26 Декември, 2022 10:11 3 114 24

Повече хора ще са в системата за социално подпомагане

  • социално подпомагане-
  • социално министерство-
  • безработни

Мярката влиза в сила от 1 юни 2023 г.

Повече хора ще са в системата за социално подпомагане - 1
Снимка: МТСП

От 1 юни догодина повече хора ще попаднат в системата за социално подпомагане, ще се повишат и размерите на месечните помощи. Те вече ще се изчисляват като 25 процента от Линията на бедност а през 2024 та като 30 на сто от прага, който ежегодно се актуализира. От десетилетия , като база за достъп и за определяне на размерите на помощите се ползва Гарантирания минимален доход, който ще остане в историята. Какви са приетите преди дни от Народното събрание промените в Закона за социалното подпомагане?

От социалното министерство изчисляват, че през 2024 година над 115 хиляди ще са хората, които ще получават месечни помощи, сега те са 63 хиляди а освен това, заради обвързването с линията на бедност, която догодина е 504 лева, се повишават и изплащаните средства. Заместник- министър Надя Клисурска посочи пред БНР:

„Ако през 2022 г. едно лице над 65 г. живее само и границата за достъп е била 115,5 лв., то след 1 юни тази граница ще бъде 176,4 лв., съответно и това ще бъде размерът на месечната помощ, ако лицето няма доход. Друг пример – ако едно лице с трайно намалена работоспособност – 70 и над 70 на сто от границата за достъп през 2022 г., сумата е била 103,5 лв., то след влизане на закона в сила вече границата за достъп ще бъде 157,5 лв. и съответно размерът на получаваната помощ. Така че, ако сравним 103 към 157 лв. ще видим това значително увеличение, като през 2024 г. помощите ще бъдат още по-високи с оглед увеличената линия на бедност за следващата година и съответно увеличения процент към линията на бедност не по-малко от 30%“.

Приемането на промените в закона за социалното подпомагане беше наложително и защото е заложено като условия по втория транш, който страната ни ще поиска по Планът за възстановяване и защото България получаваше редовни критики, че няма адекватни инструменти за подпомагане. До юни ще се приемат и промените в подзаконовата нормативна база, предвиден е по-облекчен достъп и по щадящи рестрикции спрямо хора временно лишени от помощи.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    25 1 Отговор
    Пак цветните да са напред. После що сме в демографски Срив.
  • 2 Баба Коледа

    25 1 Отговор
    Ами нормално. Неработещите цигани се размножават най-бързо. Бройката на нуждаещи се от “подкрепа” расте.

    Коментиран от #12

  • 3 Петьо Петров

    26 1 Отговор
    Какво му трябва на човек? Жена, прасе, крава, кокошки, пушка и къщурка на баира да се отбранява по лесно. На по-заможните и магаре с каручка. А вие си сменяйте цветните хартийки и летете в мечтите си, дорде ви приземят зорлем. Съвсем скоро ще разберете, че хляба идва от земята, а месото от кочината. Не е от телевизора и от магазините. Натискайте още малко по фитнесите, понеже за мотиката си трябват здрави ръце. Ще има хапване за всички от сърце, стига да си го заработят.
  • 4 Каква

    11 0 Отговор
    е тая хилната татарска ?
  • 5 Бай Лисан

    13 1 Отговор
    Време е да редуцираме тъмнозелените
  • 6 тъжно

    19 2 Отговор
    И това трябва да ни радва едва ли не, така ли?
    Жалко е, че все повече хора имат нужда от така нареченото "социално" подпомагане.
    И не са само цигани, повярвайте.
  • 7 сс19

    14 1 Отговор
    Трябва да има за орките а белите да го ....... За белите все няма.
  • 8 !!!!!

    12 0 Отговор
    Искат да направят хората зависими от държавата за да бъдат под тоталеен контрол.
  • 9 Цензура

    19 4 Отговор
    Хайде стига вече сме хранили хъхpeци !!! Наложително е да се направи пълна ревизия на ТЕЛК-овете от независими комисии, като навсякъде втора комисия да следи работата на първата. Всички лица с фалшиви ТЕЛК-ове не само да бъдат изхвърлени от хранилката, но да бъдат заставени да възстановят неправомерно получените средства, включително чрез полагане на принудителен труд !!! Недопустимо е трудоспособни лица да живеят цял живот на помощи, щото ги мързи да работят !!!

    Коментиран от #17, #21, #22, #24

  • 10 мингян

    10 3 Отговор
    давайти помощи ша праим чаавета якооо
  • 11 как?

    21 0 Отговор
    Какви 103, какви 157 лв.? Кой може да оцелее с тези жалки суми? Това е гавра с народа. На украинските туристи по 103 лв. ли давахте на месец? Алоууу, управляващите! Собствените си заплати ги вдигате с по 300 лв. на всеки 3-4 месеца, а хората трябва да оцелеят с 157 лв. на месец.
  • 12 некьф

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баба Коледа":

    Нема ги вече ромите. Не четете ли статистиката? Емигрирали са. Останали са някои екземпляри по Северозапада и Югозапада, които е въпрос на време да емигрират също. Пенсионерите и хората с увреждания са социално бедни, оставени да оцеляват с някакви жалки месечни суми, които не стигат даже за лекарства и комунални сметки.
  • 13 Мислят те за тъп, българино

    24 0 Отговор
    Наде, Наде, в Румъния минималната работна заплата е 1200 лева. Не знам кой подпомагате, ама точно не и обикновените българи, дето ги оставихте на 710 лева минимална заплата. А Зеления чорап Гадев увеличи месечната заплата в президенството с 1000 лева! А 240-те мошеници в парламента взимат над 10000 лева месечна заплата! А евродепутатите ни, които гласуват каквото Брюксел каже взимат над 15000 евро месечна заплата. Та кой викаш подпомагате, Наде? Оня с чекмеджетатата ли, дето построи на Русия и Турция "Турски поток", та да кара евтина газ на Сърбия и Унгария без нито едно разклонение за България и профука 3 милиарда лева народна пара? Ех Наде, Наде, не ставаш за зам-министър, Наде!

    Коментиран от #16

  • 14 некьф

    16 0 Отговор
    Много подвеждащо инфо се разпространява и то официална информация. Няма да дават помощи на всички бедни хора или на всички хора с увреждания. Само на тези, които са без собствено жилище или жилището им е много старо, без удобства, без ТВ, без хладилник, без течаща топла вода...
    Подвеждаща информация разпространиха и за 300 лв за отопление- уж щели да дадат на хората с увреждания и пр. измислици. Дали са помощ за отопление само на тези, които са подали молби по- рано и им е било отказано.
    Защо отговорни лица разпространяват подвеждащо инфо?
  • 15 Вижте цените безсрамници

    18 0 Отговор
    Пожелавам на тези който са определили въпросните суми дълги години да ги ползват и да живеят щастливо от тях! Ненормални крадци, лъжци и шарлатани ни управляват, а забравих и един зелен чорап!
  • 16 некьф

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "Мислят те за тъп, българино":

    Радев вече не е с народа. Мина към кохортата на ГЕРБ. Извъртя се. Не чакай Радев да подкрепи народа.
  • 17 как?

    20 0 Отговор

    До коментар #9 от "Цензура":

    Хората с ТЕЛК не са ти виновни за нищо. Държавната администрация трябва да се редуцира на 50%. Държавните търтеи продънват бюджета с високи заплати, премии, бонуси по няколко пъти в годината, 13. заплата, пари за облекло... Вместо да намали щата им, държавата ги раздува от година на година. Събрани некадърници и мързели подяждат хазната за нищоправене.
  • 18 Антонио Бандера

    16 0 Отговор
    Важното е да се дарява на Украйна. Българете не са интересни
  • 19 глоги

    3 0 Отговор
    От 1-ви юни догодина Е ХУБАВО повечеТО хора ДА попаднат в системата за социално подпомагане, ще се повишат и размерите на месечните помощи. ЗАЩОТО ТЕЗИ ХОРА В СИСТЕМАТА ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ С ПЕНСИОНЕРИТЕ,КОИТО НЕ СА НА МАКСПЕНСИИ,БАБЕТАТА И ДЯДКИТЕ,ДЕТО СИ БРОЯТ ВСЕКИ ДЕН СТОТИНКИТЕ. ЗА МАЛКИТЕ ПЕНСИИ ТЕЛК-ЕКЗЕМПЛЯРИ НЕ СЕ ИЗДАВАТ. НИТО ХАРТИЕНИ,НИТО ЦИФРОВИ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Енгелс

    1 0 Отговор
    При капитализма е така! Мизерия и бедност.
  • 24 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Цензура":

    Абсолютно! По времето на социализма, всички ТЕЛК-жии работеха. Предприятие, "Тих труд" още съществува от времето на соц-а.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове