Last news in Fakti

15 Януари, 2023 21:31 1 351 14

Любомир Каримански: Бюджетният дефицит на начислена база е 2,9% от БВП

  • любомир каримански-
  • дефицит-
  • бюджет-
  • бвп

Големият въпрос за него е дали трябва да се отвори Планът за възстановяване и устойчивост или не

Любомир Каримански: Бюджетният дефицит на начислена база е 2,9% от БВП  - 1

Бюджетният дефицит на начислена база е 2,9% от БВП към края на 2022 г. Това каза в предаването „120 минути“ съветникът към Министерство на финансите Любомир Каримански.

„Нексо“ не е банка, защото няма лиценз от регулаторните органи нито в ЕС, нито в САЩ. Не може да е банка. В света съществуват два типа разделение на дейностите във връзка с криптоактивите и с като цяло с финансовите услуги. В Европа сме регулаторно ориентирани, т.е. разчитаме, че регулацията ще бъде водеща. В Азия и САЩ са по-пазарно ориентирани“, обясни той.

Каримански не може да се ангажира с твърда позиция, дали изнасянето на този случай в общественото пространство е повлияло по някакъв начин на президента Румен Радев при взимането на решение за третия мандат. Той обаче каза, че точно това е усещането в обществото – че той се е повлиял от това по някакъв начин.

„За 2022 г. бюджетният дефицит на начислена база е 2,9% от БВП. Ние сме в рамките на 3%. Но ако говорим за касова основа, това са пари в наличност в държавата към края на 2022 г., имаме дефицит от 3,3%, но забележете на графиката, че има 2,3% (които са в размер на 3,7 млрд.) средства от ЕС, които не са усвоени към края на миналата година, заради липсата на реформи“, каза още той.

Каримански посочи също така, че пред Народното събрание седи сериозна законодателна дейност, за да могат да се усвоят отпуснатите от ЕС пари. Страната ни трябва да изпълни общо 66 критерия.

Той посочи, че към момента сме изпълнили само 21, т.е. трябва да се работи по останалите 45 критерия, които са свързани предимно със законодателни промени – като например закона за електронното управление и влизането в сила на изменения в закона за енергетиката и в подзаконовите актове относно енергийната бедност.

Големият въпрос за него е дали трябва да се отвори Плана за възстановяване и устойчивост или не. Ако той се отвори, това ще забави процеса по получаването на европейското финансиране.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    17 4 Отговор
    Още едно клоунче се появи..
  • 2 ЕС фен

    12 5 Отговор
    Добре стана, че протежето на Слави не стана начело на БНБ.

    Коментиран от #6

  • 3 Верно ли

    8 1 Отговор
    Айде пак опрехме до "европейското финансиране", или с други думи извиване на ръце! А на някой да му е хрумнала идеята българинът да вземе накрая да се захване с работа и сам да си оправи страната, или не?????
  • 4 МИЛЕН ОТ ПП

    3 3 Отговор
    ОТИВАМ ДА ПИЯ РАКИЯ
  • 5 ИТЪНАР !!!

    3 2 Отговор
    Каримански посочи също така, че пред Народното събрание седи сериозна законодателна дейност, за да могат да се усвоят отпуснатите от ЕС пари.....
    ..... Да ва усвоят в Орландовци!
  • 6 И ко е е добрето

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЕС фен":

    Видно е човек, който разбира много от тази материя.
  • 7 Тоя цървул

    5 2 Отговор
    Когато "гушеше" от Петрол и Денис Ершов, нямаше претенции, ама като му секнаха кинтите,, пробва се за политик, нещастникът.
  • 8 Минаващ

    7 2 Отговор
    Небрежна и непрецизна работа на Факти! Този т. нар. икономист каза още доста нелепости, най-голямата от които беше свързана с пенсионерите: видите ли, България няма да издъжи повишаванео на пенсиите по швейцарското правило от 01.07.2023! Като че ли това подлежи на обсъждане! Не е ли в закона? Или законите не значат нищо? Или кражбите на ГЕРБ и ББ можем да финансираме, а достойния живот на пенсионерите - не? Що за пародия е тази нашта държава? Все още в плен на мафията. Крайно време е поне някои смели журналисти да започнат да служат на националния интерес, а не на мафията!

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Токсик

    4 1 Отговор
    Защо ни е въобще този фашистки план за възстановяване, а всъщност за подчинение?! Каква е тази наша държава, която чака само на подаяния, кредити и на европейско финансиране. България е превърната от евроатлантиците в бананова република, която не може вече сама нищо да направи и ще става още по-зле, особено ако се приеме еврото. Ще скачаме като послушно пуделче при всяка команда.
  • 10 Верно ли

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Минаващ":

    За мое голямо съжаление трябва да кажа, че е бил прав. И в момента теглим кредити за пенсиите, по простата причина, че хората които плащат осигуровки в държавата са половината от населението, а половината от тях се осигуряват на МРЗ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чичак

    0 0 Отговор
    Бюджетният дефицит на начислена база е 2,9% от БВП към края на 2022 г. =======Спрете всички социални, здравни и образователни и прочие разходи, па и на излишък можете да излезете нищожества. При тази инфлация със старият бюджет си е чист геноцид.
  • 13 Дааааааа

    3 0 Отговор
    Неолиберални боклуци
  • 14 Нацистите укри

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Минаващ":

    Да не забравяме, че бедната ни държава финансира с едни 200 милиона/год. луксозния курорт на неканени нагли укри под диктата на американските окупатори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове