Last news in Fakti

16 Януари, 2023 07:44 2 349 44

Иво Христов пак поиска промяна в Конституцията и преминаване към президентска република

  • конституция-
  • президентска република-
  • парламентарна република

Едно е да имаме парламентарна република в страна като Германия, друго е в България, за 30 години тя прояви всички най-анихилиращи пороци на нашата народопсихология, смята той

За мен изход от сегашната ситуация чисто политически няма. Нужна е конституционна промяна. Президентска република е единственият изход, но ми е ясно, че повечето политици ще го приемат на нож. Всички те живеят в момента от сегашната политическа система.

Това заяви в студиото на Евронюз евродепутатът от БСП/ПЕС Иво Христов. Според него с годините държавното управление у нас деградира.

"Едно е да имаме парламентарна република в страна като Германия, друго е в България. Както виждате за 30 години тя прояви всички най-анихилиращи пороци на нашата народопсихология. Това партизанство, келепирджийство, описвано още от Алеко в следосвобожденския период, се възроди с нова сила. Нужна е промяна в държавното управление".

Според Христов не могат да се очакват големи изненади при третия мандат.

„Няма особени промени в българската политика в последните 30 години. Тя не е правила особени завои, въпреки големите заявки за смени на геополитическата ориентация“, коментира евродепутатът.

По неговите думи нито една от партиите, които могат да получат третия мандат в момента, няма да може да създаде правителство с лекота, но всяка една от тях би се радвала да го получи, тъй като това ѝ дава известна тежест.

Христов не е убеден, че еврото е полезно за нас, имайки предвид хърватския опит с повишаването на цените.

„Български възход“ е партия без история. Президентът решава, но мисля, че тази партия трудно ще събере мнозинство.

По думите на Христов „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са две партии, които са едно и също, но са отделни, за да покрият възможно по-голям политически спектър.

Според евродепутата аферата „Nexo“ би трябвало да направи впечатление на избирателите относно начина, по който се финансира „Демократична България“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    21 45 Отговор
    Аз съм за. Писна ми от партии, да направят референдум, но президента с максимум 2 мандата и довиждане

    Коментиран от #41

  • 2 Коко

    40 17 Отговор
    Няма никакво значение формата на управление когато си колония.
  • 3 Алфа херинга

    17 40 Отговор
    Време е, този формат е изчерпан.
  • 4 хммм

    42 26 Отговор
    Toя е пълен дебил като Радев.
  • 5 О даа

    44 11 Отговор
    Умно момче..понеже демокрацията в България цъфти е най-добре да концентрираме властта във още по малко хора..по възможност руски агенти
  • 6 Най добре

    21 9 Отговор
    Американски щат.

    Коментиран от #19

  • 7 Да поискаш

    37 18 Отговор
    ... България да стане "президентска република" в момент, в който президент е явен слуга на Кремъл, е равносилно на национално предателство и работа срещу интересите на България. Същото, което направи едно време неграмотния правешки печатар, когато предложи да станем 16та реСпублика на СССР. Комунистите винаги са били национални предатели.
  • 8 БЪГария

    29 3 Отговор
    Много далновидно ! Сменяме система на управление а олигофрените едни и същи . Ние не сме и независима държава така че няма смисъл от каквито и да е врътки . Предложението е прах в очите .
  • 9 плюс минус

    28 3 Отговор
    И каква я свърши като евродепутат!?
    За българите питам.
  • 10 Човек

    16 7 Отговор
    В 21 век ще ми искат централизация на властта, когато трябва да се върви точно към обратното. Решението е ЕЛЕМЕНТАРНО. Забраняват се партиите. 100% мажоритарен вот за народни представители. Забрана за предизборна агитация под всякаква форма - дори плакати. Задължително участие в публични дебати. Електронно гласуване. Ето ти я новата система с висока избирателна активност и читави хора в парламента, ама партиите, които са просто организирани престъпни групировки, няма да го позволят.

    Коментиран от #16

  • 11 Кандидат

    21 2 Отговор
    Ако ще взимам 200 000 евро годишно бих искал и аз да стана евро-депутат . Много интересни предложения мога да давам 😄
  • 12 Иво

    17 5 Отговор
    Човекът ви каза че сте 80 % дебили.
  • 13 Супер идея

    17 4 Отговор
    Единственото което ще се случи е че див популист ще вземе властта и опозицията ще загине за един мандат тя и сега е слаба от там нататък понеже конституцията е поправена ще може да се доусъвършенства по руски модел и да си имаме вечен президент като Беларус Киргизстан и други хубави места по света
  • 14 Да бе да

    23 7 Отговор
    "Иво Христов пак поиска промяна в Конституцията и преминаване към президентска република"

    Кой е този мишкодав, за да иска каквото и да е 😁
    Аз например искам да не му слушам глупостите!
    Ужасно досаден ! Но ко да праиш 😁 Ако го изселим в росссиа, ще избяга и от там !

    Коментиран от #44

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Още един човек

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Човек":

    Но да може да носят отговорност на 100% . Ясно поставени задачи по списък оповестен публично с дати за постигането им . За справяне -паричен бонус но публично заявен . За несправяне - затвор и конфискация ма имуществото до девети коляно . За тези които да имат право да гласуват -25 години минимум като възраст и минимум средно образование .
  • 17 ха ха

    8 0 Отговор
    и каква е разликата в системата ,когато в народното събрание ще се наредят пак същите крадливи бандити

    Коментиран от #23

  • 18 СтоянХлебаров

    11 3 Отговор
    Държавата деградира,с помощта на руски агенти ,като теб! И сега,с помощта на тези агенти,да излизаме от криза,е истинска пародия!Не може един слуга и продажник,да иска от обществото....каквото и да било! Твоето място е в затвора!
  • 19 оФчара

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Най добре":

    Разнополовите да си траят,никой не иска блуждаещото им мнение.
  • 20 промяна

    4 10 Отговор
    Един да се осмели да каже това, което народът иска! Само че, тези корупционни ОПГ-партии, няма лесно да се откажат от голямата баница! Няма да стане само с едно-две мнения....
  • 21 Просто така мисля

    8 2 Отговор
    Основна цел за промяна в конституцията трябва да бъде осигуряването на гласуване само на интелигентни хора и само и единствено с българско гражданство . Политиците не желаят умни гласоподаватели защото много бързо ще излетят до един тези добре угоени прасенца . Добра идея е да гласуват само хора с минимален ценз за средно образование . Добра идея е и да са малко по-пораснали от 18 години защото на тази възраст изобщо нямат челен сблъсък с живота , демек нужния житейски опит да знаят кое е добро за всички .
  • 22 мдда

    7 2 Отговор
    Вместо да приемаме евро, защо не приемем направо долара??
  • 23 има разлика

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха":

    Разликата е, че тези в парламента ще правят закони, но Правителството ще се назначава от Президента, който е избран от целия народ - мажоритарно! Т.е, отговорността е на Президента, а крадливите партии няма да има какво да крадат!
  • 24 🇧🇬🇪🇺💯

    5 3 Отговор
    Добре де, какво го кара евродепутатът от БСП/ПЕС да мисли че президентска република ще бъде по добре, президентска република в България ще концентрира власта в един човек, в българският вариант това означава Тоталиризъм и Фашизъм, и кой точно предлага президентска република
    БСП/ПЕС наследниците българската
    червено/кафява фашистка партия БКП❗️
  • 25 фАНТОМасс

    6 0 Отговор
    Ето това вече би накарало бат Бойко да се кандидатира за президент ! БайГаньо - президент - сеирът ще е 100 % гарантиран ! Ако го изберат обаче.......Че нещо много са го нарочили човечецът !
  • 26 Брикетия

    8 1 Отговор
    Докато за бъдещето на България организирано гласуват брикетите , ако ще марсианец да докарате все тая .
  • 27 🇧🇬🇪🇺💯

    5 1 Отговор
    България трябва да се научи на Демокрация, останалото са варианти на български фашизъм в една или друга форма❗️

    Коментиран от #28

  • 28 Стига лозунги

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Абе къде в света са се научили на демокрация ме нещо като ги гледам по на тоталитация ми приличат ? Като го гледам са цъфнали и вързали - нямат никакви проблеми с нищо !
  • 29 Не ни трабват

    4 1 Отговор
    Двама Първи! Президент е синоним на председател !
  • 30 🇧🇬🇪🇺💯

    8 1 Отговор
    За тридесет години власта е в бифши комунисти по един или друг начин.
    Сега когато поради неумолимата тежест на времето червената върхушка измира, същите БКП/БСП/ПЕС искат цялата власт наново❗️

    Коментиран от #31

  • 31 Ситуацията е такава

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Децата на комунистите са и СДС/ОДС , ГЕРБ , ДПС , Да България , ДБ .... за тия няма комунизъм или демокрация а само далавера . Изобщо не им дреме кой ни се бърка във вътрешните работи , дали руснаци или американци . Важното е те да са си добре . За народа е разделението и мизерията .
  • 32 Послушко

    7 1 Отговор
    Aко продължим логиката на този смешник - то за какво са ни партии, избори, депутати... Избираме си цар, той назначава правителство, което може да смени по всяко време и сме готови :)
  • 33 Пенчо

    3 3 Отговор
    Не подозира колко е прав!
  • 34 Единствено

    6 0 Отговор
    Нагаждачите и гъзолизците са най-големия проблем на България . Не е проблем комунизма или демокрацията а нагаждачите който ще се възползват и гъзолизците които ще им слугуват . В комбинацията виждате резултата .
  • 35 И Бокича

    3 3 Отговор
    пристига на бял кон ! Честито!

    Коментиран от #42

  • 36 цербер

    2 4 Отговор
    Държавното управление у нас деградира,защото няма държава. Има само "Козяк".
  • 37 КОПЕЙКИН

    2 0 Отговор
    Ние пропадане икономически морално политически а младите хора напускат страната.....жалко бг загива тотална демографска катастрофа...
  • 38 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 3 Отговор
    ДРУГАРЯ ИВО ХРИСТОВ Е ......... АГЕНТ НА ПУТИН (ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП Е ДОКАЗАН)....... ЦЕЛТА ИМ Е ....... БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ....... ЗАД ДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ ........ ФАКТ !
  • 39 Даниел Немитов

    2 1 Отговор
    Хайде сега тоя измислен професор да каже кой от досегашните президенти струваше и беше читав!? Щото всички досега бяха - хвани единия и удари другия. А пък за сегашния направо нямам думи - лъжец, подлец, мекотело и кукла на конци.
  • 40 Хаха

    2 0 Отговор
    Що не си .... маката?
  • 41 Аз съм против!

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    ДПС няма да ми избира президент и парламент.
  • 42 скрий се бе

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "И Бокича":

    Бокича ви е вариант Б. Вие го върнахте от отвъдното!
  • 43 Абсолютно точно казано

    0 0 Отговор
    Браво! ПП и ДБ са едно и също, обслужващи една мафия, лъжещи и плащащи за лъжи. Вредни за България.
  • 44 кой е иво христов

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Да бе да":

    Дистанцията между теб и иво христов са 3 вагона книги и 3 вагона учебници и 3 вагона научни публикаци.
    Дистанцията е толкова голяма , че няма как да разбереш кой е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове