Last news in Fakti

12 Декември, 2022 13:59 1 837 14

АЕЖ: Соня Момчилова атакува журналист, това е брутална форма на цензура

  • журналист-
  • цензура-
  • оставка

Подобно поведение би подхождало на председател на Роскомнадзор, но е неприемливо за независим орган в европейска демократична страна, пишат още от Асоциацията

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява за оставката на председателката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Недопустимо е в една демократична държава – член на ЕС, председател на регулаторен орган да напада журналисти заради тяхно разследване, изобличаващо нередности в държавата. Ако регулатор или човекът, който го представлява по закон, започне да атакува журналисти, за да защитава правителството, това е брутална форма на цензура. Това пише в нарочна декларация, публикувана на сайта на АЕЖ.

Момчилова си позволи да отправи необосновани и лични нападки към журналистката Мария Черешева (вицепрезидентка на АЕЖ) на официално заседание на Съвета, на 08.12.2022 г. Председателката на СЕМ повтори и доразви тезите си в пост в социалната мрежа Фейсбук в петък, 9 декември.

Единственото “провинение” на Черешева е, че участва от българска страна в разследване на голям консорциум от авторитетни чужди медии. В отговор на това, Момчилова застава в позицията на адвокат на държавните институции и атакува директно българския участник в разследващия международен журналистически консорциум и използва случая да отправя обвинения към неправителствения сектор, към гражданското общество и към западните медии.

Това е неуместно за председател на независим орган и поражда съмнения в компетенциите и безпристрастността на г-жа Момчилова да изпълнява задълженията си не само като председател, но и като член на СЕМ. С пристрастното отношение и непровокирана атака към личността на журналист, тя показва, че при всяко бъдещо производство спрямо този журналист или медия, в която той работи, тя няма как да бъде обективна.

Подобно поведение би подхождало на председател на Роскомнадзор, но е неприемливо за председател на независим орган в европейска демократична страна.

В публикацията си, препечатана от някои сайтове, Момчилова се обръща с нападки и към АЕЖ и реферира към платформата за проверка на фактите Фактчек.бг. Според нея имало въпроси, които са останали без отговор.

Не участието на български журналист в международен журналистически консорциум е опасно за държавата ни, каквито спекулации отправя г-жа Момчилова, а тъкмо това поведение на регулатор, което хвърля сянка на съмнение в българската демокрация. Тази реакция на представител на регулатора само може да засили съмненията за свободата на медиите у нас.

Отбелязваме, че журналистическите разкрития за нехуманни практики и насилствени отблъсквания на бежанци от страна на гръцките власти или критиките, които могат да се прочетат в разследвания спрямо хърватските власти, не извадиха Гърция от Шенген, нито нито попречиха на отварянето на вратата на Шенген към Хърватия. Да се обвиняват журналистите, които сочат нередности или вътрешните критици в това, че са причина за неуспеха на страната ни са рефлекси, които ни водят с десетилетия назад, когато режимът търсеше вътрешни врагове, а Западът беше зад Желязна завеса.

АЕЖ се обръща към президента Румен Радев, който носи пряката отговорност за назначаването на г-жа Соня Момчилова в СЕМ. Смята ли президентът за редно негов представител в СЕМ да атакува журналисти само защото са разкрили нередности, за които е виновна, контролираната от президента изпълнителна власт?

Поведението на Соня Момчилова е в нарушение на статута ѝ на председател на СЕМ и призоваваме българските журналисти и медии да проявят солидарност и да не позволят този опасен прецедент, в който председател на регулатор се саморазправя с журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛИЛИ

    36 9 Отговор
    ЦЯЛАТА КОЗЯШКА КОМАНДА ЖУРНАЛИСТИ НА НОЖ

    Коментиран от #8

  • 2 Иван Грозни

    27 3 Отговор
    Има ли осъден журналист за невярна информация/лъжа/? Няма. И тия са като ония в съдебната система. Искат да правят каквото си искат и никой да не им оспорва просташките решения. Щом няма контрол за изпълнение на законите и ефективни присъди има корупция.
  • 3 коконата

    13 2 Отговор
    лапни СЕМ-овата семка и да се задавиш ...Бетер карабатак...
  • 4 НЯКОЙ

    15 15 Отговор
    "Пълзящата диктатура" на Радев, както беше вече дефинирано това, което се случва в България, лъсва във всички сфери на държавно управление! Медиите са с юлар на врата и няма измъкване !!!

    Коментиран от #6

  • 5 Демократ

    9 26 Отговор
    Нали следваме Путин и затова България единствена в ЕС не е спряла опасните за националната сигурност руска тв 1 и още 3 такива.Тази руска подлога направи Кошлуков ченгето мошеник вечен в БНТ. Нищо добро не ни очаква, а ние им плащаме огромни заплати за предателството на България.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бесарабски фронт

    12 6 Отговор
    Вярвайте на джурналята в България.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 така де

    15 8 Отговор
    Тази и Слави Василев са готови публично да направят на Радев.....?
  • 10 дядото

    10 2 Отговор
    а не е ли брутална цензура върху гражданите от рб от различни модератори и редактори-цензури.или важни са журналистите,а правото на гражданите на мнение и коментар са без значение.в днешно време дезинформацията и цензурата у нас са толкова високи,че си съперничат с времето на т.живков
  • 11 Тома

    10 1 Отговор
    СЕМ и независим орган.Падам от коня
  • 12 Голем смех

    5 6 Отговор
    Я да се маха тая змия очиларка! Тука да не е Северна Корея...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Брадър

    2 2 Отговор
    А да и го навръ ф най-хубавата и черта иска ли
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове