16 Декември, 2022 17:44 1 143 32

Пеканов: Парламентът трябва да приеме антикорупционните закони, иначе ще загубим финансиране

  • план за възстановяване и устойчивост на република българия'-
  • антикорупционни закони

Той препоръча да не се връщат закони, а да се подобряват между двете четения, за да не се губи време

2.7 милиарда лева са преведени от Брюксел като първи транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

Поели сме ангажимент пред Европейската комисия, изпълнили сме го и парите вече са по нашите сметки. Това каза пред bTV Атанас Пеканов, вицепремиер на служебното правителство.

Днес бе одобрена и Оперативната програма за развитие на регионите, с това приключваме одобрението на всички опертивни програми за новия програмен период, каза още Пеканов.

Според него, парите за регионите ще бъдат разпределени според нуждите, акцентът ще е Северна България, ще бъде финансиран и тунел под Шипка.

"Отхвърленият вчера законопроект за защита на информаторите за корупционни сделки вчера е недопустимо действие. Това не кореспондира с дадените заявки, че трябва да се съсредоточим върху тези закони, които ще доведат до забавяне и дори загуба на европейски средства", каза още той.

Според него, ние сега не можем да поискаме следващия втори транш. Срокът обаче да полчим тези средства е до 2026 година и има реална опасност да ги загубим.

Пеканов каза,че се надява силно, че ще се събере необходимото мнозинство в парламента за гласуването на антикорупционните закони.

"Самите закони не са критери за приемането ни в Шенген. Имаше проверки, всички казаха, че сме готови да прилагаме европейските директиви. Но когато се стигне до гласуване в парламента, започва едно увъртане, несъгласие и законите не се приемат".

Той препоръча да не се връщат закони, а да се подобряват между двете четения, за да не се губи време. "Имаме три законопроекта, които са свързани с приемането ни в еврозоната, те също трябва да бъдат гласувани в Народното събрание Този парламент трябва да ги приеме, за да изпълним критериите за приемане на еврото"


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    1 7 Отговор
    Кажи го по-просто, Ганчо трябва да заголи ръката по-смело.

    Коментиран от #7

  • 3 А спрете с това

    11 0 Отговор
    "финансиране" че много богати станахме за 32 г.
  • 4 Крум

    7 2 Отговор
    Най добре е ти да се загувиш...откъде изпълзя про$ ляк такъв!
  • 5 Като ще преписваме закони

    8 1 Отговор
    Поне всички германски или френски на куп. И тази мъка да се приключва.....ама всички!
  • 6 Дик Чейни

    7 3 Отговор
    До 2026г ще сте забравили 100 пъти за Пеканката.
  • 7 А бе Дончо

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Вие по вардарско се пригответе като го забелим да се хванете за палците на краката!
  • 8 име

    9 0 Отговор
    Докато дойдат парите по Плана за възстановяване от пЛандемията и ще стане време да се възстановяваме от еврог-ойските санкции срещу Русия. Но няма страшно, ЕССР ще пусне в обръщение още прясно напечатани пари, а ние ще запретнем ръкави и като едни работливи българи ще влезем в еврозоната и ще я издърпаме от дъното! Нали козячета! Апропо, добре е козячетата още от сега да помислят как Путин да им е виновен за обедняването, което ни чака при доброзорното набутване в Еврозоната, защото с тяхния капацитет ще им отнеме известно време, а трябва да са подготвени, все пак!
  • 9 Смотан ! Тея антикорупционните закони,

    11 0 Отговор
    Те 32 на брой ли са бре? Или са закони за унищожение на българската икономика и народ а?
  • 10 ЕдинОтМногото

    11 0 Отговор
    Ми да ги загубим бе, ха Крадци такива
  • 11 Ключовата фраза

    10 0 Отговор
    Парите вече са по нашите сметки. Това казва всичко.
  • 12 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    7 0 Отговор
    Аве, Факти кфо сте го изтапанили тоа Пеканов на първа страница ве, вместо да оставите Статията на Оля Ахмед за Хенри Кисънджър и Руският Украински Конфликт на първа страница❓
    Защо ве “холан”, защо ве “диванета”❓
  • 13 От борба с корупцията

    3 4 Отговор
    Аз съм борец срещу корупцията и кандидат кмет на ГЕРБ
  • 14 Няма страшно

    8 0 Отговор
    ще караме на акумулатори !
  • 15 Русенец

    9 0 Отговор
    Всичката ви икономическа политика е базирана на "чакаме финансиране" - като просяци сте. Някой от вас замисля ли се, че трябва да се стимулира производството в тази държава?
  • 16 Глобалиcкото либeралфашиcтко комсoмолчe

    9 0 Отговор
    Така е запеканокопеленце - ще ви пресъхнат сметките с крадените милиарди! Е--л съм ви мамaтa на всичките крадливи майкопродавци!!!
  • 17 Стойко

    3 10 Отговор
    Днес служебното правителство получи първия транш по плана за възстановяване от близо 3 милиарда лева! Същевременно ГЕРБ и ДПС заедно напуснаха преговорите с ПП за съставяне на кабинет с втория мандат! За всички вече стана ясно и от неформална коалицията им вече се превърна в явна! 12 години управляваха заедно неформално ! А тези средства от близо 3 милиарда са за подпомагане на гражданите и компенсиране инфлацията ит пандемията от КОВИД -19! Да видим колко от вас ще усетят тези пари? Май никой, защото след нова година отпада отстъпката от 25 ст.за литър на горивата! Природния газ се увеличава с близо 40% , докато на международните пазари от есента досега цените се сринаха с 300% ! Барел петрол е с най ниски стойности от 3 години насам, а на нашите колонки намаление почти не се усети! Правителството на Кирил Петков намали ДДС на хляба, но откакто е тайното управление РАДЕВ- БОРИСОВ ,намаление на хляба не се получи! От нова година се увеличава и акциза на цигарите , което е около 30 ст.на кутия.....И още и още...Управлението на РАДЕВ- БОРИСОВ е вредно за страната и гражданите !

    Коментиран от #25, #26

  • 18 Вени

    12 0 Отговор
    Този като го видиш ти идва да му строшиш ченето да не бълва небивалици. Не се вчеса, не се подстрига, неприятник.
  • 19 Истината

    3 8 Отговор
    ГЕРБ е мутринска силова структура унищожаваща и рекетиращи собственният си народ и държава под чадъра на гл прокурор и в орталък с антиконституционната турска етническа партия ДПС ! Мислете и гласувайте българи !
  • 20 Иво

    11 0 Отговор
    Всичко е много хубаво, но никой не казва при каква лихва ще връщаме парите, защото тези пари са заеми а не безвъзмездна помощ
  • 21 прост шоп

    11 0 Отговор
    Ще загубите вие финансиране, но ние ще спечелим, няма да има либерализация на тока, няма да ликвидирате въглищната промишленост, няма да ни налагате 32 пола. Дай, Боже, да се разминем с пустия му план!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 смотльо

    7 0 Отговор
    Некакси не ви приемам тъпоглавието , само и единствено заради финансирането , не за нещо друго трябва да приеме антикорупционните закони , не зароди обществото , не заради държавата , не заради хората , а да се не опущат парите .
  • 25 т-п трол соросоиден

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стойко":

    Тролчо, не знам как си с паметта, ама аз помня едни протести от преди 2-3 месеца, когато ПП и ДБ скачаха срещу преговори с Газпром. Сега цената на газта е тази, която ни уреди тъпото киро. На неговия министър и договорите му ще благодариш!
  • 26 Аха

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Стойко":

    Радев стана проблем за мафията на прокопиев и ви активира всички изпадняци! Няма по голяма гнус от ПП! Отвратих се от лъжи, подлост и лицемерие! Няма по вредни за България от пропадналата лъжлива измет! Гледайте за какво гласувахте, за каква отврат и за какви паднали лъжци, без грам морал! Пълен отпадък!
  • 27 ще повърна

    9 1 Отговор
    противен мазник! На бас, че тези закони, които иска да приема, не ги е прочел дори. Даже и заглавията им нама да изреди ако го попитат!
  • 28 ЕС НИ ПРЕВЕДЕ 2.5 МИЛИАРДА

    0 8 Отговор
    БЕЗВЪЗМЕЗДНО.......
  • 29 БСП ШОКИРАНИ

    0 4 Отговор
    Получаваме 2,5 милиарда лева от ЕС.....БЕЗВЪЗМЕЗДНО....

    Коментиран от #30

  • 30 И сега

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "БСП ШОКИРАНИ":

    ко да напрайм?
  • 31 милен

    1 0 Отговор
    СТАРТИРА КРАЖБАТА КАКВО ДА СТАВА
  • 32 М да

    0 0 Отговор
    И бойко дошъл от никаде ще го изпратят някъде да му мекуват кръвното и минискуса и после и другите също
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове