Last news in Fakti

5 Декември, 2022 09:45 1 487 19

Калфин: За пореден път Нидерландия решава вътрешни проблеми с влизането на България и Румъния в Шенген

  • ивайло калфин-
  • нидерландия-
  • вътрешни проблеми-
  • българия-
  • шенген

"Аргументи в Хага няма, няма в нидерландското правителство. Те не могат да убедят нито собственото си политическо семейство, нито останалите страни в Европа за действието си", добави бившият министър

Калфин: За пореден път Нидерландия решава вътрешни проблеми с влизането на България и Румъния в Шенген  - 1
Снимка: БГНЕС

"За пореден път Нидерландия решава някакви вътрешни проблеми с този процес на влизане на България и Румъния в Шенген". Това заяви пред БНР Ивайло Калфин – директор на Европейската агенция за подобряване на условията на живот и труд, бивш външен и социален министър.
"Много пъти ЕК каза, че страната ни е абсолютно готова. Много пъти ЕП прие подобно становище. Миналия месец България покани експерти от европейските страни, за да се запознаят на място с това как работят всички системи, които се изискват за Шенген. Нидерландия отказа да изпрати техни експерти тогава. Те не се интересуват много от истината, която е обективна, а просто са си взели предварително някакво решение, което са го взели от над 10 години вече", коментира той в интервю за предаването "Преди всички".

Според него ще е много трудно да се промени решението на Нидерландия преди 8 декември, когато трябва да се гласува присъединяването ни към Шенгенското пространство. Все пак трябва да се полагат усилия до последния момент, смята Ивайло Калфин.

"Аргументи в Хага няма, няма в нидерландското правителство. Те не могат да убедят нито собственото си политическо семейство, нито останалите страни в Европа за действието си", добави той.
"Приемането на Хърватия и Румъния и оставането на България извън Шенген е политически акт, който е не само необоснован, но и обиден за държавата, защото не почива на никакви обективни факти. Имаме проблеми и не трябва да си затваряме очите за тях. Но България е гранична страна на ЕС и ние правим всичко възможно и заради нас, и заради ЕС тази граница да бъде запазена. Не може по този начин да се отнасят партньорите ни към българските усилия", коментира Ивайло Калфин.

Според него ако все пак страната ни остане извън Шенген, това няма да означава дългосрочна европейска изолация.

Той припомни, че решението за приемане на България и Румъния трябва да се вземе с абсолютно единодушие. "Всяка една държава може да наложи вето. Този инструмент трябва да се използва много внимателно", подчерта той и изказа мнение, че това ще е един от силните аргументи да се преосмисли ролята на едностранното вето. По думите му България никога досега не е злоупотребявала с този инструмент.

"България трябва да бъде много внимателна и да използва инструментите, когато ги има, така че да подскаже на нашите партньори, че ние не сме безгласен елемент в ЕС и няма да бъдем. Подобно отношение не е приемливо".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние сме

    8 2 Отговор
    Без правителство разграден двор корумпирани съдий и прокурори неработещи системи и крадлив народ.Ти ако холандец би ли си избрал такъв комшия????
  • 2 Иван

    5 5 Отговор
    Е , това е поредното доказателство за двойния стандарт , който прилагат нашите " партньори ".
  • 3 честен ционист

    5 2 Отговор
    Купете холандските трошки и ще влезете у Шенген. То пък един престиж да си в Шенген, сортировъчен център за камилари..
  • 4 БКП на КГБ

    7 4 Отговор
    С троянските коне на Русия, това се случва!
  • 5 наблюдател

    5 1 Отговор
    Всъщност ,Калфин звучи доста правдоподобно . Един от малкото .
  • 6 Лош материал

    4 2 Отговор
    Браво на холандците !
    Материал, който търпи разбойници да го управляват не трябва да излиза от кошарата на комунистите.
  • 7 Гошо

    5 3 Отговор
    Извинявай ,Калфин ,ама ,ако мислиш, че това е самостоятелно решение на Холандия ,взето без консултации с другите от ЕС и САЩ дори ,си или тъп или интригант
  • 8 SDEЧЕВ

    3 0 Отговор
    ТОШКО ОТ ИТН ,ВЧЕРА НАПИСА ЕДНА ИСТИНА,АКО БЪЛГАРИЯ Е ШЕНГЕН ТО ТОГАВА ,ТЕЗИ КОИТО АКОСТИРАТ В ГЪРЦИЯ ДИРЕКТНО МОГАТ ДА СТИГНАТ ДО ХОЛАНДИЯ ПЕША ,С КОЛЕЛО ,С ВЪТРЕШЕН ТРАНСПОРТ-НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ. С ДВЕ ДУМИ БГ Е НА КОФТИ МЯСТО НА КАРТАТА. НА ЕС И Е НЕОБХОДИМА ГРАНИЧНА БРАЗДА С ГЪРЦИЯ И ТОВА СА ФАКТИТЕ ,НЯМА БЯГАНЕ ОТ ПРОСТАТА МАТЕМАТИКА... ВСИЧКО ДРУГО Е БЛЯ БЛЯ БЛЯ
  • 9 уви

    7 2 Отговор
    Ивайло Калфин е от рядко срещаната порода политици ,които си служат с аргументи и факти , а не с демагогия и лозунги. Умерен и аргументиран изказ и възпитано държание - поради тази причина и е неуспешен политик . Тук се ценят безсрамните лъжци , без възпитание и със склонност към цинизъм ,бруталност и истерия , а ако говорят диалектно ,нечленоразделно , граматически неправилно или несвързано - просто са обожавани .
  • 10 БОЦ - ко

    5 2 Отговор
    Съюзници ни бомбандираха,
    Руснаците ни окупираха,
    Политиците проспаха,
    Холандци ни се подиграва,
    Векове под ятаган,
    Народ от кой ли не ..... ?

    Коментиран от #11

  • 11 БОЦ - ко

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "БОЦ - ко":

    "ПОДИГРАХА"
    извинете...
  • 12 Как пък !?

    3 1 Отговор
    Как па един "политик" не намери причината в него/тях !?
    Обяснимо е защо - писаха им двойка за цялостно "творчество", а те невинни !? Омитайте се ДО ЕДИН !!!
    Още Батето ви се присмиваще, като казваше, че ако зависи от него ще остави един депутат на който мафията да му съобщава дистанционно как да гласува !!! :))
  • 13 АБВ

    3 2 Отговор
    Мазен и безгръбначен, сервилен и услужлив към когото трябва, и много обичащ обективната истина, когато му е удобна. Велик е Калфин, особено пенсионната му реформа в България. Дали за малките държави е полезно да се премахне едностранното вето, както намеква Калфин? Това, че българските политици са удобно наведени пред началниците, не означава, че другити не трябва да защитават националните си интереси. И го правят, и ги уважават.
  • 14 !!!?

    2 2 Отговор
    Точно обратното ! Кремълският парашутист Радев се опитва да отклонява недоволството на българският Народ от катастрофалното управление на собствения му Гълъбарник - беззаконие, корупция, каналджийство, анархия на границата, хаус на граничните КППта, война по пътищата, парализиран Парламент, безхаберие в държавните институции, бездействие на МВР, продължаваща антимакедонска истерия, фобия срещу холандското вето за влизане на България в Шенген, интриги около руските енергиини анклави на българска територия,..!!!?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КАЛФИН Е ПОДЛОГА НА БОЙКО

    1 2 Отговор
    И НА СТАНИШЕФ !
  • 17 ТАКА Е

    0 1 Отговор
    Векове под ятаган,
    Народ от кой ли не .....
  • 18 военен

    1 1 Отговор
    Наистина е жалко и бутафорно да гледаш как този иначе интелигентен човек се е сгърчил и говори абсолютно глупости и небивалици като официална позиция.......
    И папуасите от Нов Гвинея разбраха, че ветото на Нидерландия е колективна позиция на големите в т.нар. ес.
    Само той и други "родолюбци" не го разбрали, че даже и протестират........ Толкова са нелепи и комични когато трябва да измислят доводи за това как сме били покрили некви критерии - какви критерии сме покрили бе, я се огледайте около себе си, в каква разпадаща се държава сте, я си вижте политиците, я си вижте властта, която ви управлява.... какво можете да покриете, с какви стандарти на живот можете да се сравнявате с тези от шенген-а.
  • 19 Тити

    0 0 Отговор
    Нидерландия е правя просто единствена посмя да ни каже че с корупция и липса на съдебна система няма Шенген. Истината болиа гроздето е кисело май за нашите политици.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол