Last news in Fakti

22 Декември, 2022 22:05 1 851 44

БСП обжалва забраната за стари коли в центъра на София

  • софия-
  • зона с ниски емисии-
  • забрана-
  • стари коли-
  • център

Няма дори опит за анализ за въздействието на новите правила от Наредбата върху всички жители на Столична община

БСП обжалва забраната за стари коли в центъра на София - 1
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС подадоха жалба до областния управител на София - област Митко Михайлов срещу Наредбата за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столична община, която беше приета на последната за годината сесия на СОС на 15-ти декември. В жалбата съветниците от БСП настояват областният управител да я върне за ново обсъждане в СОС, заради нейната незаконосъобразност и противоречие с материалноправните норми. Те посочват три аргумента в защита на твърдението си. Според тях е налице нарушение на принципа на съразмерност по чл. 6 от АПК, нормите на чл. 19 от Закона за нормативните актове и чл. 16 от Наредбата за обхвата и методологията за извършване на оценка на въздействие. Нарушени са и разпоредби от Закона за електронното управление, както и принципа на равнопоставеност поради неоправданата дерогация на наложените с Наредбата ограничения по отношение на МПС, които са собственост на общината, държавата и бизнеса.

"Още по време на обсъждането на доклада за тази Наредба заявихме, че тя е неефективна и има по-скоро пиар ефект, а мерките в нея в голяма степен са дискриминационни, коментира председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. - Но колегите от "тематичната коалиция" ГЕРБ-СДС и Демократична България решиха да накажат по-бедните софиянци. За да предотвратим това, решихме да обжалваме пред областния управител и днес го направихме. Вярвам, че той ще вземе предвид посочените от нас аргументи в жалбата и ще върне Наредбата за ново обсъждане в СОС".

Общинските съветници от БСП посочват в жалбата, че няма дори опит за анализ за въздействието на новите правила от Наредбата върху всички жители на Столична община, които безспорно са заинтересована страна. "Нещо повече, от анкета на Столична община, представена в мотивите към Наредбата, става ясно, че 60% от пътуванията в София са трудови, "осъществявани" най-вече чрез автомобил, отбелязват съветниците от БСП в жалбата. - Там е посочено, че от тези, чиито МПС попадат в ограниченията, над 70% ще търсят обходни маршрути и едва 20% ще преминат към градски транспорт. Следователно налице е разминаване между посочените мотиви и ефекта от приетите правила. На практика намаляване на вредните емисии няма да има, тъй като зоните на двата ринга заемат относително малък дял от територията на София, което няма да промени по същество общия обем емисии. За сметка на това обаче ще наблюдаваме концентриране на вредни емисии в нови "горещи" точки, в съседните на ринговете части на града, където ще се премести автомобилният трафик, на "забранените автомолиби", доколкото е ясно, че въздухът в София не може да бъде "териториално ограничен".

По този начин, според общинските съветници от БСП, ще бъде постигнат неоправдано висок вредоносен резултат за голяма част от софиянци, което е и пряко нарушение на нормата на чл. 6, ал. 5 от АПК и ги поставя в дискриминационни условия, спрямо живеещите в центъра.

От мотивите към Наредбата не става ясно и на какъв принцип и след какъв анализ е определен обхватът на двете нискоемисионни зони в централните градски части, отбелязват социалистите в жалбата. "От ежедневните справки за замърсяване на въздуха се вижда, че има квартали, като район "Красна поляна" и "Младост", кв. "Хиподрума" и други, в които фините прахови частици и вредните емисии са в пъти по-високи от тези в централната градска част", твърдят те.

Общинските съветници от БСП обръщат внимание и на факта, че Наредбата не се прилага за моторни превозни средства със специален режим на движение и за такива, предназначени за извършване на обществен превоз на пътници. Тази норма на практика поставя общината, държавата и бизнеса, които оперират с амортизирани и силно замърсяващи превозни средства, в привилегировано положение, като дерогира ограниченията за тях, отбелязват още социалистите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    37 11 Отговор
    браво на БСП!

    Коментиран от #13, #40

  • 2 ...

    26 15 Отговор
    току що спечелиха моя глас

    Коментиран от #16

  • 3 Фенка на Корни

    21 11 Отговор
    Кака Корни може да играе социални цирокве само в опозиция, барне ли власт... ебавамайкатанавсичко!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахах

    9 19 Отговор
    Мъчно им е ,че няма да виждат старите соц бараки хахах
  • 6 вятъра на промяната

    19 9 Отговор
    Защо занимавате цялата страна със столичните си проблеми? Парно, метро, синя зона, паркоместа и куп други проблеми. Върнете се на село и ще решите всичките си проблеми. Не сме длъжни да ни занимавате с глупостите ви. Бегайте на селоооооооооо

    Коментиран от #11, #42

  • 7 Баба Вуна

    20 5 Отговор
    Права е Бивилицата. Не може нейния дирник да се вози по центъра на 5.5 АМГ осмак. А аз да не мога да си карам Опела 1.1 три цилиндъра на газ, само защото е стар. Ми тя и Корнелия е на 50години най малко
  • 8 Въпрос с повишена трудност

    26 4 Отговор
    Има стари коли, които са бензинови с инжекцион и катализато, има дори карбураторни с електроника и катялизатор. Които са достатъчно чисти. Замърсяват стари коли и могоциклети с карбураторни и без катализатори и стари дизели със стара горивна система преди КОМЪНРЕЙЛ.

    Но дори и за тези замърсяващи частни коли на бедни хорица смятам че абсолютна забрана е прекалено. Можеше на старите автомобил и да се забрани да се движат понеделник, вторник, сряда, четвъртък. Можеше да се изкупят старите автомобили за 2000 лева примерно за да могат с тези пари и още малко собствениците им да си купят по нови автомобили...

    Много неща може да се направят, но трябва 2 неща желание и акъл, а кмета и общинарите на София нямат нито желание, нито акъл, нито пък имат съпричастност към бедните.

    Коментиран от #14

  • 9 Голем смех

    12 20 Отговор
    Стара партия се загрижила за стари коли. Комунетата само ни теглят надолу и все надолу.
  • 10 БНБ

    10 19 Отговор
    Няма как хем някой да притежава автомобил, хем да в беден.
  • 11 АБВ

    11 12 Отговор

    До коментар #6 от "вятъра на промяната":

    Селяните да освободят София и да вървят да копат

    Коментиран от #15, #22

  • 12 Хихи

    8 14 Отговор
    Те са и за въглищните централи и въобще за всичко мръсно и смрадливо.
  • 13 АБВ

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    Популисти
  • 14 Емо

    21 2 Отговор

    До коментар #8 от "Въпрос с повишена трудност":

    Така е, напълно подкрепям мнението. А колко карбураторни коли са останали? Даже от 80-те западните автомобили с карбуратори са с катализатор, още пазя един такъв истински катализатор, щото ми предлагат някакви жълти стотинки, 100 лв да го изкупят, а той струва 300 долара.
    А Полша въведе безплатен градски транспорт във всички областни градове.
    А тази недомислица ще доведе точно до огромни задръствания в периферията на зоните, съответно огромен разход на гориво и много по-голямо замърсяване на въздуха. Общината не се интересува от въздуха, а да ни измъква пари от джобовете с глобите.
  • 15 Дж ком

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "АБВ":

    Върви на банску ве гражданин и да да не си припарил до моя край , че на милфката ти ще и хареса
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 много умно

    32 1 Отговор
    В центъра не може, обаче в кварталите може. Излиза, че идеята е да се опазят депутатите, министрите и топ баровците в центъра, а наоколо каквото дойде. Ама той въдухът си ходи навсякъде и хич не пита къде е центъра, къде са кварталите. На въздуха не му пука от въздухарите в столичния общински съвет или от тези в парламента. А иначе - държавата и общините са виновни, че българите са бедни. И в държавата, и в общините се краде като за световно. Значи първо те ни правят бедни, а после ни наказват, че сме бедни. Това е копи пейст политиката на САЩ с въглеродните емисии, от които бедните става още по-бедни и изхвърлят повече въглеродни емисси, за които плащат още по-скъпо и излизане от този омагьосан кръг няма и няма. Лицемерие в действие - ще ви прибираме местния данък за колите, винетките и печалбите от ДДС и акциз на горивата, сините и зелените зони, обаче в центъра на София работа нямате. Защото центърът е свещен, в него са се разплули n на брой плазмодии, чиито бели дробове издържат само на първокласни пури, но не и на изпаренията от ауспуха ви.
  • 18 Боби

    8 14 Отговор
    Тая партия не спира да копае дъното.
  • 19 123

    15 3 Отговор
    Порадната дискриминация на имотен признак.
  • 20 Иванчо

    14 2 Отговор
    Идват избори! Мислете за кого ще гласувате! После да не ревете пак!
  • 21 ....

    15 2 Отговор
    В този случай, БСП са прави с всичките си доводи!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Новият кмет

    4 0 Отговор
    е предложен от БСП.
  • 24 Фандъкова

    11 2 Отговор
    Вашите коли не са добре дошли при нас. Но вашите пари за данък МПС, който увеличих три пъти откакто съм кмет, са добре дошли, и отишли. Разберете, че е много лошо , че ГЕРБ не е на власт и така ви наказвам, паричките от глобите са добре дошли в мойта лична касичка, оттам се захранват безброй чекмеджета, в чували се носят и в офшорки се превеждат. Аз не съм виновна, че вие сте прости и гласувахте 3 пъти за мен. И да знает за 4-ия път, няма да вдигам повече никакви данъци. Обещавам. Твърдо. А, виж, че няма да лъжа повече, това вече даже и аз не мога да обещая.

    Коментиран от #27

  • 25 ПАВКАТА ОТ ОРКЕСТЪРА

    12 1 Отговор
    ГОЛЯМА ЧАСТ РАБОТЕЩИТЕ ХОРА ДА ОТ ПРОВИНЦИЯТА И БАЧКАТ , В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ , МАГАЗИНИ , МОЛОВЕ , БЕНЗИНОСТАНЦЙИ , СКЛАДОВЕ , АВТО МИВКИ ,АВТО СЕРВИЗИ, ПО ХОТЕЛИ ,БАНКИ И РАЗНИ ДЪРЖАВНИ УЧРЕЖДЕНИЯ И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО , СПОРТИСТИТЕ , ТИЯ ХОРА ДВИЖАТ ИКОНОМИКАТА ВИ НА ЦЯЛА СОФИЯ , БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ ГРАДЪТ ДИША СВЕЖ ВЪЗДУХ ОТ МЛАДИ ХОРА , И ВИЕ ВМЕСТО ДА ИМ ДАДЕТЕ КАРТБЛАНШ , ВИЕ СЕ ПОДИГРАВАТЕ С ТЯХ , СЪБРАЛИ СТЕ СЕ ЕДНА ШЕПА ЕКОПРОПАГАНДИСТИ КОИТО ЩЕ СИ ВКАРАТЕ АВТОГОЛ ОТ ВАЩО ЛЕКОМИСЛИЕ И БЕЗ РАСЪДАК,ТОЧКА НЯМАМ ПОВЕЧЕ ВЪПРОСИ !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!
  • 26 Лицемерието

    8 1 Отговор
    на столичната управа опря и до колите, а и зелените - доволни, Ефтино парно= чист въздух.
    А триетажния гараж над Перловска да се разруши, за да се вентилира района.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Aaaaaмаха

    8 1 Отговор
    Фендупкова си отива. Кла кьор ка та и тоя мандат не трябваше да кара, ама.... за мен нищо не очаквано. Но се питам, тази без очлива наглост няма ли край?
  • 32 Улево комуняги

    4 14 Отговор
    БСП да си дишат мръсния въздух, аз искам чист!
  • 33 Колев

    3 7 Отговор
    Спирайте всички коли с извадени катализатори в цялата страна. Аман от помияри дето като си купят някоя стара гробница и веднага и продават катализатора на вторични, че да си сменят с парите от него ангренажа

    Коментиран от #43

  • 34 Курдофф

    2 2 Отговор
    защо не обжалваха цената на такситата? скоро и без това няма да ги има като партия, с такъв вид политика (популистка и евтина за селчовци) са приключили на 100%
  • 35 9628

    5 9 Отговор
    Който няма пари няма да кара кола, ще ползува обществен транспорт, така стоят нещата колкото по скоро го разберат бедните селяни толкова по добре, София се напълни с бедни провинциалисти с претенции!?
  • 36 баце Ники

    2 6 Отговор
    Еее БСП... не може комунягите да не обжалват. Все пак искат хубав въздух да виждат какво дишат...
    Защо все трябва са сме последни във всяка една модерна мярка и първи във всяко едно модерно заболяване
  • 37 Наблюдател

    5 0 Отговор
    БСП вместо да обжалва и да проявява див популизъм да приеме най-накрая програма подкрепяща увеличаването на новите автомобили. В съседна Румъния повече от 10 години върви така наречената програма РАБЛА по която получаваш 1500 евро за върнат за скрап автомобил, 4000 евро за хибрид и 10 000 евро за електрически автомобил. Във всички държави от ЕС има подобни програми на не и у нас.
  • 38 дядото

    6 0 Отговор
    тази забрана е чиста проба дискриминация.онези,в по-голямата си част българи,натрупали пари за сметка на държавата и народа,онези които паратизират на гърба на народа,можещи да си купят нови а-ли,забраняват на стотици хилядите,не успяли да окрадат държавата.буря,скора гранет буря-м.горки.
  • 39 Тити

    1 3 Отговор
    Ако ме питате мене не бих допуснала дизел в центъра голяма смрад ако си зад такава кола. А БZП са се изчерпали нямат нищо градивно. Като си махнат субсидията и си намалят заплатите и се откажат от охраната и колите тогава може да им повярвам.
  • 40 редник

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    "браво на БСП!"

    Да, за това да протестират срещу недомисленото решение на част от СОС - при успех това със сигурност ще им донесе доста гласове!

    Така и не разбрах защо се присъединиха към "хартиената коалиция"?...

    И още - тези, които обещаят да премахнат или значително да ограничат "зоните", също ще спечелят гласове на изборите през 2023г.!
  • 41 Ранбо

    3 0 Отговор
    Самоковката не мие улиците и се чуди как да замаже положението. Колко пари са отпуснати за миене, кой ги е взел и защо не се мият улиците. Сами сме си виновни, че я държим там.
  • 42 Вятъра на промяната

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "вятъра на промяната":

    Довлече в града ни доста провинциалисти и проблемите започнаха.
  • 43 Колев

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Колев":

    Много си заблуден. Трябваше отдавна да се забрани изкупуването на катализатори. Но фирмите, които ги изкупуват са приближени до властта. Има си групи от крадци и чакат още на територията на КАТ. Ще ги познаете, млади момчета с качулки на главите. Тръгват след новорегистрирана кола и на сутринта нямаш катализатор. Пиша го като потърпевш.
  • 44 Мая

    1 0 Отговор
    Кои автомобили изпускат финни прахови частици?
    Или на чорбаджийте от ДБ, ГЕРБ им е писнало да висят след трошките на шерпите в задръстването...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове