Last news in Fakti

18 Януари, 2023 12:04 3 168 35

Адвокат Росен Димитров: Крум Зарков е създал един шедьовър на антиправото. За него КС е хоремаг!

  • росен димитров-
  • бойко рашков-
  • крум зарков-
  • съдебна власт

Бойко Рашков е надхвърлил измеренията на настоящето юридическо развитие на цивилизацията и го извел до висините на божественото начало в правото

Адвокат Росен Димитров: Крум Зарков е създал един шедьовър на антиправото. За него КС е хоремаг! - 1
Бойко Рашков е надхвърлил измеренията на настоящето юридическо развитие на цивилизацията и го извел до висините на божественото начало в правото! Това заяви в интервю за breaking.bg адвокат Росен Димитров. Ето какво каза още той:

-Адвокат Димитров, следихте ли многочасовия дебат в парламентарната правна комисия за промените в Закона за съдебната власт, предложенията на министър Крум Зарков, на ДБ и ПП?

-Разбира се, че не. Отдавна имам непоносимост към лицемерието, глупостта, невежеството и откровената простащина на повечето от тъй наречените народни избраници и министри. Имам и искрена неприязън към някои от тях, на които откровено им личи, че нямат собствена воля, а служат на задкулисни играчи, които им диктуват действията. Такива са и настоящите актьори, за които ме питате.

-Как ще коментирате някои от тях за т.нар. разследване на главния прокурор, съдия от Върховен съд да го разследва или пък разследващ полицай ?

-С тези предложения на министъра на правосъдието за разследване на главния прокурор той демонстрира няколко неща поотделно, а вероятно и заедно. Първо, правна неграмотност. Това е така, защото явно не е запознат с Решение № 11 от 23.07.2020 г, по конституционно дело № 15/2019 г. на Конституционния съд на Република България. Това дело е образувано по искане на Министерския съвет на РБ за тълкуването на въпроса дали правомощието на главния прокурор да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори се разпростира и до конкретната прокурорска дейност. Тоест подчинени ли са всички прокурори на главния прокурор.

-Обяснете разбираемо какво е постановил КС, защото явно никой не разбира смисъла на решението.

-КС постанови, че надзорът за законност, осъществяван от главния прокурор, по никакъв начин не засяга конкретната прокурорската дейност по повдигане и поддържане на обвинение. Означава, че никой по закон, включително и главният прокурор, не може да диктува на редови прокурор как да формира вътрешното си убеждение за виновността и отговорността на лицата, за това има ли извършено престъпно деяние и дали то е извършено от обвиняемия. Тоест, прокурорите не са подчинени на главния прокурор. Същото важи и за съдиите. Те не са подчинени на председателя на Върховния съд. Нещо повече: прокурорите и съдиите не са подчинени и на административните си ръководители по места. Явно министърът на правосъдието, подобно на лицата с нулева правна грамотност, мисли, че институциите в съдебната система са като подразделения на плод-зеленчукови магазини или месарници, които се подчиняват на директора от централата, а прокурорите са като хамали, които без никаква мозъчна дейност слушат шефа си къде да стоварят кашоните с храна. Горното означава още, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор. Означава, че когато се извършва разследване срещу главния прокурор, последният запазва положението си на главен прокурор, но придобива и ново качество – на разследвано разследвано лице. При едно такова положение задължение на главния прокурор е да понесе последиците от разследването през времето, докато те продължават, включително и ограничението в упражняване на правомощията му като такъв.

-Искате да кажете, че министърът на правосъдието плюе на Конституционния съд?

-Това е най-точното определение – плюе на КС. Но плюе, ако е запознат с решението и е разбрал смисъла му. Ако това Решение не му е известно или му е известно, но не разбира смисъла му, не би било справедливо да твърдим, че плюе на КС, както казвате. Все пак, ако е запознат с това решение на КС, то Крум Зарков демонстрира и грубо неуважение към Министерския съвет. Това е защото МС е попитал, а КС е отговорил вече на въпроса може ли главният прокурор да бъде разследван. Освен това, започвам да мисля, че за министър Зарков Конституционният съд е хоремаг, а съдиите са кварталните му посетители, чиито актове и действия се ограничават до стените на пивницата! Представяте ли си какъв имидж изгражда пред света настоящият министър на правосъдието с това създаване на правила за разследване на главния прокурор, при положение че възможност за такова разследване има?

Какво всъщност създава министърът на правосъдието? Какви правила предвиждат промените в Наказателно процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт относно разследването на главния прокурор?

-Това е прекрасен въпрос! Крум Зарков е създал един шедьовър на антиправото. Това е така, защото освен напълно безсмислени и ненужни, поради казаното по-горе, промените са лишени от всякаква правна и житейска логика. В тях няма разум, няма правна техника, няма последователност, няма еднакви критерии. За да не съм голословен, да преминем към конкретните промени. Вероятно вече знаете, че промените предвиждат съдия с ранг на върховен да ръководи разследването срещу главния прокурор. Тук акцентирам на думите “ръководи разследването“ и то ad hoc – в случай на нужда. Акцентирам на “ръководи разследването“, защото, освен че такива текстове са противоконституционни, каквото е мнението на известни конституционалисти, самата промяна е потресваща. Това е така, защото освен създаването на новата правна фигура на “прокурора – съдия“, не се предвиждат нужните съпътстващи промени. Разследването срещу главния прокурор за евентуално извършено от него бъдещо престъпление отново ще се извършва от служителите от Министерството на вътрешните работи, назначени на длъжност „разследващ полицай“. Тоест тук промяна няма. Явно никой от правния екип от светила в правото, с които министърът е разработвал законопроекта, не се е сетил да се създаде още една нова правна фигура на “разследващия полицай – съдия“, който да извършва разследването също ad hoc, както “прокурора – съдия“. Така наистина би се постигнало независимо разследване, а не както сега то реално да се осъществява от обикновен разследващ, подчинен на всеки редови прокурор. И сега какво се получава – реалното разследване пак ще се извършва от обикновен разследващ полицай, подчинен на министъра на вътрешните работи, който полицай ще се ръководи и от “прокурора – съдия“. Тоест нещо, като на старата, раздрънкана таратайка да се монтира най-мощният двигател и този гениален инженер да се опитва да ни убеди, че това произведение ще работи, ще бъде регистрирано и допуснато да се движи по улиците. Но това не е всичко! “Прокурорът – съдия“ ще е с ограничен мандат от две години. Ако разследването продължи повече от две години, то започналият разследването “прокурор – съдия“ ще бъде сменен от друг такъв.

А на кой съд ще са подсъдни делата срещу главния прокурор?

-Тук правила няма. Това означава, че ще са подсъдни на общите съдилища. Това пък означава, че в един евентуален, бъдещ съдебен процес с подсъдим главният прокурор негов обвинител ще е съдия, а съдията пак ще си е съдия. Тоест колеги съдии ще съдят главния прокурор! Това как Ви се струва?

-Струва ми се, че е абсурдно от правна гледна точка!

Ясно е, че тези промени ще отидат в кошчето за боклук, но пък поне могат да са основа за даване на още по-невероятни житейски правни казуси на студентите по право, за да се провери правното им мислене. Има и още нещо: Ако следваме логиката на министъра и прилагаме еднакъв критерий, би следвало да се създаде и възможност за съдене на председателите на върховните съдилища. След като според министъра прокурорите са подчинени на главния прокурор и не могат да го разследват, то съдиите също са подчинени на председателя на Върховния касационен съд и също не могат да го съдят ако извърши престъпление. Нали тъка? Защо тогава, по подобие на “прокурора – съдия“, който ще разследва главния прокурор, да не се създаде независим съдия ad hoc – в случай на нужда, който ще съди председателя на ВКС? Той би могло да се избира от прокуратурата и да е “съдия – прокурор“, за да има известен паритет с “прокурора – съдия“, който ще разследва главния прокурор и да бъде също с мандат от две години.

Адвокат Димитров не мога да сдържа смеха си. Току-що разиграхте нещо нечувано…

-Абсолютно сте прав, но нечуваното нещо не съм го разиграл аз, а министърът на правосъдието. Той създава извънредни правни фигури по отношение само на главния прокурор, без да прилага същата логика по отношение на председателите на върховните съдилища. Нали така? Те също са на върха на професионалната йерархия!

Как ще коментирате предложените промени в НПК „Рашков“, според които полицията ще може да разследва, да арестува и да използва СРС без санкция на прокурор? -Доцентът по наказателно-процесуално право и университетски преподавател Бойко Рашков е класи над правната грамотност на министъра на правосъдието Крум Зарков. В случая ще се въздържа от коментар по отношение на законодателните му идеи, но ще кажа две неща. Първо: Бойко Рашков е автор на любимия ми силогизъм, че парите от магистрала “Хемус“ били изтеглени от банка в чували от клошар, който веднага след това умрял. Второ: Предвид горното, вероятно Бойко Рашков е и творец на законодателната инициатива на партията си да се създаде “Закон за довършване на откраднатата магистрала“, като нямаме данни дали като е измислил този закон е бил под въздействие на определени вещества. В този смисъл той е отдавна е надхвърлил измеренията на настоящото юридическо развитие на цивилизацията и го е извел до висините на божественото начало в правото!

Интервю на Стефан Ташев


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    22 26 Отговор
    Зарков единствено умее да чертае бели линии и да ги шмърка и в паузите да пребива невинни котета по стените на общите части в някоя кооперация.
  • 2 Бамбука

    34 13 Отговор
    Тоя заек от кой ръкав на "Меси" искочи ?

    Коментиран от #5

  • 3 тиква

    34 10 Отговор
    Горкото и то герберче крадливо!
  • 4 Българка

    36 20 Отговор
    Тоя оцъкления адвокат на мафията наясно ли е, че внесеният законопроект е одобрен от юристи на ЕС? И как така той предварително знае, че всички опити за ЗАКОНОВ контрол над бухалката на мафията и присъдружните каскети ще отиде в кошчето? Явен е саботажът на мафията за какъвто и да е напредък на Главния Каскет и ордата му, които са над закона.

    Коментиран от #7

  • 5 Защоо

    13 11 Отговор

    До коментар #2 от "Бамбука":

    " искочи" Защо всички руски слуги са неграмотни?
  • 6 !!!?

    18 3 Отговор
    Бойко Рашков: "Закон за довършване на откраднатата магистрала" !!!?

  • 7 Мдаа

    7 21 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    "Тоя оцъкления адвокат на мафията наясно ли е, че внесеният законопроект е одобрен от юристи на ЕС?" Не, не е. Те нямат такава юрисдикция. Копейкаджиите си мислите, че всички са проЗЗти, и можете да говорите каквото ви падне. Русктие слуги на Радев не успяват да се скрият зад "ЕС".

    Коментиран от #9

  • 8 БГ светлина

    19 16 Отговор
    Предлагам на Бойко Рашков да съди това леке за оклеветяване и набеждаване чрез лъжи. Той публично обижда Рашков и го обвиняване в употреба на "определени вещества" като ни внушава, че това са забранени наркотични средства

    Коментиран от #12, #27

  • 9 Българка

    17 8 Отговор

    До коментар #7 от "Мдаа":

    Първо аз съм против кремълските фашисти. И второ Закона за разследване на Главния прокурор и неговите заместници, отказа на прокуратурата от образуване на досъдебни производства е основна част от ПВУ и очакваните от ЕС милиарди. Така че европейските юристи и ЕС имат не само юрисдикция, но и са крайните съдии

    Коментиран от #10

  • 10 Мдаа

    15 11 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Ти май не си прочела какво е казал адвоката. А че проеката на Крум Зарков няма нищо общо с "европейските юристи" е ясно и на малките деца. Виж, има нещо общо с кремълските "юристи". Особено ония от Ленинград.
  • 11 ТОЗИ Е

    14 10 Отговор
    пишман одвокат
  • 12 Да бе !

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "БГ светлина":

    Ще го съди ! Нали първо трябва да мине на наркотест ! Ти виждал ли си , оцъкления поглед на маминия ?!
  • 13 Госта

    20 10 Отговор
    Какъв е този анонимник?Защо не дадете малко инфо. Това че е адвокат, нищо не значи. Хиляди завършили "Магнаурската школа" са адвокати. Ако всеки филан кишия започне да дава интервюта по медия, значи наистина медията е закъсала.

    Коментиран от #20

  • 14 Брейй

    16 10 Отговор
    Тоя пък смешник с вид на използван капут освен да се дупи на Каскета какво общо има с правото?
  • 15 Има обяснение

    10 10 Отговор
    Зар.ков е завършил право във Франция и не познава нашето. Нещо като Кир.ето, който прави бизнес по канад.ски. Така ще е докато не ценим нашето.
  • 16 Тъщата

    13 6 Отговор
    Хаха, не му били подчинени! Ама иначе ги разнася "командирова" из цялата страна и ги назначава чрез ВСС според "заслугите". Смешно адвокатче!
  • 17 Емилиано

    11 12 Отговор
    Ох на мама Зарчето... Зарков, Йорданова, Бойкикев и Рашков са топ Некадърниците на БГ. Ако им дадете да управляват лавка за вестници, ще я фалират за нула време. Да не говорим за организация на производство, и те ми тръгнали реформи в съдебната система да правят. Те са като героят не онзи Вазов разказ, който, като адвокат, възпитаник на Сорбоната, загубил с трясък дело срещу местния селски адвокат. Аман от негодни за нищо образовани некадърници!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Демократ

    6 6 Отговор
    Затова нищо нормално не се случва в България. Има армия яростни защитници на мафията,наречена статукво, които пречат да спасим държавата от нея и купените мисиркови медии веднага им дават думата и с участват. В демократичния свят медиите не случайно се наричат четвърта власт , защото показва кривиците на всяка власт. Тука е обратното - съдействат на престъпните управници да продължават да вършат престъпления.Затова 33 години се борим без резултат.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лост

    4 0 Отговор
    Какво пък не му харесва на хоремага?

    Коментиран от #23

  • 22 Българин

    9 0 Отговор
    ........"Означава, че никой по закон, включително и главният прокурор, не може да диктува на редови прокурор"........
    ......
    Само да вметна: ТОВА Е ПО ЗАКОН....ИЗВОДИТЕ СА ЗА ВАС.
  • 23 Софиянец

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Лост":

    Той не знае какво е ХОРЕМАГ.
    Говори, колкото да не заспи.
  • 24 юрист

    6 2 Отговор
    Зарков не е никакъв юрист, посредствен човечец, станал министър с връзките на дядо му- генерал от ДС и майка му журналистка, любимка на Карамански. Зарков не е влизал в съдебна зала, пък ще дава акъл, той не знае какво е правораздаване.
  • 25 Друм Помарков

    4 2 Отговор
    Колегата е напълно прав, Зарков разбира от право, колкото свиня от кладенчова вода. Но е послушен, верен член на Партията, хлъзгав, приспособленец, от сега се е научил на гяволък. Но личи, че е правно неграмотен.
  • 26 Кацамунчо

    4 2 Отговор
    Още две седмици му остават на това момченце-министър. Как може да има такива министри?! Какви министри на правосъдието е имало- професори, видни съдии, адвокати. А този ? Партийно назначение, елементарно момченце.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Няма такава държава !

    6 3 Отговор
    Значи според адвокатчето,трябва да разбираме,че такава длъжност-главен прокурор е абсолютно излишна ! То е видно,че обслужва само политически интереси.Милиционера от несъществуващата вече транспортна полиция Гешев е позор за България ! Позор !
  • 29 ZеЛЕвСКИ

    1 4 Отговор
    СВИКВАЙТЕ ГЕйРБАВИ ДРоГа́Ре ☭, ..... КОМУНИСТА ПОЖАРНИКАРа агент "БУДА"-ла☭ ИЗТЕЧЕЧЕ В КАНАЛА ЗАЕДНО С ВАС ПРИСЛУГАТА МУ.. ИДВА РЕДА НА КАСКЕТА ГЕШЕВ........ ОТ ТУК НАТАТЪК ТИКВАТА ШЕ ГЛЕДА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТКЪДЕ ОПАШКАТА НА КОНЯ НА ПАМЕТНИКА, НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ.... ИЛИ ОТ ОФИСА НА БАЙ СТАВРИ....МУ-ХА-ХА 🎵🎶
  • 30 Госта

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Другарю Гост,":

    Не съм ти другар- не съм от “Магнаурската школа”. За теб съм “господине”! Препоръчвам психиатър и няколко дни почивка на цивилизовано място😂😂😂
  • 31 Анти-Кацамунчо

    3 0 Отговор
    Кацаамунчо да си отива, време му е, стига се е учил в движение на Право. Хората учат по пет години, после половин година стаж и пак не претендират, че знаят. А този е завършил "Право на междсународните организации", а не същинско Право. Той е срам за гилдията.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АРЕС

    4 0 Отговор
    Какво да се очаква от на мама идиотчето.
  • 34 Зарко Крумов

    3 0 Отговор
    Хайде, да кажем на министъра толкова му е акълът, но няма ли съветници? Тези промени са куриозни и правно неиздържани. Посредствено момченце е този Крумчо.
  • 35 Гост

    0 2 Отговор
    „Означава, че никой по закон, включително и главният прокурор, не може да диктува на редови прокурор как да формира вътрешното си убеждение за виновността и отговорността на лицата, за това има ли извършено престъпно деяние и дали то е извършено от обвиняемия......”
    Този неграмотен адвокат къде живее?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове