Last news in Fakti

7 Януари, 2023 16:48 1 439 45

Явор Сидеров: Българският рефлекс за близост със страните от бившия Съветски съюз съвсем не е умрял и разделя обществото

  • явор сидеров-
  • русофили-
  • руска агресия

Войната е огромен дразнител и пряк тест за силата на нашата либерална демокрация

Явор Сидеров: Българският рефлекс за близост със страните от бившия Съветски съюз съвсем не е умрял и разделя обществото - 1

Войната поставя изключително силен натиск, особено върху общества като нашето, защото при нас либералната демокрация е сравнително нова форма на управление, на обществени и политически отношения. Демокрациите с повече стаж имат повече съпротивителни сили да издържат на натиск.

Това каза пред БНР историкът, преподавател и анализатор Явор Сидеров.

"Войната не е просто военни действия, не е просто трагедия. Тя е изпитание за отношенията между политическата класа и хората, особено в страни като нашата, които имат особени обществени настроения, по-специфична връзка с воюващите."

Българският рефлекс за представена близост със страните от бившия Съветски съюз съвсем не е умрял и разделя обществото, подчерта той. По думите му разломите са дотолкова дълбоки, че надхвърлят тези от началото на промените след 10 ноември.

"Не съм виждал такова разделение и озлобление дори в началото на демокрацията. Войната е огромен дразнител, тя е за нас пряк тест за силата на нашата либерална демокрация, непосредствено изпитание пред обществените ни отношения."

В коментара си Явор Сидеров открои като проблемно и тревожно подлагането под съмнение и разклащането на международния правов ред.

Ако международните отношения се върнат към една хаотична форма на себеорганизация, ще имаме големи неприятности, особено големи за държави като България, които не са в състояние да осигурят собствената си национална сигурност сами и се намират в разломен регион, коментира той в предаването "Събота 150".

"Нашият непосредствен интерес е първо да си осигурим националната си сигурност в рамките на една много по-широка платформа като НАТО, защото без колективна сигурност сме на милостта на всеки по-авантюристично настроен авторитарен лидер."

"Това, което правят Орбан, Качински, новите квазиавторитарни лидери, има мобилизиращ и освежаващ ефект върху техните електорати, но не е визионерско само по себе си", заяви Сидеров.

Според него "такъв тип идеологии хващат дикиш на места, където хората са изтощени от промени, от трансформации и търсят психологическа стабилност".

Определящият признак на съвременния свят е промяната – трансформации, които са толкова мащабни, толкова чудовищни, че хората изпадат в екзистенциална немощ, тези промени ги дестабилизират и объркват и ги карат да се страхуват, посочи в анализа си Явор Сидеров.

"Като края на 19 век - началото на 20 век. Страхове, че новите технологии променят света за лошо, че се нагнетява напрежение, което неминуемо ще избие в конфликти. Хората се страхуват за поминъка си, страхуват се за бъдещето на децата си. Всяко поколение при капитализма, досега при демокрацията е живяло по-добре от предишното. Сега вече със сигурност знаем, че това поколение, което идва сега, няма да живее по-добре от предходното. Ето, един основателен страх."

Не може обаче един, двама или трима лидери с подобна философия като тази на Орбан "да спрат пороя на промяната, който е необратим", допълни анализаторът.

Той изрази мнение, че партийната система в либералната демокрация е в огромна криза, като "ерозията е застрашителна", включително в стари демокрации с много големи традиции, отчете Явор Сидеров.

"Те просто нямат с какво да заместят старите традиционни идеологии пред напора на една модерност, която носи такива промени, пред напора на такова множество от кризи, които се случват едновременно. Партиите са малко като боксьор секунди преди нокаут. Нямат път и посока. Говорим за традиционните партии, защото новото време непрекъснато изхвърля проекти, които са все по-малко идеологически и все повече популистки. Това е огромен проблем."


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    13 22 Отговор
    Това, че НАТО и ЕС нещо са се объркАли си е техен проблем!
    Тук е Путинландия!
  • 2 Русофил

    11 35 Отговор
    Руснакът винаги намира начин да купува български мекерета.

    Коментиран от #5, #35

  • 3 Много добре казано

    6 24 Отговор
    Наистина добре обяснено, обосновано и съвсем вярно!
  • 4 Русофил де бил

    9 28 Отговор
    От войната рускините пак ще останат без мъже и ще тръгнат пак да се омъжват за бг цигани. Пак ще се народят много русофилчета.
  • 5 Прав си

    5 26 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Мекерето се продава за копейки, а копейки бол...
  • 6 Сух

    34 3 Отговор
    Не просто го разделя, една малка част разделя, другата си е за Русия!
  • 7 Варна

    10 27 Отговор
    Варна вече е окупирана руска губерния! Не случайно се е казвала град „Сталин“! Не случайно кмета от ГЕРБ е наполовина руснак! Не случайно Костя Шлюхин е от там!

    Коментиран от #10, #33, #36

  • 8 Гост13

    33 4 Отговор
    Рефлекс? По вероятно - славянофилия, история и здрав разум...
  • 9 Обработват мозъчетата на децата ни!

    5 32 Отговор
    Спонсорирани от руското посолство фестивали „ Пусть будет солнце“, се провеждат по цяла България! Малките ни деца пеят руски военни песни!
    Незабавна оставка на Министъра на МОН!
  • 10 Пипончоо

    7 11 Отговор

    До коментар #7 от "Варна":

    Много хубаво е това, което пишеш! Дано е вярно
  • 11 Руски еничари, мекерета

    9 27 Отговор
    историята на България е низ от предателства! Като започнеш от предателите на Левски и Ботев и свършиш до днешните национални предатели - русофилите!
  • 12 хммм

    6 20 Отговор
    Имаме една кафява копейка която мъти нещата...
  • 13 Или

    7 15 Отговор
    си на страната на агресора , или на защитаващиите се от него ! Друго положение няма !
  • 14 Народа!

    34 6 Отговор
    Евроатлантиците продадоха България на американските си господари! От както сме в съюз с тях, България намаля с близо 3 000 000 човека!

    Коментиран от #41

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    27 1 Отговор
    Цивилизациите до сега твърдяха, че се основават на любовта и справедливостта, но не към хората, а по-скоро към боговете. Светът в който живеем няма нищо общо с идеалите на буржоазните революции за СВОБОДА, БРАТСТВО, РАВЕНСТВО. Той се характеризира с войни, омраза, страх, предателства, мъчения/а може би и глад/. Свят в който с развитието на средствата за производство става все по антихуманен. Съвременния модел на капитализма е изживял времето си. Либералната икономика създава хаос. Явно трябва да се върви към някакъв вид държавно регулиране, но глобалистите няма да го допуснат. За тях хаосът е война, а войната средство за свръхпечалби и намаляване на човешката популация.
  • 17 Жълтопаветник

    3 21 Отговор
    Това което в момента се случва с бабите и дядовците ни, е най доброто съществуване за тях! Имат си всичко! Винаги могат да разчитат на пенсиите си, и да посрещнат трудностите.
  • 18 Антонио Бандера

    27 1 Отговор
    Обществото ни винаги ще е разделено на българи и грантаджии. Така е било и така ще бъде
  • 19 Жоро от Почивка

    3 1 Отговор
    Много е хубаво тука на морето.
  • 20 История на Русия

    3 23 Отговор
    Цялата история на ватниците е една касапница. Като се започне от Айвън the Терибъл и се свърши в Украйна!

    Коментиран от #29

  • 21 Простак

    5 22 Отговор
    Мислех, че по прост народ от нашия няма! Оказа се, че има и по прост! Затова сме „братушки“!

    Коментиран от #24, #26

  • 22 Пор Чвор

    24 1 Отговор
    Е точно вашата либерална демокрация ни унищожи
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ебалрог

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Простак":

    Лъжеш, никога не си можел да мислиш
  • 25 Ето го и попа, сапунисва топа

    3 17 Отговор
    Няма по хубаво време от сегашното, приятели сме на най-силните в света! И децата ни отидоха при тях и там ще живеят завинаги!
  • 26 Сух

    14 2 Отговор

    До коментар #21 от "Простак":

    А стига е, ти краваристан ли си, и как смееш да наричаш англетата така..
  • 27 А50

    27 1 Отговор
    От къде на къде мнозинството ще се управлява от малцинство либерали. И няма да можете да изкорените народната обич към Русия и ако не ви харесва това общество намерете си друго
  • 28 Родолюбец

    5 18 Отговор
    Както през 46 година , така и сега прости и некадърни хорица са в подкрепа на руските окупатори, защото са толкова некадърни, че чакат отново комунизма да ги храни, а те да си чоплят носа и да си ловят мухи по задните части!
  • 29 А50

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "История на Русия":

    А западната цивилизация , даже е трудно да се опише
  • 30 ПППП

    20 0 Отговор
    Каква демокрация бе, за 33 години ни върнаха със 100 години назад, ромите се увеличиха 5 пъти и продължават, изрязаха горите, държавния АЕЦ Козлодуй направен с парите на българския народ вече ни продава на световните борсови цени, еврейте си присвоиха БНБ и никой не смее да повдигне този въпрос : от кадя на кадя бе ващМамаеврейска ! А по селата са ги върнали с 200 години назад ! Цирка е тотален, ромите системно ни уживат, обират и изнасилват възрастните ни родители, а тоя хвали демокрацията в България.
  • 31 нннн

    15 0 Отговор
    Четох до ,,либералната демокрация".
    .
  • 32 Перо

    13 0 Отговор
    И тоя е на джендърски, соросистки зоб! Какво общо има криво измислената и натрапена от вън, мутренска, джендърска демокрация със западната демокрация! Явно образованието в БГ е силно засегнато от зомбираните поколения и деца на криминалния и нескончаем преход на лудост!
  • 33 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Варна":

    По всичко си личи,че си реzняк!
  • 34 ха ха

    9 1 Отговор
    такова животно като либерална демокрация нема по нашите земи , има мутро милиционеризъм поставен в услуга на клептокрацията
  • 35 оня

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Значи при теб дрънчат центове:))

    Коментиран от #37

  • 36 оня

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Варна":

    Нещо бъркаш, окупирани сме от уSSраинци:)) Като чуеш руска реч, погледни в какви коли влизат:)) Уточнявам: погледни регистрационната табела:))
  • 37 Русофил

    2 7 Отговор

    До коментар #35 от "оня":

    Копейки, за съжаление. Не мога да ги обърна в центове тук. Искаме да продадем апартамента си в Крим, ама забраниха сделките. Щастливци сме, че напуснахме Крим преди да думнат моста.
  • 38 аман от тъпаци

    6 0 Отговор
    Дълбоко не си наясно с материята , поне що се отнася до мен . Нищо общо с материала , не ми е ясно защо се изказваш неподготвен . Омразата спрямо плутокрацията на САЩ има съвсем други корени и те са посадени на Капитолия от мултиконтиненталния капитал . Да виде некъде до тук СССР , Русия , или нещо подобно ?
  • 39 сидер

    10 0 Отговор
    Откъде го изровихте тоя глупак?
  • 40 егати глупотевините

    2 0 Отговор
    Мразя САЩ , заради политиката и производните и , главно войни и модерен колониализъм и от това следвало , че съм проруски настроен , рефлексът ми съм СССР не бил умрял , въпреки , че не одобрявах тоталитарния стой установен с благословията на СССР. Оди се гръмни бе .
  • 41 А когато бяхме роби на СССР,

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "Народа!":

    много повече искаха да избягат , но руските роби ги убиваха !

    Коментиран от #43

  • 42 Русенец

    3 0 Отговор
    Връзката с брат ти не те разделя, умнико. Виж, едни неетнически партии доста поразделят обществото ни. Добре, че казаха, че у нас нямало такива ;)
  • 43 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "А когато бяхме роби на СССР,":

    Руско робство е имало за любителите на едно "присъствие", продължило доста години.

    Коментиран от #45

  • 44 Гост

    1 5 Отговор
    Някои русофили са платени, останалите просто са тъпи
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Русенец":

    Петербургската академия на науките е била в основата на славянската мистификация, която мистификация успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава комунистическата доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове