Last news in Fakti

18 Декември, 2022 09:11 7 564 34

Предлагат промени, касаещи трудовата книжка

  • трудова книжка-
  • електронна-
  • предложение

Идеята е тя да стане електронна

Предлагат промени, касаещи трудовата книжка - 1
Снимка: БГНЕС

Трудовата книжка да стане електронен регистър на заетостта. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени в парламента. Така работещите ще имат постоянен достъп до собствените си данни. А работодателят няма да гледа колко сте получавали на предишната работа.

И бизнесът явно е съгласен да има електронна трудова книжка, пише БНР.. Заместник-председателят на Стопанската камара Мария Минчева обясни: „Една част от редица документи специално в трудово-правните отношения, в които има много хартия, много подписи, които просто са ненужни, ние искаме да се махнат“.

Агенцията по заетостта трябва да изгради електронния регистър в сътрудничество с Министерството на електронното управление до септември 24-та година. Още две години след това работодателите и органите по назначаване, ще имат задължението да сканират и изпратят в регистъра трудовите книжки и служебните книжки. Агенция по заетостта ще организира въвеждането им в структуриран вид. Първоначалното попълване на регистъра на заетостта ще става от базите данни на НОИ.

Един от вносителите на промените - Божидар Божанов, уверява, че вече са изчистени критичните въпроси от предишните проекти за електронна трудова книжка. И подчертава, че предложението защитава служителите, защото до този регистър „служители имат достъп до собствените си данни, ограничаваме да виждат работодателите какво ти е било заплащането при предишни работодатели. Сега на хартиената книжка това се вижда и всъщност това ограничава възможността на служителите да преговарят за заплата“.

Божанов се надява промените да минат през този парламент. Но не се ангажира със срокове.

Промяната може да стане за година, прогнозира Мария Минчева от Стопанската камара. Министерството на труда няма още внесено становище по новия проект.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Авеее

    16 3 Отговор
    Лизблиз и Пръцтръц.
  • 2 Хмм

    60 3 Отговор
    Абе като изчезнат данните като в търговския регистър, или ги публикуват като НАП, тогава с какво ще се оправдаят. Може и да ина електронен регистър, но работника трябва да си има хартиен дубликат и той да е с предимство на доказване.
  • 3 в кратце

    32 4 Отговор
    В хартиената бюлетина също има много хартия. В двете нули хартия на рула валяло. В дамските чанти също има хартия на превръзки. Виртуални превръзки не се предвиждат и в бъдеще,както и цифрови тампони. Нищо че са без подпис. Печатът е в индивидуално-ален цвят.
  • 4 пейо

    42 0 Отговор
    И като добрите хакери ви хакнат и изтрият информацията изведнъж пенсионерите ще намалеят драстично. Или нашите хора без ден трудов стаж ще се сдобият с него. Какво ви пречи един документ на хартия за който всеки сам носи отговорност за неговата си.
  • 5 майстор

    38 1 Отговор
    Трудовата книжка си стои в домовете на хората. Никой чиновник не съхранява трудови книжки и лев не се харчи за тяхното съхранение. Защо ще ги унищожават?
  • 6 Мухаа,хаа!

    39 1 Отговор
    И какво прави поголовието,ако някоя група хакне тази информация? Приказките за тройни защити,за непробиваемост са за баба Пена от Левуново.Целта е постепенно вкарване в електронната кошара.Електронна книжка,електронна здравна книжка,рецепти,плашане( вече ви започнаха масово) До момента със електронен чип.Дали в ръка,някъде другаде - въпрос на фантазия.Ето как ви отблъскват от книгата,вестника- хартиен носител на информация,на знание.А от древността до днес важи правилото.: Само написаното остава! Изчезне ли " написаното" само за две поредни поколения,ще бъдете преживни животни, който си мислят,че са човеци.
  • 7 1997 година

    28 5 Отговор
    Работодателят ми е вписал в трудовата книжка заплата 57 лева, останалите на ръка. Колко ще ми е пенсията и защо работодателят ми не е в затвора в
  • 8 Реалист 6548

    6 24 Отговор
    Всички данни ги има в НАП и НОИ, книжката отдавна никой не пише в нея нищо от 2014г последно пишеше трудовия стаж ,от тогава до днес не са ми писали стажа, всичко си го има в НОИ, за пенсионирането,Книжката важи само за периода от преди 97г след това всичко го има на компютъра в НОИ и НАП

    Коментиран от #27

  • 9 ха ха

    32 0 Отговор
    намирисва на измама
  • 10 Потребител

    29 0 Отговор
    Глупостите на сектата на дебейците, на която им се крадат електронни данни.
  • 11 шири

    20 5 Отговор
    И на мен така ми казаха,като отидох с документите в НОИ. -Господине,водили са Ви на заплата от 75 000 лева. Като махнем нулите,с тия 75 лева,Вие каква пенсия искате?!
  • 12 Йо Несбьо

    3 20 Отговор
    Хубава идея е, надявам се да се реализира, че досега 15 години се размотават с това електронно правителство. Аз съм емигрант от десетилетия и някъде съхранявам трудовите си книжки и договори, но какво е оцеляло при местенето през времето, дори не смея да помисля.

    В Чехия мога да си вляза в профила в Здравната каса и да си погледна осигуровките и кой конкретно ги плаща - аз като предприемач, някоя фирма или организация. Мога да си поръчам електронно свидетелство за съдимост и го получавам безплатно. Имам електронна пощенска кутия и всеки заинтересован може да се свърже с мен относно данъци, глоби, нарушения, заплати, информация. Мога да ползвам същата система, за да подпиша безплатно електронни документи с електронен подпис, нещо, което иначе струва десетки левове...

    В България досега съвсем малко неща минават електронно. Свидетелство за съдимост може да ми пристигне до 1 час в посолството от България, но трябва да платя стотина лева за електронен подпис и съответната такса за издаване в посолството. Не е същото, нали?
  • 13 ПенсионерА

    28 1 Отговор
    някое хакерче ще ми направи 15год. първа категория и най високи осигуровки и ще лапна най високата пенсия, аре по сериозно, трябва да има трудова книжка, и данните да са вкарани в системата на НОИ
  • 14 Анте Павелич

    7 21 Отговор
    В "измислената държава Македония" от 2001 г. премахнаха хартиените трудови книжки, а електронни рецепти и здр.книжки имат от 2011 г.А вий... вий сте идиоти!
  • 15 всичката мара втасала

    29 1 Отговор
    Едно нещо не оставихте неосрано.
  • 16 Трагично

    13 6 Отговор
    40 годишните, не са осигурявани, защо ли, питайте феодалите им.
  • 17 нннн

    15 8 Отговор
    Като няма производство, поне с електронни трудови книжки да се похвалим.
  • 18 България хахаха

    28 0 Отговор
    Пенсионираш се на 70 умираш на 71!
  • 19 Агата Кристи

    28 2 Отговор
    Четох само заглавието.
    Предлагам :
    За чиновниците и чантаджиите тя да носи името ЛЕЖАЩА КНИЖКА !
    Тези търтеи на обществото по цял ден кафета, клюки, нищо не работят И НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ ДА ОПРЕШ ДО ТЯХ. Демонстрират ти, че са по-велики и от Господ и, че те колят и бесят. И го правят. А заплатите им - от потърпевш ите ..

    Коментиран от #30

  • 20 Трагично

    14 7 Отговор
    40 годишните, не са осигурявани, защо ли, питайте феодалите им. Щото всички горе от крадене, не им остана време за други по важни неща за народа. Трохите за народа, а милионите за тях. И ми говорят и пишат за права. Къде в случая са им правата и ако доживрят до пенсия, ще получават нищожество сред другите по простоватите от тях.. То и не само в бг, а и по света, са без осигуровки, а фирмите им са не тяхни, а чужди. И там не ги осигуряват или на 4 часов, както и в България. Прикрити лимонки са работодателите, така ли бе в ония години.
  • 21 За всички от сърце

    25 1 Отговор
    Електронен Концлагер!
  • 22 Перо

    22 1 Отговор
    Пълни глупости! Чули са,че има нещо подобно в САЩ,но там няма трудова книжка,а всички осигурителни вноски,данъци и връщане на данъци става по номера на социалното осигуряване. Така е и с глобите и с личните документи и банковите дейности! Отделните държавни и банкови организации имат достъп само до своята сфера! В БГ,хората,които имат трудова книжка,но в момента не упражняват трудова дейност,кой ще им заяви данните в трудовия регистър и човека как ще разбере какви данни са вкарани,дали са верни и дали не е потърпевш от немарливи чиновници,относно вноските. А от това зависи размера на пенсията! Също не е предвидено НОИ да информира лицето, да получава периодична информация за моментния размер на пенсията и след определен период какво ще получава,какви опции има и той/тя, да си правят сметка! Не е регламентирано,дали заинтересованото лице може да си провери по всяко време данните и как може да направи корекции на сгрешени данни! Не може некомпетентни хора и организации да предлагат такива законопроекти,които ще създадат пълен хаос и трудности! Иначе електронизацията на администрацията е добро дело,ако се прави от професионалисти,след задълбочено проучване,защото после може да последват безконечни поправки на закона!
  • 23 Пацинката

    14 3 Отговор
    Алу журнята , нещо ми липсват новини от Украйна, Ане да не са му свършили ракетите на Путин?
  • 24 Българин

    22 1 Отговор
    Бе извършен геноцид спрямо хората, в Бг и по света, без осигурителен стаж, а за България, всеки го знае, цели родове са на държавна служба. 1 към 1,но и те ми говорят за Справедливост горе. Жив геноцид. Жив. Оплакват се, и нищо не се прави, защото всеки е човек на някого, спуснат отгоре, от там на кмета, кмета на директора, кой или коя да бъде назначена, и тъй като някои хора са се сблъсквали преди 15 г и повече и знаят какво искат, а това бе казано от Директор, днес пенсионер, на сладка служба след пенсия. От мен нищо не зависи, отгоре ми спускат бройката, човека. И добре стана, когато искат да ви извадят очите, ви изписват веждите. В Бг може да умреш от глад след 1989 и отзад да ви се радват, че беднеете
  • 25 Добро утро!

    4 15 Отговор
    В Германия отдавна всички работници имат електронна трудова история, къде са работили, с какви платени трудови осигуровки за пенсия. Дори стажът от бившата ГДР е вътре, за разлика от нашия трудов стаж преди 1997 г, който не е вписан в електронната база данни!!!
  • 26 Факт

    20 0 Отговор
    Всеки ден ходене на работа е провален ден
  • 27 Нда

    9 7 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист 6548":

    Няма ги за съжаление!Загубих трудовата книжка и сега не мога да открия по никакъв начин архив! Навсякъде казват отиди да търсиш предприятия!Демек бягай да се гръмнеш!

    Коментиран от #28

  • 28 да си си я пазил

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "Нда":

    никой не ти е крив че сам си я затрил
  • 29 Иванов

    0 2 Отговор
    Идеята е добра но както Сичко в България няма да стане лесно,по добре рецептурните книжки да станат електронни
  • 30 ГОСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Агата Кристи":

    Ами точно с електронизацията,чантаджиите ще намалеят рязко и нищо няма да зависи от малкото останали.Няма да те разкарват за измислени документчета,няма да се буташ по кьошетата в НОИ и да чакаш на опашка от себеподобни.Но като чета коментарите,явно си заслужавате всичко лошо от миналото.Никъде в Европа не разнасяш трудови книжки ,УП -та които незнайно кой малоумник ги предложи преди години и масово счетоводители по фирмите се правят на луди и не ги издават.Да си чакате в измислените бюра по труда,с разни търтеи ,взимащи държавна заплата и пр.Всичко това ви се полага явно, щом си го искате.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 да така разправяхте и преди 30 години

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "ГОСТ":

    като набутахте комютрите на които половин милион чантаджии тогава цъкаха пасианси а днес си цъкат метапрофилите
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "ГОСТ":

    Голям наивник сте...Въвеждането на електронни услуги до сега води само до увеличаване на чиновниците и бюрокрацията...., а на много места се шири некомпетентност и бездушие.
  • 33 Така

    1 0 Отговор
    Трудовите книжки трябва да бъдат забранени, пълна глупост е това. Работниците постоянно ги губят, на никой не му пука за това.
  • 34 Точно

    1 0 Отговор
    На НОИ и НАП трудовите книжки не им трябват, те си ги имат данните в електронен вид. Просто трябва да отпаднат хартиите книжки и УП-та и това е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове