Last news in Fakti

4 Януари, 2023 16:11 6 717 31

НОИ обяви сумата за купуване на стаж през 2023 г.

  • нои-
  • пенсии-
  • стаж

От 1 януари т.г. минималната възраст за пенсиониране се вдига

От Националния осигурителен институт напомнят, че "без промяна от началото на 2023 г. остава сумата, която лицата внасят за така нареченото закупуване на осигурителен стаж – 140,58 лв. за всеки недостигащ месец".

Тя няма отношение към увеличението на минималната работна заплата, а се изчислява като процент от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, родени преди 1 януари 1960 г., допълват от НОИ.

От 1 януари т.г. минималната възраст за пенсиониране се вдига с по два месеца за жените и с по един за мъжете. "Така вече жените трябва да имат навършени 62 години, а мъжете 64 години и 6 месеца", посочват от института. Възрастта за пенсия ще продължи да расте до 2029 г. за мъжете и до 2037 г. за жените, когато ще се изискват навършени 65 години за мъжете и за жените, след което пенсионната възраст ще бъде изравнена, уточняват още от института.

Относно втората промяна - за осигурителния стаж, от НОИ обясняват, че през тази година жените трябва да имат положен осигурителен стаж от 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца. И стажът, както възрастта, ще продължи да расте до 2029 г. за мъжете, когато ще достигне 40 години, и до 2037 г. за жените, от които ще се изискват 37 години стаж.

От НОИ информират също, че хората имат право и на ранно пенсиониране, но не по-рано от една година преди навършване на пенсионната възраст за съответния човек и при условие, че е придобил пълния изискуем за него осигурителен стаж. "От 2023 г. от тази възможност могат да се възползват жените, навършили 61 години при стаж от 36 години и 4 месеца, както и мъжете, навършили 63 години и 6 месеца с наличен осигурителен стаж 39 години и 4 месеца", уточняват от осигурителния институт, цитирани от БТА. Тази пенсия се отпуска с пожизнено намаление от 0,4 на сто за всеки месец, недостигащ на лицето до общата пенсионна възраст.

Според приетия удължителен бюджет пенсиите ще се повишат с 12% от 1 юли т.г., както предвижда швейцарското правило, тоест с 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от инфлацията, казват от института. "Ако парламентът не приеме други промени, минималната пенсия остава 467 лв., а така нареченият таван, който бе увеличен от 1 октомври миналата година, е 3400 лв. и за 2023 г.", коментират оттам


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    52 11 Отговор
    За какво ви е този стаж, като така и така няма да дочакате пенсия.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А какво правим с 90 -те години?

    48 7 Отговор
    Когато стотици хиляди работеха в сивата икономика без договор за да могат да оцелеят?
    Държвните чиновници пак са на далавера!

    Коментиран от #4

  • 4 Искай пенсия от Путин,

    16 21 Отговор

    До коментар #3 от "А какво правим с 90 -те години?":

    защото СССР разтуриха всичко!
  • 5 пппп

    35 8 Отговор
    Абе да си купя стаж за пенсия, а някой ще ми гарантира ли, че ше я ползвам тази пенсия преди банда роми да влезнат и да ни пребият и убият за пенсията ????

    Коментиран от #14

  • 6 жнхф

    27 0 Отговор
    Защо хората да не могат да си купуват и 1/2 стаж за 1/2 пенсия? Защо да не могат да си доплатят нужната сума за половин пенсия? Все пак ще внесат пари с хазната.
  • 7 Определението

    29 6 Отговор
    На времето като почнах работа и един колега тогава пенсиониращ се даде най-точното до сега определение на системата за пенсиониране - Кражба за 40 години напред ! По точно няма как да е ! Само помислете и си го "преведете" ! Несъгласните ако доживеят до пенсия да си го спомнят. То не бяха минимуми, то не бяха тавани, швейцарски правила, добавки за ковид, праг на бедност и още що се сетите. Резултата ли ? Резултата е, че в момента аз който съм се осигурявал по правилата взимам с 21% повече в парично изражение от колегите ми за едни исъщи години и вид работа, само че те се осигуряваха на минималната и сега "прага " почти ги изравни с мен ! Да сме живи и здрави и вие и аз и колегите ми, просто си спомнете "определението". То у нас ще е валидно поне още 100 години !!! :))
  • 8 хах

    18 6 Отговор
    малко са 140 години стаж, защото ще се живее до 300 хахаха . Е.... ви и системата.
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 31 Отговор
    ай стига с тия безделници пенсионерите ни занимава то работещите нямат пари и какво да ядат уния по цял ден лежат и пак за пари реват аман от такива ални пенсионери

    Коментиран от #24

  • 10 Трагедията в държавата

    11 19 Отговор
    Какво дава на държавата един пенсионер с 400лева и какво дава друг с 3600лева?Каква несправедливост в България

    Коментиран от #31

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 7 Отговор
    Закупуването на стаж е В Корен Неправилно,За РОБИТЕ каквито сме вси за системата.Системата няма нужда от хора на пенсионна възраст,тя има нужда от роби,които я хранят, а не от роби,които я подяждат.Ако не сте се убедили,че закупуването е неправилно,аз бих ви доказал с числа и сметки,защото съм смятал.В момента при тези условия за пенсиониране говоря за 3категория ,но и другите са в кюпа на системата,за да можеш да кажеш ,че си победил ти трябват годините на Лили Иванова или на Тъща ми,която е тръгнала уверено към 91!Днес съм на по-добро разположение на духа......говорят ви ,че нямат пари за пенсии.....След като са ви обирали 40години и нагоре........Не ви казват,колко са СПРЕНИТЕ пенсии.....Тоест умрелите пенсионери и колко са новите........Казват ви ,че се осигурявате на минимална,нооо.........Пропускат да кажат,че се осигурявате 12месеца,а те ви ги смятат за 8....Тази година при жените за 10,а при нас за 11.......Ноо преди не бе така.Десетки К..венски номера ви се спускат от медиите и казионните институти само да ви залъжат!Ще завърша с Думите на Бай Георги Трингов.....Да сме живи и здрави пък ....ще се правим ,че им ВЕЕЕрваме!
  • 12 гост

    9 8 Отговор
    това е за богати бъдещи пенсионери сметнете ,ако сте били на максимални осигуряване и очаквате над 2к лв пенсия за колко време ще си избият 5 години по-ранното пенсиониране си е оферта

    Коментиран от #15

  • 13 Анонимен

    3 9 Отговор
    Децата им получават пенсии с пълномощно, други заедно идват. Така, че спокойно. Вземат им ги деца, внуци и на тях студ и студен чай с хляб намален от хлебозавода. По костово, болни с тежки операции и с нареджа 15, бяха зашитени, но ги прати на улицата и днес учили са с ниски пенсии, лежат на студа с одеалата и кожуси.
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "пппп":

    Мога да ти подаря Каракачанска овчарка,макар,че ще да ми бъде тъжно......Особенно ,ако не се отнасяш с уважение към нея.Те повечето са момчета.При каракачанските овчарки,женските са кът!Та не стават много големи ,не повече от 70кила.Не вярвам в двора ти да влезе цигойньр ,непоканен,а и да е поканен.........трябва да е много учтив!
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Не Лъжи ,хората!!!И,без това повечето не могат да смятат!
  • 16 Да вметна

    23 1 Отговор
    Сегашните пенсионери получават пенсии от осигуровките на сегашните работещи. 2 000000 работещи са извън България. Останалите тук плащат пенсиите на родителите им. Затова пенсиите са ниски, бъдещите пенсии също ще са ниски. А емигрантите ще взимат пенсии от чужбина.
  • 17 Те затова измислиха Ковид!

    11 8 Отговор
    Ще ви изтепат преди пенсията!
  • 18 Да но

    2 12 Отговор
    Тук не съм съгласен. Трябваше да е 180 лева на месец.
    ПАК НЯКОЙ НАШ ЧОВЕК ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРА ЕФТИНО.
    АМАН ОТ ВРЪЗКАРИ И ПАРТИИ НА ПЕНСИОНЕРИИ. СТИГА С ТАЗИ КОРУПЦИЯ ???!!!?!!!!!!!
  • 19 Анонимен

    15 7 Отговор
    Къде са парите на осигуряващите починали преди пенсия. Лесно се правят чужди сметки. Щом на пенсионерите завидяхте, не гледайте на големите или тавана пенсии. Те са били директори, миньори, милиционери шефове. От страни лесно се смятат, но работил ли си в мина. На 30 години им окапаха зъбите на моя колежка, колю се казва, а дали е жив. Има рискови професии. Не че ги защитавам, но кой е живял с тях, най добре знае, как сами са се справяли с живота на младини
  • 20 Хихихи

    4 1 Отговор
    То БГ пенсионер, не работещи млади, телк болницата. Няма мераклии за работа, за 500 лева

    Коментиран от #23

  • 21 Петканчо

    7 0 Отговор
    Машина за пари и връщаме трохите обратно
  • 22 ПСР

    12 0 Отговор
    Осигурявам се на много,защото съм принуден.
    В условията на много работа,ежедневен стрес,нерви,недоспиване,проблемации,не виждам как ще доживея заветните години.То и това е"държавната политика",де.
  • 23 да1а1а1

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хихихи":

    Да вдигнат заплатите и ще видиш как ще има желаещи за работа.
  • 24 Момчил

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пенсионерите не са безделници,а са възрастни хора работили за тази държава, вече нямат сили да го правят поради напреднала възраст и сега е редно да починат малко,не смяташ ли? По-тъпо изказване от твоето не бях чел скоро. По твоята логика и инвалидите са безделници, защото не правят нищо по цял ден.
  • 25 Негласуващ

    12 1 Отговор
    Значи аз съм на 56г с 20г трудов стаж ще трябва да работя до 76г за да направя 40г изискуем стаж за пенсия дано Господ се смили и ме прибера по рано, че тия изверги нямат милост през 90 те до 2001Г работехме без договори и осигуровки всички го знаят мутренските години, но им дреме за нас

    Коментиран от #26

  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Негласуващ":

    Не при навършване на 66,5месеца посегашното законодателство ,но не повече от 67г са длъжни да Ви пенсионират !Достатъчно е да имате 15г трудов стаж в този момент.Излишно е да давате пари за стаж,както и да се осигурявате на пълна година.по добре се осигурявайте на 1/2 работен ден !Ще трябва да доживеете до 67–68г за да видите пари без да сте пряко участник в системата им!
  • 27 хехехе

    0 1 Отговор
    НАЛИ ВРЪТНАХА ХОРАТА ДА ВКАРАТ ДОБАВКИТЕ ЗА ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ В БРУТОТО Е ТОГАВА ЗА КАКВО ДА ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИ
  • 28 БгТопИдиот

    6 3 Отговор
    Нал скачахте 89 с двата пръста че немало банани. !!

    При капитализЪма е така.

    Бачкаш до като мърдаш и друг потребява изработеното ти.

    Че и пЕнции искат робите,нал имате еврилибрални ценности.Ежте тех.

    Коментиран от #29

  • 29 А социализЪма?

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "БгТопИдиот":

    Защо се срина, или чак дотам не ти стига мозък да разбереш. Остави ни и 11 милиарда долара дълг за капак. Всичко на дотации, губещи предприятия, за да имало работа на човека, а не на работата човек. Няма да продължавам, не е тема за твоя елементарен и първосигнално светоглед.

    Коментиран от #30

  • 30 БгТопИдиот

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "А социализЪма?":

    Сега с дълг ти кредитират бюджета.

    С две думи същото .И благодарско за възгледите ми.

    Приготви ли мешка и лопата ,че окопи имаш да копаш шото любимият ти капитализЪМ е приготвил за да продължи да съществува а?!?

    КапитализЪм-КАнибализъм ?!?!? една монета две страни.
  • 31 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Трагедията в държавата":

    Дава по голяма вноска...или е работил първа група-при вредни за здравето условия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове