Last news in Fakti

23 Януари, 2023 15:10 3 071 38

Австрийският канцлер и Румен Радев провериха състоянието на границата с Турция

  • румен радев-
  • карл нехамер-
  • инспекция-
  • граница-
  • турция

Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. България в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство, добави президентът

Австрийският канцлер и Румен Радев провериха състоянието на границата с Турция - 1

Президентът на Република България Румен Радев посрещна федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер на летище „Пловдив“.

Федералният канцлер на Република Австрия е на работно посещение в България по покана на българската страна.

Държавният глава Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер провериха обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, предаде БГНЕС.

Двамата посетиха Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

Надявам се, че водената от канцлера на Австрия делегация днес, имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я управляваме, посочи Румен Радев в изявление пред медиите.

Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. България в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство, добави президентът.

Държавният глава изтъкна, че България е построила изцяло с държавния бюджет ограда по цялата граница. По границата са разположение различни стационарни и мобилни системи за видеонаблюдение и цялата информация пристига и се обобщава тук като интегрирана система за наблюдение в регионалния център в Елхово. От този център се кординира и охраната на границата, която се извършва от служителите на "Гранична полиция", подпомагани от "Националната полиция", Жандармерията и Българската армия.

През изминалата година натискът над нашата граница нарасна рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. В рамките само на 4 месеца ние загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени, посочи Радев. За да се справи с тази трудна ситуация, България предприе бързи и решителни мерки. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция. Президентът на България открои срещата с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и поетия ангажимент много по-стриктно да се охранява българо-турската граница от тяхна страна. Подобрихме значително организацията на охраната на границата, ремонтираме наличната инфраструктура и инсталираме нови технически системи. Предприемаме действия за усъвършенстване на подготовката на нашите гранични полицаи и за повишаване на техният интегритет. Командировахме допълнителни сили от Българската армия на границата и засилихме проверките вътре в страната за борба с нелегалната миграция. Но искам ясно да заявя, че ние сме изправени срещу мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти, с центрове и клонове в различни държави в ЕС. Не малко от трафикантите, които ние залавяме на нашата територия, са граждани на държави-членки на ЕС. Страната ни работи активно с МВР и службите за сигурност не само със съседните държави, но вече и с тези от ЕС, като в резултат на това сътрудничество миналата седмица проведохме мащабна спецакция на територията на България, Турция и други съседни държави и ударихме не просто трафикантите, а центровете, които ръководят трафика.

Радев се обърна към австрийския канцлер с думите, че високо оценява подкрепата на Австрия за справяне с нелегалната миграция и му благодари за сътрудничеството, което вече дава резултат.

„Искам да изкажа най-сърдечни съболезнования на близките на българските гранични служители, които са загубили живота си по време на изпълнение на служебния си дълг. Защитата на българската граница, всъщност е защита и на границата на Австрия, затова ние сме изключително благодарни за усилията, които България полага за защита на тази граници, но трябва и активни действия за затвърждаване на това партньорство”. Това заяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер в Елхово.

„Днес имахме възможност по време на обиколката на границата и видяхме какви предизвикателства представляват защитата ѝ. Президентът изложи средствата, които трябва да бъдат положени, за да се засили контролът и ние пред ЕК ще защитим българската позиция и тези 2 млрд. да бъдат предоставени на българската страна. Разбира се, тези средства ще бъдат използвани за закупуване на високопреходими автомобили, за закупуването на технически средства и ние напълно заставаме зад България. Ние заедно работим срещу борбата с каналджийството, на това място е изключително важно да се подчертае, че трябват законодателни промени”, уточни още Нехамер.

„На нас са ни необходими нужната законова база, която да даде възможност на защитниците на границата да действат активно, да има обща политика за отблъскване на мигрантите на границата, защото не искаме хората, които се занимават с тази незаконна дейност, да се възползват от нашите социални системи. Цел на моето посещение тук е и да предам на ЕК от каква подкрепа се нуждае България в защитата на този толкова особен участък от българската граница”, заяви Нехамер.

На въпрос дали Австрия ще свали ветото на България за членство в Шенген, Нехамер отговори така: "Трябва да се изправим пред факта, че системата Шенген се намира в голяма криза. Шенгенската система, би трябвало да означава, че вътре в нея не трябва да има граничен контрол, но реалността е различна. От 2015 г. Германия въведе отново граничен контрол по границата си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път въведе граничен контрол по границата със Словакия, Австрия контролира с гранични служители границата със Словакия, Словения и Унгария. Това очертава именно този голям проблем, който можем да решим единствено заедно. Първото, което трябва да направим е да укрепим границата и да намалеят мигрантите, които преминават през нея. Също така трябва да има ясен сигнал на европейско ниво, че страните, които са на първа линия, не са изправени сами пред този проблем, че не са оставени сами с въпроса за предоставянето на статут на бежанци и това е въпрос от правно ниво”, подчерта канцлерът на Австрия.

Във фокуса на срещата им е прилагането на европейското право по отношение на Шенген. В делегацията, водена от Карл Нехамер, е Герхард Карнер - федерален министър на вътрешните работи на Австрия.

В рамките на посещението на австрийския канцлер е предвидена среща с министър-председателя Гълъб Донев. Във фокуса на разговора на премиера Донев с Нехамер, както и на разширената среща на двете делегации, ще бъде двустранното сътрудничество и други теми от взаимен интерес.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    22 17 Отговор
    Руската слуга Радев само губи времето на австриеца.

    Коментиран от #3, #5, #14, #36

  • 2 гръндж

    1 4 Отговор
    федералния канцлер на Австрия Карл Немахабер на летище „Пловдив“.

    Коментиран от #15

  • 3 Евроренде

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    Без контрол не става ! Тук е друго !

    Коментиран от #16

  • 4 Майна

    21 12 Отговор
    Австрийския канцлер да не обикаля ,,оградите,, ами да каже каква СМЪРТНОСТ има сред ,,ваксаните,, в Австрия!
    ОГРОМНА!
    КАКТО СРЕД ВСИЧКИ ,,ВАКСАНИ,, ДЪРЖАВИ!
    Как принуди народа си да се ,,вакса,, с тези убийствени препарати!!!!!
    България и Румъния с най-малка смъртност в момента и заболеваемост, поради ниско ниво на инжектиране на тези...
    Това е геноцид!
    Невиждан!!!

    Коментиран от #24

  • 5 провинциалист

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    слуга - съществително име, мъжки род, ед.ч.
    Руският слуга.
    лърн дъ ленгуич, плийз

    Коментиран от #19

  • 6 Шенгенец

    10 1 Отговор
    Още сме много далече от истината !
  • 7 Радо

    14 0 Отговор
    И как по-точно я провериха границата тия двамцата?....ходиха пеша по огродото до гледат дали има дупки ли?
  • 8 Граничар

    7 2 Отговор
    Сигурен съм че австриеца е хванал някой диверсант!:) По- добри са от немски овчарки!:) Той, и дядо Адолф си е тяхно произведение на изкуството!:) Що диверсанти е изтрепал ...!:) Мале ...!:) Не е за писане!:)
  • 9 така е

    2 0 Отговор
    Ние се границата/ отвареме и затваряме/ портиери на Европазачи,чистачи,;метачи и др,Друго си е с евро-ценностите ....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    15 1 Отговор
    Защо Радев, а не онази мишка Премиер, назначен от него не придружава Канцлера по Протокол? Как ще обясни на Канцлера, че е назначил една калинка за шеф на гранична полиция, която не знае къде се намира и заради която загинаха маса полицаи и ежедневно преминават измислената ограда около 1100 нелегални мигранти! Какъв Шенген,какви 5 лв.?

    Коментиран от #13

  • 12 Госあ

    5 7 Отговор
    Радев ! И на изпроводяк му плеснИ един задвратник на тоя австрийски плехар !
  • 13 Перо

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    П.С. Защо Радев не информира Канцлера, че мигрантите като скакалци налитат към Европа по покана на Меркел!
  • 14 С ЕС

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    Напред! Радев Стегни Се
  • 15 Ето това е Визита от

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "гръндж":

    Висок Ранг !!! Дано помогнат на нашите граничари !!!
  • 16 С Европа по Силни

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Евроренде":

    Долу Русия и нейните изпаднали Сателитни притурки

    Коментиран от #37

  • 17 Село мое

    0 0 Отговор
    Голяма шумотевица беше когато осемдесет и някоя година падна стената в Берлин, а сега още по голяма дъндания е когато направиха стена с Турция. Иди ги разбери какво искат и за какво се борят. Луда работа!
  • 18 сакън бе

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!":

    Каква манджа тая?Кой ще се мине,мирише,виж и пазавурата е мръсна ,чяк в черата пак си мирише..LВъй,въй.....
  • 19 ЕС фен

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    Ма той Радев е ж.р., като му гледаме поведението.
  • 20 Тошко

    2 0 Отговор
    И двамата направиха конфронтацийонни изказвания по повод имиграционния натиск.
  • 21 Бият децата ни

    6 0 Отговор
    А Симеонов там ли беше или вече е в затвора.
  • 22 Не трябва

    10 0 Отговор
    Да се дават на български политици 2 млд и да купуват разни неща ,като високопроходими автомобили,технически средства и т.н. ТРЯБВА да се купят изброените неща за тази сума и да се доставят в България. Щото ако е в кеш ,ще отиде за автомобили,ама лични! Канцлера не вижда ли ,къф плет е оградата ,една сюрия пуйки не може да задържи,камо ли мигранти.
  • 23 Тома (женският бик)

    5 1 Отговор
    Жал ми е за Боко. Сега реве сам като куче в зайчарника и гледа новините.
  • 24 Някои се ваксинират

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Ти,ако искаш недей.Миналата година един умря неваксиниран-петдесетинагодишен.Друг на същата възраст ми разправяше,като каза,че починалият от корона-вирус много искал да го ваксинират,но било късно както разказвачът ми казваше.Та недей да говориш глупости.

    Коментиран от #27, #38

  • 25 безпартиен

    2 0 Отговор
    Само не разбрах как им излезе сметката за около 200 км.граница-200 000 000 лева!!!Ами,че то по 1000 лева метъра за мрежа,бе хора!!!!Толкова евтино никой не строи!Веднага още толкова,че мрежата вече ръждяса и изгни!
  • 26 МАХМУД

    1 1 Отговор
    ТАЯ ДЕТ ПИШЕ СТАТИЯТА ЗНАЕ ЛИ ЧЕ КАНЦЛЕРА Е КАНЦЛЕР А РУМЕН РАДЕВ Е....... ПРЕЗИДЕНТ. ДАЖЕ ТРЯБВА ДА НАПИШЕ НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ПРЕЗИДЕНТА......
  • 27 АМИ В ИСПАНИЯ АКУ ЗНАЕШ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Някои се ваксинират":

    КВО е....... СМЪРТНОСТТА НА МУХИТЕ Е ПО МАЛКА..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Демократ

    1 1 Отговор
    Слушах директното предаване и случайно или не в тази информация липсва дипломатично казаното от австрийския канцлер, че оградата не е изградена по начин да охранява добре границата, че има напълно необезопасени места, ще това е граница на ЕС и там трябва да има стабилен контрол и да не се допуска контрабанда и наркотрафик и трафик на емигранти и каза че през 2021 г. в Австрия са влезли 75,000 нерегистрирани, които са преминали през България.Каза и конкретно какви са пътищата
    на емигрантите - през Сърбия и през Румъния. На въпрос на журналист ще отмени ли ветото,отговори, че на 9.02 на срещата в Брюксел ще докладва какво е състоянието и ще съдейства за отпускане на допълнителни средства за укрепването й. Нашите бандити веднага ще настроят уши,че май пак ще има за крадене, както окрадоха парите преди и ни направиха за смях пред света. Канцлерът каза също,че не е лошо нашите да видят гръцката ограда. Това го казва и всеки нормален българин, който я е видял на живо и на картинка,само нашите нагли и крадливи управници не са я видяли,ама надигат вой до небесата, че Австрия и Нидерландия са ни виновни.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ХайлХимарс

    2 0 Отговор
    Румба, да не се изложим пред чужденците..
  • 32 177

    2 0 Отговор
    Два милиарда лева за автомобили и техн. средства! Нека посмятаме: Гръцката ограда последния участък струва около 100000000евро за 35км. Това прави по-малко от три милиона на километър. Гръницата ни с Турция е 249км., което означава, че хубава ограда по цялата ни граница с Турция би струвала по-малко от 800милиона евро. Или с други думи тези два милиарда ще стигнат за НОВА ограда по цялата граница и за автомобили и технически средства. Тук обаче почваме да мислим за крадене и цялата тази сметка отива на кино.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Що не

    1 0 Отговор
    прелетяха над Росенец и над Камчия да проверят дали от заграбената от руснаците българска територия няма да ги святнат с ракета?
  • 36 Есс фен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    фашизмът е забранен в Европа
  • 37 Долу

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "С Европа по Силни":

    ама друг път,ходи в Европата да ти сменят пола,ако нямаш пари аз ще ти го сменя безплатно
  • 38 Стругар

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Някои се ваксинират":

    Пита се,колко ваксинирани са починали?Ти Български можеш ли да четеш ,и да разбираш прочетеното?Идея си нямаш,колко Ваксъри си заминаха ей така!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове