28 Декември, 2022 10:45 1 604 11

Политолог: Противопоставянето между ГЕРБ и ПП се увеличава, това е разделение от нов тип

  • политически партии-
  • дпс-
  • противопоставяне

ДПС вероятно са готови да бъдат в управлението, въпросът е дали като общество сме готови да приемем това, казва Ирена Тодорова

По всичко личи, че март или април ще има предсрочни избори. Това мнение изрази пред БНР Ирена Тодорова, политолог, преподавател в НБУ.

Според нея предвид силната конфронтация и липсата на всякакъв диалог между политическите партии, редовното правителство изглежда все по-невъзможно.

Тодорова прогнозира, че чак към есента на следващата година нещата ще се развият и подредят. "Всички чакат този момент очевидно. Местните избори ще наредят картата."

Според нея изпращаме "година на абсолютен политически регрес", но от друга страна се наблюдава трансформиране на основните партии. Вече има много повече противопоставяне между ГЕРБ и ПП, отчита Ирена Тодорова. "Имаме нов тип разделение, нов тип позициониране."

БСП на Нинова прилича много повече на "Възраждане" или на "Български възход", отколкото на модерна лява партия, губи традиционно лявото пространство, отбеляза тя.

Запитана може ли БСП да вземе от мощта на "Възраждане", Ирена Тодорова посочи:

"Нинова в последните няколко години се заиграва с тези крайнодесни и популистки изрази, но не се получава достатъчно убедително. Тя положи огромни усилия да ребрандира БСП в консервативна националистическа партия и това не доведе до добри резултати."

ДПС вероятно са готови да бъдат в управлението, въпросът е дали като общество се узрели партия, която носи етикета на етническа партия, да бъде в центъра на изпълнителната власт, коментира преподавателят.

"Не сме съвсем узрели да приемем етническия характер на ДПС."

"ДБ няма къде да ходи, освен да поддържа тясно сътрудничество и партньорство с ПП", каза още Тодорова.

Тези две партии, като партии, които би следвало да представляват хора, свързани с културата, интелектуалци, най-малко говорят по тези въпроси, закачат се към общите етикети, допълни тя.

Най-голямата задача пред партиите е "да помислят за посланията отвъд твърдите избиратели", подчерта Ирена Тодорова.

Ако искаме да излезем "от руслото на дефектирала демокрация", трябва да помислим за устойчивост на политическите партии, не за политически проекти. Сега политическата ни система е много пропусклива и позволява бързата поява и изчезване на подобни проекти, смята тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    3 7 Отговор
    Две евроатлантически партии, които се кълнат във верност към УСА, взаимно се обвиняват кой е по-големият крадец и лъжец.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 8 Отговор
    герб са ПАРТИЯ на мутрите и слугина КОЗЯК САЩ НАТО

    Коментиран от #9

  • 3 оня с коня

    1 8 Отговор
    И ще ги питам аз тях Политолозите,защото сами няма да се сетят да го кажат:ГЕРБ ли е в Изолация,или ПП?А това е много важно за да можем да се ориентираме за коя от двете Партии да гласуваме,та да не се набутаме и ние В изолация.
  • 4 Ела и виж

    11 1 Отговор
    Само това остава, ДПС да са в управлението! Ще потурчат няколко министерства, както беше случаят с Министерството на земеделието преди години и всичко ще ни е ОК. Така ще е докато българите не гласуват, ами си бъркат в носа и мрънкат, че няма за кого. Явно много ни харесва да сме роби на купения вот.
  • 5 Гмеж

    7 7 Отговор
    В момента в който Продължаваме Подмяната се колаборира с ГЕРБ ще приключи като политически проект. И Подмяната ,и БСП се мятят в крайности,нямат ясна визия,проект,крайна цел и всичкото им търчане е с дребни смешни тактически цели. Дай България и те са ляво-дясно дървено желязо. ГЕРБ уж десни,а всъщност са флуидна либерастна гмеж на ниво партиен елит. Боко сутрин у десен,на обяд консерватор,а вечер ново бабуинско салтомортале и вече е либераст.
  • 6 хихи

    2 9 Отговор
    Банкянски срещу Хардвардски Измамници
  • 7 Тракиец🇧🇬🇦🇹🇺🇦🇮🇹🇮🇷🇯🇵🇩🇪

    3 7 Отговор
    Ако някой си мисли че ПП ГЕРБ ДБ и ДПС се мразят значи е дефектирал умствено !! Справка приетия закон преди 5 дни от герб и ПП които бяха платени лично от Мултигруп на Кирил Домусчиев КРИБ за да го прекарат заедно с ДБ . Интересно беше как ПП герб и ДБ яростно в последния работен ден по класическата схема на престъпност точно преди празниците прокараха този закон на най голямото предателство в историята на България за да вкарват емигранти съвсем легално като работници тук с цел подмяна на българския етнос ,демографски дисбаланс ,дъмпинг на трудовия пазар и превръщането на страната ни от типа на ПФК Лудогорец . Домусчиев е най голямоя българоубиец в новата история на българската държава и той няма нито лимити нито скрупули нито морал . Доган Бойко Пеевски и вдички други олигарси взети заедно не могат да му стъпят на тоя АЛЧНИК на малкия пръст по безобразия и вреда към република България ! Той воден само от едно нещо - КАПИТАЛА И АЛЧНОСТА . 5 пари не дава за българската нация и плаща на партиите да прокарват геноцид като подмяна на расовия етнически българин . Домусчиев е ВРАГ НОМЕР ЕДНО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖВА НАЦИЯ И НАРОД . Той е най опасния БКП олигарх редом с брат му и следва да бъде УБ-ИТ ОТ ТЪЛПАТА независимо че еврейски САЩ и евро-ГЕ-йския съюз го защитават . Дори етническата партия ДПС в лицето на Данчо ментата се противопостави на платените от Киро гела ПП ГЕРБ И ДБ да приемат този закон на геноцид а от БСП удобно отсъстваха - случайност ?
  • 8 Мечтател

    2 9 Отговор
    В България скоро няма да има правителство. Няма как държава, в която САЩ са разиграли латино-американския сценарий да се получат нещата.
    Всички партии в Парламента(без Възраждане) са на американската хранилка, противопоставени максимално една срещу друга. Президентът е на същата хранилка, въпреки грижливо разпространяваните митове, че е руска пионка.
    Нищо подобно.......същият е като другите!
    Спасението е да се гласува за партии, различни от тези в момента. Не е само Възраждане!
    Просто забравете ДБ, ГЕРБ, ПП, ДПС, БСП и производните им.
    Със сигурност има поне още 2-3 истнски български партии, за които си струва да дадете гласа си.
    Просто се огледайте внимателно този път!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Никакво

    7 0 Отговор
    ДПС в управлението и никога , както ѝ гербавите им съюзници ! Никога повече мошеници и грабители на страната и на гражданите ! Милиардите от ЕС си ги делят хайдушки ! Стига вече !
  • 11 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    2 6 Отговор
    🎃 Вярно. Тиквите узряват наесен. 🐴
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове