25 Януари, 2023 09:43 1 529 34

Синдикалист: Искаме поне 20% увеличение на заплатите на учителите

  • юлиан петров-
  • кт подкрепа-
  • заплати-
  • учители

"Оставаме в протестна готовност, ако не бъдат отпуснати повече пари за образование", подчерта Юлиан Петров от КТ "Подкрепа"

Синдикалист: Искаме поне 20% увеличение на заплатите на учителите - 1

Оставаме в протестна готовност, ако не бъдат отпуснати повече пари за образование. Искаме поне 20 процента увеличение на заплатите на учителите. Това предупреждение отправи в студиото на „Здравей, България” председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Петров.

"Учителските заплати и на работещите в системата на образованието достигнаха едно отстояние от 125 процента от средната брутна работна заплата. Това даде възможност на много млади учители да влязат в системата. Но те не са толкова много и средната възраст на работещите е около 55 години. Ако повишаването на заплатите не продължи – няма да има приток на млади кадри", посочи той.

По думите му синдикатите искат поне 20 процента увеличение на заплатите. „Ако не бъдат отпуснати повече средства за образование, много лесно напрежението може да прерасне в протести или стачка. В момента коментираме подобни действия, но не ми се иска това да се случва”.

Петров коментира и идеята на родителите на недисциплинирани ученици да бъдат налагани санкции, включително парични. „


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    41 1 Отговор
    Учители имаше едно време.
    Сега са само едни преподаватели.
  • 2 честен ционист

    46 5 Отговор
    20% увеличение на заплатите на даскалите трябва или да е обвързано с 20% повече ученици, или с 20% по-високи резултати на учениците. На база, какво ще вдигате заплатите на даскалите, като всяка година едни и същи зазаубрени глупости наливат в кратуните на дечурлигата? Имат по 4 месеца ваканции и почивчици и повечето от тия новите млади даже нямат и педагогическо образование дори.
  • 3 ХАХАХА

    34 4 Отговор
    Малиий наглост ! Какво увеличение бре .? Вчера даскалици биха директорка и то в София, представям си какво в други части на България! За такова обучение ли искат увеличение?
  • 4 Сега ще започнат

    12 20 Отговор
    обичайните нападки - колко пъти ще им увеличавате заплатите, колко работели, колко почивали, какви ученици изкарвали...Как никой не завидя на заплатата на директора от над 11000лв на дружеството към МОН "Ученически отдих и спорт". Във всички държавни агенции, дирекции, ДКК, комисии, държавни банки(ББР), БНБ, КЕВР, БЕХ, бордове на директори, депутати, министерства, съдебна система, военни, полицаи, областна, общинска администрация взимат огромни в сравнение с учителските заплати, не плащат осигуровки. Държавната администрация е над 250 000 души, а учителите около 80 000. Кога се публикуват заплатите на гореизброените и с колко им увеличават заплатите? Който завижда на учителите - завършвай за учител, гледай си кефа и живей с голямата им заплата и отпуска.

    Коментиран от #14

  • 5 бай Кольо

    31 6 Отговор
    Направихте ги златни тия даскали!
  • 6 Бай Благой

    12 1 Отговор
    НЕ разбраха, че протести се правят преди избори.
    Навремето при второто царуване на Данчето, столичния транспорт излезна за има няма ден на протести и си получиха увеличението почти мигновенно...след това даскалите протестираха 2 месеца (след като минаха изборите) и не получиха нищо (само Олигарски им затвори "седенката").
  • 7 АЛОООО

    32 5 Отговор
    ОТ КЪДЕ ПАРИ БЕ НИЕ ДАНЪКОПЛАДЦИТЕ ДА НЕ СМЕ ДОЙНИ КРАВИ .ПЪРВО ДА СТАНАТ КАЧЕСТВЕНИ УЧИТЕЛИ СЛЕД ТОВА ДА ИСКАТ .БЪЛВАТ НЕГРАМОТНИЦИ

    Коментиран от #17

  • 8 ИдЕоти,сър

    23 1 Отговор
    Xaxa,то не остана народ да издържа държавните калинки бе палячо!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Въпрос

    26 7 Отговор
    А половин година платена ваканция не искате ли???

    Коментиран от #13

  • 11 ИМам една мечта

    9 9 Отговор
    Украинци да учат български деца.
  • 12 гражданин

    9 28 Отговор
    няма платена ваканция, учителите почиват колкото останалите, един месец в годината, престанете с тая глупост, и започваме да смятаме, 20 процента над 1.25 средни заплати, прави 1.5 средни заплати, трябва да са 2 средни заплати за страната, пак не стигат и тези пари

    Коментиран от #18, #26

  • 13 Питане

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Въпрос":

    А ти плати ли си осигуровките?

    Коментиран от #20

  • 14 Абдал

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сега ще започнат":

    Като ти е малко ела в частен сектор
    Ще даваш уроци за 25лв на час на дете
    Ще плащаш данъци и осигуровки и да видим колко сте кадърни
  • 15 ухъгфр

    24 8 Отговор
    Никакво увеличение за тея паразити гнусни... Слагат ги всичките на 75% от средната заплата (днес това са около 1300лв.) и от там нагоре само по ясно разписана бонусна система за и постижения на учениците. Тогава ако ще и 5 000лв. горница над базовата заплата да взимат- заслужили са, взимат...

    Коментиран от #19

  • 16 Дада

    11 2 Отговор
    Само на учителите ли ? И 20% на фона на 100% вата инфлация не е ли гавра
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 сдерфтгъху

    25 3 Отговор

    До коментар #12 от "гражданин":

    Сериозно ли учителите имат 20 дни отпуск? Сериозно? Да ти покажа ли трудовият договор на редови учител в малък общински град с 8-10 000 жители в който ИЗРИЧНО е описано 52 ДНИ ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК?
  • 19 Ами измисли я

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "ухъгфр":

    тая система, учениците не са готова продукция подходяща за качествен контрол. Дали един ученик ще учи нагоре и дали ще се издигне професионално е въпрос на бъдещето,не може да се оцени веднага.

    Коментиран от #22

  • 20 Отговор

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Питане":

    Не не съм. Държавата не ми дава възможност да плащам.
  • 21 Петимен съм

    6 1 Отговор
    да видя заглавие от вида - "Вдигат се заплатите на прокурорите(съдиите, банковите служители, членовете на БЕХ) с 20%".
  • 22 честен ционист

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ами измисли я":

    Пълни глупости. Има си индекс за качеството на учебните заведения, а за какво има външно оценяване и матури, да си пробутвате некачествения продукт към висшите училища. Аз моето висше образование завърших без никакви грижи благодарение на малка част от придобитите знания от средното ми образование. Днес висши учебни заведения приемат неграмотници по вина на даскалите от средното образование.
  • 23 какво увеличени е бе

    11 1 Отговор
    Опростачването върви с пълна сила!!!!!!!!
  • 24 напоследък

    6 1 Отговор
    Има поне 20% увеличение на заплахите от учителите.
  • 25 +заплата = нов кредит

    9 1 Отговор
    нагоре заплата води до нагоре инфлация и до дългова спирала, аман от популисти
  • 26 А знаеш ли колко си докарват от частни

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "гражданин":

    уроци? Или си учител по физическо и няма как да даваш такива. Тези по математика, български и литература, езици и гимназиалните по биология и химия ползват официалните си заплати за джобни. Че са и нагли. Детето на позната ходи в момента на уроци по математика 60 лв на астрономичен час. Но госпожата ги събира по трима, четирима в групичка и им прави "великата" остъпка от по 10 лв и си взема по 150-200 лв на час. Не казвам, че е много приятно да наливаш мозък на днешното поколение, често разглезено или с объркана ценностна система и да понасяш капризите на родителите, но учителското съсловие би трябвало да се състои от по-разумни същества, които да осъзнават, че не могат да имат подобни претенции, когато държавата е в криза и няма достатъчно приходи в бюджета. Всеки иска, ама "пари нема"
  • 27 Минева

    5 1 Отговор
    От кого искате, неадекватници?
  • 28 пф.у

    4 3 Отговор
    Не се наядоха тия. На какво отгоре имат претенции за още?!
  • 29 пф.у

    5 6 Отговор
    Учителите могат да се хванат и на втора работа. Имат достатъчно свободно време. Могат да вземат и лекторски часове допълнително, без това работят по 3-4 часа на ден.

    Коментиран от #34

  • 30 Мдааа

    4 1 Отговор
    Ми те всички искат увеличение на заплатите Юлиане? Кой не иска ....а? Ето пощите и те искат увеличение. Шофьорите от градският транспорт също и то с 30% нагоре. Служителите от външно министерство също и т.н. Да не изброявам всичките категории професии. Ами пенсиите ....а? Питаш ли нашите майки и бащи построили на времето активите на МОЩНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ, днес вече остарели как си купуват лекарствата в АПТЕКИТЕ, където цените на лекарствата са полудели? Това знаеш ли го? Страшно е. Ужас. Всички доходи в момента са замразени. Инфлацията бушува. А, дори цените на билетите и картите в градският транспорт вдигнаха.Това е положението.
  • 31 122333

    2 3 Отговор
    Един учител трябва да получава 5000 лева заплата чисто, 3 месеца отпуска, да бъде труда му 2 категория, да се пенсионира на 58 години и да получава 20 брутни заплати при пенсиониране.

    Коментиран от #32

  • 32 Енгелс

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "122333":

    Това може да стане само при комунизма.
  • 33 разбира се

    1 1 Отговор
    Със сигурнист учителския труд трябва да е 2-а категория.
    А по-ранното пенсиониране може да доведе нови хора в системата и това току виж се оказало за добро.
    Колкото до заплатите - те отдавна не са толкова добри, колкото изглеждаха преди 10 години в съпоставка с другите зпалати - например равни са на заплатата на касиерка в Била и са 2 пъти по-ниски от доходите на нищоправещ чиновник в Обшината.
  • 34 3333

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "пф.у":

    Не, не могат да се хванат на втра работа, защото работното им време стана 10 часа. За съжаление бумащината така ги е затрупала, че вече, като родителите, нямат време за учениците. Пресата е безпощадна. През ваканциите, ако не обработват документи, не почиват, а се лекуват. Много от влизащите в системата млади напускат не толкова заради парите, колкото заради натоварването и липсата на удовлетворение, че трудът им е полезен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове