Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 10:12 5 043 36

Омбудсманът: Държавата намалява таксите на мобилните оператори, те вдигат цените за гражданите

  • мобилни оператори-
  • цени-
  • потребители

Диана Ковачева изпрати писмо до Гълъб Донев и Никола Стоянов, в което настоява държавата да защити правата на потребителите на мобилни услуги

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния премиер Гълъб Донев и служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, в което, в резултат на множество жалби, настоява държавата да защити правата на потребителите на мобилни услуги.

Миналата седмица омбудсманът поиска от председателя на Комисията за защита на потребителите да направи проверка по компетентност дали двата мобилни оператора, които са заявили, че ще индексират през 2023 г. цените си - „Йеттел България“ с 15,3% и „Виваком България“ с до 2 лв. за услуга, упражняват нелоялна търговска практика по смисъла на Закона за защита на потребителите (ЗЗП).

Междувременно стана ясно, че и третият оператор - А1 също е заявил увеличение на цената на услугата си от 1 март, като месечните тарифи на А1 между 7 и 25 лв. ще поскъпнат с 15.3%. Преди седмица в писмо до мобилните оператори проф. Ковачева ги призова да преосмислят решението за увеличението, въпреки, че формално имат законово основание.

Повод за поредното писмо на омбудсмана отново е предстоящата индексация на цените на мобилните оператори от м. февруари т.г. и приключилата на 23 януари обществена консултация на Проекта на Постановление на МС за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения.

„Предлага се намаление на таксите по Тарифата средно над 40%, като част от мотивите за това са: насърчаване на инвестициите; стимулиране на иновациите; осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G) и т.н. Поради същите причини мобилните оператори предстои да индексират цените на услугите си, например Йеттел с 15,3%“, пише проф. Ковачева.

Тя обръща внимание, че ако бъде прието решение на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата, мобилните оператори ще получат нова подкрепа от държавата чрез намаление на таксите. Омбудсманът обаче подчертава, че в същото време през цялата 2022 г. телекомите са получавали държавна помощ и под формата на компенсации за цените на тока, която ще продължат да получават и през тази година.

„На практика държавата оказва финансова подкрепа на тези мощни компании за изпълнение на задълженията им. За втора поредна година Йеттел и Виваком обявиха, че ще индексират цените си. На този етап, дори и на заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации на 26.01.2023 г. в Народното събрание, не представиха конкретни икономически данни и обосновка за необходимостта от повишаване на цените на мобилните услуги“, акцентира националният обществен защитник.

Диана Ковачева подчертава, че клиентите на тези мобилни оператори ще бъдат принудени да плащат увеличените цени без право да предоговорят условията по договорите си в посока по-ниски тарифи, както и без възможност да прекратяват договорите си без неустойки.

„Това смятам категорично за несправедливо, правата на гражданите не са защитени в достатъчна степен, няма равнопоставеност между договарящите се страни - клиентите на мобилните оператори не могат да влияят на съдържанието на договорите. Съгласно чл. 3, т. 2 от Директива 93/13/ЕИО на Съвета от 5 април 1993 година относно неравноправните клаузи в потребителските договори:

„Не се счита за индивидуално договорена клауза, която е съставена предварително и следователно потребителят не е имал възможност да влияе на нейното съдържание, по-специално във връзка с договори с общи условия“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева информира още, че вече се е обърнала и към заместник министър-председателя и министър на транспорта и съобщенията, както и към председателя на Комисията за регулиране на съобщенията за становище относно необходимостта от изменение на таксите по Тарифата на мобилните оператори на фона на поредното предстоящо увеличение на мобилните услуги.

„Във време на кризи и висока инфлация е необходимо да бъде оказана подкрепа и защита на българските граждани, като бъдат предприети конкретни, спешни мерки, с цел да не се повишат цените на мобилните услуги. Смятам, че когато държавата дава финансови компенсации на бизнеса, срещу това трябва да има изисквания за провеждане от тяхна страна на съответна социална и икономическа политика“, категорична е Диана Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емо

    93 0 Отговор
    Да се публикуват на видно място фирмите, получили държавна помощ от нашите данъци и ако се окаже, че те са вдигнали цените за клиентите си, да върнат помощите или да върнат надвзетите суми от клиентите си. Големите фирми лапат добре, грижат се за печалбата си. И ние трябва да направим същото.

    Коментиран от #9

  • 2 Голям зор

    61 0 Отговор
    Така са намерили.Да се вдигнем както във Франция и те ще и се кланят даже.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Така е

    28 2 Отговор
    И....? Вий ко напраихте.....?
  • 5 __!__

    60 1 Отговор
    Едва ли има друга простотия в света като нашата кочина,където никой не го интересува нищо и няма закон за печалбата,тука всеки продава на каквато му скимне цена,викат му пазарна икономика,неее аз му викам пазарно ограбване.само тука всички богаташи ревът ,че нямат пари и им трябват още.
  • 6 Добро утро

    63 1 Отговор
    на всички заспали българи, вкл. и на мен. Току-що получих съобщение и от третия мошеник, че с 15,3% се вдигат таксите от 01.03.2023 г. Не се вдигат на тия с такса до 7 лв./обикновено стационарни на пенсионери с ТЕЛК и ограничени минути/. Че и държавата им намалила таксите. Не разбрахте ли, че колкото помощи давате и сваляте ДДС, толкова повече спекулират с цените.
  • 7 Диваком,Петел,Ах1

    37 0 Отговор
    Ще ви стрижем яко ни сме недосегаеми.
  • 8 Тома

    51 1 Отговор
    Искаме да знаем кой им направи закона да си вдигат цените и какъв рушфет е взел
  • 9 Генчо

    45 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емо":

    Точно така искаме и побликувани всички проекти цените и фирмите изпълнители. Прозрачност до дупка. И осъдени в затвора. Докато това не стане държавата ще тъне в мизерия и корупция.
  • 10 ха ха

    37 0 Отговор
    ами вдигат цените за да се отблагодарят на законодателите за удобните закони , няма да си бъркат в доба я , в държавата бандит за всичко плаща редовия гражданин

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    май съм изял и една буква , а уж закусих / джоба /
  • 13 Лично мнение

    37 1 Отговор
    Телекомите задължително трябва да са държавни. Това е от изключително важно значение за националната сигурност. Отделно дето изнасят печалбите си вън от държавата. Мадритският мошеник е за паделата.
  • 14 Хоризонт

    30 0 Отговор
    Всички тия в парламента изпълняват нечия заръка.По надолу кметове на общини и населени места също. Проверка на всички нива. Конфликти на интереси. Общини и кметове стоят инфра структура на така наречените инвеститори не за хората.
  • 15 окото насищане няма

    10 2 Отговор
    Още по чуждото
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иванчо

    15 0 Отговор
    Пак гласувайте за тия българоубийци!
  • 18 Да не забравяме също

    23 0 Отговор
    Че държавата ги компенсира и за тока с пари на данъкоплатеца... Това ако не е наглост здраве му кажи...
  • 19 Не се правете на изненадани

    23 0 Отговор
    Просто направете един държавен телеком и всичко ще си дойде на мястото.

    Коментиран от #24

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    овцете роби нали седите пред компютрите и не взмате дърветата? нека всичко да поскъпва докато се сетите да вземете дървото
  • 21 редник

    16 0 Отговор
    "Смятам, че когато държавата дава финансови компенсации на бизнеса, срещу това трябва да има изисквания за провеждане от тяхна страна на съответна социална и икономическа политика“, категорична е Диана Ковачева."

    Браво на Ковачева!
  • 22 ПроДай България

    4 14 Отговор
    А бре мишоци, някой да ви е карал насила да сключвате договори с мобилните мошеници. Сега защо ревете, нали скачахте и викахте Кой не скача е червен.Като искате смартфони, за да са лезите у фейса ще си плащате. Хак ви е.
  • 23 Симо

    24 0 Отговор
    Каква е ползата да си прекратиш договора при един оператор, като при другите два е същото. Трябва да се разследват и за картел.
  • 24 редник

    18 0 Отговор

    До коментар #19 от "Не се правете на изненадани":

    "Просто направете един държавен телеком и всичко ще си дойде на мястото."

    Така е!
    А също и държавна банка, през която да минават данъци, такси, глоби, пенсии, заплати!
    Разбира се - и държавен застраховател!
  • 25 От сега нататък

    16 0 Отговор
    ОТ СЕГА НАТАТЪК ВСИЧКИ ПРОТЕСТИ ---- ПРЕД ОФИСИТЕ НА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ !!! , ЕРЕПЕТАТА !!! ,
    БАНКИТЕ !!! , И ДРУГИТЕ КРЪВОПИЙЦИ !!!!! НЕКА СЕ ПОЧУВСТВАТ ЗАСТРАШЕНИ !!!!!!!!!!!
  • 26 Факман

    15 0 Отговор
    Ето така лъсват зависимостите на имитиращи управление,помогнаха на бизнеса в трудните моменти,а те вдигат цените с мотивите за които държавата им дава и какво става,смукане от две вимета.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Евро

    0 2 Отговор
    Ценност
  • 30 Гоуст

    2 4 Отговор
    Вчера имаше статия за банките, които са увеличили печалбите си за миналата година с 30% и са достигнали над 2 млрд. Вие ревете за смешните 2 лв. на операторите.

    Коментиран от #32

  • 31 Потребител на А1

    7 0 Отговор
    Предлагам да направим колективен иск срещу КЗП, КРС, КЗК и другите пиявици, че са дремали и са позволили подобни общи условия да бъдат легитимирани. Да си върнат всички заплати и бонуси от момента, в който тези ОУ са влезли в сила, до сега. Предлагам също да записваме всичко, което ни говорят операторите из магазините си, за да имаме доказателства, че лъжат най-нагло. Имаме право да го правим "с цел подобряване на обслужването". Да не подписваме нищо на таблетите им, а само на хартия, за да не ни подпъхват листове с услуги, който нямаме намерение да ползваме и така нататък. Хора, борете сe за правата си, можем да променим нещата.
  • 32 Ммм

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гоуст":

    Пишете жалби и за банките. Не стига, че работят с наши пари, ами прибират и такси за щяло и нещяло! Уляха се вече. На какво отгоре вдигат и те таксите.ч? Да вземем да си изтеглим парите, че да видим как ще раздават кредити!
  • 33 73737272727

    1 2 Отговор
    Кото и да приказва тая професия ,всички като хора имаме потребности и до сега тая професия е в минус,няма положителна оценка от създаването и.С нищо не помага на хората ,а с приказки боб чорба досега не съм видел да се сготви.
  • 34 2023

    6 0 Отговор
    Диана Ковачева президент
  • 35 Славо

    2 0 Отговор
    Никои не е виновен за това... Ние сме никои нали се сещате.. Индексацията я срещам за първи път миналата година сега тази и сигорно всяка следваща, било законно/ами тогава ако не ни изнася повишението, прекратява е договорите двустранно и отново законно. И да видите как ще изскочи още един нов моб. Оператор на оферта при това а тези ще изгорят и ще се премахне бързо тази измишльотина ИНДЕКСАЦИЯ, да криза е ама и за нас не само за операторите/не броя парламентйорите и едни странични лица.
  • 36 гост

    1 0 Отговор
    а дали няма да ги разследват за картел? Как така всички вдигат цените по едно и също време. Да не говорим, че цените на мобилните услуги са едни и същи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове