Last news in Fakti

30 Януари, 2023 10:17 798 4

Весислава Танчева: Тезата, че всички са маскари, устройва само маскарите

  • весислава танчева-
  • компромат-
  • маскари

Не е компромат да кажеш, че на българската граница има проблем, когато този проблем ясно се вижда

Весислава Танчева: Тезата, че всички са маскари, устройва само маскарите - 1
Снимка: БГНЕС

Какво е компроматна война, защо виждаме атаки само срещу конкретни политически партии и политици и какво означава тази могъща атака на едните към конкретно – другите, коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ по БНР Весислава Танчева, комуникационен експерт.

Какво е компроматна война

"Думата "компромат", между другото, е русизъм и идва от "копроментирующийматериал", и звучи идеално в контекста на всичко, което се случва в България. Компромат е окалването на политическия противник, свалянето на всички до собственото много ниско ниво, така че да се объркат моралните компаси на хората и те да загубят представа кое е добро и кое е лошо и кой за какво се бори в тази игра. И това се случва, като в публичното пространство се вадят някакви данни, които може да са верни, но може и да са напълно измислени. Целта им обаче е всеки обект в публичното пространство да бъде окалян, очернен, неразпознаваем под тежкия похлупак от кал и хората да си кажат – и тия са маскари.

Но трябва да кажем, че тезата – всички са маскари, устройва само маскарите! Т.е. само хора, които действително има какво да скрият, само партии, които през годините са доказали, че защитават не особено морални каузи и че защитават публично лица и фигури с корупционно поведение, вредящи на демократичните процеси в страната, обикновено те са тези, които прибягват до подобен тип манипулация на общественото мнение.

Например, упрекът от парламентарната трибуна, че ДБ и ПП за една година не са внесли законопроект за съдебната реформа, е точно такова нещо, защото на практика тези, които изказват такава теза, прехвърлят своята вина върху тези две партии. Тези, които не са внесли нито ред в посока съдебна реформа, говорят такива неща. Или когато започна обсъждане на мерки за отчетността и контрола върху главния прокурор, ГЕРБ и ДПС седяха с извадени карти от пултовете, което провали кворума. Този политически цинизъм тези партии го направиха, за да скроят отново компромат на ДБ и ПП.

Сега НС работи с някакви безкрайно дълги заседания, след като ГЕРБ, ДПС и БСП пропиляха два месеца за промяна на ИК (Избирателния кодекс), та сега работят извънредно, за да покажат на избирателите си, че нещо правят. Но какво правят – внасят в последния момент, малко преди НС да бъде закрито, някакви точки за обсъждане за промяна на съдебната система у нас и в крайна сметка не може да се стигне до решение нито по съдебната реформа, нито за контрола над главния прокурор."

Ние се "топим" сами за Шенген

"Има разлика между клеветя и "топя" България, и казвам факти за нередности пред европейските институции. Не е компромат да кажеш, че на българската граница има проблем, когато този проблем ясно се вижда. Когато виждаме, че фирми, свързани с мафиотски босове, завземат територии по границите ни и на практика контролират част от вноса, както и част от трафика през тази граница. Това не е компромат, а реален факт, който дори не е нужно някой българин да го казва, защото той се вижда с просто око дори и то чужбина. Т.е., когато някой подава сигнал за нередност, той не създава компромат. Защото Шенген е споделена зона за сигурност, в която всяка държава трябва да извършва контрол и всички останали държави да приемат за меродавен този контрол. Ние в зоната на това определение достойни ли сме за Шенген, безопасни ли сме за Шенген? В Свиленград председателят на Общинския съвет от ГЕРБ затвори една улица, за да преориентира целия трафик към частния паркинг на фирма, свързана с групировки."

Случаят "Ди Велт"

"Това е един от най-големите и авторитетни вестници в Германия. И там не е възможно да си "уредиш" публикация. Но хората в България просто нямат друг пример, защото медиите у нас така работят – с уредени публикации. Малко са примерите на български медии, които биха отказали да публикуват произволен текст срещу определен брой пари. А би трябвало да отказват, защото това е журналистическият труд – най-големият капитал на медията да е името и безпристрастността. Ако медия като "Ди Велт" дори веднъж си позволи да публикува платен материал, без да уведоми аудиторията си, че материалът е платен и от кого е платен, тя ще загуби доброто си име и авторитета си завинаги. Затова в "Ди Велт" платените публикации винаги се обозначават, каквото не е направено за публикацията по повод правителството на Петков и е невъзможно те да скрият, ако е платена.

Тоест, в случая логиката не е – Крил Петков и Асен Василев си платиха публикация в "Ди Велт". Логиката е – германското общество е подразнено от неувереността на собственото си правителство, поради което германските медии се чувстват задължени да извадят примери от други държави, които са контрапункт на поведението на германското правителство. Това е логиката на тази публикация и по тази причина журналистът на "Ди Велт" е дал примера с действията на правителството на Петков. А не, че някакви хора в България си плащат за положителен пиар. Това е изключително циничен начин на разсъждение и на президента, и на политическите партии, които представяха тази теза за платената публикация. Това показва нивото им на разсъждение и как действат компроматите – променят общественото мнение до такава степен, че то да повярва, че всички медии по света работят на толкова ниско ниво, колкото нашите."

За случаят "Нексо"

"Това, което американската прокуратура е направила, е едно, но това, което българската прокуратура каза на пресконференцията, е чист компромат. Защото това, което прехвърлиха върху "Нексо" за сигнали някакви, които имали от "множество британски потребители" или някакво дело на Европол по заявка на германски власти и че към нашата прокуратура се били обърнали израелските власти, защото "Нексо" били финансирали тероризъм, е, оказа се, че нито едно от тези твърдения на нашата прокуратура не е вярно."


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прави

    12 0 Отговор
    впечатление, че компроматите най - често са по теми, които широката публика не разбира. Подписали меморандум с Джемкорп, криптобанка Нексо, посредници в търговията с газ и оръжия. Все неща, за които е трудно да се навлезе в детайлите и да отсееш сам истината.
  • 2 НЯКОЙ

    11 0 Отговор
    Вижда се морала на хората, които оглавяват важни държавни институции и защо България се е забила на дъното и не мърда от там ! Какво да се прави и какво зависи от нас - ами виждат се вече ясно вредителите и ако имаме глава вместо тиква, ще изберем когото трябва, а остатъците ще разчистим !
  • 3 Питам:

    7 3 Отговор
    Госпожо Танчева, моля Ви да ми посочите "политик" или вожд на "политици" в България който не се е ОМАСКАРИЛ?
  • 4 не мой да се абиш

    6 4 Отговор
    Аха ,сега на амбразурата изкараха и тази "знойна жена - блян за поета" /да ме простят Илф и Петров/ за да се опита да замаже грандиозните бакии и съсипни ,които натвориха "Променкаджиите" ?! Моме , и от хиляда кладенеца да извадиш вода - файда няма !!! Всички ги видяхме - и какви са ,и колко струват . Не мой да се абиш !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове