Last news in Fakti

5 Януари, 2023 08:17 2 584 21

Проф. Ива Христова каза кога ще е пикът на COVID-19

  • ива христова-
  • covid-19-
  • коронавирус-
  • грип-
  • пандемия

Здравната ни система е подготвена

Проф. Ива Христова каза кога ще е пикът на COVID-19 - 1
Снимка: Нова ТВ

„Пикът на коронавируса, а и на респираторните заболявания е твърде вероятно да бъде в края на януари и началото на февруари месец, но това няма да бъде стрес за здравната система, която е подготвена и има опит“. В това увери директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV.

Тя настоя за засилване на мерките в няколко посоки – носене маски на летищата и в самолетите, както и по-специални маски с филтър за хората, които идват от Китай.

Според нея не можем да говорим за нов подвариант на коронавируса, който да е набрал скорост в Китай. Това не е особено опасно за нас, защото сме на същия подвариант и второ – при нас активното циркулиране на вируса създаде достатъчно подлежащ имунитет, обясни тя.

Данните от Китай са доста ограничени, но в последно време има направени проби, които показват B.A.5 на коронавируса, който доминира и у нас, поясни проф. Христова.

По думите ѝ активно се обсъждат мерките на национално и местно ниво, като може да се направи нещо, за да се ограничи разпространението на вируса. В България няма нищо тревожно с COVID-19, но това положение може да се промени, предупреди тя. Заболеваемостта в цял свят и у нас спада, като само в Япония има нарастване на случаите на инфекцията.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе....

    31 1 Отговор
    Пък всички сте много умни бе!
    Баба Ванга нищо не представлява пред вас с нейните предсказания.
  • 2 ТаУмВзе

    18 0 Отговор
    Сопри да Кълнеш останките от Народ на Смърт! ВСИЧКИТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И ТВА Е.
  • 3 Студопор

    30 0 Отговор
    Войната спря да бъде интересна. Пак ще гледаме Кантарджиев и други клоуни като него.
  • 4 Кеша на Ковид

    28 0 Отговор
    Министерството на отбраната на САЩ e подписало договор за „Изследване на COVID-19“ 3 месеца преди официалното съществуване на COVID-19

    Откриването на договор, възложен от Министерството на отбраната на САЩ на Labyrinth Global Health за „Изследване на COVID-19“ през ноември 2019 г., повдигна въпроси относно знанията на правителството за новия коронавирус.

    Договорът беше част от по-голям проект за „Програма за намаляване на биологичната заплаха в Украйна“, което предполага, че правителството на САЩ най-малкото е знаело за вируса, преди да се разпространи през Ухан, Китай през декември 2019 г., и преди да бъде официално обявен Covid-19 от Световната здравна организация през февруари 2020 г.

    В статията са публикувани документите:
    U.S. Department of Defense issued a ‘COVID-19 Research’ contract 3 Months before COVID-19 was known to officially exist
  • 5 Селянин

    25 0 Отговор
    Свърши се с ковида колкото и да се дерете. Истинските специалисти ви го казаха още 2019 как ще се развие. Погледнете интервюта и публикации. Точно така и стана. Първа силна година с много жертви, втора силна година с малко жертви. Отшумяване на третата година поради мутации и преминаване през критична маса от човешкият материал. Тъпото е, че това е известно и на всички схемаджии които рестартираха света и причиниха много травми и нещастия на обикновените хора и ще останат безнаказани. А още по тъпото е, че се опитват да продължават със схемите. И понеже няма и да има наказани, скоро ще си направят нова пандемия. Как не разбраха, че колкото и милиарди да имаш, пак влизаш в гроба с един кат дрехи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пфф

    21 0 Отговор
    Млък и се махай се, чумо!!!
  • 8 Кунчев

    16 0 Отговор
    Оти лъжеш ма!!!!????

    Коментиран от #17

  • 9 Радка пиратка Аргирова

    6 0 Отговор
    Ще има нов щам на омакрон
  • 10 Видов ден

    18 1 Отговор
    Тая ковид лелка да си стяга партакешите за Сливенския затвор, където вече я чакат с голямо нетърпение.
  • 11 Нощщщщ

    12 0 Отговор
    Яко ще влизате в затвора!!!!!

    Коментиран от #18

  • 12 Христова сладки ли са парите на

    18 0 Отговор
    Краварите които взе за опитите с лекарства върху Българи? Христова кога ще разкажеш за колосалните суми пари които получавате за изпробване на неразрешени лекарства върху живи Българи? Вие сте позор!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 РоБоТ

    10 0 Отговор
    Няма да е лошо да влезете в сайта на СЗО и ако знаете анг. да видите какво ни се подготвя, като медицинска полиция за тези които не са се навили да изпълняват заповед, като ваксинация. Има го черно на бяло.
  • 15 три по три

    6 0 Отговор
    На такива сухи като тая трябва да им се реже по един пръст за всяка лъжа. Тая до тук е е с - 19 остава ѝ един да си чеше празната глава и да прелиства получените пари.
  • 16 Гост

    5 0 Отговор
    здравната система била подготвена… това като го чуя и не знам …да вероятно за хора с пари и известни обаче за обикновената маса от хора като мен…. Кво да кажем..
  • 17 Мунчев

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кунчев":

    тя не лъже и не е казала нищо за пик на Ковид 19, гледах интервюто с нея. Венци се престарава...
  • 18 Ден

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нощщщщ":

    Иска ти се, но няма. Няма защото няма натрупана маса, която да натрупа справедливо съдебно решение. Мераците на всички свършват на дивана и пред компютъра...
  • 19 Доктор

    5 0 Отговор
    Докога ще публикувате глупостите на това недоразумение, което не е виждало болен от студентската скамейка?
  • 20 Бие те критическата

    0 0 Отговор
    На тая и да и се изпр@@@zни на мутрата не става
  • 21 и кво

    1 0 Отговор
    Имаше ли пик?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове