13 Януари, 2023 13:41 1 888 11

Гълъб Донев: НС извърши прецедент – задължи ЕК да се съобрази с негово решение

  • гълъб донев-
  • план за възстановяване

По други теми от дневния ред премиерът съобщи, че служебното правителство работи по изготвянето на методика, чрез която да се подпомогнат финансово най-уязвимите групи в обществото, за да се справят с високите цени

Гълъб Донев: НС извърши прецедент – задължи ЕК да се съобрази с негово решение - 1

С вчерашното решение на Народното събрание да се предоговори Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта "Енергетика" депутатите задължиха не само служебното правителство, но и Европейската комисия. Те поставиха срок на ЕК до 31 март да се предоговорят условията по ПВУ, което е прецедент. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на инспекцията на строежа на детска болница в Горна Баня, съобщи novini.bg.

Донев допълни, че с това решение на НС се задължава на практика и останалите 26 държави-членки на Общността да вземат отношение, тъй като всяка промяна по ПВУ трябва да се одобри и ратифицира от съответния национален парламент в ЕС.

Още следващата седмица министър Пеканов ще започне разговори с ЕК и с отделните структури за това каква процедура да се следва. Но това е прецедент – нито една друга държава не е поставяла въпроса за преразглеждане на нейния национален план, посочи служебният премиер и добави, че само оценката на ЕК ще продължи около два месеца.

Според Гълъб Донев в това решение на народните представители има рискове с поставените срокове и не изключи възможността НС да поставя клопки.

Ние работим по това да бъдат предоговорени част от проектите и ангажиментите, които са одобрени от ЕК и останалите държави-членки. Важно е обаче да не забавим стартирането на другите проекти от ПВУ, защото те са в сферата на здравеопазването, на социалната политика, на електронното управление. Тези проекти трябва да продължат да се реализират, подчерта още премиерът Донев.

По други теми от дневния ред премиерът съобщи, че служебното правителство работи по изготвянето на методика, чрез която да се подпомогнат финансово най-уязвимите групи в обществото, за да се справят с високите цени.

,,Ние започнахме работа по методика, чрез която да подпомогнем най-уязвимите групи в обществото с определени суми, за да се справят с високите цени. Експертите, които работят по въпроса, правят проучвания и разглеждат статистически данни. За да бъдат най-добре подпомогнати тези групи от населението, ще бъдат обхванати по подоходен критерий'', коментира Гълъб Донев.

По отношение на очакванията за третия мандат служебният министър-председател отбеляза, че е бил един от оптимистите, че България ще има своето редовно правителство още след края на предсрочните избори на 2 октомври.

,,Благодарение на ниската избирателна активност, избирателите поставиха пред народните избиратели условието да съставят коалиционно правителство, било с първия, втория или третия мандат. Но Народното събрание не успя да намери коалиционната формула'', добави той.

Въпреки това премиерът заяви, че остава оптимист, че депутатите ще намерят диалог и разум и ще работят за това България да има редовно правителство.

,,Ако това не се случи, знаете каква е процедурата – разпускане на парламента и обявяване на състав на ново служебно правителство. Какъв ще е този състав, може да каже само президентът Радев'', обясни Донев и допълни, че следващата седмица кабинетът ще даде отчет за свършената работа.

Гълъб Донев направи коментар и за строежа на детската болница, отчитайки, че само в рамките на три месеца служебното правителство е взело решение за избор на терен, за което изказа своите благодарности на Столична община, Министерството на здравеопазването и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По думите му теренът, на който ще се строи лечебното заведение, е изключително подходящ, тъй като е в близост до парк и далеч от града. Увери още, че болницата ще бъде оборудвана с най-съвременната медицинска техника за децата, която ще бъде закупена със средства от кампанията "Българската Коледа".

Радвам се, че служебното правителство със своето решение постави вече реалното изпълнение на този проект, защото много правителство преди това се спънаха с първата крачка, понеже не избраха терен. Имаме съдействие на Европейската инвестиционна банка и съдействие на израелски експерти по оценката за строителството, функционалностите, отделенията, добави премиерът Донев.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    8 4 Отговор
    Нашето НС Е НАЙ СТРАШНОТО НС, думата и конгреса щеин носят вода
  • 2 факт

    21 1 Отговор
    "...Имаме съдействие на Европейската инвестиционна банка и съдействие на израелски експерти по оценката за строителството, функционалностите, отделенията, добави премиерът Донев..." - ЗАЩО ИЗРАЕЛСКИ ЕКСПЕРТИ???. Имаме си достатъчно специалисти в България!!!
  • 3 Ужас

    25 3 Отговор
    Нашето НС, задължило ЕК. Е тая глупост, не можах да я дочета.

    Коментиран от #8

  • 4 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    20 4 Отговор
    Гълъби, гарвани и лешояди видяха сметката на тая държава за 33 години. Алчни и ненаситни като чакали и вълци опоскаха всичко и станаха богаташи. Народа тъне в мизерия и безработица.
  • 5 Цигански работи

    13 7 Отговор
    България се е съгласила на едни условия и то при няколко правителства, сега почват били задължили ЕК ... кой ги брои тия за нещо. Тоя парламент и това служебно правителство са вредни за страната.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А бе

    17 2 Отговор
    еб.ал съм ти европейската комисия !
  • 8 Ами

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ужас":

    и аз.
  • 9 НС със закъснение защитава България,

    15 3 Отговор
    а Гълъб Донев на президента Радев плаче за бюрократичния ЕС.

    А онова момченце - Пеканов - козирува на Радев, папка, слушка и въвлича България в енергийната криза.

    Кирчо и Кокорчо и компания лъжци и измамници се преобуха във въздуха и след като предадоха националните интереси на България със "Зелената сделка", започнаха да се правят на ни лук яли. ни лук мирисали.

    В дъното на енергийната криза с въглищните централи е президентът Радев (неговите правителства и неговите отличници - Кирчо и Кокорчо) "в синергия с дневния ред на САЩ", както той самият си призна.
  • 10 Шетипръзнагълъжарникабебоклук

    11 4 Отговор
    Вундев и всичките му измекяри са купени от американците и на контролирани през брюкселските васали на краварника
  • 11 Гарга

    1 0 Отговор
    По- бързо изчезвай, заедно с цялата продажна банда, защото зад думите ти,че искаш правителство ,се крие лъжа и измама.Ако мислехте за народа,нямаше да разтягате локуми за първия мандат и да отделяте 1 месец в изчакване Герб да се натюхкат да слагат посредници,после пак разисквания,съвещания.През това време Вие си гушкахте високите заплати,даже си ги увеличихте.Не искахте увеличение на миним.раб.заплата.И върхът на Айсберга- не предложихте нов бюджет,което е по закон.Така че,взимай си гълъбите и отлитай!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове