Last news in Fakti

16 Януари, 2023 10:33 1 264 17

ИПБ: Никой не отрича исканията на хората от Пролеша, но и никой не решава проблемите им

  • пролеша-
  • министерски съвет-
  • ипб

Експертите на Института за пътна безопасност са разработили конкретно решение, което днес ще предложат на Гълъб Донев и главния прокурор Иван Гешев

Повече от една година продължава политическата и експертна неспособност на българското правителство и парламент да решат проблемите на хиляди граждани с неправомерно наложените глоби за използването на републикански път I-8. Никой от управляващите и законодателната власт не отричат справедливите искания на хората от с. Пролеша, но и никой не поема отговорността за решаване на проблема им. В Института за пътна безопасност постъпи информация за мащаба на създадения проблем. Това пишат експертите от института.

За периода 2020-2022 година са установени със законно/незаконната камера гр. Божурище 90 000 бр. нарушения. Събраните глоби са в размер на 881 000 лева. Това означава, че е невъзможно тази грешка да бъде решена от българския съд. Завеждането на 90 000 дела ще блокира дейността му за десетки години напред. Проблемът е създаден от Министерски съвет, тъй като е пропуснал да включи в свое Решение № 127 от 28 февруари 2020 г. обхвата на републикански път I-8 гр. Божурище. В момента МС се опитва да решава организационни проблеми със законодателни инициативи. Това е изключително порочна практика и показва неопитността на изпълнителната власт.

Експертите на Института за пътна безопасност са разработили конкретно решение, което днес ще предложат на министър-председателя на Република България г-н Гълъб Донев и главния прокурор г-н Иван Гешев.

„Считаме така обявеното Решение на Министерски съвет за непълно и Ви моля след като се запознаете с настоящето становище да предложите същото да бъде допълнено със задна дата в частта относно „Път I-8 Граница Сърбия – Калотина – Драгоман – ок.п. София – о.п. Ихтиман – Костенец – Белово – Пазарджик – Пловдив – Поповица – о.п. Хасково – Харманли – Любимец – Свиленград – Капитан Андреево“, като вместо участъкът от „Божурище – ок.п. София“ бъде записан този от „ разклона за с. Пролеша – ок.п. София“, а разстоянието „от км 46+432 до км 48+674“ бъде заменено съответното съгласно точните координати съгласно картата на републиканската пътна мрежа, стопанисвана от АПИ. - Това е очевидна фактическа грешка, която МС следва да отстрани, но не иска!

Така определеният размер на Компенсаторната такса за К1 е незаконосъобразен и ПМС 370 трябва да се отмени в тази му част. - формулата сочи размер 43.5, но е определен 70 лв.

"Искаме и проверка на строителните книжа и в случай, че установите нарушение да задължите компетентните органи да извършат съответните действия по премахване на незаконния строеж. - ДНСК направи проверка и даде отговор със съмнителни качества“, казват още експертите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    18 0 Отговор
    ТАКА КОГАТО ВИ УПРАВЛЯВА ГЕНЕРАЛА БОКЕВ ОТ ОБЛАСТТА БАНКЯ..ТЕПЪРВА ЩЕ МУ ЯДЕТЕ ПОПАРАТА..
  • 2 Българка

    20 0 Отговор
    Решението е лесно. Да бъде осъден Борисов и шайката ГЕР да заплати всички глоби на излъганите от тях жители не само на Пролеша. И в чекмеджето на вожда и по сметките на тази групировка има предостатъчно пари от грабежи и субсидии. Потърпевшите да направят колективен иск
  • 3 Вожда

    9 0 Отговор
    На племето в действие!
  • 4 БКП активист

    9 0 Отговор
    Търси се изгубен партиен билет.
  • 5 Бмх

    13 0 Отговор
    Ех бацеее, дори незнаещ колко си прозд!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чук

    6 0 Отговор
    Некви цифри, Божурище, Пролеша, компенсационна такса ... Алооууу, дЖурналиста, така и не разбрах, КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ ???
  • 8 ГЛАВАНАК

    19 0 Отговор
    Това вече е извратено. Точно толупа се накара в МС на онзи, който се водеше началник на АПИ, да отива и да успокои хората, като бие тъпан и вика, че: "винетки няма да има за тях". Това са неговите думи по телевизора, които всички чухме и го видяхме, а сега търси някой да му измие зд...ика.Това ли е "мъжкото" му поведение на този банкянския... ?
  • 9 Гост

    7 3 Отговор
    Баце па са гласи да е началник на Бг-то.
  • 10 Даниел

    13 0 Отговор
    Някой представя ли си шеф на фирма постоянно да нанася колосални финансови вреди ,но в същото време Да е ненаказуем в действията си и да обяснява как нещата не бива да се променят ,защото ще стане много по-лошо???!!!
    Това е българската политическа действителност!
  • 11 Бойко Б!! Разходи се от Драгоман до

    13 0 Отговор
    Калитина да си видиш"магистралата" с която се хвалеше и ни омайваше!! Нее Магистрала, на половината по трасето, няма да има Аварийна лента, и 2023год няма да е завършат твойте Строители!! Отивай и снимай, от Драгоман до Калотина!!! Има 20мин филмче от дрон или мотопланер снимано!! Гордостта, на Борисов???? До никъде!!!!
  • 12 МИЛЕН ОТ ПП

    5 0 Отговор
    АИДЕ БОКО КРАЯ МУ СЕ ВИДИ ПАТЕКИТЕ ГЕРБ
  • 13 тр3тр

    11 0 Отговор
    Факти, много държите да го имате ВСЕКИ ДЕН на сайта ви по 5 пъти. Вожда! Сложете снимките му във всяка класна стая до историческите личности, без значение, че затри държавата. И ще я заличи напълно, връщайки се на власт. Бг ще остане 3 милиона след следващото му управление.

    Коментиран от #15

  • 14 г-н

    8 0 Отговор
    И хората от Мартен и Николово искат да пътуват до Русе без винетки но има табели и камери и си плащат
  • 15 МИЛЕН ОТ ПП

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "тр3тр":

    СПОКО ХОРАТА НЕ ГО ИСКАТ ТОЗИ ИЗМАМНИК
  • 16 SDEЧЕВ

    1 0 Отговор
    ДА ОРАНИЧАТ ГЛОБИТЕ ДО РАЗМЕРА НА ВИНЕТКИТЕ ЗА ПЕРИОДА И ОТ ТАМ НАТАТЪКА ,ДА СИ ЗНАЯТ ЧЕ Е С ВИНЕТКИ.83 ЛЕВА ПЛАЩАШ И КАРАШ,КАКТО И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ В БГ. ПРОЛЕША ДА НЕ СА ЦАРЕ НЕЩО.
  • 17 Казуар

    2 0 Отговор
    Бойко, и да са били барабана в Пролеша, като няма написано черно на бяло, разпореждане не става. А иначе там има знак за винетка и на никой от местните не му е направило впечатление понеже вярват на кормчията. Така стана и по магистрала Хемус, строителите започнаха да строят без отчуждение на частните имоти и разрешение за строителство, което иначе не биха направили ако не беше гърба на Борисов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове