30 Януари, 2023 10:24 885 17

Веселин Тодоров, "Сиела Норма": Ще са ни необходими около 50 дни, за да подготвим машините за вота на втори април

  • веселин тодоров-
  • сиела норма-
  • избори-
  • машини-
  • 50 дни-
  • подготовка

Според Веселин Тодоров промените в Изборния кодекс няма да създадат сериозни пречки около организацията на машинния вот, но е важно до 8 февруари да има яснота какви са изискванията за превръщането на разписката от машината в бюлетина

Веселин Тодоров, "Сиела Норма": Ще са ни необходими около 50 дни, за да подготвим машините за вота на втори април  - 1
Снимка: БНТ

Ако "Сиела Норма" поеме и този път осигуряването на машините за изборите, компанията ще има нужда от около 50 дни, за да подготви устройствата. Това заяви в "Денят започва" изпълнителният директор на фирмата, която досега осигурява устройствата за гласуване Веселин Тодоров.

Той уточни, че все още "Сиела Норма" няма сключен договор за доставка и поддръжка на машините за изборите на 2 април. Коментира, обаче, че предвид краткия срок за произвеждане на вота, едва ли ще се намери друга фирма, която да е в готовност да осигури машинното гласуване.

Според Веселин Тодоров промените в Изборния кодекс няма да създадат сериозни пречки около организацията на машинния вот, но е важно до 8 февруари да има яснота какви са изискванията за превръщането на разписката от машината в бюлетина.

В "Денят започва" Веселин Тодоров изтъкна, че "Сиела Норма" вече разговаря с ЦИК по организацията на вота на 2 април. Вероятно компанията ще иска около 10-процентно увеличение на цената за доставка и поддръжка на машини.

За да се превърне разписката от машината в бюлетина, ще трябва да се добавят около 10 см. към дължината ѝ. Тодоров пресметна, че ако това се случи, от една ролка ще могат да излязат около 140-150 действителни бюлетини за гласуване.

24 март е крайната дата, в която БНБ трябва да достави ролките за машините за изборите на 2 април, каза още той.

От "Сиела Норма" са сменили съобщението "Протоколът е подправен", което се изписа на екраните на няколко машини на последните избори и предизвика смут сред много избиратели.

"Протоколът е подправен" - това е наше съобщение, извинявам се на избирателите. То е на нашите дивелъпъри, които не говорят добър български език. Поправили сме го", каза Веселин Тодоров.

Той допълни, че всяка разписка от машините за гласуване има QR-код, с който вотът е електронно подписан и може да се установи кога в коя секция е гласувано.

"Това е доста по-надеждна защита от всякакви традиционни печатарски техники", изтъкна той.

Според него е добре да се удължи срокът, в който партиите могат да получат изходния код на машините за гласуване.

"Имаше покана предния път към политическите партии. Ние съдействаме технически - има наши колеги да помагат. Седят компетентни дивелъпъри от наша страна и когато дойде компетентен човек от другата страна, комуникацията се получава. Този път може да бъда по-дълго времето за тази проверка. Беше досега един ден, може да се направи 10", каза Тодоров.

Към момента в складовете на ЦИК има 12 837 машини за гласуване. Те се охраняват от жандармерия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    2 4 Отговор
    За първи април да сте готови!
  • 2 Въпрос

    1 4 Отговор
    Е ся кодовете като са у Бойко,Радев и Доган кво ппайм?
  • 3 честен ционист

    6 1 Отговор
    Трескаво подменяне на дневниците ще има. ПП първи.
  • 4 Българин

    5 1 Отговор
    Сатанисти,не пипайте машините!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 кеш енд кери

    6 0 Отговор
    Бреййй ! Цели петдесет дни ще им пазарлъци . Яко ще трябва да разкешват и чичко Чери ,и Цецко В. ,и Бобока и Прокопи и "Нексовците" ,ако искат техните "питомци" пак да се намърдат в НС .
  • 7 бой последен е този

    6 0 Отговор
    Пак пълнене на гушката на СИЕЛА ,пак възможност за манипулиран машинен вот. Това е единственият шанс на ПП/ДБ да не гледат Парламента отвън и за това ... ще трябва да се плаща. Да са живи и здрави спонсорите ,а?! Ще станем свидетели на много "спонтанни" дарения от служители на едни компании ,чиито собственици са я в Дубай ,я в Сърбия ,я в Сингапур.
  • 8 Чезаре Ломброзо

    8 0 Отговор
    Само като му видя фейса на тоя и веднага ми става ясно ,че е мазен мошеник.

    Коментиран от #9

  • 9 честен ционист

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Чезаре Ломброзо":

    Щом има като моите рамки за 500USD значи е точно момче.

    Коментиран от #11

  • 10 Сталин

    6 0 Отговор
    Само бананови републики гласуват на машини,кодовете за достъп пак ли в Киртака ще бъдат
  • 11 Чезаре Ломброзо

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Мисля ,че неговите не са за 500$ ,ами са от 5000$. Ама ,ти - не го мисли ,след всички предсрочни избори дето ни се случиха ,той може и за 5 000 000$ да си купи рамки за очила.

    Коментиран от #13

  • 12 Ако се броят

    2 0 Отговор
    само бюлетините от машините,пп и дб са изгорели!
  • 13 честен ционист

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Чезаре Ломброзо":

    Много го надценяваш. Такива раздават в Козяк за деня на благодарността всяка година. Да не мислиш, че си ги е купил?
  • 14 !!!?

    9 2 Отговор
    Държавата на Радев: от криза в криза, инфлация, най-висока смъртност всред населението, хъб на каналджии за наркотици, хъб за търговия с хора, хъб за инфилтриране на руски шпиони, безпрецедентна корупция, хаус в полицейските служби, връх на антимакедонската истерия, подмолна прокремълска политика, импотентна политическа прослойка, прогнила съдебна система, изолация от европейския съюз, фактическо безвластие на перманентни избори, най-скъпите и сложни избори за всички времена !!!?

    Коментиран от #16

  • 15 Сиела Норма

    1 0 Отговор
    11 милиона лева моля.
    България :
    -Разбира се!
  • 16 Сирене

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "!!!?":

    Нито едно от нещата които изброи не зависят от Радев.. Парламента Баце, там ти е Проблема. Начело с твоите хора от ПП, ДБ и ГЕРБ
  • 17 Гн г ту

    0 0 Отговор
    Лъжци във Америка бутките за гласуване са на повече от 20 години мадурковки да ви припомням ли че бяха приготвяни мадурковки за избрания спасител демократичен Хуан гуайдо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол