Last news in Fakti

16 Януари, 2023 16:52 6 362 28

КАТ взима 8 точки за една бира

  • кат-
  • палка-
  • бира-
  • алкохол

В наредбата е заложено и ново нарушение - за каране в аварийната лента на автомагистрала

КАТ взима 8 точки за една бира - 1

КАТ ще ни отнема 8 точки от талона, ако ни хване на една бира, а дрегерът покаже стойност от 0.5 до 0.8 промила.

Това е предвидено в промени на наредбата, пусната за обществено обсъждане. Идеите на служебния МВР министър Иван Демерджиев имат срок за обсъждане до 13 февруари.

Предложени са и група от нарушения, за които до този момент не са отнемани контролни точки, касаещи превишената скорост.

Ако шофьор бъде спипан с алкохол от 0.8 до 1.2 промила, вече ще отнася освен глоба, но и отнемане на 12 точки.

Ако реши да повтори изцепката, ще му режат 20 точки. Досега бяха само 15.

Ако пък возилото не е регистрирано по надлежния ред или хвърчи без табели, както правят някои мотористи, при хващането им ще се лишават с 10 точки.

В наредбата е заложено и ново нарушение - за каране в аварийната лента на автомагистрала. Който бъде спипан, ще му отнемат 10 контролни точки.

Завишава се и наказанието за каране в насрещното по аутобан от 10 на 15 точки, пише "Телеграф".

Който пък изпреварва неправилно, ще бъде с три отнети точки, отколкото досега (10 т.).

Екипът на Демерджиев, изготвил промените в наредбата, се мотивира, че заради високата скорост стават много произшествия.

Повечето с ранени и загинали. Затова е заложено в новия текст завишаване броя на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на скоростта от 50 км/час в населено място.

Ако джигитът системно лети, ще му вземат 26 точки.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бедстващи

    65 0 Отговор
    Интересно колко взема за транспорт на бежанец.....

    Коментиран от #24

  • 3 гост

    23 18 Отговор
    До като за алкохол над 1,2 и наркотици не отнемат МПС-то нещата няма да се оправят, а за каране в аварийната глоба няма ли да има?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гаг

    38 0 Отговор
    Никой себеуважаващ се човек не би прочел такавата статия - джигитите, хвърчат, летят, ала, бала.
  • 6 Гаг

    17 2 Отговор
    Ако джигитът системно лети....
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    Аз като пия не ми отчита
  • 8 Не разбрал

    22 0 Отговор
    А ако е била студена ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Азз

    44 6 Отговор
    За "внимателни" шАфьори,каращи с 80 км/ч в най-лява лента,при разрешени 140 км/ч има ли предвидено наказание?
    Само в България най-лявата лента е най-бавна....
    Дебилщината убива.....

    Коментиран от #17

  • 11 Така си е

    39 1 Отговор
    Дебили закони правят, които вместо да намаляват, увеличават смъртните случаи! Това води до извода, че тези закони се приемат именно с цел да се увеличава смъртността в България... и не май, а е точно така.
  • 12 1234

    24 10 Отговор
    Въвеждането на видеорегистратори би могло да помогне срещу неразумните водачи!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Признаването им

    12 11 Отговор

    До коментар #12 от "1234":

    За безапелационно доказателство в България(на записи от видеорегистратори),а не байгановски алабализми в съда ще пооправят българското блато,а не гешевизмите.
  • 14 В държавите

    12 11 Отговор

    До коментар #12 от "1234":

    дето им пустосваме джендърите видеорегистраторите са пратили в затвора доста заразени с български щам вирус "мутра",а в българистан още им правите вятър на потните вратове и други неща по желание на мутристанските "патриоти"
  • 15 Онзи

    31 0 Отговор
    Това за милиционерите важи ли,или те са на щайга?
  • 16 Наркос

    16 2 Отговор
    Плащам и ги махам, а бедняците да му мислят 😆
  • 17 Тцтц

    9 21 Отговор

    До коментар #10 от "Азз":

    А замислял, ли си се че по-слаби коли издъхват при наклон и не е по внимание на шофьора. В цялата развита европа е 90 км макс, ама ти как ще знаеш...

    Коментиран от #18, #21, #27

  • 18 мммда

    17 3 Отговор

    До коментар #17 от "Тцтц":

    С 90 по магистралите пътуват само камионите. Като ти е слаб таралясника си караш в дясна лента, за да не пречиш на нормално движещите се автомобили. В цяла Европа е така.
  • 19 БАКО

    16 0 Отговор
    ЗАПОМНЕТЕ,много е важно кой е спрян и кой му е тате и бате,колко му е дебело протмонето и колко са им слаби нервите на полиционерчетата.Ама,като ни е известно как се вкарват неграмотни кауни в системата не се съмнявам в покровитлство.
  • 20 Гост

    10 3 Отговор
    Рекета е в сила. Крият камери и коли като шумкари в храстите и зад табели или спирки. А джигитите с големи пачки са ок. В Германия бях свидетел камера поставена на станок на платното на метър височина няма в храсти и зад табели. А за алкохол съм съгласен дори премахне за живот но за всеки хванат не само за тези който нямат средства. Така може би ще намалеят и колите защото стана не търпимо като няма къде да паркираш. Държавата абдикира от между градския и селски транспорт и принуди народа да си купува коли за придвижване.
  • 21 ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тцтц":

    100 км/ч е разрешената скорост в европа на двулентов път извън градско , магистрала 130 /140 и места като германия до 180
  • 22 Гост

    11 1 Отговор
    Кога ще забранят изпреварването на товарни автомобили както в Унгария. Или в Германия на бавни участъци се използва аварийната лента а левите се използват от тези който имат скорост. Аутобана трябва да има минимална и максимална скорост и за двете да се санкционира. А относно за изпреварване на аутобана не може да се наредиш на опашката и да се муден като костенурка и да пречеш на тези който се движат на макс.разрешено.
  • 23 Пишман шофьор

    8 0 Отговор
    Това добре. Ама да вземат за направят и максималния брой точки да е поне 100. Иначе сума шофьори ще започнат да карат с отнети книжки.

    Коментиран от #25

  • 24 Защо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бедстващи":

    Дават 39 точки .
  • 25 Данъкоплатец

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пишман шофьор":

    Явно ще се налага по-често да се прибягва до курсове за възстановяване на отнети точки... нали се досещате кой ги държи...
  • 26 ошашавен

    3 0 Отговор
    Малоумниците правят нови хранилки да пълнят бюджета . И изобщо не ги интересуват реалните мерки които могат да имат превенция срещу тежките катастрофи. Завишава се мярката 50км в населено място - златната хранилка . Получих скоро 3 електронни фиша , извън града на някаква бензиностанция , вместо да затапвам движението съм минавал с 63 км. Аз съм бил егати нарушителя . В същото време се намаля мярката за опасните рискови изпреварвания , щото и без това такива не могат да бъдат хващани . Ние сме територията на малоумниците със власт , добрали се до нея , по незнайно какви начини.
  • 27 Азз

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тцтц":

    и да ти обяснявам няма да разбереш....Всеки ден се сблъсквам с дебили,каращи с 30 на 4 лентов път или булевард в най.лява лента.....
    Всеки опит да ги заобиколиш или изпревариш е риск....
    Затова в щатите има наказание и за бавно каране- предпоставка за ПТП....
  • 28 Бай тос

    1 0 Отговор
    До 21 в германия има участъци без ограничение на скоростта. Само не разбрах от тая тъпа статия от 0.5 до 0.8 вземат точки а книжката не я ли вземат?от0.8 до 1.2 и точки и глоба без книжката така ли ве тъпаци. Подвеждаща статия. Пийте и карайте и без това ще се самозатрием до края на века
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове