6 Декември, 2022 15:50 1 027 14

Уникално: В Омуртаг имат вода веднъж седмично, но цената е увеличена за 2 години със 7%

  • цена на водата-
  • поскъвпане-
  • кевр

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до КЕВР с препоръка да не се повишава повече стойността на водата в редица области

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до КЕВР, в което препоръчва да не се повишава цената на водата в Смолян, Русе, Ямбол, Стара Загора, Плевен, Варна, Монтана, Велико Търново, Силистра, Враца, Търговище, Пловдив, Кърджали и Габрово. Становището на обществения защитник е по повод общественото обсъждане за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2023 г.

Проф. Ковачева е категорична, че исканото увеличение на цените е в нарушение на принципите, от които следва да се ръководи по закон КЕВР, а именно – осигуряване на условия за предоставяне на всеобщ достъп до ВиК услуги, защита интересите на потребителите, икономическата обоснованост на цените на водата и отчитане нуждите на потребителите, които поради географски, теренни или други причини се намират в неравнопоставено положение.

Според нея за гражданите става все по-непосилно да погасяват нарастващите сметки за вода в условията на кризи (икономическа, политическа, финансова, постковид) и при огромна инфлация - годишната инфлация за октомври 2022 г. спрямо октомври 2021 г. е 17,6%, съобщи БНТ.

Диана Ковачева обръща внимание на факта, че за 13 от 19-те области на страната, чиито ВиК оператори имат одобрени бизнес планове за регулаторен период 2022 - 2026 г., цените на ВиК услугите през 2023 г. се увеличават.

Посочва, че в област Смолян, където и в момента цената на ВиК услугата е на четвърто място в страната, е предвидено най-голямото увеличение (24%) в сравнение с утвърдените цени за 2022 г. Така от 1 януари догодина жителите на Смолян и региона ще бъдат принудени да плащат с цели 68% по-скъпа ВиК услуга спрямо началото на 2022 г.

"Гражданите на Омуртаг многократно протестират по повод въведения от години изключително тежък режим на водоподаване. През следващата година те ще се наложи да заплащат с 3% по-скъпа вода от утвърдената цена за 2022 г. и с 4 % по-скъпа услуга спрямо цената за 2021 г., въпреки че проблемите с качеството на услугата не се разрешават", подчертава проф. Ковачева.

Тя обръща внимание на факта, че изпълнението на показателите за качество "общи загуби на вода във водоснабдителните системи", не се вземат предвид от Регулатора при изменението на цената на ВиК услугата за 2023 г.

"Оценявам, че действията на КЕВР са съобразени с нормативните разпоредби, но през годините многократно подчертавах, че загубите на вода по водоснабдителната мрежа са една от основните причини за преминаването към режим на водата в стотици населени места в страната", посочва общественият защитник.

Проф. Ковачева допълва още, че от Сравнителния анализ на КЕВР за ВиК сектора за 2021 г., съгласно които за 16 от 19-те ВиК оператора с одобрени бизнес планове за настоящия регулаторен период, оценката на КЕВР за показател „общи загуби на вода“ е „пълно неизпълнение“.

В становището си Ковачева обръща внимание и на социалната поносимост на цената на водата за 2023 г. и посочва, че КЕВР не е публикувала данните, използвани за изчисляването ѝ - средномесечен паричен доход на лице от домакинството по области за 2021 г. от изследване "Наблюдение на домакинските бюджети".

Омбудсманът изпрати в КЕВР и отрицателно становище по ценовото предложение на ВиК Кърджали, според което потребителите ще бъдат принудени през 2023 г. да заплащат с 45% по-скъпа ВиК услуга спрямо цената за 2021 г., прилагана и през 2022 г., т.е. от 2,648 лв. (с ДДС) на 3,847 лв. (с ДДС). Предложената цена за утвърждаване за 2026 г. пък е с цели 86% по-висока спрямо м.г. - от 2,648 лв. (с ДДС) на 4,927 лв. (с ДДС).

"Бизнес планът и ценовото предложение на "ВиК" ООД гр. Кърджали за регулаторен период 2022 - 2026 г. се разглеждат от КЕВР в последния месец от първата година на посочения период. По този начин КЕВР на 6 декември 2022 г. провежда обществено обсъждане за одобрява цените на ВиК услугите за област Кърджали за 2023 г., 2024 г., 2025 г. и 2026 г., изменя и утвърждава цената за 2023 г. Това е прецедент в практиката на КЕВР. На практика регулаторният период за ВиК Кърджали вместо 5, включва 4 години, което е в противоречие с нормативната уредба", посочва омбудсманът.

Проф. Ковачева отново подчертава, че е недопустимо значителното увеличение на цената на водата в Кърджали и региона през годините с оглед на незадоволителното качество на предоставяната услуга.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахх

    6 1 Отговор
    Това може да стане само в югоизточен ЕС
  • 2 Здравейте балъци

    7 1 Отговор
    С две сонди по 200 метра ще ви се реши проблема! Някой не иска да имате вода,!
  • 3 влък

    2 0 Отговор
    Заслужаваме къпанье и мийнье!
  • 4 шам фъстък

    5 0 Отговор
    В Кръджъли поне си имат река Арда и два язовира,защо водата им е с толкова скъпа цена?
  • 5 Руzко-българска мафия

    5 3 Отговор
    Ами продължавайте да гласувате за руските еничари от ДПС и ще имате вода ... ама друг път

    Коментиран от #7

  • 6 Сетила се

    4 0 Отговор
    В Стара Загора плащаме по 4,16 лв. за кубик и отделно ни слагат на апартамент по още 0,7-8 на кубик. 40 апартамента плащат допълнително по още 30 кубика, или 160 лв. месечно от един блок. Смятайте какви пари дърпат, а плочките в банята без препарат не мога да ги изчистя, за уплътнението на пералнята не ми се говори, а вътре какво е ,не ми се мисли
  • 7 сила

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Руzко-българска мафия":

    то в този град останаха ли българи.....преди години в общината ми говореха демонстративно на турски и не можахме да се разберем
  • 8 4% повишаване

    2 0 Отговор
    А годишната инфлация колко е?
  • 9 В държавата на...

    3 0 Отговор
    инсталираните пудели е така. Да имаш реки отвсякъде, а да нямаш вода! За 33 години крадене, цялата държава маха все още на стара инсталация отпреди Балканската война. Кради, кради, кради, но е важно шопското кралство да е добре.
  • 10 БгТопИдиот

    3 1 Отговор
    Парите у бюджето са приоритеТ за самальоти от правилният продавач.

    А вода...като завали тогава.

    Да търсят от тези за който са гласували.Ако не са- да си ударят главата у стената.
    Требе сами да се спасяват.Сонди ,помпи и хидрофори.
    И местното ВИК на байпас.
    Аз и мои приятели сме така !!!
  • 11 водомеръ

    3 1 Отговор
    ама ракия имат всеки ден ! ай ся!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Въпросчета

    0 0 Отговор
    Ама кметът да не би да е от ДПС? И да не би да е син на местния дерибей?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове