Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 13:42 1 466 37

Работодатели ще оспорят новата МРЗ в ЕК и в Международната организация на труда

  • минимална работна заплата-
  • европейска комисия-
  • аикб

Парламентът иззе функциите на Тристранния съвет, иззе функциите и на Министерски съвет. Остана да изземе функциите на църквата и семейството, каза Васил Велев

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и национално представените работодателски организации се обявиха против минималната работна заплата /МРЗ/ от 2024 година да се определя в размер на 50% от брутната средна заплата за страната, съобщи БНР.

Те ще оспорят решението на Народното събрание в международните институции – в Европейската комисия и в Международната организация на труда /МОТ/. Това заяви във Варна председателят на УС на АИКБ Васил Велев. Гласуваното на 1 февруари от Парламента противоречи на Конвенция 131 за МРЗ на МОТ, така и на европейската директива за адекватни минимални заплати, обясни той.

"Парламентът иззе функциите на Тристранния съвет, иззе функциите и на Министерски съвет. Остана да изземе функциите на църквата и семейството."

Това решение е вредно за хората и за страната, защото забавя икономическия растеж - то е в полза на мързеливите и неквалифицираните, каза Велев, и определи като грешка механичното фиксиране на минималната работна заплата.

"В София средната заплата е по-висока от средната за страната. Във всички други области средната заплата е по-ниска от средната за страната. По икономически дейности разликата между най-ниската и най-високата средна заплата е четири пъти. "

Според АИКБ правилното решение е МРЗ да бъде различна по различните икономически дейности.

"Нашата борба е за високи средни заплати, а не за висока минимална заплата", каза Васил Велев.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 41 Отговор
    Като вдигат минималната работна заплата само ни растат осигуровките които и сега едва плащаме.Много заведения фалираха заради натрупани неплатени осигуровки.

    Коментиран от #12, #16, #22

  • 2 Амии

    5 13 Отговор
    Това ако го приемат БГ, извън големите градове, ще отиде на самоизхранване и бартерна търговия. Или изцяло в сивата икономика.
  • 3 гост

    34 1 Отговор
    Едните реват че нямало пари в бюджета за МРЗ,удобно пропускайки нищожния факт че заплата се ИЗРАБОТВА ОТ РАБОТНИКА , а държавните служители на МРЗ са малко.Другите,като тоя убавец от снимката,реват че нямали пари,пак пропускайки факта че работниците си я изработват, а от 2020,държавата ги подпомага за какво ли не,то ДДС ли не им намали, за ток и газ получават държавни субсидий,помощи или както искате го наричайте. После да няма чуденки що народа бяга от тая територия....как я беше изобразил оня чешки художник?

    Коментиран от #6

  • 4 Мнение

    29 2 Отговор
    В Румъния и пенсии, и заплати са двойно по-високи. Една работническа революция трябва и силна прокуратура и нагли алчни мошеници като тоя на снимката ще лежат доживот в затвора!
  • 5 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    29 1 Отговор
    Алчни г@з0ве сте вие работодателите, най-ще сте доволни, ако вместо да плащате заплати, работниците ви плащат за да работят за вас.

    Робовладелците, не ви ли е срам, от тази ваша алчност, не ви ли е срам, че работниците ви вече 30 години затъват в мизерия. Не ви ли е срам от това, че 30 години ограбване бедните работници.
  • 6 Амии

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Държавата подпомага бизнесите на политиците. Нормалния човек с малък или среден бизнес, но без връзки с местния ГЕРБ феодал, едва свързва двата края. Като спре да може той продава бизнеса (на местния ГЕРБ феодал?) и служителите му остават с нищо.
  • 7 Смех

    2 19 Отговор
    Ами прави са. Трябва да се гледа средно за всички, а не тези, които ги мързи да работят и учат и взимат минималното.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Амии

    3 17 Отговор
    Като ви чета закостенелите комунистически мъдрувания дето някой е длъжен да ви дава пари силно се надявам да сте над 60 или под 20, защото иначе нямате оправдание за такива мнения. Но ако не сте мога да ви кажа точно защо ви вълнува колко е МРЗ: Защото цял живот само на нея ще стоите!

    Коментиран от #14

  • 10 ДЯДУ РОГЛЮ

    17 1 Отговор
    ВЕЛЕВ Е ГОЛЯМ ПАРАЗИТ И МОШЕННИК НЕ МУ ВЯРВАИТЕ КАКВО ГОВОРИ
  • 11 Трак🇯🇵🇺🇦🇮🇷🇦🇹🇧🇬🇩🇪🇮🇹

    20 1 Отговор
    Някой да обясни на тая комуняга крадлива Велев че църква в Бг няма а семейството отдавна е управлявано от Брюксел . НС не изземва никакви функции на БКП комунистите крадливи с червените куфари представящи се от КРИБ БСК и АИКБ - както се казва —:: ВИЕ СИ ГИ ИЗБРАХТЕ БЕ ДРУГАРИ .. и спрете с тъ-пата си практика — НАЙ ДОБРАТА ЗАЩИТА Е АТАКАТА .. че станахте за срам на цяла Европа с алчноста си крадливи РОБОВЛАДЕЛЦИ
  • 12 честито!

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На теб и минималния хонорар копейки ти е предостатъчен, недей да гледаш в чинията на другите!
  • 13 Колев

    17 0 Отговор
    Значи според този и останалите 200 милионерски фамилии ,некадърни и мързеливи са приблизително 1 милион работещи бедни в градове и феодални села . Всеки бизнес е свързан с политиците и подобни мафиоти като този господин с проценти от всичко чрез подставени лица. Ако не спазят директивите на ЕС явно положението много им харесва . Те ядат наденицата ,а за работещите боба от блюдото " боб с наденица " . Скоро ще пращат кадърната си, изучена и приказно живееща рода да видят как се работи и оцелява в цели браншове с минимални реални доходи. Щом те са кадърни и работливи да опитат първо как е с чисти 550 лв. месечно и на тях още 20 процента от ДДС които като краен потребител внасяш и не са реална стока за делящите облагите. Май ще се наложи да бъркат по банките си за да изкарат месеца алчните вечно ненаядени . Мразим Ви безплатно и си работете сами ако въобще можете друго освен кражби,лъжи ,рекет на инвестиции и корупция.

    Коментиран от #27

  • 14 Трак🇺🇦🇯🇵🇦🇹🇮🇷🇩🇪🇧🇬🇮🇹

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "Амии":

    А аз като ти чета бръщолевенията разбирам че си много нервен и притеснен НЕ ЗАЩОТО ЩЕ ПЛАТИШ НА РОБА СИ 50 лв отгоре като минимална заплата а защото ще ти се НАЛОЖИ ДА ПЛАЩАШ ПО ГОЛЕМИ ОСИГУРОВКИ В БЮДЖЕТА ( народа ) Ей тва ви е проблема на вас. Не че се увеличава МРЗ а защото осигурявате народа на МРЗ и сте сите ДАНЪЧНИ ПРЕСТЪПНИЦИ които укриват пари . Това ви боли вас . Работници на МРЗ почти няма в Бг но 40% се водят на такава . А пак ревете . Що ли ?

    Коментиран от #23

  • 15 Някой

    22 1 Отговор
    Супер! Тъкмо да покажат на света колко мизерен е българският бизнес! Не може да си позволи да плаща и най-малката минимална заплата в Европа (Е, по-малка е само в Молдова).
    Не ни трябва такъв бизнес, дето и жълтите стотинки за труд не иска да плаща. Щото пишман-капиталиста трябва да си купи един мерцедес по-малко за година...
  • 16 Някой

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аха, значи публично признаваш, че работниците се осигуряват на минимална заплата, а реалн получават повече? Браво, но това си е закононарушение!
    Иначе, този бизнес, дето не може да си плати осигуровките по МРЗ, е за закриване. При това със всички големи помощи от държавата (т.е. данакоплатеца) - намалено ДДС, субсидии за ток и газ, ковидните мерки за поемане на част от социалните осигуровки на работниците и т.н.
  • 17 а ъъъ

    18 0 Отговор
    Този пезевенк дали през целия си безсмислен живот е забил поне един пирон в дъска!!!??? Като го гледам едва ли!
  • 18 Цял живот

    20 0 Отговор
    Когато държавата субсидира бизнеса е пръв за мангизи, а когато дойде време за заплати и възнаграждения, Великия Работодател НЯМА ПАРИ!
  • 19 даАа

    18 0 Отговор
    Безсрамници! Вървете в ЕС, кажете какви мизерни заплати плащате на фона на високите цени в Бг! Цяла Европа да ви се смее на скъперничеството и мизерията! Да ви питат вие бизнесмени ли сте, или робовладелци! Велев в 21. век ли живее, или в 18. век?
  • 20 даАа

    17 0 Отговор
    Кога ще премахнат 300 часа извънреден труд? Кога ще въведат 4 дневна раб. седмица или 35 часова раб. седмица? Кога ще забранят работенето в събота и неделя? Докога ще се работи по 10-12 часа на ден в частния сектор?
    И тоя безсрамник в ЕС щял да се оплаква?! Не той, а работещите трябва да се оплакват в ЕС за експлоатацията в Бг. Обаче няма синдикати, има едни мижитурки и лизачи.
  • 21 пфуу

    14 0 Отговор
    Много обидни квалификации е раздавал експлоататора в изказването си. На тоя трябва да му се потърси отговорност за обидите срещу работещите хора. Такива като Велев нямат място в едно демократично общество. Поведението и речникът му са неприемливи. Трябва да бъде отстранен от организацията. Позор!
  • 22 фалит

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И ти чакаш и работиш за това да дойде Путлер и да ти ги плаща ли???!!!
  • 23 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Трак🇺🇦🇯🇵🇦🇹🇮🇷🇩🇪🇧🇬🇮🇹":

    Влезте в час, не сме 1980 г., сега сме 2023 г. Никой на никого не плаща осигуровките, просто работниците ги изработват, а работодателя ги събира и внася в бюджета по сметка на работника. За да може разни политици да насъсква работници срещу работодатели и да изкарват работниците лоши, а не политиците, които крадат и прохосват осигуровки и данъци.

    Правилното е всеки сам да си внася осигуровките. Правилното е работниците сами да си внасят осигуровките, както е в Румъния. Комунизма вече 33 години не може да умре, живве в главите на народа. Същото с ранното пенсиониране на милиционери, фатваци, льотчици, миньори, балерини ... И не стига, че се пенсионират докато са способни да работят още 20 години. Ами ги пенсионират с огромни пенсии, които ще взимат 3 пъти по-дълго отколкото работник 3- та категория.
  • 24 Тити

    10 0 Отговор
    Оооо излиза че робите във България на минимална заплата не може да искат пари за труда си? А работодателите като взимат помощи от държавата не реват въпреки че никой не знае къде отиват тези безконтролни пари.
  • 25 Не знам друго

    9 0 Отговор
    Но Велевците не са виновни.Виновни са бачкаторите,който им заработват милионите,а на тях- все им е малко!Ако всички, независимо в кой бранш обявят официално обща стачка,и никой не влезе в цеха, склада,фирмата,завода, за един месец( няма да умрете от глад) ,но подчертавам - всички! Велевците ще ги разтресе нилска треска.Зашото той има договори,със същите акули от неговия вид.Със сключени договори и срокове,огромни неустойки,загубени ползи и т.н.Ще се молят на колене.Иначе - фалит! Но те отдавна знаят слабото ни място.Индивидуализъм,и максимата" Аз да оцелея ,а може шефа да ме вземе на мушка! Вдигне ли се масово бачкатора,профъсюзите няма къде да се скрият!
  • 26 Тоя па тоя

    6 0 Отговор
    Абе тебе с кой парашут те пуснаха на та зи длъжност?Голям разбирач.Ти си никой че да определяш кой каква заплата ще взима.Като се надигне народа ще ти стане ясно.Ок?
  • 27 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Колев":

    Струва ми се, че не сте рабрал нищо от написаното.
  • 28 Пенсионер

    8 0 Отговор
    Много хубяво, екстра даже.Нека комисарите да видят излагацията на този назначен от БКП "капиталист". Таман да го питат що за заплати и пенсии са това.и то месечни. Ония от ЕС като видят месечната пенсия и МРЗ ще има да се чудят и стоят втрещени.
  • 29 човек от народа

    7 0 Отговор
    българските "работодатели" се изживяват като робовладелци......

    Коментиран от #31

  • 30 ха ха

    5 0 Отговор
    Това решение е вредно за хората и за страната, защото забавя икономическия растеж - то е в полза на мързеливите и неквалифицираните, каза Велев / тоя не е наред , необходимите средства за издръжката на 1 човек е 1200 лв месечно , а тая мутра не нагледна не иска да дава 850 лева преди данъци и то за 190 работни часа месечно , да се оплаква където ще , супер наглец

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пурко

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "ха ха":

    Никъде няма да се оплаче. Не му стиска. Само плаши и се прави на важен.
  • 33 ТОВА

    4 0 Отговор
    Трябва само да
    МЪЛЧИ!
    АКО Е ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА
    "БИЗНЕСА" МОЖЕ, НО ЗА
    ЗАПЛАТИТЕ НЕ!
    ЯВНО Е БИЛ КОМСОМОЛЕЦ
    ЗА "ПРИМЕР"?
  • 34 ТОВА

    3 0 Отговор
    Трябва само да
    МЪЛЧИ!
    АКО Е ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА
    "БИЗНЕСА" МОЖЕ, НО ЗА
    ЗАПЛАТИТЕ НЕ!
    ЯВНО Е БИЛ КОМСОМОЛЕЦ
    ЗА "ПРИМЕР"?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 778

    0 0 Отговор
    Подайте иск за оспорване та да ви набият канчето, крадливи номенклатурчици!
  • 37 Гордостта на Тарра

    0 0 Отговор
    Те ще оспорят решението на Народното събрание в международните институции – в Европейската комисия .. Че точно Ек определи тези 50% от средната поетапно в ЕС .. а относно изказването че ще подпомогне мързеливите и неквалифицираните си направо за .... Нека всички чистички в хотели ресторанти миячи които се водят неквалифициран персонал да се махнат познай какво ще стане .. Ти наред ли си всяка длъжност където и да спомага за целият колектив
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове