2 Февруари, 2023 10:57 1 872 50

Михаил Екимджиев: Заради Иван Гешев губим 12 млрд. от ЕС, няма да влезем и в еврозоната

  • иван гешев-
  • хартиена коалиция-
  • реформа на съдебната система

 "Антиевропейската хартиена коалиция" реагира като "корпус за бързо реагиране" когато стана въпрос за промените в изборното законодателство, посочи адвокатът

"Заради Иван Гешев, заради провалените промени в Наказателно процесуалния кодекс най-вероятно ние няма да получим голяма част от милиардите по Плана за възстановяване и устойчивост, най-вероятно заради него няма да бъдем приети в еврозоната, с Шенген не се знае какво ще стане. Ако бях карикатурист, бих направил прекрасна карикатура, в която на врата на Гешев виси табелка с надпис "12 млрд." - толкова струва в момента неговата гола глава на българската общественост и на нас като общество и данъкоплатци".

Това коментира пред БНР адв. Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права. И продължи:

"Гешев дължи обяснение на българската общественост - какво правиха той и бившият главен прокурор и негов ментор Сотир Цацаров при руския главен прокурор Чайка, какъв точно опит обменяха с него, когато руски шпиони взривяваха военни складове в България, какво направи Гешев, когато Бойко Борисов изгради руски газопровод с български пари и това направи възможна войната на Путин срещу Украйна. Много въпроси, свързани с русофилията на Гешев, която прозира от куп негови изказвания и книги, които видят по рафтовете, могат да му бъдат зададени".

Адвокатът определи като "водевил" случилото се в парламента и отново несбъднатата съдебна реформа:

"От външен поглед действията им изглеждат хаотични, абсурдни, взаимно изключващи се. Зад всичко това обаче се крие една много добре обмислена стратегия на хора, които са в политиката поне от 10-12 години, на едно антиевропейско по същината си грабителско мнозинство, което съществува в българската политика не заради ценности и политически идеи, а което е обединено около идеята за грабеж на обществения ресурс. А гарант за безнаказаността на този грабеж е главният прокурор. Това е простата формула, около която се завихрят всички тези девиации, в които няма логика и здрав разум, които се разиграват нелепи водевилни сценки, които някак са в състояние вероятно да заблудят част от публиката".

По думите му този закон е готов от близо 2 години: "Той е един готов, отгледан, добър закон, няколкократно редактиран". Според него "антиевропейската хартиена коалиция" е реагирала като "корпус за бързо реагиране" когато е ставало въпрос за промените в изборното законодателство:

"Това беше първото ѝ действие след сформиране на това парламентарно мнозинство - буквално като корпус за бързо реагиране спретнаха тази ретроградна промяна, също подчинена на грабежа, защото нейната цел е да бъдат заграбени следващите избори и по този начин да продължи кражбата на обществения ресурс. Когато имат интерес, те много бързо се обединяват и изключително бързо приемат тези закони, които им трябват".

"Използвайки законопроекта на "Възраждане", те моделираха персоналния състав на Следствието, така че ако на Следствието се възложи задачата да разследва главния прокурор, отново нищо да не се получи", обясни адв. Екимджиев.

Според него написаното от ВКС като позиция не може да бъде аргумент в подкрепа на тезата, че проектът на Крум Зарков не е издържан. Това са писания на хора, които традиционно отричат Конституцията и "не я разбират", подчерта адвокатът и обясни:

"Не смятам, че ВКС и той си е продал душата, след като това направи ръководството на ВАС. Смятам, че това становище е резултат от некомпетентност, защото в България Конституцията не се зачита, включително и от ВКС. Има перверзна практика и Конституционния съд, и на ВКС, че Конституцията не трябва да се прилага от редовите съдии, а понякога те могат да се осмелят да попитат КС как да приложат някой текст от закона, ако смятат, че той противоречи на Конституцията. Заради това в България няма истинско конституционно правосъдие, заради това истинският конституционализъм в България идва през решенията на Европейския съд в Страсбург и решенията на Люксембургския съд".

Очевидно всяко съсловие има свои вътрешни групови интереси, които нямат нищо общо с обществения интерес:, отбеляза още адв. Михаил Екимджиев и добави: "Да се запази зоната на комфорт - повече пари за по-малко работа. За тях е важно те да са там, отвреме на време да мятат едни тоги и да се правят на интересни".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин🇧🇬

    28 26 Отговор
    Нямаме работа в еврозона който иска да ми плащат в евро да заминава в чужбина тук е България и в България си имаме лев който е защитен от конституцията.

    Коментиран от #6, #34

  • 2 честен ционист

    27 12 Отговор
    Да го обявяваме веднага за национален герой, щом е заради него.
  • 3 Реалист

    37 13 Отговор
    Нищо не губим 12 милиарда е рушвета за окончателната ликвидация на, държавата. А Екимджий работи с Разтворено общество пращат му клиенти.

    Коментиран от #5

  • 4 даАа

    29 9 Отговор
    Ние и не се натискаме да влезем в Еврозоната. А за главния прокурор(неперсонално, не визирам конкретен човек) сте си виновни сами, че изобщо сте създали длъжност с недосегаем статут. Не зная къде е бил акълът на законотворците преди години, че са създали такова недоразумение. Това го има само в Сев. Корея и в някоя друга диктатура.
  • 5 даАа

    12 16 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Ти с кого искаш да работи? С руския клуб ли, или с Митрофанова?

    Коментиран от #10

  • 6 Местния Козар

    17 12 Отговор

    До коментар #1 от "Българин🇧🇬":

    Една полза да има от тоя каскет
  • 7 мдаааа

    17 9 Отговор
    Гешев е виновен и за изборите за пети път за 2 години ...
  • 8 Колония БГ

    22 12 Отговор
    Ние от 1990 постоянно губим, не е заради Гешев, а заради САЩ.
    И слепците вече го виждат.
  • 9 гост

    5 4 Отговор
    Първото не е добре, но второто ще ни остави още малко въздух да дишаме!

    Коментиран от #17

  • 10 Искаме

    0 7 Отговор

    До коментар #5 от "даАа":

    с Украинската Митрофанова !
  • 11 да питам

    11 3 Отговор
    Че откога ЕС дава милиарди евра на рублажии .. справка - Унгария ..🤭😁
  • 12 истина ти казвам

    15 6 Отговор
    Кви ги плеще па тоа бе? Сичките сте от един дол дренки,лакоми и нагли до безобразие!
  • 13 ТаУмВзе

    7 8 Отговор
    Просто не са Гепили 12 милиарда де! Са виновен бил каскета кукле а? Когато те третират на Олигофрен, ставаш Идиот ба писта.
  • 14 КОНТРАТА

    13 9 Отговор
    Утре ще поискат и знамето да си сменим и пола за по добра интеграция с третополовите. Заличават държавата с бързи темпове.
  • 15 Последния Софиянец

    9 7 Отговор
    Ако не влезем в еврозоната заради Гешев обещавам да го черпя един обяд в заведението ми.

    Коментиран от #31, #33, #39

  • 16 Българка

    17 13 Отговор
    Заради Иван Гешев, заради провалените промени в Наказателно процесуалния кодекс най-вероятно ние няма да получим голяма част от милиардите по Плана за възстановяване и устойчивост"
    Моооля, Иван Гешев ли приема, предлага и гласува закони в РБ? Алоу, Шмекерджиев, нещо си се объркал, тия неща се решават в НС. Колкото и да лаеш , колкото и да се пениш, ти си НЕДАВИСИМ, т.е. от теб нищо не зависи и никой не се интересува!
  • 17 Последния Софиянец

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Тия 12 млрд от ЕС онова момченце с очилата ще ги подели между партиите,а ти нищо няма да видиш от тях.
  • 18 Краси Марков

    13 4 Отговор
    Гнусен гранто-утилизатор!
  • 19 Даниел

    11 7 Отговор
    Самият факт ,че Русия никога не е обелила дума за корупцията по високите етажи на властта в България е крайно еднозначен!!
    Може ли някой да ми посочи поне една република от бившия ссср ,която да е с развита икономика и социална среда,за да направим заключение,че Русия е за предпочитане пред членство в ЕС и Шенген?
  • 20 сирене

    9 10 Отговор
    Гешев ли трябва да има 2/3 ти мнозинство в Парламента, не разбрах.Някви свободни интерпретации плюс въображение вади тоз човек... Април ще има "що Възраждане са първи" ..
  • 21 мнение

    12 4 Отговор
    Мише, тая дъвка е издъвкана.
    три години едно и също.
    Той мандата вече свършва.
    Измислете нещо ново и полезно
  • 22 Запознати

    7 7 Отговор
    Еврозоната е изгодна само за зависимите и командвани от ЦРУ-Козяк бг политици и техните фамилии (0,5%), превърнали за 33 г една просперираща страна от топ 20, в страна на дъното на Третия свят.
  • 23 Биволъ

    7 3 Отговор
    А заради твойта адвокатско бюро аз загубих 3,6 Хил. лв.
  • 24 Гандалф

    7 2 Отговор
    Аиде стига вече с тази мантра...виновни са всички досегашни политици, всички правителства досега, и олигархичната мафия зад гърба им...все не можете да разделите баницата..
  • 25 МНЕНИЕ

    12 4 Отговор
    За обикновенния бг гражданин еврозоната не го касае особено. А тия 12 милиарда ще са само и само загуба за олигарсите които управляват страната и отново пак не касаят обикновенния човек. Така, че..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хъхъ

    7 6 Отговор
    Много скъп нещо ни излиза този каскет и бандата прокурори. Напоследък започнаха да стават все повече до този момент към 15 …
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кос,тя коп.ейкин

    6 5 Отговор
    Ахмед дУган и Бойко паша са мойте господари....Заедно с Корнелия сме техни патерици..
  • 30 А-а-а-а-а-а-а-а-а-а-а-аман

    4 5 Отговор
    от грантадижийски адвокатчета и корумпета! Сигурно и вечерта като не вдигне самолета и жена му отиде при комшията, пак Гешев ще му е виновен!
  • 31 Стариа Софеанец

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Как го виждаш Гешев у баничарницата бе ...
  • 32 Радон Керанов

    5 8 Отговор
    Брътвежите на това адвокатче наистина развеселяват!
    Човечето е обсебено от омразата си към Гешев и сипе водопад от глупости! Лекувай се, Екимджиев!!!

    Коментиран от #36

  • 33 ТИРбушон

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Ти нямаш заведение.
  • 34 Ужас

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин🇧🇬":

    Моля те да ни обясниш, къде и как точно е защитен лева в Конституцията?
  • 35 Али Абдал от Перник

    2 1 Отговор
    Ма това е РАДОСТ !
  • 36 Така е !

    5 4 Отговор

    До коментар #32 от "Радон Керанов":

    Тези лицемери и шарлатани виждат, че народът е гневен от липсата на справедливост и затова ни предлагат вече толкова години тази дъвка "съдебна реформа".Само малоумници могат да повярват, че виновни за това са Гешев и прокуратурата. На всеки нормален и честен човек е ясно, че проблема е в КОРУМПИРАНИЯ "НЕЗАВИСИМ" СЪД, за който доказателствата срещу платежоспособните престъпници почти винаги са недостатъчни и спорни !
  • 37 И КВО ОТ ТОВА?!

    1 2 Отговор
    ПРОБЛЕМА СИ Е ВАШ! НЕ Е НА ДРУГАРЯ ГЕССШЕФФ! ОПРАВЯЙТЕ СЕ!
  • 38 Ха ха

    5 3 Отговор
    Да ,бе .Вярвам ти другарю.Пишеш статии но само ,такива за каквито ти плащат. Разните там червени олигарси ,подгонени от каскета.Гешев е единствения прокурор до сега ,който се опълчи на червената мафия. За това и е ,толкова неудобен.
  • 39 6543

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Черпак,мислех те за по умен.Гешев пречи само на червените олигарси а не на народа.

    Коментиран от #45

  • 40 Минувач

    2 4 Отговор
    Тоя ги плещи някакви, но поне за едно е прав - точно Възраждане внесоха удачен законопроект за съдебната реформа, но останалата сбирщина, разбира се, не го приеха. Явно са го взели, преписали са това-онова и са го преправили, така че отново да не е работещ. Всъщното Възраждане са внесли за разглеждане над 40 законопроекта, които останалата сбирщина не допускат дори за обсъждане в комисия, камо ли да ги гласуват и приемат. А някои от народа си мислят, че Възраждане нищо не правят в парламента, а всъщност са от най-дейните - и по изказвания, и по предложения на законопроекти.

    Коментиран от #44

  • 41 Моряка

    3 2 Отговор
    Какво ти е виновен Каскета,макар че никак не ми е симпатичен.Народните представители,които и този път прецакаха законопроекта,ние сме ги избирали.Кой тогава е виновен?
  • 42 Въпрос???

    3 1 Отговор
    Толкова ли е важен и незаменим този Иван Гешев, че цяла България трябва да се лиши с 12 милиарда заради един пръцльо??????????
  • 43 Ядосан

    2 0 Отговор
    Прости хора, до кога ще ги избирате тези некадърници ГЕРБ, ДПС и БСП, не виждате ли, че те спъват развитието на България?
  • 44 Пфуй!!!

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Минувач":

    Стига с тези лъжци от Възраждане бре!
  • 45 Мнение

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "6543":

    Е как да не пречи на народа? Нали народа плаща от джоба си глобите от ЕС за некадърните му решения!

    Коментиран от #46, #50

  • 46 наблюдател

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Мнение":

    Прокуратурата не взема решение. Решенията ги взема съда. Глобите се плащат вследствие незаконни решения от съда. Прокуратурата няма нищо общо. Бандата иска да овладее прокуратурата. Няма кой да внесе обвинение и съда си измива ръцете. Никой не повдига въпроса, няма нужда да си кривим душата. Реформата трябва да се съсредоточи върху съда. Съдебна реформа се иска от България, а не прокерарска както се опитват да ни излъжат бандитите.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Няма

    1 0 Отговор
    Човек,няма проблем.Тска ,че децентрализирайте йерархическата прокуратурата структура и да го няма болшевишкия ГЛАВЕН.Тя думата го прави диктатор както всички големи например лекари.Там е заровено кучето да няма главен прокурор и какъв 7 годишен мандат са му измислили мижавите комунистически конституционалисти.Есичко по болшевишки почин.Сега го изчегъртайте тоя главенкойто създава само проблеми и пази мафията и мутрите.
  • 49 Киро Ментата

    0 0 Отговор
    Нужна е всеобхватна и безпощадна съдебна реформа, а фиксирането само в главния прокурор е кьорфишек за залъгване на населението преди предстоящите избори. Въпросното адвокатче със сигурност ги знае тези неща но трябва да пише това ,за което му е платено.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове