Last news in Fakti

23 Декември, 2022 05:27 856 11

Делян Добрев:Надявам се през новата година да спре войната в Украйна и да имаме правителство

  • делян добрев-
  • парламент-
  • правителство-
  • законопроект-
  • лукойл

Депутатите ще докажат, че мислят за интереса на хората, ако подкрепят законопроекта на ГЕРБ на второ четене, смята бившият енергиен министър

Делян Добрев:Надявам се през новата година да спре войната в Украйна и да имаме правителство - 1
Снимка: БГНЕС

Законопроектът на ГЕРБ за създаването на нов механизъм за компенсация на разходите на потребители на моторни горива, който мина на първо четене, е да обезпечи финансовите интереси на Лукойл Нефтохим Бургас и потребителите да получат своите компенсации. Това заяви народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев в предаването "Това е България" на Радио "Фокус".

На въпрос защо е отнело толкова време за разглеждането на този законопроект, Добрев обясни, че в миналия парламент е имало ясна "коалиция на Лукойл", която е пазила със зъби и нокти печалбите на рафинерията.

"Много пъти съм повдигал въпроса и за таван на горивата и всичко бе отхвърлено, предложенията ни дори не бяха допуснати в зала. Вчера поредната коалиция протакаше времето, за да не стигнем до точката и гласуваха против това да обезпечим финансовите интереси на Лукойл.", каза Делян Добрев.

"Ясно казах на депутатите, че който гласува против законопроекта, гласува за печалбите на Лукойл и против потребителите да получат компенсации. Дори от рафинерията си признават, ч сформират свръхпечалба от началото на войната", допълни още той.

Добрев посочи, че законопроектът предвижда компенсацията за литър гориво да бъдат събирани от рафинериите, които внасят руски суров петрол, на база на дерогация, като ще се изплаща компенсация от близо на килограм, която ще се изчислява. След това събраните средства ще се връщат към битовите потребители. "Нашето предложение гарантира, че компенсациите не зависят от молива на счетоводителя", допълни той.

По думите му таксата, която да плащат вносителите на руски петрол трябва да влиза във Фонд "Сигурност на електроенергийната система“ и да се използва за компенсиране на потребителите на горива, независимо къде е регистрирана въпросната фирма.

Ако законопроектът бъде приет на второ четене до средата на януари месец, то от март ще започнат и по-големите компенсации. Депутатът от ГЕРБ бе категоричен, че българският народ бива ограбван с 1 лев на литър от началото на войната в Украйна. Той добави, че в момента руският петрол е изключително евтин, но цените у нас вървят само нагоре.

В края на предаването Делян Добрев каза, че се надява през новата година да спре войната в Украйна, защото освен воюващите страни, тя води и до много проблеми в останалите държави. Той също така изрази желание за сформиране на правителство и България да не отива за пореден път на избори.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    ЛИЦЕМЕРНИК никога герб
  • 2 Пловдив

    17 1 Отговор
    Какво честно момченце( ...или,момиченце...)...!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Жълто джудже

    2 4 Отговор
    След месец и половина-два Русия ще разполага с най-добрите в света средства за радиоелектронна борба срещу безпилотни летателни апарати. Всяко оръжие на руския войник ще бъде оборудвано с блок за електронно заглушаване на GPRS сигнала на разстояние няколко хиляди метра.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Контрерас

    6 0 Отговор
    Тази панаирдйска мечка само ни е навират в лицето. Противен. Сметнете я
  • 7 Нашийник

    9 0 Отговор
    Джукливият герберски престъпник с поредните лъжи.
  • 8 Бай Канур

    7 0 Отговор
    Горкото то. А камионче не искаш ли?
  • 9 Стефан Стамболов

    6 0 Отговор
    Аз пък се надявам, през новата 2023 година всички вие да се пръждосате от политическата и икономическа сцена!
  • 10 Опа

    4 0 Отговор
    Надяваме се на най-доброто. А такива хора като Д.Добрев да ги вкарат в затвора за кражбите и корупцията и да не ги допускат към власта никога
  • 11 дребно

    1 0 Отговор
    мекере!Баба да те пердаши с дилафа....А.няма да играеш с Дебелия ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове