Last news in Fakti

13 Януари, 2023 11:39 13 315 42

Експерт по криптовалути: Сравненията на Nexo с One coin и Ружа Игнатова бяха доста крайни

  • нексо-
  • ружа игнатова-
  • криптоплатформа

Nexo успя да преплува бурята от несъстоятелност, която се случи в криптопространството. Сега виждаме друг тип атака срещу тях, казва Владислав Драмалиев

"Т.нар. криптобанки обикновено са компании, които предоставят услуги, свързани със заеми. Те използват криптоактиви като обезпечение за предоставяне на заеми на клиенти и същевременно получават финансови средства под формата на криптоактиви от клиенти, на които пък предоставят някаква лихва." Това обясни пред БНР Владислав Драмалиев, експерт по криптовалути, председател на фондация "Битхоуп".

Този вид компании обикновено имат доста сериозни екипи, свързани с идентификация на клиентите, става въпрос за милиони клиенти, допълни той. Nexo е от най-успешните криптоплатформи, които предоставят заеми на международно ниво, уточни експертът.

"Тя беше най-голямата. Нейните конкуренти през последната година бяха закрити, фалираха на практика, поради факта, че не управляваха своето портфолио, парите на клиентите си по правилния начин. Голяма част от техните клиенти няма да могат да достъпят до парите си потенциално никога. Nexo успя да преплува бурята от несъстоятелност, която се случи в криптопространството. Сега виждаме друг тип атака срещу Nexo", коментира Владислав Драмалиев.

Сравненията с One coin и Ружа Игнатова бяха доста крайни, смята Драмалиев.

В случая с One coin става дума за измама от самото начало, докато при Nexo това е продукт, който се използва от милиони хора по света, изтъкна той. Екипът на Nexo е от професионалисти. Хората, които работят там, са доста читави хора, посочи още експертът.

Nexo като огромна компания в криптосвета, базирана и в България, има 600 служители у нас, стана ясно от думите му.

"Няма регулация в САЩ, и това е голям проблем за цялата криптоиндустрия, относно това кои криптоактиви представляват ценни книжа или трябва да бъдат по някакъв начин регулирани", подчерта Драмалиев.

Регулацията в Европа влиза в сила през 2024 г. и ще има много повече яснота такъв тип компании какво могат да правят, как да го правят и т.н., каза в заключение той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛФА КЕНТАВЪР

    32 7 Отговор
    мафия
  • 2 НИК

    44 18 Отговор
    Значи поредното разчистване на пазара от фирми, които не играят по свирката на Чичо Сам. Нашите прокурори не могат да отказват такива поръчки.
  • 3 ПП "Продължаваме да Перем (пари)"

    44 21 Отговор
    Аха ,аха !!! Много са "честни" момчетата ! Досущ ортаците си Кокорчо и Настюмирчо . Подгонили са ги в цял свят , ама ... нали са наши момчета - нЕма как да са крадливи лъжци ,вЕрвайте !

    Коментиран от #37

  • 4 честен ционист

    35 0 Отговор
    Общото е суперкомпа в Бизнеспарка, де копа крипото 24/7 с тока на Ганчо.
  • 5 логично

    46 9 Отговор
    Бе ,щом някой е приятел и съдружник на Настимир Ананиев ,няма как да не е долен крадец и мошеник.
  • 6 пералня БГ

    25 5 Отговор
    Общото е, че са все помаци крипто-евреи.
  • 7 АФЕРИ(м)

    43 14 Отговор
    Туй чиляче дето дава интервюто е много смешно ,щото в сравнение с тези айдуци ,Ружа Игнатова е като новородено агънце. Все пак - тя е извъртяла само около 4 милиарда евро ,а тези юнаци - цели 93 милиарда. Аферим.

    Коментиран от #38

  • 8 .......................

    50 6 Отговор
    1234567890 ето това е 1 Биткойн ! Цифри на монитора , нищо друго ! Който успя да направи пари от наивници успя , като всяка пирамида , последните които наливат пари , отнасят плувката

    Коментиран от #31, #39, #40, #41, #42

  • 9 Политическа поръчка

    25 32 Отговор
    На ГЕРБ. Мирише от всякъде.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Студопор

    22 5 Отговор
    Абе на края всички ще го изядете с тия криптовалути, ами хайде...
  • 11 Българка

    19 16 Отговор
    Да разбирам ли отричането на паралела с криптопирамидата на Ружа е опит да се затворят устата на всички, които твърдят, че има доказателства , че любимата на Бойко Борисов- Цветелина Бориславова е била съдружничка/ съучастничка в измамите за стотици милиони? И защо каскетите все още мълчат по въпроса?
  • 12 време ти е за психиатър

    24 10 Отговор

    До коментар #9 от "Политическа поръчка":

    Така е - ГЕРБ са разпоредили на Байдън да орезили честни момчета от ПП ! То ,в САЩ - каквото каже ББ , начаса го изпълняват ,знаем.
  • 13 Смешко ,

    12 8 Отговор

    До коментар #9 от "Политическа поръчка":

    измий си краката и няма да ти мирише.
  • 14 мехмед

    16 13 Отговор
    Каскетите пак се ..... на метено, но с Милиционерската школа в Симеоново и "престижните" университети в Благоевград и многобройните Свободни такива е Съвсем Нормално!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ами сега ?

    17 10 Отговор
    Асен Кокорчев и Настимир Гнусарчев /предполага се и Лорерчето/ са в един кюп с крипто мафиоти финансиращи Хамаз ,депутатка от Ицко/г-н Омчовите - домакин и преводачка на издирван терорист ,на Радевчето - половината му съветници са руски шпиончета ,седем месеца цялото правителство на ПП+БСП+ДБ /отчасти ИТН/ бачка за Газпром и Лукойл и т,н.т. и т.н.т. !!! Е.ати държавата !
  • 17 SDEЧЕВ

    23 8 Отговор
    ЕКИПА Е В БЪЛГАРИЯ- ОТ ТУКА ВЗИМАТ ДАННИТЕ НА КЛИЕНТИТЕ - ЗНАЧИ ДЕЙНОСТТА СЕ ИЗВЪРШВА В БГ , КОЛКО ДАНЪЦИ ПЛАТИХА НА ПЕЧАЛБА, ИМАТ ЛИ ДОСТЪП БГ ВЛАСТИТЕ ДО БАЗА ДАННИ С КЛИЕНТИ,ПОДЛЕЖАТ ЛИ НА ОДИТ КОИТО ГАРАНТИРА ЧЕ НЕ СА ПОНЦИ. СТАТИЯТА Е ПЛАТЕН ПР. НЕКСО СА СИ ЧИСТО ПОНЦИ НА ПП И ДБ .. ТИПИЧНИ SEO ИЗМАМНИЦИ. ЗАКАЧАТ ХОРА ОТ ЦЯЛ СВЯТ ДОЯТ ГИ И НЕ СЕ ОТЧИТАТ НА НИКОЙ.. КОГАТО ОПЕРИРАШ ОТ БЪЛГАРИЯ СИ ПОД МЕСТНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, ДЛЪЖЕН СИ ДА ПРЕДОСТАВИШ ДОБРОВОЛНО НА ПРОВЕРЯВАЩИТЕ ДОСТЪП ДО KYC БАЗА ДАННИ . ТУКА СА ЕДНИ ПАРИ ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ - КРЕДИСИМО - НЕКСО-ПОНЦИ- ДБ ДЕПУТАТИ ЛОБИТА И СЪЗДАВАНЕ НА СОБСТВЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ПЛАТФОРМА ПП. НАПРАВО СА ЗА ГУАНТАНАМО ,ПОНЕ ДА БЯХА ЗАЯВИЛИ ТОЛКОВА ЛАПНАХМЕ НА ВИ 10 ДАНЪК ,НО УВИ ПП СА СИ ЧИСТА ПРОБА МРЕЖОВ ЧЕРВЕЙ-ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ПОНЦИ МАРКЕТИНГ,БЪРЗИ КРЕДИТИ ИЗМАМА ,ЗА ЛЕКОВЕРНИТЕ ПОДКРЕПЕНА ОТ НС- ДБ-ПП -БСП ,ХАЗАРТ -ПОСЕВМЕСТНА РЕКЛАМА БЕЗ РЕГУЛАЦИЯ И ЗАГРАБВАНЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ПАРИ НА НАРОДА,-- БГ- КАТАСТРОФА- ПП-ДБ-БСП УЖАС.
  • 18 Ххххххх

    16 3 Отговор
    Напротив - и двете са големи измами и двете заслужават очерняне.
  • 19 Мохамед

    15 2 Отговор
    това са измамници , тоя говори ала-бала!
  • 20 ПалавНИК

    6 11 Отговор
    Не знам доколко са оправдани действията на прокуратурата, при положение че нямат клиенти българи...
  • 21 Живанши

    9 6 Отговор
    Нали главната цел на криптото беше децентрализация? Каква децентрализация, когато има банки (и то вече масово корумпирани)? Това е минимум опит на едни да вземат власт от други - т.е крипто банките да вземат власт от класическите банки. Самата технология е удивително калпава и пълна със сериозни недостатъци. Мрежите им постоянно са претоварени и това се случва когато криптото се използва до 1 милион пъти по рядко за разплащане от класическите пари. Т.е за да работи горе долу адекватно тази система според идеята и "замяна на фиатните средства" и трябва 1 милион пъти по-мощна мрежа, което е катастрофално за постигане - както за природата, така и за икономиката (непостижима употрепа на електричество).

    Коментиран от #28

  • 22 Милев

    5 9 Отговор
    С абсолютно идентични съобщения МВР и поръчковата прокуратура съобщиха, че са разбили мрежа за измами с криптовалута, която действала от България, Кипър и Сърбия като посочват, че акциите в последните няколко дни са в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Германия. В съобщенията абсолютно никъде не се споменават конкретни имена нито на участници, нито на разследваната компания. Няма информация и за нито един задържан в България, няма и нито едно повдигнато обвинение от страна на българската прокуратура
  • 23 Вижте го тоя селски мошеник

    16 3 Отговор
    Директно си заявява, че всъщност вършат финансови машинации и измами, но нали нмало регулации, значи може.
  • 24 небрежнев

    14 7 Отговор
    Има нещо гнило в тази история.
    Nexo е затворена и управителите арестувани в БГ, защото има сигнал от САЩ, че един клиент е свързан с терористичната организация Хамас.
    1. Защо по сигнал от САЩ не арестуваха Шиши, който е със санкция за пране на пари и корупция по Магнитски?
    2. Защо за дейността си в САЩ Nexo са съдени и санкцията е да не извършват дейност в 19 щата, а у нас е арест и то без съд?
    3. Ако въпросният терорист е просто клиент, то той е клиент и на Федералния резерв, защото използва тяхната валута за финансиране на дейността си. И FED ли трябва да арестуват и закрият?
    4. Не е възможно да откриеш сметка в крипто без да използваш банков превод. Колкото е виновна крипто банката, толкова е виновна и банката. Защо не е закрита и арестувана банката?
    5. Ако Nexo са мошеници, то защо са оставени да натрупат милиони клиенти и да имат 96 млрд оборот?
    6. Със затварянето им ще страдат всички клиенти. Те всички ли са терористи? Ще си вземат ли парите и кой ще им ги плати? Това са над 4 млрд долара. Ако осъдят БГ за неправомерни действие на властите, то сметката ще е за всеки от нас. Това са по около 4 хил. лв от всеки работещ...

    Коментиран от #25, #29

  • 25 SDEЧЕВ

    3 7 Отговор

    До коментар #24 от "небрежнев":

    ПАРИТЕ КАКТО ВИНАГИ В ПОНЦИ СХЕМИТЕ, ИЗМАМЕНИТЕ ЩЕ СИ ГИ ТЪРСЯТ НА ОСТРОВ ТАМБУКТУ ,КЪДЕТО Е РЕГИСТРИРАНА ФИРМА ПОЩЕНСКА КУТИЯ, ТУКА В БГ ЩЕ ГИ ЧАНЧАТ ЗА ОРГАНИЗИРАНА ИЗМАМА НА ТЕРЕН ЗА ДРАНЕ НА ХОРА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ.. KYC ПО ИМЕЙЛ СЪС СНИМКА ПРЕД ЗНАМЕТО--- НЕ СТАВА. ДЛЪЖНИ СА ЩОМ ОПЕРИРАТ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА БГ ЛИЧНО СВЕРЯВАНЕ НА ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНТИ ПАСПОРТ ИЛИ ЛИЧНА КАРТА ОТ ЕС. KYC ПРОЦЕДУРАТА Е ФОРМАЛНА ЗА ДА ЗАБЛУДЯТ ИНВЕСТИТОРИТЕ ,ЧЕ СА В РЕГУЛАЦИЯ, А ТЯХ ВЪОБЩЕ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА НА КОЙ Е СНИМКАТА И РЕДОВНИ ЛИ СА ДОКУМЕНТИТЕ,ИНТЕРЕСУВА ГИ САМО ДЕПОЗИТА ЗА ДА СЕ ХРАНИ Г-Н ПОНЦИ.. KYC СЕ ПРАВИ ПО СНИМКА,КОГАТО СЛЕД ТОВА СЛЕДВА ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТОРИЗАЦИЯ ОТ ЛИЦЕНЗИРАН ОПЕРАТОР ОТ СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА ИЗДАЛА ДОКУМЕНТА, АДОСТЪП ДО ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ ИМАТ САМО ЛИЦЕНЗИРАНИ БАНКИ. НЕКСО СА СИ МРЕЖОВ МАРКЕТИНГ-ПОНЦИ СХЕМА БАЗИРАНА В БГ И ПОКРОВИТЕЛСТВАНА ОТ ДБ И В ПОСЛЕДСТВИЕ СЪЗДАЛА ПЕРАЛНЯТА ПП-ПП . А НА БАС,ЧЕ Е ТАКА

    Коментиран от #26

  • 26 небрежнев

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "SDEЧЕВ":

    Ако предположенията ти са верни, то сега ги го разбраха?
  • 27 Грую

    6 4 Отговор
    158632ADFG5281157TSRBHDEG42785166984569ADS подарявам токена който струва 25000 долара. Който иска още пращам на килограм. Боже Боже що за хахмак трябва да си за да се връзваш ,че една поредица от букви и цифри въобще може да струва нещо. Истинската стойност на който и да е компютърен код е 0 ,а ако все пак търсим оценка то той може и да струва нещо от рода да ви дадат на вас пари. Нещото което беше заложено в началото беше ,че срещу изчислителната мощ ( блок чейн ) на вашия компютър се генерираха компютърни кодове ( токени ) които не струваха нищо или няколко цента. Всичко беше обяснено с това ,че се възлагат алгоритми които вашият компютър на базата на изчислителната си мощ трябва да разреши . Ма толкова ли е сложно да обясните на блеещото стадо ,че всичко е пунта мара ,а целия този процес някои служби го използваха като средство за спонсориране на цветни революции с реални парични потоци прикрити под цялата тази фантасмагория,а други за да шляпат балъци дето даже не знаят имената на вторите си братовчеди. Мъка,мъка ,мъкааааа . Аре вече ги наричайте нещата с истинските им имена та да видите защо в очите на евреите останалите човешки създания нямат стойност дори колкото едно животно и що ги наричат човешките индивиди гои.
  • 28 Грую

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Живанши":

    Само дето едните го правят с печатарски метод и материал ,а другите с въздух. Скандалното е,че идеята за компютърните криптирани кодове се роди от едно скандално нареждане на паричен превод за една баснословна сума който беше изпълнен и наредителя всъщност се оказа въздух но приемника с няколко трилиона. Брутално скандално защото тук дори не говоря за банка ( всъщност няма банка с такъв капацитет ) ,а има една единствена световна финансова институция която е способна да реализира такъв куриоз. Никъде не споменавам ,че е държавна,това раздразни много всички които бяха отразили тази мега машинация в тефтерите си ,но не знаеха ,че са затънали до шията в оборска тор ( говоря за реални държави ). Сега който му стигне капацитета да навърже всички послания вече знае и за какво се касае,останалото е хава газъ работа. Не забравяйте масонския символ на една валута със всевиждащото око и не си мислете ,че интересните постове не се пресяват. Казвайте нещата истинно и ще видите в какъв измислен свят живеете. Точно тази транзакция беше повратен момент е правенето на пари от въздух , последната гавра с човешкия труд и незачитането му, крипто пунта мара.

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Джи ай Джо

    7 0 Отговор
    ФЕД е частна институция създаваща погрешното впечатление ,че е държавна. Контролирана от ,нека познаем от един път. Най-голямото бедствие което е сполитало тази планета на която даже монголите с техните зулуми биха завидели.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Живанши

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Грую":

    Работил съм за крипто компания, поне за сега не е обвинена в престъпна дейност, но работа вътре беше покъртително слаба. Супер аматьорщина. А като крадяха на хората "парите" и ме казваше - оправяйте се, не можем да ви помогнем. 0 защита. Банката ако ти открадне някой парите чрез взлом в устойствата ти, може да те защити до голяма степен. В криптото директно ти казват - чао, сори майкъл. Изпратиш "пари" на някого с крипто, объркаш една буква от адреси с по 20 знака (грешка е ако сложиш малка буква вмето голяма) и чао! Парите ти ги няма и ако има шансове да се възтанови нещо, то ти взимат такси от по 300 долара за "помощта"... Често въобще не могат да ти помогнат. Пълна аматьорщина. Това за мен е най-големия технологичен провал в историята. Някакви програмисти, се помислиха за богове, та вече искат да ни диктуват как да си държим средтствата, докато реално ни предлагат меко казано недодялан протукт в сърцевината си.
  • 33 малииии

    1 0 Отговор
    Виновните ще бъдат седени жестоко.
  • 34 Да бе, да

    3 3 Отговор
    Нямала общо с one Coin, защото тя била измама от самото начало, а тези са измамници едва в края си, така ли г-н специалист. Поредната пирамида само че в международен мащаб с която нашите пепейчета и това нещо наречено Нестимир, са се гушкали яко. В същото време си монтирана снимки на чекмеджета и шкафчета и не спряха да облъчват простолюдието с тях. Само да видим мащаба на тази схема и за какви милиарди иде реч и кокорчо как се е бил засилил да вкара в ямата цялата наша банкова и финансова система. Срещу съответните комисионни де.
  • 35 КУКЛОВОДИТЕ НА КЕШЕВ СА МУ

    1 1 Отговор
    ДАЛИ ПОРЕДНОТО ИЗКУПУВАНЕ И РЕЙДВАНЕ НА ПЕЧЕЛИВШ БИЗНЕС.
  • 36 Бай Пън

    3 0 Отговор
    Щом отпускат заеми трябва да имат лиценз за банка инак се наричат лихвари.
  • 37 Бай Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ПП "Продължаваме да Перем (пари)"":

    Криптомир му викат вече..., а всъщност невероятен бок-лук.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове