Last news in Fakti

6 Декември, 2022 14:54 795 25

Николай Василев: Страната ни манталитетно е готова за еврото още с въвеждането на валутния борд

  • николай василев-
  • готовност-
  • евро-
  • валутен борд

Според финансистът няма никакви проблеми с приемането на единната валута, защото населението е подготвено за нея – повечето важни стоки и услуги, като покупка на апартамент или кола, както и пътуванията в чужбина, се изчисляват в евро

Николай Василев: Страната ни манталитетно е готова за еврото още с въвеждането на валутния борд - 1
Снимка: БГНЕС

България никога няма да стане част от цивилизована Европа, ако не стане член на еврозоната. Това заяви финансистът Николай Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Центърът за развитие и политики (ЦРП), чийто председател е бившия началник на отбраната и народен представител от ГЕРБ ген. Константин Попов, организира кръгла маса „Българската икономика на прага на еврозоната“. В нея взеха участие видни икономисти, общественици, политици, представители на бизнеса и неправителствените организации, сред които Николай Василев, Петър Ганев, Васил Велев, София Кесидова, Зорница Русинова, Диана Митева и др. Форумът беше открит от председателя на НС Вежди Рашидов и от ген. Константин Попов.

„Днес е един хубав ден, защото на тази кръгла маса ще обсъдим важни неща, които ще дадат отражение във всички сфери, засягащи нашето бъдеще. Ще определят начина на мислене и взаимодействие, начина, по който ние като хора ще участваме активно в нашето бъдеще“, каза ген. Попов, обръщайки се към участниците.

В изложението си Николай Василев се спря на ползите от приемането на еврото и развенча някои от най-вкоренилите се митове във връзка с неговото приемане. Той подчерта, че влизането в еврозоната е 10 пъти по-лесно, отколкото влизането в Европейския съюз. Според финансистът няма никакви проблеми с приемането на единната валута, защото населението е подготвено за нея – повечето важни стоки и услуги, като покупка на апартамент или кола, както и пътуванията в чужбина, се изчисляват в евро. „Страната ни манталитетно е готова за еврото още с въвеждането на валутния борд. Ние нямаме проблеми с валутния курс, нямаме проблеми с това хората да разбират какво е това евро“, каза Василев.

Той отбеляза, че приемането на единната валута не трябва да се свежда до някакви прости математически сметки, тук става дума за много по-важни неща, като авторитет.
„Най-важните ползи от еврото не могат да се измерят математически, те не са икономически. Става дума за престиж, имидж и международен авторитет. Тези неща не могат да се купят с пари. Искаме ли нашите деца да са част от първокласната европейска цивилизация или искаме да сме част от Африка? Никога България няма да стане част от цивилизована Европа, ако не получим членство в еврозоната“, категоричен е финансистът и бивш министър.

Той посочи, че България в продължение на десетилетие е отговаряла на всички критерии за членство в еврозоната и дори в момента, въпреки проинфлационната политика, тя все още е по-подготвена от много други държави.

Единственият аргумент, който Василев би приел е позицията на някои десни икономисти и интелектуалци. Те са на мнение, че въвеждането на единната валута може да ни изиграе лоша шега и да се отпуснем и да бъдем малко по-недисциплинирани. „Те казват сега спазваме ограничения, но като влезем в еврозоната ще катастрофирам. Има две групи страни, такива, които са членове на еврозоната и такива, които са извън нея. И в двете групи има държави, които спазват фискалните критерии и такива, които ни ги спазват“, каза Василев.
Членът на УС и изпълнителен директор на ДСК Диана Митева посочи, че колкото по-бързо приемем еврото, толкова по-успешно ще се развива българската икономика. Като представител на банковия бизнес тя изтъкна, че те подкрепят процеса на присъединяване още от самото начало. „Ние трябва да бъдем член на еврозоната, но имаме по-тежката задача да извършим техническото преминаване. Този процес представлява дълбока трансформация“, каза банкерът и добави, че за България той ще е по-лесен, защото ние сме във валутен борд


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    20 6 Отговор
    Готова е и да изрине малкия мук!
  • 2 жуже

    19 6 Отговор
    друг харвардски измамник.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 1 Отговор
    тоя крадец защо не е в затвора?

    помня как казваше че гърците ги чакало мизерия, само дето нищо не позна, мизерията е при нас
  • 4 Адам Хилтън

    15 6 Отговор
    300 евро заплата точният робски манталитет ни дава, за да почитаме валутата на господарите ни.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 6 Отговор
    аман от хардварски измамници свалящи по две кожи от овчия народ, аман бе пуууу голямо крадеен ни крадат а ние търпим
  • 6 Марсианец

    14 6 Отговор
    Смърфът за коя страна говори? Не е за България със сигурност!
  • 7 бушприт

    9 6 Отговор
    Николай Василев: Страната ни манталитетно е готова за постната пица, още с въвеждането на валутния борд.
  • 8 Даа

    7 6 Отговор
    Толкова сме готови за всичко, че накрая ни пускат по милост...

    Коментиран от #9

  • 9 Гешов

    12 6 Отговор

    До коментар #8 от "Даа":

    Василев като си толкова готов и " умен" защо се върна в България да сееш тъпи и неверни заключения от името на нацията. Защо не си остана там при еврата а риеш тук при хората "без мозък"?

    Коментиран от #12

  • 10 нннн

    10 5 Отговор
    Сам референдумът ще покаже готовността на българите за еврозоната. Другото са мнения на Сулю и Пулю. С тоя стават Сулю, Пулю и Малкия Мук.

    Коментиран от #13

  • 11 Токсик

    8 0 Отговор
    Еврофашистите искат да завладеят окончателно държавата ни и да я лишат от последния й суверенитет и затова ни подготвят ментално и анално от години.
  • 12 ТоИронията

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гешов":

    То иронията беше, че той май беше в Англия, която така и не въведе еврото, макар и техния манталитет според него да е бил готов... направо от турско минахме в западно робство, сменят валути, сменят имена на улици, скоро и на Държавата ще семнят.
  • 13 Четец

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "нннн":

    И този "малък мук" бе министър!? И не съвсем в амплоа-то си на финансист, а и на още нещо, където ако беше въвел настояваната от него скрост на влаковете ни- над 100 км/час, онзи ден под падналата скална маса в Калоферско ( а и само при този ли случай!?) би било мазало. Ще дочакаме ли още предложения за него за премиер на държавата ни, щом продължават да ни го показват и канят по щекотливите въпроси, вместо да се допитват именно до Суверена?
  • 14 Към "политиците" и депутатите:

    5 0 Отговор
    Така наречените "харвардци", защото са карали едноседмични курсове ОНЛАЙН към някой колеж в Харвард са най-големите мошеници. Спомнете си малкия Мук заедно с Велчев превалутираха българския дълг от долари в евро когато доларът падаше стремглаво. Резултатът от МУШЕНГИЯТА Е ВИДЕН ПО ЦЯЛОТО ЧЕРНОМОРИЕ, а българите още духат супата.
  • 15 Българин

    7 0 Отговор
    Кво Евро бе народа гладен вий искате даго до убийте бе никой никаде не а иска натегачи.
  • 16 Моая

    6 0 Отговор
    Харвардски измамник 1-во издание. Манталитетно вие бая милиони отмъкнахте от народа!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Факт

    4 0 Отговор
    Не искаме евро. Само им гледайте сеира на хърватите 23 г.
  • 25 Тахумба

    3 0 Отговор
    Ей дребен, къде ти е цивилизованата Европа? До пролетта съвсем ще се цивилизова. Що се отнася до теб, ясен си. Имаш лична изгода.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол