея е необходимо да има работни групи по темата. Трябва да намерим платформа за по-ефективни мерки за превенция, изказа мнението си тя и добави категорично, че колкото по-голяма е несигурността на тези жени, толкова по-уязвими стават те за трафик и експлоатация.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутафчийски

    15 1 Отговор
    Трудово -сексуална
  • 2 Обява

    21 6 Отговор
    Разменям 50 годишна българка за две 25 годишни украинки .

    Коментиран от #10

  • 3 Укрите нямат място

    21 3 Отговор
    ТУК! Ако го Намерят,Митьо Очите ще ви се стори коледна песен..
  • 4 стига!

    31 0 Отговор
    Хората у нас системно са обект на трудова експлоатация. Нека да чуят тия в НС, Велев, Домусчиев, Синдикатите... Трудовата експлоатация в Бг е защитена от закона. Никой не закача чорбаджиите изедници, каквито и кражби на труд да извършват. Нинова, голямата социалистка, къде е да чуе украинките как високо и на глас изричат истината. Трудовото законодателство трябва да се промени. В полза на работника.
  • 5 Дада

    11 7 Отговор
    Руските шлю-хи и про-ститутки дойдат ли тук ше оберат всичко и всеки. Ще има КЛАССНАЯ вино шампанско давай ишо подаръчок диамантов и т н . Хубавото ще е поне че га-ньовица ще иде в десета глуха

    Коментиран от #12

  • 6 КЛИЕНТ

    21 4 Отговор
    ОСНОВНИТЕ РАБОТНИЧКИ ПО БЪРДАЦИТЕ СА УКРАИНКИТЕ
  • 7 Трак

    11 7 Отговор
    Най основните про-ститутки по всички бардаци по света са рускините
  • 8 Доколкото разбрах,

    14 0 Отговор
    това е работа на украинска организирана престъпност. Разбрахте ли сега, че не трябваше още от границата да ги пускате и настанявате кой където иска. Измислили са го по-умни от нашите продажници, ама нали трябва да се пишем по-католици и от папата. Сега оди да разбереш кой с какви намерения е влязъл. А вече започваме да виждаме резултатите от слабоумието на нашите политикани и естествено, за сметка на заспалия народ.
  • 9 Сменям си ник-а

    12 1 Отговор
    Глей ся.
    Ако украинките ги закарат при бежанците от близкия изток и Африка,всички ще са доволни
  • 10 Бачо е бачо

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Обява":

    Ще се минеш...Тя само едната 25- годишна украинка е поне с 4-5 пъти ,,превъртян километраж" в повече и от най-палавата 50-годишна българка:)))
  • 11 не ми пука за

    10 3 Отговор
    украинските бежанки
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Елементарно Уотсън

    14 0 Отговор
    Не им плащали, за това, че работели в хотелите за предоставения покрив?
    Хайде да пресметнем. Колко месеца трябва да слугува едно българско момиче, за да си плати един месец престой в хотела? Друг е въпосът, че хотелиерите гледат да си запълнят легловата база през мъртвия сезон.
  • 14 д ъъъ

    5 5 Отговор
    Бгпутлерастия се вихри навсякъде.
  • 15 дедо

    16 0 Отговор
    Нещо ново за жените от Афганистан и Сирия да споделите? Там няма предложения за фотосесии, а?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове