22 Декември, 2022 18:46 2 118 14

Никола Стоянов: Във всички решения за яз. Огоста ще се ръководим от държавния интерес

  • язовир огоста-
  • язовир-
  • огоста-
  • никола стоянов

Инвеститорът е заявил готовност за ремонт на язовирната стена, който ще струва 20 млн. лева

Никола Стоянов: Във всички решения за яз. Огоста ще се ръководим от държавния интерес - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Никола Стоянов отвърна на обвиненията на Корнелия Нинова във връзка с изграждането на плаващ соларен парк на язовир Огоста.

"Не очаквайте от мен приемственост в бездействието, което Корнелия Нинова имаше към Северозападна България".

Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в поредната си словесна престрелка с лидера на БСП и негов предшественик във ведомството.

По време на пресконференция днес в Монтана той представи инвестиционното намерение на германска компания към изграждане на плаващ соларен парк върху язовир „Огоста“.

Днес Нинова обяви във Facebook, че ще сезира прокуратурата за действията на служебния министър, свързани със задвижването на инвестицията. Още на 13 декември в Народното събрание тя определи Стоянов като „заплаха за националната сигурност" заради фотоволтаичния парк за 1 милиард евро, тъй като там имало рискови обекти и защитени зони.

Министърът на икономиката отвърна, че това са "неистини".

Днес Стоянов призова местната общественост да не вярва на "политическите спекулации", които се разпространяват в последните дни по тази тема.

„Диалогът с местната общност е изключително важен и именно затова съм тук два дни след като получихме официално потвърждение от страна на компанията. Крайното решение дали ще се реализира подобен проект във вашия регион, ще бъде взето след обстоен анализ и широко обсъждане на всички негови аспекти“, заяви той.

И уточни, че държавата към момента не се е ангажирала с нищо друго, освен да проучи възможността за реализация на новата технология, която досега не е изпълнявана в България.

„Наясно сме, че централният въпрос тук е въздействието на проекта върху околната среда и за нас е ключово да запазим всички стопански дейности на язовира“, каза Стоянов, цитиран от пресцентъра на министерството.

По думите му - предстоят точни разчети, но към този момент очакванията са проектът да заеме около 40% от площта на язовира. „От гледна точка на преките и косвени икономически ползи, мога да заявя, че такава инвестиция до момента не е реализирана у нас. Освен 1 млрд. евро, колкото е първоначалната оценка на съоръжението, инвеститорът е заявил готовност за цялостен ремонт на язовирната стена, който по разчети ще струва около 20 млн. лева“, уточни икономическият министър.

Според Стоянов германската компания е заявила, че е готова проектът да се изпълнява от български фирми, което е още един шанс за бизнеса и ще отвори работни места. “Във всички решения, които ще взимаме по темата, преди всичко е държавният интерес и безопасността”, каза Никола Стоянов.

Участие в брифинга взеха още кметът на Община Монтана Златко Живков, областният управител Валери Димитров и изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Огоста

    10 2 Отговор
    Е обреченаТок ще убие всяко живо същество
  • 2 12340

    11 2 Отговор
    ОЛИГОFРЕН !
  • 3 Ураааа

    7 10 Отговор
    Типични БКП дежурни фрази и голословия !

    Коментиран от #4

  • 4 к урааааа

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ураааа":

    бекапе ама с вкус на американски мъ дe
  • 5 Какъв

    17 0 Отговор
    милиард го гони този. И сто милиарда да е парка си е на немския инвеститор. За нас е ремонта, като половината от него ще бъде за оценка, проекти и т.н. Кажи какви ще са ползите за нас. На каква цена ще купуваме, какви данъци и къде ще ги плащат? Кой ще управлява и стопанисва язовира?
  • 6 Нашия

    18 2 Отговор
    В Германия има огромни язовири,защо там не го направят този парк ? Освен това колко наем ще се плаща за използването му ? И най важният въпрос,кой ще се нагуши от схемата ?

    Коментиран от #7

  • 7 За да

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нашия":

    ни продават ел. ток, както американските марици. За нас може би щеше да е добра сделка ако те ни построят парка и той стане държавна собственост както АЕЦ-а. На западните ни приятели не са "прости" както руснаците който за 5-6 милиарда цяла да ни построят нов и наш АЕЦ.
  • 8 гост

    8 1 Отговор
    Вижте го добре министъра .След нова година щели да подпомагат хора с доходи до 1000 лв.Така ще ги подпомагат,че да използвали повече градския транспорт и БДЖ. В превод за който се чуди,ще се субсидират едни общински фирми за градски транспорт/ нищо че билета е вече 2 лева/ и една отдавна "фалирала "държавна жп компания.
  • 9 Гост

    11 0 Отговор
    Вие ще се ръководите от държавния интерес, ама на коя държава бе, помага?!!
  • 10 Гост

    11 0 Отговор
    Вие ще се ръководите от държавния интерес, ама на коя държава бе, пичага?!!

    Коментиран от #12

  • 11 ха ха

    13 0 Отговор
    и КОЙ е инвеститора , и какво сте му обещали от името на държавата ? че няма да разрешавате други проекти , а още по малко и на частни лица , и ще му изкупувате енергията на тройни цени ? всички сте едни свински черва , не ми се приказва що за хора сте
  • 12 Айде Бегай

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Този не е никакъв пичага, а един ляв долен п...л.
  • 13 Баба

    2 0 Отговор
    В Германия свършихме ли язовирите,че се огледаха в нашите ? Това смърди от километри,пак ни хвърлят пясък в очите.
  • 14 Opссссс

    1 0 Отговор
    Стига сте писали глупости.Твърдо не и това е.Да ги слагат волтаиците в Дунава тук не даваме или от горе на общината да им светнат мозъците на някой другаре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове